Jump to content

Casa de Cultură Tecuci va fi reabilitată cu bani europeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cultura Tecuciului, reabilitată cu bani europeni

Primăria municipiului Tecuci îşi reabilitează cultura graţie accesării fondurilor UE. Primarul Eduard Finkelstain ne-a declarat că a câştigat două proiecte importante şi valoroase: Casa de Cultură şi Şcoala nr. 11.

Primul proiect vizează reabilitarea Casei de Cultură a municipiului Tecuci, fostul sediu al Primăriei, clădire de patrimoniu, care se află într-o situaţie destul de delicată, având probleme şi cu structura de rezistenţă. Nici nu se mai ştie de când nu a mai fost reparată construcţia. Potrivit primarului, clădirea are nevoie de consolidare precum şi de reabilitare interior şi exterior. Proiectul se ridică la o valoare de circa 2.600.000 de lei, în care 98 la sută de finanţare nerambursabilă, iar doi la sută participare locală.

„Am mai câştigat un proiect de 2.700.000 de lei, pentru reabilitarea Şcolii nr. 11. Modernizarea este strict necesară, începând de la construcţia unei şarpante, pentru că mai apar infiltraţii, modernizarea grupurilor sanitare, schimbarea tâmplăriei, finisări interioare şi exterioare, asfaltarea terenurilor de sport. Şcoala nr. 11 va fi modernizată integral cu fonduri europene. Contribuţia locală va fi tot de doi la sută, 98 la sută fiind finanţare nerambursabilă. Nici noi nu am stat cu mâinile în sân, în această şcoală, grupurile sanitare de la parter şi etajul I erau reabilitate de noi, mai rămăsese cel de la ultimul etaj şi reparaţiile”, ne-a declarat primarul.

Potrivit primarului, lucrările vor începe spre finalul anului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cult ... eni_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tecucenii nu vor să-şi piardă istoria

Administraţia locală tecuceană face toate eforturile pentru a-şi duce la bun sfârşit planurile de investiţii chiar şi în situaţia în care în buget nu se regăsesc fonduri decât pentru investiţii minore. Ca planurile de mare anvergură să se materializeze, se fac o serie de proiecte ce vizează atragerea de fonduri nerambursabile. La ora actuală se află ”în cărţi” două mari proiecte de reabilitare şi consolidare a unei unităţi de învăţământ şi a unui obiectiv istoric şi turistic în acelaşi timp - Casa de Cultură a municipiului. Aceasta din urmă a primit ”undă verde” pentru consolidare şi reabilitare, fiind introdusă într-un circuit privind valorificarea potenţialului cultural şi turistic la nivel regional, naţional şi chiar internaţional. Astfel, în urma vizitei efectuate pe teren s-a recomandat semnarea contractului de finanţare a proiectului în valoare totală de 2.695.721 lei, din care cota de cofinanţare din partea Consiliului Local este de 54.529 lei , iar restul valorii de 2.215.762 reprezintă fonduri nerambursabile. În aceste condiţii, în cel mai scurt timp se va da startul lucrărilor la una dintre cele mai impozante clădiri monument istoric din oraş, clădirea care în vremurile mai îndepărtate a găzduit Primăria Tecuci. Imobilul a fost construit în anul 1887, în urmă cu 122 de ani, sub directa îndrumare a cunoscutului arhitect Dimitrie Maimarolu, cel ce a proiectat cele mai importante clădiri ale acelor vremuri, din ţară, printre care poate fi amintită şi Casa Centrală a Armatei Bucureşti.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Renovarea Casei de Cultură din Tecuci întârzie

Deşi s-au făcut numeroase demersuri pentru renovare şi consolidare, starea actuală a imobilului Casei de Cultură din municipiul Tecuci este deplorabilă. Licitaţia pentru realizarea lucrărilor necesare a fost contestată de o firmă din Buzău pe motiv că la dosar nu a existat avizul de la Ministerul Culturii care să ateste că se poate lucra pe o clădire de patrimoniu, aşa cum este aceasta. După lungi aşteptări, proiectul privind reabilitarea Casei de Cultură a primit undă verde, sprijinul venind din partea Uniunii Europene. Astfel, valoarea totală a proiectului a fost stabilită la suma de 2.703.978 lei, din care 85% reprezintă finanţare UE, 13% este partea de la bugetul local, iar 2% reprezintă finanţare proprie. Pentru începerea lucrărilor s-a aşteptat venirea primăverii, angajaţii instituţiei găsindu-şi între timp şi un nou sediu, respectiv în incinta filialei Universităţii "Dunărea de Jos" pentru o perioadă de doi ani, pe durata lucrărilor. Este vorba despre lucrări de consolidare, reabilitare, refacerea instalaţiei de încălzire, realizarea iluminatului interior şi exterior şi achiziţionarea unei centrale termice. La licitaţie s-au prezentat mai multe firme, iar câştigătoare a fost desemnată societatea "S.C.Avram Iancu S.A. Tecuci" cu termen de execuţie a lucrărilor de 24 luni. Licitaţia a fost contestată însă de firma S.C. National S.A., din Buzău, pe motiv că la dosar nu exista avizul de la Ministerul Culturii care să ateste că se poate lucra pe o clădire de patrimoniu, aşa cum este Casa de Cultură. Asta înseamnă că firma care va efectua lucrările trebuie să păstreze structura şi forma actuală a clădirii.

După cum se ştie, clădirea Casei de Cultură a fost construită între anii 1886-1887, iniţial aici funcţionând Primăria oraşului şi ulterior,până în 1978, Casa Agronomului. În prezent este declarată cea mai veche clădire cu etaj din localitate, ornamentaţia fiind bogată, lucrată în stucatură sau piatră, având influenţa stilului brâncovenesc, impunător prin coloanele superb subliniate în volumetrie, stil restilizat în curentul neoromânesc.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Clădirea Casei de Cultură din Tecuci va fi renovată

După lungi aşteptări, Casa de Cultură din municipiul Tecuci va fi în sfârşit renovată. Este vorba despre o investiţie de 2.703.978 lei, din care 85 la sută sunt bani de la Uniunea Europeană, 13% sunt fonduri de la bugetul local şi doar 2 la sută reprezintă finanţarea proprie. Firma care va executa lucrările de consolidare şi reabilitare este din Buzău şi se numeşte ”National Instal Construct”. În plus se va reface instalaţia de încălzire, se va realiza atât iluminatul interior, cât şi cel exterior, scările şi acoperişul vor fi refăcute în totalitate şi se vor realiza şi locuri de parcare. "Momentan mutăm o parte din mobilier şi aparatură în două încăperi ale Sălii de spectacole < Ion Petrovici>, unde vom sta pe parcursul celor doi ani cât va dura execuţia lucrărilor şi unde ne vom desfăşura activitatea. Sunt lucrări de amploare ce se impuneau a se realiza cât mai curând din cauza stării imobilului şi mă bucur că începând din această săptămână totul va prinde contur, firmă din Buzău fiind desemnată a executa lucrările", a precizat directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu. În momentul de faţă clădirea Casei de Cultură arată dezastruos: pereţii sunt fisuraţi, tavanul la fel, iar scările sunt şubrede. Clădirea datează încă din anul 1887 şi a fost prima din oraş construită cu etaj.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Comedia continua cu ajutorul "marilor specialisti de gaselnita cu facultate la barurile din Bucuresti - copii D'LOR - Luati mai repede, habar nu au sa scrie. Exact ca pe vremea ailalta. Sau mai rau. Toate aceste gasti din barurile dambovitene au devenit teroristii economico-culturalo-financiari ai ROMANIEI. Dupa acestia, o mica masina cracanata inseamna mult mai mult decat viata noastra, a celor mai multi romani. De ce sa mai fie nevoie de iubirea de locul nostru, de minima responsabilitate? Ca proiectant pe acolo dar, mai ales ca Tecucean, voi fi cam foarte atent cu activitatea veneticilor sprijiniti, incorect legal, de "PERSONAJELE DE BUCURESTI". Pentru ca nici pe aia din Bucuresti - responsabili - nici pe aia din Buzau - venetici cu multe state de functiuni dubioase - nu ii intereseaza de fapt _PROTECTIA PATRIMONIULUI ....! Dar daca au dat spaga? ce SA FACA? Trebuie sa o onoreze?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Casa de Cultură din Tecuci este consolidată şi modernizată cu fonduri europene, circa 300.000 de euro

Casa de Cultură din Tecuci, clădire inaugurată la sfârşitul secolului XIX, a intrat în reabilitare. Imobilul, care a găzduit Primăria localităţii până în anii ‘60, este consolidat şi finisat. «Clădirea, monument istoric, are o vechime de peste 100 de ani. Vechimea şi cutremurele care au fost în această sută de ani au afectat destul de serios structura de rezistenţă a clădirii şi, de aceea, a fost imperios necesară consolidarea ei, până la reabilitare şi finisare. Practic, se prinde într-o structură de beton, după care se refac toate elementele arhitectonice, reparaţii interioare”, a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.

Lucrările, care au demarat în urmă cu aproape două luni, se vor încheia în toamna anului viitor. Până atunci, colectivul Casei de Cultură, format din nouă angajaţi, îşi desfăşoară activitatea la Sala de Spectacole din localitate. Consolidarea şi reabilitarea Casei de Cultură se ridică la 1,2 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro. Investiţia este suportată în proporţie de 85 la sută de Uniunea Europeană, 13 la sută de Guvern şi 2 la sută de Consiliul Local Tecuci.

3 milioane de euro pentru muzeu

În următoarele luni va intra în reabilitare un alt obiectiv cultural din Tecuci. Este vorba de Muzeul Mixt, care găzduieşte colecţii numismatice, tablouri valoroase şi colecţii dacice de la Piroboridava, cetate geto-dacică datând din epoca bronzului, descoperită în apropierea comunei Poiana.

«Pentru a face rost de bani, am întocmit un proiect pe care l-am depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Proiectul s-a calificat şi am intrat în faza de proiectare. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor şi vor dura circa 18 luni”, a afirmat edilul de la Tecuci.

Municipalitatea intenţionează ca, după reabilitare, să schimbe titulatura muzeului. «Clădirea i-a fost donată Primăriei de către Anton Cincu în perioada interbelică. În timpul regimului comunist, ea a primit denumirea de Muzeu Mixt, însă noi vrem să o rebotezăm Muzeul «Anton Cincu» după finalizarea lucrărilor”, a spus Eduard Finkelstain.

http://www.viata-libera.ro/articol-Casa_de_Cultura_si_Muzeul_Mixt_reabilitate_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Continuă lucrările de consolidare şi reabilitare a Casei de Cultură Tecuci

În cadrul proiectului "Consolidarea şi reabilitarea Casei de Cultură Tecuci", proiect implementat de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Tecuci şi cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional REgional 2007-2013, continuă lucrările de consolidare şi reabilitare pe baza contractului de lucrări încheiat cu SC National Instal Construct SRL Buzău.

Până în prezent valoarea lucrărilor executate este de 430.000 lei. S-au executat lucrări de consolidare a fundaţiilor exterioare şi interioare, s-au turnat peste 600 mp pardoseli din beton slab armat la parter, s-au executat stâlpi şi centuri armate pentru consolidarea pereţilor.

Pentru eliminarea fisurilor din pereţii de la parter s-au folosit scoabe şi injectări de mortar după care s-au tencuit peste 80% din suprafaţa de la parter. Continuă lucrările pentru amenajarea şi echiparea centralei termice, a reţelelor termice, de apă şi canalizare. Recrutarea şi angajarea de către constructor a forţei de muncă tecucene reprezintă un alt lucru pozitiv în cadrul proiectului.

Lucrările vor continua conform proiectului tehnic şi a graficului de lucrări până la finalizarea proiectului în noiembrie 2011. Proiectul, al cărui contract a fost semnat pe 20 noiembrie 2009, va avea o durată de implementare de 24 luni. Valoarea totală a cestuia este de 2.703.978,09 lei, din care 2.258.255,00 lei reprezintă valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR. Contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect va fi de 1.919.516,75 lei, contribuţia de la bugetul naţional vă fi de 293.538,25 lei, iar contribuţia proprie se va ridica la 45.200 lei din valoarea eligibilă a proiectului.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/continua-lucrarile-de-consolidare-si-reabilitare-a-casei-de-cultura-tecuci-3580.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.