Jump to content

Firma Wind River (Galaţi), cumpărată de Intel


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Wind River Romania (cu sediul in Galati) achizitionata de Intel

Firma WRS Romania a fost achiziţiontă de către Intel Corporation („Intel”), ca parte a unei tranzacţii mai ample la nivel internaţional, care priveşte societatea-mamă Wind River Systems Inc. (“WRS Inc.”). Ca urmare, la finalizarea tranzacţiei, WRS Romania va deveni o subsidiară deţinută integral de Intel.

WRS Romania este rezultatul achizitiei de catre Wind River System Inc a Companiei COMSYS din Galati, in anul 2008. La ora actual centrul din Galati este un centru de cercetare dezvoltare ce numara 72 de angajati si este implicat in proiecte strategice ale Wind River din domeniul telefoniei mobile, Mobile Internet Devices, Networking.

Link to comment
Share on other sites

Cum a ajuns Intel sa angajeze 72 de softisti la Galati

Intel, cel mai mare producator mondial de microprocesoare, va achizitiona compania americana de software Wind River Systems - care detine un centru de cercetare si in orasul Galati, in cadrul unei tranzactii cu o valoare de 884 de milioane de dolari, scrie presa internationala. Preluarea Wind River va ajuta Intel sa-si consolideze pozitia de furnizor de cipuri integrate in diverse echipamente electronice de larg consum. Intel va plati 11,5 dolari in cash pe fiecare actiune a Wind River, cu 44% mai mult decat cotatia de pe bursa a actiunilor producatorului de soft. Wind River lucreaza la sisteme de operare pentru diverse echipamente, de la telefoane mobile pana la automobile, avand printre clienti companii ca Sony si Boeing. Prin tranzactia cu Wind River (WR), Intel preia si unul dintre cele mai importante centre de dezvoltare ale WR din lume, care functioneaaza la Galati. Wind River a intrat la randul sau in Romania printr-o achizitie, cumparand in 2007 pentru un milion de euro partenerul sau din Romania, compania Comsys Galati.

Comsys, o firma infiintata in anul 2000 cu un capital de doua milioane de lei de doua tinere din Galati - Cristina Segal si Luminita Dumitriu -, a ajuns practic in mai putin de zece ani, si prin doua tranzactii, sa fie parte a uneia dintre cele mai mari companii din lume, Intel.

"La ora actuala centrul din Galati este un centru de cercetare-dezvoltare ce numara 72 de angajati si este implicat in proiecte strategice ale Wind River din domeniul telefoniei mobile, Mobile Internet Devices, Networking", a precizat pentru ZF Cristina Segal, director in cadrul WRS Romania. Segal si Dumitriu si-au vandut integral actiunile la Comsys in cadrul tranzactiei cu Wind River. La data achizitiei de catre Wind River, Comsys avea 50 de angajati.

http://www.zf.ro/business-hi-tech/cum-a ... i-4499582/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Wind River va angaja anul viitor până la 200 de persoane pentru laboratorul software din Galaţi

Wind River va angaja anul viitor între 50 şi 200 de persoane în laboratorul de software din Galaţi, pentru extinderea afacerilor, a declarat preşedintele companiei americane, Ken Klein. "Continuăm să investim pentru că vrem să ne dezvoltăm, dar nu avem în planul strategic, deocamdată, preluarea altei companii", a spus Klein.

Wind River a preluat integral, în 2007, dezvoltatorul de software Comsys, din Galaţi, printr-o tranzacţie de 1,4 milioane de dolari, iar compania a fost achiziţionată, la rândul său, de producătorul american de microcipuri Intel în 2009.

Klein a spus că extinderea activităţii din România se va limita, deocamdată, la oraşul Galaţi. "Galaţiul a fost o alegere strategică, iar acum avem 130 de angajaţi, dublu faţă de 2007. În România îmbunătăţirea infrastucturii ar fi foarte bine venită, iar construirea de autostrăzi şi trenuri rapide este recomandată", a mai spus el.

Compania Wind River a fost înfiinţată în 1981 şi este unul dintre principalii competitori de pe piaţa aplicaţiilor încorporate în echipamente (embedded) şi printre principalii clienţi se numără BMW, Boeing şi Siemens VDO.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Companiile Intel au mai angajat aproape 100 de oameni în România

Intel Software Development (Bucureşti) şi Wind River (Galaţi), companii deţinute în România de gigantul american Intel, au angajat anul trecut aproape încă 100 de oameni, ajungând la un număr mediu de peste 300 de angajaţi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Afacerile centrului de dezvoltare de software al Intel au crescut cu 34% la 57 mil. lei, iar cele ale Wind River cu 26% la 35,7 mil. lei. În 2010, Intel avea 10 angajaţi în România. Intel este cel mai mare producător de microprocesoare din lume.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

O companie de software din Galați, controlată indirect de Intel, acordă dividende de 50 milioane de lei

Wind River Systems România (fostă Comsys), producător de aplicații software din Galați, a acordat dividende de 49,56 milioane de lei, alocate atât din din profitul net reportat din trecut al societății, în sumă de 13,98 milioane de lei, cât și dintr-o parte a câștigului net aferent anului 2017, în sumă de 35,58 milioane de lei, conform unei hotârâri a acționarilor din iunie 2018.

Anul trecut, compania a consemnat un profit net de 38,69 milioane de lei, de la 3,87 milioane de lei în 2016. Plata dividendelor s-a realizat către asociatul unic Wind River Systems (Statele Unite ale Americii) până la data de 30 iunie, conform datelor consultate de Profit.ro.  În ședința din iunie, acționarii au aprobat și contractarea a unui împrumut de tip revolving în valoare de 50 milioane de dolari (sau echivalentul acestei sume în altă monedă) de la asociatul unic, în calitate de împrumutător, rambursabil în termen de 15 zile de la solicitarea împrumutătorului, cu o dobândă calculată pe baza LIBOR la 3 luni (sau echivalent).

Comsys a fost înființată în anul 2000 de Cristina Segal și Luminița Dumitru, iar în 2007 cele două asociate au cedat toate acțiunile către compania americană de software Wind River Systems. Valoarea tranzacției a fost estimată la un milion de euro. Firma din Galați și-a schimbat numele în Wind River Systems România în octombrie 2008, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

În urma unei tranzacții de aproape 900 milioane de dolari, Intel a cumpărat Wind River în 2009, care activează ca subsidiară independentă a celui mai mare producător de cipuri la nivel mondial. Afacerile Wind River Systems România au atins 47,3 milioane de lei în 2017, de la 52,44 milioane de lei în anul precedent. În schimb, veniturile totale au crescut cu 70%, la 89,67 milioane de lei. Numărul mediu de angajați a scăzut cu 30%, la 145, potrivit www.termene.ro.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.