Jump to content

Rămân profesorii fără banii de vacanţă?


dcp100168

Recommended Posts

Fără bani în concediu?

Tensiune în rândul cadrelor didactice din judeţul Galaţi. Profesorii se tem că nu îşi vor putea primi lefurile pe concediu, după ce o serie de primari au anunţat că nu au bani să le plătească dascălilor sumele aferente concediilor de odihnă, pe motiv că rectificarea bugetară din Educaţie nu le mai permite. ”Noi nu putem, nu că nu vrem. Nu putem asigura banii pe concedii profesorilor din cauza rectificării bugetare negative. Foarte multe localităţi se confruntă cu această problemă, însă nu toţi primarii au curajul să o recunoască pentru că este campanie electorală acum”, a declarat Daniel Ţuchel, primarul comunei Ţepu. De cealaltă parte sindicaliştii din Educaţie susţin că motivele invocate de edilii-şef ai comunelor din judeţul Galaţi reprezintă ”doar aberaţii”. ”Banii cadrelor didactice trebuie să se dea, cel puţin cu cinci zile înainte ca dascălul să intre în concediu. Este o aiureală ce susţin aceşti primari. Sunt tot felul de lucruri inventate. Să solicite bani! Banii de salarii sunt din taxele defalcate, din TVA şi toată lumea plăteşte TVA. Dacă nu sunt, se face o rectificare de echilibrare. Nu au treabă banii profesorilor cu rectificarea. Cum poate susţine un primar că nu se pot da bani din cauza rectificării? Numai că toţi ăştia sunt acum în campanie electorală. Nu există decât o explicaţie: campania electorală. Probabil se va trezi apoi vreunul că a făcut el rost de bani pentru profesori, ca să dea bine la imagine”, ne-a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, care a ameninţat cu acţionarea în judecată a primăriilor. Şi preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, afiliat la FEN, Valeriu Diculescu, a declarat că a primit plângeri din partea dascălilor, iar în perioada imediat următoare sindicatul va stabili ce demersuri sunt necesare pentru a obliga primăriile să ofere drepturile prevăzute de lege cadrelor didactice.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Sase judete, fara bani pentru profesori

Iata anuntul care a avut un efect de pumn pentru foarte multi dintre profesorii romani. In cel putin sase judete, dar si intr-un sector din Bucuresti, autoritatile nu mai au fonduri pentru lefurile cadrelor didactice.

...

primaria comunei Tulucesti din judetul Galati ar avea nevoie de 260.000 de lei pentru banii de concediu ai dascalilor. In visterie nu se afla nici jumatate din acesta suma.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/nu- ... esori.html

Link to comment
Share on other sites

Stiti, eu nu invidiez pe nimeni, pentru ca toti suntem vai de capul nostru! Dar parca nicaieri nu-i mai greu la noi ca in invatamant.

Pe langa faptul ca trebuie sa muncesti 16 ore pe zi - si nu ma refer la cele "18 pe saptamana" cum se vehiculeaza, dar pentru aceste 18 ore trebuie sa te pregatesti foarte mult acasa, mai ales ca programa se schimba foarte des - mai ai de lucrat cu foarte multi oameni: elevi porniti, parinti si mai porniti, directori si inspectori care iti dau buzna in ora, etc. - ca intr-un colimator.

Iar daca nu mai sunt bani nici pentru drepturile salariale care li se cuvin...

Link to comment
Share on other sites

In sectorul 5, Marian Vanghelie a luat masuri in legatura cu lipsa banilor de vacanta pentru profesorii de peste 60 de ani.. Trimite pensionarii in excursie cate 500 pe serie, acum, inainte de alegeri, dar, desigur ca asta nu e campanie pe banii publici si n-are nicio legatura cu actuala campanie electorala (chiar daca pe bilete sunt si urarile de bine ale primarului analfabet si ale consilierilor PSD, impreuna cu recomandarea de a merge duminica la vot)..

Link to comment
Share on other sites

Reincepe cosmarul salariilor intarziate

Nu doar angajatii CFR, ci si profesorii, asistentii sociali, cadrele medicale, minerii si padurarii sunt loviti de saracia bugetara, iar unii analisti economici apreciaza ca situatia s-ar putea agrava in ceea ce priveste plata drepturilor salariale ale tuturor bugetarilor. "Salariile bugetarilor sunt deja o problema grava. Statul continua sa se imprumute la scadente mici de pe piata interna pentru a le asigura", spune economistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Voinea mai arata ca o parte din criza financiara are drept cauza tocmai aceste salarii care, in ultimii patru ani, si-au dublat ponderea in Produsul Intern Brut. Plata la timp a salariilor si pensiilor se pare ca nu prea mai poate fi realizata, in conditiile in care intarzierile salariale s-au generalizat, pe fondul scaderii incasarilor de taxe si impozite de la companiile private aflate in blocaj economic. Economistul Aurelian Dochia sustine ca sistemul salarial bugetar ar putea intra in colaps daca statul nu va cauta surse de finantare a acestuia si nu va face restructurarile necesare. "Desi in toamna vor fi alegeri, Guvernul trebuie sa aiba vointa si curajul de a face niste restructurari. La invatamant, unde numarul copiilor scade, numarul profesorilor ramane constant", afirma Dochia.

Explicatia oficiala standard pentru intarzierile de plati este aceea ca nu sunt bani. Profesorii din judetul Tulcea au fost anuntati ca nu vor mai primi, la intrarea in vacanta, salariile pentru cele trei luni de concediu, asa cum s-a intamplat pana acum, deoarece banii nu ajung. Situatia se prezinta la fel si in judetul Suceava, unde profesorii din mai multe localitati nu si-au primit salariile pe vara. La Vaslui, solutia gasita a fost alta: utilizarea fondurilor alocate pentru trimestrele III si IV la cheltuielile din trimestrul II. Mutarea banilor a fost permisa de catre Directia de Finante, spune Vasile Mariciuc, inspectorul scolar general al judetului. In judetul Cluj, probleme sunt nu doar cu banii de concediu, ci si cu asigurarea salariilor pe luna mai, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj. In alte judete precum Galati, Giurgiu si Sibiu, unii profesori si-au primit salariile mai mici cu 25% ca urmare a aprobarii de catre consiliile locale a unor state de plata diminuate. Daca la Iasi nu par sa existe probleme cu banii pentru profesori pana la aceasta ora, la Galati salariile pentru vacanta vor ajunge abia la toamna: "Iar asta inseamna ca va fi un dezastru", spune presedintele Sindicatului Preuniversitar, Valeriu Diculescu.

http://www.romanialibera.ro/a156689/rei ... ziate.html

Link to comment
Share on other sites

Salariile - cu întârziere, banii de concediu - în „rate”

De la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar am fost informaţi că în patru comune din judeţ, profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere. Este vorba de Oancea, Vlădeşti, Suceveni şi Vârlezi. Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi, a mai declarat că şi în ceea ce priveşte banii pentru concediu vor fi probleme, inclusiv în municipul Galaţi: „Este pentru prima dată când cadrele didactice nu-şi vor lua în întregime îndemnizaţia de concediu. Ei îşi vor primi banii de concediu în tranşe lunare”, a mai precizat Diculescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prof ... nar_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.