dcp100168 Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 Blocaj financiar la Unicom* Autorităţile publice au acumulat datorii de peste 7,3 milioane lei, pentru lucrările executate de firma de construcţii gălăţeană * Angajaţii au ajuns în pragul revoltei pentru că, din lipsa banilor, nu şi-au primit încă salariile pe luna aprilie * Cu promisiuni de la stat, între disperare şi speranţă *Din cauza neîncasării plăţilor pentru o serie de lucrări publice, societatea de construcţii Unicom SA Galaţi se confruntă în prezent cu un sever blocaj financiar. Una dintre consecinţele imediate au fost întârzierile la plata salariilor celor 250 de angajaţi. „Tăvălugul a plecat încă din trimestrul IV, anul trecut, când din lipsa banilor la bugetul de stat, beneficiarii lucrărilor au întârziat foarte mult cu plăţile. Întârzierile la plată s-au perpetuat şi în primele luni ale acestui an. La aceasta se adaugă şi imposibilitatea angajării unor credite pe termen scurt, dat fiind faptul că dobânzile au devenit foarte mari. La rândul lor, furnizorii de materiale au devenit şi ei mai reticenţi în a aştepta plăţile. Aşa se face că nu am avut bani pentru plata salariilor, deşi în prezent avem de încasat peste 7,3 milioane lei, adică aproape două milioane de euro, de la beneficiari”, ne-a explicat Doru Mihai Părlătescu, directorul general al Unicom Galaţi.Oamenii sunt exasperaţiAngajaţii Unicom ar fi trebuit să-şi primească banii pe luna aprilie pe 15 mai, în total fiind vorba de o sumă de aproximativ 400.000 lei, însă nici în prezent nu se ştie cu siguranţă când va fi depăşit blocajul financiar. Oamenii sunt exasperaţi şi în jur de 50 de angajaţi s-au adunat miercuri în faţa sediului unităţii pentru a cere lămuriri în legătură cu situaţia creată. „Nu avem cu ce plăti lumina, apa, mâncarea, venim pe jos la muncă! Te prind ăştia pe tramvai, îţi dau amendă! Ni s-a spus: dacă beneficiarii nu dau bani, nici noi nu avem de unde să luăm. Eu cred că nu-i de unde, dar noi ce facem, din ce trăim?”, ne spune Mircea Guţanu. „Am familie, copil, rate, ce facem cu băncile? Cine te aşteaptă? Am scos şi carduri din alea, de alimente. Da, dar în 56 de zile trebuie să dăm banii înapoi. Au trecut zilele şi acum de unde plătim?”, ne spune la rândul său Costel Nicu Vasile.Conducerea Unicom admite că salariaţii au motive întemeiate să fie nemulţumiţi, însă în acelaşi timp, totul se reduce la achitarea de către beneficiari a restanţelor. „Nu este vorba de blocaj de producţie sau de comenzi. Ba chiar avem comenzi cam de două ori mai mult decât aveam în anii anteriori. Şi, desigur, nu e vorba nici reorganizare sau intrare în faliment, atât timp cât avem de încasat peste 7 milioane de lei, iar pentru plata furnizorilor şi a salariilor e nevoie de doar 4-5 milioane lei. Balanţa e pozitivă, dar s-a ajuns la o înlănţuire de probleme şi nu sunt bani la momentul în care ai nevoie de ei”, ne-a mai declarat directorul Părlătescu.http://www.viata-libera.ro/articol-Bloc ... com_2.html
Mikka Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Pai nu a zis nenea Boc, mai amu' cateva luni, ca s-au platit toate datoriile?? :twisted: Ca s-au alocat nu-stiu-cate miliarde de euro?? Ca totul e bun si frumos??? Oare ne-a mintit? :?:
dcp100168 Posted November 2, 2009 Author Posted November 2, 2009 Angajaţii Unicom au ieşit în stradă pentru că nu şi-au primit salariile de patru luniDeoarece nu şi-au mai primit salariile de patru luni, aproximativ 60 de salariaţi ai Unicom S.A au protestat, astăzi, în frig în faţa sediului firmei, de pe Strada Tecuci nr. 116. Oamenii au ajuns în pragul disperării din cauza datoriilor care au crescut alarmant de la lună, la lună. Ei se plâng că nu au cu ce să-şi hrănească familiile, să-şi plătească facturile la utilităţi sau ratele la bănci. De teamă că ar putea fi concediaţi, angajaţii ne-au rugat să nu le publicăm numele în ziar. „Sunt dulgher de 20 de ani şi am ajuns să nu mai am ce pune pe masă copiilor. Trăim de pe azi pe mâine. Măcar să ne trimită în şomaj, nu să-şi bată joc de noi. Conducerea firmei profită de criză şi ne spune că nu s-au făcut încasări, cu toate că lucrări sunt”, ne-a spus V.B. „Din cauza salariului care îl am pe hârtie, copii nu beneficiază de bursă la şcoală. Ne descurcăm foarte greu. Cu facturile la utilităţi am rămas în urmă. Luna trecută aveam de plătit 160 de lei, iar acum am de plată 240 de lei. Am ajuns la disperare şi nu ştiu ce să mă mai fac”, s-a plâns şi S.V, de 37 de ani. „Şi eu şi soţia lucrăm la Unicom. De patru luni nu am primit niciun ban. Am rămas în urmă cu facturile la lumină, gaz, apă. Ne-au ameninţat că ne vor întrerupe apa. Trăim din împrumuturi şi mâncăm ce e mai prost. O să ajungem ca pe timpul foametei”, a intervenit un alt angajat.Din păcate, nu l-am putut contacta pe directorul general al Unicom SA, ing. Mihai Doru Părlătescu, însă am luat legătura cu directorul tehnic al firmei. “Ne-a afectat criza. Lucrări avem, dar de la începutul lunii iulie şi pînă acum nu s-au mai făcut încasări. Nu avem cu ce să plătim salariile”, ne-a declarat Elena Marinescu.Nu e prima dată când angajaţii Unicom ies în stradă. Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Ionel Petrea, pe 20 octombrie, au făcut chiar şi o plângere către inspectorat. “Noi am fost înştinţaţi şi am făcut verificări. În urma controlului, s-a constatat că oamenii aveau dreptate. În consecinţă, am dispus conducerii să achite angajaţilor salariile”, ne-a declarat Petrea.http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... riale.html
Recommended Posts