Jump to content

Costul unui an de studenţie


dcp100168

Recommended Posts

Cu sau fără taxă, studenţii sunt trataţi la fel

Pentru fiecare student care face gratis facultatea, statul plăteşte între 3.200 de lei pe an, pentru profilul uman, şi 16.000 de lei, pentru cel vocaţional. La o facultate tehnică sau de sport, un student valorează peste 5.600 de lei, iar la Medicină, 7.200 de lei. Astfel, studenţii înscrişi cu taxă în uni­versităţile de stat nu aduc acestor instituţii un venit suplimentar, iar în multe cazuri, diferenţa este suportată de stat, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. De exemplu, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai mare taxă de studii este de 2.800 de lei pe an, care acoperă numai 65% din costurile pentru pregătirea unui student.

La Academia de Studii Economice din Capitală, taxele se ridică la 2.400 de lei pe an, însă suma necesară pregătirii unui student este de 2.510 lei pe an. Din totalul veniturilor universităţilor, mai puţin de 20% sunt asigurate din taxele de studii. De exemplu, în 2008, contribuţia statului la finanţarea universităţilor a fost de 3,76 miliarde de lei, iar 0,44 miliarde au provenit din taxele de studii. Cu aceşti bani se pregătesc cei aproximativ 524.000 de studenţi din universităţile publice.

Din alocaţia bugetară pentru studenţii care au fost admişi pe locurile gratuite de la stat se înfruptă şi colegii „taxişti“. Aceştia din urmă beneficiază, pe de altă parte, de aceleaşi servicii din partea universităţilor. Fie că îşi plătesc facultatea, fie că au intrat cu brio pe locurile bugetate de la o universitate de stat, studenţii sunt egali în faţa direcţiunii. „Exista o mentalitate învechită printre cadrele didactice, şi anume că studenţii cu taxă aduc profit financiar uni­versitar. Numai că banii de la studenţii taxişti sunt direcţionaţi către o singură sursă: plata cu ora (PO) pentru profesor, ceea ce înseamnă că fiecare cadru didactic va susţine majorarea taxelor pentru cât mai multe ore de PO ca să primească un salariu mai mare de la angajator”, spune Dorin Coteţ, student la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, care nu crede că „există undeva în România vreo diferenţiere între cele două regimuri, cu sau fără taxă, poate pe alocuri la căminele studenţeşti”.

http://www.cotidianul.ro/print.php?id=86425

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.