Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tecuciul, sub asediul maidanezilor

Activitatea de ecarisaj a reprezentat o mare problemă a tuturor timpurilor pentru administraţia publică locală tecuceană, care s-a confruntat de-a lungul anilor cu grave probleme la acest capitol. Până în aprilie 2007, serviciul de ecarisaj a fost apanajul SPPS-ului (Serviciul Public Prestări Servicii) însă cum nu deţinea echipamentul necesar, acesta a fost obligat să renunţe la activitate până când Consiliul Local urma să găsească soluţii financiare de achiziţionare a unui echipament adecvat cerinţelor europene şi fonduri pentru realizarea unui spaţiu de găzduire a câinilor capturaţi, conform cerinţelor Uniunii Europene. Cum problemele financiare de la nivelul Primăriei Tecuci erau nenumărate nu s-a găsit nici o portiţă prin care să se realizeze şi investiţii la acest capitol. Astfel, în luna noiembrie 2008, activitatea de ecarisaj a fost preluată legal de către o societate particulară, SC ZANETTI SRL Tecuci, singura de altfel care şi-a arătat interesul urmând ca "povara" capturării câinilor comunitari să cadă pe umerii întreprinzătorului particular şi altfel comunitatea să scape de sutele sau miile de animale feroce iar administraţia să-şi spele mâinile când vin reclamaţii în acest sens. La începutul activităţii, situaţia părea a merge spre bine, multe animale fiind capturate şi găzduite într-un spaţiu din incinta fostei grădini zoo unde după un "sejur" scurt urmau a fi eutanasiate, în condiţiile în care persoane cu suflet mare nu le adoptau. După mai bine e jumătate de an de când capturarea câinilor fără stăpân a fost preluată de către întreprinzătorul particular se constată o invazie de maidanezi, majoritatea în centrul oraşului, care atacă pur şi simplu cetăţenii în miezul zilei. Haitele de câini hălăduie nestingherite prin preajma marilor centre comerciale aflate pe strada Gh. Petraşcu, 1 Decembrie 1918, iar în jurul ghenelor de gunoi se poate considera a fi teritoriul maidanezilor. Cu toate că mulţi hingheri pot fi întâlniţi zilnic pe străzile oraşului situaţia pare scăpată de sub control ca şi când animalele flămânde ar fi fost aduse din alte zone şi abandonate în număr mare la Tecuci; mai există o posibilitate şi anume înmulţirea peste noaptea a acestor câini care nu au fost sterilizaţi conform protocolului. Pentru moment, reprezentanţii administraţiei publice ridică din umeri neputiincioşi urmând ca în perioada imediat următoare să facă cercetări pentru a vedea care este situaţia reală cu privire la invazia de animale pe străzile municipiului.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

  • 7 months later...
Posted

Serviciu de ecarisaj ineficient la Tecuci

Numărul câinilor fără stăpân continuă să fie o problemă la Tecuci. Pe parcursul anului trecut au fost capturaţi doar aproximativ 1.200 de câini. Cu toate acestea, cheltuielile serviciului de ecarisaj au fost destul de mari.

Dacă în urmă cu câţiva ani Tecuciul era denumit şi "oraşul florilor" acum se pare că numele de "oraşul câinilor" i s-ar potrivi ca o mănuşă. Ani de zile problema maidanezilor a rămas nerezolvată. Municipalitatea a decis în urmă cu un an ca această sarcină să-i revină societăţii "Zanete Prod Com", în urma încheierii unui contract privind serviciul de ecarisaj. Situaţia nu este prea "roz" însă după cele 24 de luni de prestaţie, ba din contră am putea afirma că numărul câinilor fără stăpân este în continuă creştere, aceştia fiind întâlniţi pe toate arterele tecucene, în plin centru, la toate colţurile,în preajma tuturor instituţiilor şi chiar în faţa Primăriei.

Conform lucrătorilor centrului de ecarisaj în lunile ianuarie -februarie 2009 au fost capturaţi 127 de câini, în martie 114, în luna aprilie 80, în mai 106, în iunie 112, în iulie 177, în august 63, în septembrie 161, în octombrie 110, în noiembrie 103, iar în decembrie numai 63. Aşadar după o perioadă de un an, serviciul a capturat şi transportat la centrul din fosta grădina zoologică 1.216 de patrupede pentru vaccinare antirabică şi deparazitare, dintre care, 12 câini au fost eutanasiaţi. În total, costurile servciului de ecarisaj au ajuns la 224.880 lei pe anul 2009 .

Cu toate acestea, numeroşi câini se plimbă încă nestingheriţi pe străzile oraşului. În plus, acum, în perioada sezonului rece, activitatea lucrătorilor serviciului de ecarisaj se desfăşoară mult mai anevoios, iar pericolul ca trecătorii să fie muşcaţi de aceşti câini este tot mai mare.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=4

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.