dcp100168 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Băsescu: România nu mai este o zonă favorabilă siderurgieiPreşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în Insula Mare a Brăilei, că România nu mai este o zonă prielnică industriei siderurgice şi că, în viitorul apropiat, trebuie să se axeze pe agricultură şi turism, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). ”Ţările responsabile trebuie să investeascã în zone care nu se delocalizează. România nu are minereu. Mai devreme sau mai târziu oţelul se va produce în altă parte decât în România. Şi acesta nu este un avertisment nici pentru Sidex, nici pentru altcineva, dar suntem în faţa acestei realităţi. Nu va rezista mult în economia de piaţă soluţia în care aduci minereu din Brazilia şi vinzi oţelul nu ştiu pe unde. Vor face oţel cei care au materia primă aproape. Probabil, mâine, poimâine o să producem nu ştiu ce maşini prin Kazahstan. Ce va rămâne aici, va rămâne terenul agricol. Cred că în faţa noilor realităţii globale, trebuie să ne axăm pe agricultură şi turism”, a afirmat Băsescu. Şeful statului s-a aflat, vineri, în Insula Mare a Brăilei pentru a participa la Ziua Câmpului.
webstar Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 In opinia mea, de data aceasta consilierii lui au comis o gafa de proportii epice. Toate tarile care traiesc din turism si agrigultura sunt de "rasul universului cosmic". Stie cineva o tara care sa prospere din agricultura? Stie cineva o tara care sa prospere din turism? Toate tarile se dezvolta pe baza tehnologiilor de ultima ora, tehnologii care pot fi exportate pe bani grei. Din pacate Romania nu dispune de un litoral la fel de "primitor" ca cel al altor state si nici de avantajele "inzapezite" din Austria, nici de orase incarcate de obiective turistice ca cele din Grecia, Italia, Spania, Franta, etc. Din agricultura si industria alimentara, castigurile sunt relativ mici. Practic o tara de conditia Romaniei nu poate obtine din aceste doua sectoare ale economiei mai mult de 200 miliarde de euro, nici macar daca ne-am da de trei ori peste cap ca Fat-Frumos. In practica eu nu cunosc nici un stat care sa traiasca din agricultura si turism care sa depaseasca nivelul Greciei, insa Grecia are nenumarate avantaje in fata Romaniei la capitolul turism si cu toare acestea nu obtin decat 350000000000 miliarde de dolari(doar ca ei raporteaza acesti bani la o populatie de doar 11 milioane locuitori. Practic in urma unui calcul marunt se poate observa ca in urma acestei masuri Romania nu ar putea depasi niciodata nivelul economic prognozat pentru anul 2014-2016.Nici in Taiwan, Italia, Japonia, Germania nu exista fier, insa industria HI TECH cat si cea producatoare de masini si utilaje industriale represinta peste 30% din PIB iar sectorul serviciilor mai aduce inca aproximativ 60 de procente. Dupa cum se poate observa, marile puteri nu obtin din agricultura nici macar 10% din PIB. Probabil ca economistii din Japonia, Germania, Taiwan, Italia nu au atins inca nivelul de cunoastere al economistilor din Romania.
riaji Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Cred ca Basescu, pe de o parte, prin declaratia sa, nu a facut nimic altceva decat sa le spuna alegatorilor ceea ce voiau sa auda, lucru pe care-l fac toti oamenii politici. Pe de alta parte, "a se axa pe agricultura si turism" nu inseamna neaparat sa facem numai agricultura si turism.
webstar Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Da, sunt deacord ca Romaniei nu i-ar strica 100 miliarde Euro din agricultura si industrie alimentara, pe langa cea ce deja avem; Din pacate sunt sceptic la capitolul bani din turism(putem scoate sub 10 miliarde". Noi din pacate nu mai avem agricultura, si nici industrie alimentara, din fericire inca mai avem studiile si cercetarile efectuate pana in anul 1989, plus ca am putea beneficia de sprijinul economic al E.U., dar si de sprijinul agronomilor, inginerilor si biologilor din E.U.. Problema majora a agriculturii autohtone este reprezentata de fractionarea terenurilor cea ce face aproape imposibila o abordare stiintifica acestei ramuri economice. Crede cineva ca toti taranii din Vanatori si comuna Mastacani si-ar planta toate terenurile doar cu rapita apoi sa vanda toata productia unei firme producatoare de carburanti ecologici?
riaji Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Nu, dar vrajeala asta cu fractionarea terenurilor e cu dus-intors din cel putin cateva motive bune. Intai de toate, nu cred ca are cineva asteptari de 100 miliarde de euro din agricultura noastra, nici macar pentru urmatorii 6-7 ani, astfel incat toti taranii din Mastacani sau Vanatori sa se mobilizeze si sa riste sa stea la mana unei firme care, probabil, va face pretul la rapita in functie de cheful patronului. Sa fim seriosi.. oamenii sunt satui de primita de nicaieri, de aia prefera sa arunce laptele decat sa-l dea spre prelucrare pentru preturi de nimic, de genul 0.3 lei/litru, in conditiile in care litrul de apa plata e 1 leu cel putin, iar pe ei cresterea, hranirea si munca ii costa cu mult peste 1 leu/litru de lapte (despre care, sa amintim, din comert poate fi cumparat cu cel putin 2,5 lei/litru..). E normal ca taranul sa fie sceptic si sa nu riste sa munceasca inca 2 ani ca fraierul, atunci cand vine marea fabrica de combustibili ecologici sa zica "da, vi-l cumpar", ca mai apoi sa riste sa nu mai poata primi pretul stabilit.. si asta numai in conditiile in care merita afacerea de la bun inceput. Pe de alta parte, sacalii ca Porumboiu, Culita Tarata, isi permit sa faca agricultura la nivelul anilor 1999-2000 si sa o duca bine, pentru ca la ei desigur ca poposesc toate tipurile de ajutoare si subventii, nemaipunand la socoteala ca au piata de desfacere asigurata, chiar daca, comparativ cu cei din Matca sau alte localitati "meseriase" la capitolul agricultura (si cu terenuri fragmentate..), au o productie mult mai mica la hectar.Daca se va dori vreodata sa se faca ceva in domeniul asta in Romania, ar trebui sa se inceapa de la incurajarea celor mici, iar atunci cand statul se va putea bate in piept cu pumnul ca a facut toate demersurile si ca unicul impediment in calea dezvoltarii agriculuturii in Romania il reprezinta fragmentarea terenurilor, atunci ni se va putea vinde gogoasa si vor putea incepe demersurile pentru rezolvarea respectivei probleme.
webstar Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Eu am spus 100 de miliarde, dar asta este maximul ipotetic, intrucat Franta obtine din agricultura doar 44-50 miliarde, nu stiu cat obtin din industria alimentara. dar avand Franta ca etalon, ne putem da seama usor ca Romania nu ar putea supravietui economic din agricultura si industria alimentara, singura solutie viabila pentru aceasta tara fiind industria grea(care nu necesita prea multa cercetare) intrucat industrie HI TECH nu avem sanse sa realizam in urmatorii 15 ani(de 19 ani noi nu prea mai bagam bani in cercetare).
Relu Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Nu cred că se poate face agricultură fără industrie grea. Ar trebui să ne gândim măcar la câte utilaje sunt necesare ... Și ce e cel mai ieftin? Să le produci în țară sau să le imporți?La fel și în turism, merge mână-n mână cu construcțiile și transporturile. Să mai înșirăm lanțul?
dcp100168 Posted June 16, 2009 Author Posted June 16, 2009 Mai are siderurgia românească viitor? Scenariul sumbru prezentat zilele trecute de preşedintele ţării, Traian Băsescu, şi anume acela că mai devreme sau mai târziu oţelul se va produce în altă parte decât în România, naşte semne de întrebare legate de soarta acestei ramuri importante a metalurgiei, care a fost puternic afectată la rândul ei ca urmare a crizei economice mondiale. Potrivit declaraţiei secretarului general al FSS Metarom, Nicolae Coman, în România există cinci unităţi producătoare de oţel, respectiv ArcelorMittal Galaţi, Mechel Târgovişte, TMK Reşiţa, ArcelorMittal Hunedoara şi Tenaris Călăraşi, capacitatea medie de producţie fiind doar în jur de 20%. Situaţia cu care se confruntă siderurgia românească este una dificilă, în opinia secretarului general al FSS Metarom, unele unităţi fiind nevoite să îşi întrerupă temporar activitatea ca urmare a lipsei de comenzi, cum este cazul combinatelor de la Târgovişte şi Hunedoara, unde angajaţii au fost trimişi în şomaj tehnic. "În afară de Combinatul din Galaţi, celelalte unităţi au oţelării electrice, doar la ArcelorMittal Galaţi oţelul fiind produs pe baza cocsului care alimentează furnalele. Eu cred că industria siderurgică are viitor în România şi că nu este sustenabil scenariul prezentat de preşedintele Băsescu, şi anume că mai devreme sau mai târziu oţelul nu se va mai produce în România. Nu ştiu ce informaţii are domnul preşedinte, dar sunt sigur că, dacă le are, le-a interpretat greşit. Nu cred că există o strategie la nivelul Uniunii Europene prin care se doreşte ca România să fie scoasă de pe piaţa internaţională a producătorilor de oţel", ne-a declarat secretarul general al FSS Metarom, Nicolae Coman. În opinia acestuia, siderurgia românească stă prost la capitolul de prelucrare a oţelului, deoarece se produce doar ţiglă, produs care are valoarea adăugată mică, şi nu profile, care sunt produse cu valoare adăugată mare şi care ar aduce profituri substanţiale în urma comercializării lor. "Stăm mai prost pe partea de laminoare, pentru că nu s-au făcut prea multe investiţii şi din această cauză în România se produce doar ţiglă şi nu profile. În alte ţări, cum este de exemplu în Germania, la unităţile care produc oţel există în vecinătate linii care fac produse finite. De exemplu, se produc cămăşi de rulmenţi, calorifere, produse care au TVA mare în preţul de vânzare. În România, din păcate, se scoate oţel şi nu se face laminare de profile", a mai precizat secretarul general al FSS Metarom, Nicolae Coman. În opinia acestuia, după Revoluţie au existat anumite interese pentru ca în România să nu se producă profile, şi a dat ca exemplu combinatul de la Hunedoara, unde s-a închis sectorul de profile, combinatul de la Oţelul Roşu, care a fost închis şi vândut unor investitori străini şi apoi dezintegrat, sau laminorul de şine de la Călăraşi, care ar fi trebuit pus în funcţiune la începutul anilor 1990 şi care nu a fost niciodată pornit. În ceea ce priveşte situaţia existentă la colosul siderurgic gălăţean, la ora actuală funcţionează doar Furnalul 4, Furnalul 3 urmând să fie repornit zilele următoare, Aglomerarea 2, Oţelăria 1 şi Turnarea continuă 1, laminorul de benzi la cald şi laminorul de benzi la rece, un laminor de tablă groasă şi zincarea. Se înregistrează şi o revigorare a comenzilor în ceea ce priveşte producţia de tablă, pentru LBR existând comenzi pentru 40.000 de tone de tablă, faţă de luna trecută, când comenzile au fost doar pentru 15.000 de tone de tablă. Protejarea pieţei interne, una dintre soluţiile de redresare a metalurgiei Aceasta este părerea vicepreşedintelui FSS Metarom, Marius Cornenco, care ne-a precizat că metalurgia a fost ramura economiei care a resimţit cel mai puternic efectele crizei economice mondiale. "Din discuţiile pe care le-am purtat în luna mai cu reprezentaţii Institutului Naţional de Prognoză, a reieşit faptul că în primele trei luni ale acestui an industria metalurgică a înregistrat cea mai mare scădere a producţiei comparativ cu celelalte ramuri ale economiei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Din informaţiile pe care le am, la nivelul metalurgiei se lucrează la mai puţin de jumătate din capacitate şi, pentru redresarea acestei ramuri importante a economiei, statul român, respectiv Guvernul, ar trebui să se implice şi să ia o serie de măsuri, cum ar fi pentru dezvoltarea şi protejarea pieţei interne, respectiv pentru protejarea produselor fabricate în România. Şi aici mă refer la instituirea unor taxe care ar putea fi percepute în cazul produselor importate, cum ar fi de exemplu oţelul produs în Turcia şi importat în România. Viitorul metalurgiei va depinde de evoluţia pieţei şi de măsurile intervenţioniste ale statului român, şi în ultimul caz mă refer la obligarea patronilor să investească eficient şi să respecte forţa de muncă din România. Nu este normal ca salariaţii din metalurgie să aibă salarii cuprinse în a doua parte a grilei de salarizare la nivel naţional. În ceea ce priveşte privatizarea unităţilor din metalurgie, din păcate s-a dovedit că în cele mai multe cazuri privatizările nu au fost eficiente şi benefice, şi că nu contează forma de proprietate, de stat sau privat, ci modul în care este asigurat managementul", ne-a mai declarat vicepreşedintele FSS Metarom, Marius Cornenco. Demersuri pe tema salariilor din metalurgia românească ar putea veni ca urmare a faptului că, începând cu data de 9 iulie, preşedinţia grupului salarial din cadrul comitetului european de întreprindere de la nivelul ArcelorMittal va reveni României pentru următorii doi ani, preşedinţia urmând să fie asigurată de liderul FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei. Până pe data de 9 iulie conducerea grupului salarial a revenit Belgiei. http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12
Relu Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 În opinia acestuia, siderurgia românească stă prost la capitolul de prelucrare a oţelului, deoarece se produce doar ţiglă, produs care are valoarea adăugată mică, şi nu profile, care sunt produse cu valoare adăugată mare şi care ar aduce profituri substanţiale în urma comercializării lor. Țagle, nu țigle ... adică semifabricatul din care se laminează bare sau profile.
katman Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Pai daca ei au impresia ca in combinat se produce tigla, ce naiba sa le mai ceri... Ca nu a fost greseala de tipar, au repetat gafa cel putin inca o data in articol.Le doresc sa isi puna ei "tigla" de asta pe casa...
taxon Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 doar tigla, ha?prost ala care a spus-o, prost ala care a preluat-o.nu ma refer la confuzia tagla/tigla, facila, dar de la "doar tigla" si pina la otelurile speciale de la tirgoviste (nu mai zic de laminatele plate comerciale de la galati) ... cale lunga.
dcp100168 Posted November 2, 2009 Author Posted November 2, 2009 Băsescu dă sfaturi Combinatului„Nu exisă un plan de susţinere a combinatului siderurgic de la Galaţi”, a declarat preşedintele României, Trăian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o ieri la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii presei locale. „Nu va exista un plan de susţinere atâta timp cât nu are unde să vândă produsele. Dacă ar avea piaţă de desfacere, vă asigur că am găsi soluţii să sprijinim combinatul siderurgic de la Galaţi”. „Esenţa este să îşi găsească piaţă şi dacă va avea piaţă, pentru cine să producă, vom sprijini ArcelorMittal Galaţi, aşa cum am făcut şi cu Rafo Oneşti, după ce şi-a plătit datoriile la stat. Din câte ştiu, combinatul de la Galaţi este cu plata taxelor la zi, deci nu avem ce să-i reproşăm din acest punct de vedere” a mai declarat, pentru „Viaţa liberă”, preşedintele României, Traian Băsescu. Prin aceste declaraţii, preşedintele ţării a confirmat într-un fel şi politica managerială a Combinatului ArcelorMittal Galaţi, care se axează - cel puţin la nivel declarativ – pe ridicarea calităţii produselor, astfel încât ele să aibă căutare pe piaţa mondială a metalurgiei.http://www.viata-libera.ro/articol-Base ... lui_2.html
Recommended Posts