Jump to content

Colecţia doctorului Chicoş, la Muzeul de Artă


dcp100168

Recommended Posts

Colecţia doctorului Ştefan Chicoş, la Muzeul de Artă Vizuală

În premieră, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi vor fi expuse 120 de lucrări de pictură şi grafică, care aparţin colecţionarului gălăţean dr. Ştefan Chicoş. Vernisajul va avea loc astăzi, 2 iunie, începând cu ora 12.30, la parterul muzeului. Iubitorii de frumos vor putea vedea tablouri realizate de mari pictori români: Alexandru Cicurencu, Dumitru Ghiaţă, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Camil Ressu, Ion Pacea. Expoziţia cuprinde o selecţie realizată din peste 200 de lucrări adunate cu dragoste şi pricepere de colecţionar de-a lungul multor ani.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cole ... ala_2.html

Link to comment
Share on other sites

Doctorul Chicoş, la Muzeul de Artă Vizuală

În cadrul proiectului „Colecţii şi colecţionari” iniţiat de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, instituţia a organizat cea de-a treia expoziţie, care cuprinde în jur de 120 de lucrări puse la dispoziţie de dr. Ştefan Chicoş. Doctorul Chicoş a ţinut să ne povestească despre „simptomele” şi istoricul bolii de care suferă: „Este o pasiune născută în adolescenţă. Sunt opere pe care le-am adunat în decursul a 30 de ani. Primele lucrări din colecţie sunt achiziţionate de tatăl meu. Prima lucrare pe care am cumpărat-o din Galaţi este a maestrului Spirescu. Apoi au urmat călătorii de mii de kilometri, la atelierele pictorilor. Nu este lucru uşor ca după 24 de ore petrecute în spital, în sala de operaţii, să te urci în maşină cu prietenul Gheorghe Andreescu şi să mergi la Iaşi, Tulcea, Eforie, să bântui atelierele artiştilor în căutare de lucrări. Fiecare tablou înseamnă şi negocierea cu artiştii. Pe unele am reuşit să le obţin uşor, pe altele - după discuţii îndelungi. Unii pictori se despart mai greu de creaţiile lor. Pe unele le-am achiziţionat de la neştiutori la preţuri foarte mici, deşi sunt foarte, foarte valoroase. Pe altele am plătit mai mult. Colecţionarii sunt ca nişte mame cu mulţi copii: îşi iubesc toate piesele la fel de mult. Totuşi am nişte pictori favoriţi: Dumitru Gheaţă şi Nicolae Tonitza, care e bârlădean de-al meu”, a spus Ştefan Chicoş.

Expoziţia va sta deschisă timp de două luni, la parterul muzeului şi nu trebuie s-o rataţi, întrucât aveţi unica ocazie de a descoperi picturi valoroase semnate de Ciucurencu, Gheaţă, Tonitza, Ressu, Băncilă, Mantu, alături de care apar nume de referinţă ale plasticienilor gălăţeni: Simion Mărculescu, Nicolae Spirescu, David Sava, Gheorghe Miron, Liliana Negoescu, Gheorghe Coron, Jana şi Gheorghe Andreescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doct ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.