Jump to content

Din ce în ce mai puţini gălăţeni votează


Recommended Posts

Posted

Dezinteres în creştere

Cui îi mai pasă de alegeri?

* Din 2004 şi până acum, dezinteresul electoral al gălăţenilor a crescut cu peste 30 de procente * Se poate şi mai mult! * Dacă în România prezenţa la urne a fost de 27,4 la sută, Slovacia a votat în proporţie de doar 19,64 la sută *

Nu mai puţin de 438.243 de gălăţeni au spus „pas” alegerilor europarlamentare de duminică. Practic, pe 7 iunie au votat doar cei care fac parte din nucleul de bază al partidelor şi simpatizanţii, cetăţenii neînrolaţi politic preferând să stea acasă. Surprinzător, politicienii nu par deloc îngrijoraţi de scăderea drastică a prezenţei la vot, preocupaţi fiind să-şi măsoare umilele procente. Dacă la alegerile parlamentare din noiembrie 2004 nu au votat 41,94 la sută dintre gălăţeni, în 7 iunie 2009, 73,1 la sută dintre gălăţeni au spus „pas” votului. Un calcul simplu arată că, din 2004 şi până acum, dezinteresul gălăţenilor a crescut cu peste 30 de procente. Iată radiografia absenteismului la vot.

La alegerile locale din 2004, 48,62 la sută dintre gălăţeni n-au venit la vot.

La scrutinul parlamentar din 2004, antrenată poate şi de alegerea preşedintelui, prezenţa la vot s-a mai revigorat. Cu toate acestea, 41,94 la sută dintre gălăţeni au decis că au ceva mai bun de făcut decât să se ducă la urne.

În 2007, la referendumul pentru demiterea preşedintelui, 57,67 la sută dintre gălăţeni n-au fost câtuşi de puţin interesaţi de soarta şefului statului.

La scrutinul pentru Parlamentul European, 69,7 la sută dintre gălăţeni n-au votat.

Vi se pare mult? Ei bine, aflaţi că în aceeaşi zi cu primul vot european din viaţa noastră a avut loc şi un referendum pentru introducerea votului uninominal. Absenteismul cu care l-au tratat gălăţenii s-a ridicat la 72,26 la sută, prevestind parcă europrocentul din 2009.

La alegerile locale din 2008, 55,48 la sută dintre gălăţeni au refuzat să-şi exercite dreptul de a alege.

Nici măcar votul uninominal nu s-a bucurat de prea mare apetenţă din partea gălăţenilor. În 30 noiembrie 2008, 62,3 la sută dintre gălăţeni au preferat să fie simpli spectatori ai procesului electoral.

Duminică, 73,1 la sută dintre alegătorii din judeţul nostru nu s-au prezentat la urne. Absenteismul se apropie de 80 la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cui_ ... eri_2.html

Posted

De 20 de ani ne lamentam....in pustiu..povestea e mult mai simpla decat banuim...;este democratia asa cum o percepem noi sinonima cu idealul de libertate spre care am aspirat?

Intruneste acest sistem parlamentar,senatorial,guvernamental dezideratele masei populare?

Categoric nu!

Degeaba ,totul este sortit degradarii,sistemul trebuie schimbat!

Lumea din Romania,romanii,au nevoie de altceva...o mare dezamagire intrarea in Europa(de parca nu eram)

Sa rupem lanturile U.E.!

Abia apoi putem adulmeca Libertatea!

  • 3 weeks later...
Posted

Draga alfi48 , lamureste-ma si pe mine despre legatura intre sistemul politic intern, ruperea lanturilor si UE?

Eu stiu mai multe state cu sisteme politice similare care sunt in stadiu de normalitate.

Ce sistem crezi tu ca ni se potriveste? :?

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.