Jump to content

Costel Dimofte - 45 de ani trăiţi pentru haltere


dcp100168

Recommended Posts

Conducere nouă

Costel Dimofte este noul director al CSM Dunărea

De câteva zile Clubul Sportiv Municipal Dunărea are o nouă conducere. Director a fost numit – în urma examenului susţinut la Ministerul Tineretului şi Sportului – profesorul Costel Dimofte.

CSM Dunărea este cea mai reprezentativă unitate sportivă din judeţul nostru şi printre cele mai recunoscute din ţară. Sute de sportivi legitimaţi aici sunt practicanţi a zece discipline: hochei, patinaj artistic şi de viteză, tenis, box, lupte, haltere, atletism, taekwondo şi caiac-kanoe. Este un club cu un colectiv bine închegat, cu tehnicieni profesionişti care ştiu cel mai bine cum trebuie să-şi instruiască elevii. Noul director şi-a fixat deja obiectivele imediate şi perspectivă: promovarea a cât mai mulţi sportivi la loturile naţionale, amenajarea bazelor sportive la parametrii de pregătire şi competiţii, obţinerea de performanţe sportive care să plaseze clubul în grupul celor fruntaşe la nivel naţional.

COSTEL DIMOFTE este o figură binecunoscută în lumea sportului gălăţean şi naţional. Are 53 de ani, este gălăţean get-beget şi se află de când se ştie în preajma fenomenului sportiv. A practicat halterele la Clubul Dunărea (în perioada 1970 – 1976), sub îndrumarea apreciaţilor (şi regretaţilor) antrenori Pavel şi Gicu Gospodinov. La încheierea activităţii competiţionale s-a dedicat meseriei de antrenor la clubul care l-a lansat, iar în prezent este şi şeful catedrei de haltere a Liceului Sportiv. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi şi este master în educaţie fizică din 2006. Este deţinător a numeroase medalii la competiţiile naţionale şi posedă livretul de maestru al sportului. Este arbitru internaţional şi vicepreşedinte a FR Haltere. Provine dintr-o familie de sportivi – fratele său, Petrică, a fost component al loturilor naţionale şi al lotului olimpic, şi deţine un titlu de campion mondial la kaiac-canoe.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cost ... rea_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Costel Dimofte ar face orice pentru haltere

Sponsor, antrenor, arbitru, vicepreşedinte al federaţiei de specialitate, pe toate le face simultan pentru spotrul căruia şi-a dedicat aproape toată viaţa.

Atras de handbal, s-a dus la Clubul Sportiv Dunărea decis să convingă antrenorii să-l primească la antrenamente, dar a ajuns la haltere. "Aşa a fost să fie, nu aveau program la acea oră la handbal, însă cei de la haltere erau la antrenament. Mi-am spus să încerc la haltere şi acolo am rămas", a povestit Costel Dimofte primele sale minute în sala de haltere.

Avea 15 atunci, iar din acel moment toată viaţă şi-a dedicat-o acestui sport. A trecut ca sportiv, în timpul stagiului militar, pe la ASA Târgul Mureş, pentru ca ultimii şase ani ca sportiv să-l prindă la CSM Oneşti. S-a retras din competiţii în 1984, în anul în care prietenul şi colegul de generaţie Nicu Vlad lua aurul olimpic. De atunci, a făcut tot ce se putea pentru sportul cu greutăţi: antrenor, arbitru şi sponsor. Acume şi conducător, lucrează şi pentru federaţia de specialitate, unde Nicu Vlad este preşedinte iar Costel Dimofte - vicepreşedinte.

Ca sponsor, a avut o contribuţie decisivă în cariera campionului mondial Valeriu Calancea. L-a susţinut financiar, avându-l angajat la firma sa, lucru care l-a ţinut pe Calancea legitimat până anul trecut la CSM Dunărea. Doar aşa a fost posibil ca în momentul în care acesta a devenit dublu campion mondial, în 2003, să fie încă sportiv al Galaţiului, deşi era asaltat de ofertele altor cluburi. De altfel, pe primul paşaport ca român al lui Calancea, obţinut la puţin timp după ce basarabeanul venise în România, adresa este cea de la domiciliul lui Costel Dimofte.

Acum este alături de fostul său elev, Mihai Nicolae, antrenor al lotului naţional de junioare. „Este posibil să fie o nouă generaţie de aur, dar asta depinde doar de fete", spune antrenorul. Oftează când vine vorba de selecţie. „Nu mai vin copii la sport, asta e marea mea durere. Facem selecţie de pe strădă, oriunde vedem un potenţial sportiv de performanţă", explică Costel Dimofte. Un astfel de exemplul este cel al Elenei Andrieş, campionă europeană la juniori, care a fost adusă în sala de haltere după ce Costel Dimofte a urmărit-o cum ridica gălăţile de apă.

Cealaltă latură a activităţii sale, cea de arbitru, a început în 1999, iar de atunci a participat la peste 80 de competiţii interne şi internaţionale. Ultimul mare concurs la care a oficiat a fost Campionatul Mondial de juniori de la Sofia. Ţinta sa de performanţă în cariera de arbitru este să participe la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Ce-i place?

Sincer, mă relaxez uitându-mă tot la sport, la televizor. Nu ratez mai nimic, dar schimb canalul când dau de fotbal. Altfel, îmi place să văd un film bun, să ascult o muzică de calitate. Dar cel mai mult îmi place şofatul.

Ce nu-i place?

Nu-mi place nesiguranţa care a început să pună stăpânire pe ziua de mâine în societatea noastră. Nu-mi mai plac oameni nepunctuali, minciuna, oamenii care sunt nehotărâţi, oamenii neserioşi şi ipocriţi, care una spun şi alta fac.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Costel_Dimofte_ar_face_orice_pentru_haltere_0_298170256.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Costel Dimofte - antrenor emerit la haltere

Finalul anului trecut a adus o veste cât se poate de îmbucurătoare, pentru activitatea îndelungată şi prodigioasă, prof. Costel Dimofte a fost recompensat cu înaltul titlu de antrenor emerit. Este o binemeritată răsplată pentru un om de sport care şi-a dedicat întreaga viaţă disciplinei celor puternici - halterele.

Eroul rândurilor de faţă a ajuns la venerabila vârstă de 60 de ani, este profesor de educaţie fizică şi, de când se ştie, s-a aflat lângă practicanţii sportului halterelor. La 15 ani a avut şansa să intre pe mâna unui antrenor „meseriaş” - Gheorghe Gospodinov, alături de care a făcut primii paşi în sportul care avea să-l „acapareze”. După circa doi ani a fost preluat de Pavel Gospodinov, un adevărat zeu printre halterofili. Pe perioada satisfacerii stagiului militar a fost legitimat la ASA Tg. Mureş, iar apoi s-a transferat la CSM Oneşti (1978-1985), perioadă care a însemnat şi încheierea conturilor cu activitatea de sportiv. Nu înainte, însă, de a-şi fi îndeplinit baremul pentru a deveni maestru al sportului. Ca halterofil, Dimofte a fost răsplătit cu numeroase medalii la juniori şi seniori.

După părăsirea Oneştiului, a ajuns la CSM Dunărea Galaţi, unde a debutat ca antrenor. Un an a fost şi director al acestui club. Cea mai mare parte şi-a dedicat-o meseriei de antrenor, împărtăşind numeroşilor tineri cunoştinţele acumulate. Aşa s-a ajuns ca în ultimii 15 ani - de la LPS, CSS şi Centrul Naţional de Pregătire de la Galaţi - să promoveze la loturile naţionale de juniori şi tineret zeci de sportivi care, prin participările lor la Campionatele Mondiale şi Europene, au adus ţării o bogată zestre de medalii.

A avut contribuţii decisive, morale şi materiale, la ascensiunea pe tărâmul înaltei performanţe a doi sportivi de o mare calitate: Valeriu Calancea şi Mărioara Munteanu, participanţi la două Olimpiade, dar şi la „Mondiale” şi „Europene”.

Astfel, Costel Dimofte este al treilea tehnician gălăţean - după Gicu Gospodinov şi Alexandru Dumitrescu (care activează la Clubul Siretul Piscu) - care primeşte înaltul titlu de antrenor emerit. Brevetul, precum şi o Diplomă de Excelenţă, le-a primit în cadrul festivătăţii la care s-au aniversat 85 de ani de practicarea a halterelor în ţara noastră.

În paralel cu activitatea de antrenor, concitadinul nostru activează cu succes în calitate de arbitru internaţional, categoria I. A oficiat la peste 20 de Campionate Mondiale şi Europene, precum şi la Mondiale Universitare.

În puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie este pasionat de şofat, muzică şi... de haltere. În general, este interesat de tot ce se petrece pe tărâmul sportiv, "mai puţin de bâlbâielile şi scandalurile care dăinuie în fotbal".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Costel Dimofte - 45 de ani trăiţi pentru haltere

Sportiv, sponsor, antrenor, arbitru internaţional, vicepreşedinte al federaţiei de specialitate, pe toate le-a făcut sau încă le face gălăţeanul Costel Dimofte, în cei 60 de ani de viaţă pe care-i aniversează astăzi. Dintre aceştia, 45 au fost dedicaţi sportului celor ce luptă cu greutăţile atât la propriu cât şi la figurat: halterele.

Adolescentul de acum 45 de ani a fost atras de handbal, s-a dus la Clubul Sportiv Dunărea decis să-i convingă pe antrenori să-l primească la antrenamente, dar a ajuns la haltere. "Aşa a fost să fie. Nu aveau program la acea oră la handbal, însă cei de la haltere erau la antrenament. Mi-am spus să încerc la haltere şi acolo am rămas", a povestit Costel Dimofte primele sale minute în sala de haltere. Avea 15 ani atunci, iar din acel moment toată viaţa şi-a dedicat-o acestui sport. A trecut ca sportiv, în timpul stagiului militar, pe la ASA Târgu Mureş, pentru ca ultimii şase ani, tot ca sportiv, să-l prindă la CSM Oneşti. S-a retras din competiţii în 1984, în anul în care prietenul şi colegul de generaţie Nicu Vlad lua aurul olimpic. De atunci, a făcut tot ce se putea pentru sportul cu greutăţi: antrenor, arbitru şi sponsor. A fost şi conducător, vicepreşedinte al federaţiei de profil, iar timp de un an director general al CSM Dunărea. Ca sponsor, a avut o contribuţie decisivă în cariera campionului mondial Valeriu Calancea. L-a susţinut financiar, avându-l angajat la firma sa, doar aşa a fost posibil ca în momentul în care acesta a devenit dublu campion mondial, în 2003, să fie încă sportiv al Galaţiului, legitimat la CSM Dunărea. De altfel, pe primul paşaport ca român al lui Calancea, obţinut la puţin timp după ce basarabeanul venise în România, adresa este cea de la domiciliul lui Costel Dimofte. Pe lângă Calancea, a avut contribuţii decisive, morale şi materiale, la ascensiunea pe tărâmul înaltei performanţe a cel puţin alţi doi sportivi de o mare calitate: Mărioara Munteanu şi Elena Andrieş, participante la „Mondiale” şi „Europene”.

În ultimii 15 ani - ca antrenor la LPS, CSS şi Centrul Naţional de Pregătire de la Galaţi - a promovat la loturile naţionale de juniori şi tineret zeci de sportivi, care, prin participările lor la Campionatele Mondiale şi Europene, au adus o bogată zestre de medalii.

Pentru tot ce a făcut pentru haltere, Costel Dimofte a primit în acest an o înaltă distincţie, titlu de antrenor emerit. În paralel cu activitatea de antrenor, gălăţeanul activează cu succes în calitate de arbitru internaţional, categoria I, oficiind la peste 20 de Campionate Mondiale şi Europene, precum şi la Mondiale Universitare.

La ceas aniversar, cei de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret au ţinut să-i transmită public urarea ca celor 45 de ani dedicaţi acestui sport să le urmeze mulţi alţii, plini de succese şi bucurie sufletească.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.