Jump to content

Mitriţa Cămară Velicu, sărbătorită la Tecuci


dcp100168

Recommended Posts

Regal de muzică populară la Tecuci

La sfârşitul acestei săptămâni, Fundaţia "România de Mâine", a organizat la Casa de Cultură din municipiul Tecuci, Galele folclorului tecucean. La eveniment au participat peste o sută de artişti ai genului, dar şi oficialităţi ale judeţului. Galele folclorului tecucean au fost organizate drept omagiu pentru interpreta de muzică populară Mitriţa Cămară Velicu, din Tecuci, la implinirea a 30 de ani de activitate, în cadrul evenimentului evoluând peste o sută de artişti, interpreţi şi dansatori, printre care şi nume sonore ca, Elisabeta Turcu şi Ştefania Rareş, dar şi tineri la inceput de carieră. De la debut şi până în prezent Mitriţa Cămară Velicu a cântat atât în ţară cât şi peste hotare având alături nume sonore ale muzicii populare româneşti, de la Maria Ciobanu şi până la Sofia Vicoveanca. De asemenea, Mitriţa Velicu a colaborat de-a lungul anilor cu numeroase ansambluri folclorice din ţară, cele mai multe apariţii avându-le, în ultima perioadă, cu Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului", artişti ai Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Mitriţa Velicu iubeşte cântecul şi portul

Mitrita Velicu a moştenit de la părinţii şi bunicii ei maiestria câtecului popular moldovenesc şi le transmite mai departe discipolilor ei din Tecuci si zonele limitrofe.

Mitriţa Velicu s-a născut în comuna Gohor, judeţul Galaţi, dintr-o familie iubitoare de muzică şi de frumos, de tradiţie şi obiceiuri strămoşeşti.

Bunicii din partea mamei şi ai tatălui au cântat, ca şi părinţii ei.

Nu poate uita, frunza şi solzul de peşte, din care răsunau doinele frumoase, cântate cu glas limpede de bunica Ruxandra, acompaniată de fluierul fermecat al bunicului Costache.

„Cânt de la doi ani şi jumătate. La opt ani evoluam pe scenă, la Căminul cultural al satului Gohor, cu cântecul «La cumătru’ lăudat» – primul meu cântec interpretat pe vreo scenă”, povesteşte Mitriţa Velicu.

La 15 ani se afla la Petroşani (la o mătuşă) unde a urmat „Şcoala populară de artă”.

A debutat pe scena Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău. În 1991 a înregistrat şapte cântece populare româneşti, la Radio-Bucureşti, în emisiunea Angelei Marinescu.

În 1997 obţine atestatul de „Artist liber profesionist”.

Mitriţa Velicu a cântat alături de artisti consacrati precum Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Mina Pâslaru, Ion Drăgoi, Mariana Lungu şi Anton Achiţei.

În 1993 este invitată să cânte la cunoscuta emisiune de pe TVR „Tezaur Folcloric”. I-a încântat pe telespectatori cu doina „Cântecul miresei” şi cântecul „Măi bădiţă, om hain”.

Din anul 2000, Mitriţa Velicu trăieşte la Tecuci, aproape de satul natal Gohor.

Este angajată a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, ca referent la secţia de „Cercetare şi valorificare a tradiţiilor populare”.

Este foarte mândră de această „ocupaţie afectivă”, dar şi de „numele folclorice”crescute de ea.

“Vreau să rămână ceva după mine – atunci când eu n-oi mai fi – şi să cânte din ce am primit eu moştenire de la bunicii şi părinţii mei. Bogăţia mea cea mai mare nu este averea, care în paranteză fie spus este mică, ci cântecele pe care le am, multe din ele date copiilor pentru a merge cu ele la concursuri.” a mai spus Mitrita C. Velicu

A inregistrat multe cântece înregistrate, în jur de o sută la număr, atât cu orchestra „Doina Covurluiului” cât şi cu taraful „Mioriţa”.

Printre acestea sunt şi cântece de petrecere, pe care le cânt cu drag atunci când sunt invitată pe la petreceri.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.