Jump to content

"Drumul oilor" din Umbrăreşti, premiu naţional de folclor


dcp100168

Recommended Posts

Generaţia 2000 conservă România

România este păstrat în colecţia de fote cu fir, scoarţe şi ţesături ale lui George din Berevoieşti, Argeş, în subsolul Colegiului Naţional "Carol I" din Craiova, dar şi în versurile Mioriţei cântate direct cu inima de Gianina, nepoata ciobanului din satul Umbrăreşti, judeţul Galaţi.

Pentru că umblă prin ţară pentru a regăsi trecutul ro­mânesc, pentru că se luptă pentru "identitatea" ţării în care trăiesc, dar şi pentru că duc mai departe povestea României, elevi de liceu din întreaga ţară au fost premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute, la cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Naţional Interdisciplinar Cultură şi Civilizaţie în România, desfăşurat la Baia Mare.

CÂNTECUL MIORIŢEI. "Dru­mul oilor" a fost urmat de Gianina, Vlad şi Cristian, împreună cu profesoara Mariana Chiriţă de la Liceul "Spiru Haret" din Tecuci. Profesoara, care este recidivistă, după cum spune, participă la concurs din 1999, dar nu câştigase încă premiul I. Gianina Druţă, elevă în clasa a X-a, este cea care a deschis drumul către premiul I la secţiunea "Menta­lităţi culturale şi cercetare sociologică", vrăjind sala şi juriul cu vocea sa de înger. Fata locuieşte în comuna Umbrăreşti, acolo unde stă şi bunicul său, care este cioban. Gianina face naveta zilnic până la liceu. De cântat, cântă de la 4 ani, iar pasiunea pentru folclor a cultivat-o odată cu cea pentru li­teratură. Parcă desprinsă din ba­lada populară, Gianina a cântat Mioriţa, pe care a învăţat-o în numai 6 luni. "Aveam pe alt­cineva pentru echipă, dar Gia­nina a spus că învaţă repede, dacă o iau pe ea", povesteşte profesoara.

http://www.jurnalul.ro/?section=articol ... &id=510479

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.