Jump to content

Procesul "Sidex" 2000, încă nefinalizat


dcp100168

Recommended Posts

O amânare în plus în Dosarul Sidex

Judecata fantomelor de zgură

Povestea celui mai mare tun dat vreodată la combinatul siderurgic a ajuns aproape de actul final. După opt ani de zile în care s‑au făcut cercetări, arestări, eliberări, după opt ani în care am aflat cum se putea înşela statul în modul cel mai grosolan şi la cel mai înalt nivel, dosarul care poartă acum numărul 1318/44/2006 şi se află la Curtea de Apel Galaţi s‑ar putea închide cu un deznodământ drastic pentru inculpaţi. Cei acuzaţi în Dosarul "Sidex" vor afla sentinţa, cel mai probabil, vinerea viitoare, deşi pronunţarea în apel primise ca termen vineri, 28 martie. Cum însă ne‑am obişnuit ca de atâţia ani această cauză să se împiedice de proceduri şi amânări, nici la termenul de vineri (în care ar fi trebuit pronunţat verdictul) procesul nu a putut fi declarat încheiat, iar magistraţii au stabilit un nou termen de judecată.

Vedetele timpului

Foştii directori ai Sidex, alături de oameni de afaceri şi directori ai unor societăţi pe acţiuni, riscă pedepse privative de libertate destul de consistente. Autorii faptelor respective nu sunt tocmai anonimi, ci oameni care, în vremea de maximă "căpuşare" a Sidex, au condus combinatul gălăţean sau se aflau în consiliile de administraţie ale unor firme cunoscute în Galaţi. Doi dintre ei sunt Mircea Aurel Drozan, fostul director comercial al Sidex, Flaviu Mircea Moldovan, care la momentul respectiv era vicepreşedintele consiliului de administraţie a combinatului. Alături de aceştia, îi regăsim pe lista inculpaţilor pe Constantin Rusnac, Valentin Coman şi Ioan Escu, reprezentanţii unor firme ce făceau profit serios de pe urma afacerilor cusute cu aţă albă pe care le aveau cu Combinatul Siderurgic Galaţi.

Scurt tratat despre căpuşe

Istoria a început spectaculos, în anul 2000. Ca un făcut, exact în ziua alegerilor generale din acel an, procurorii, poliţiştii şi magistraţii erau în mare fierbere. Pentru prima dată au apărut informaţii că tunurile cu contracte păguboase pentru Sidex (şi implicit pentru statul român) vor fi pedepsite cu arestări şi procese penale pentru înşelăciune în dauna avutului de stat. Primele "victime" au fost administratorul societăţii "Prima Pagină", Andrei Zanopol, care era arestat sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii consemnau atunci în rechizitoriu că Zanopol prelua tabla de la Sidex cu bilete la ordin fără acoperire, creând astfel un prejudiciu de 35 de miliarde de lei la vremea respectivă. La nici două săptămâni, în plasa anchetatorilor cădea şi administratorul societăţii Deltacar (una dintre cele mai înfloritoare de atunci din Galaţi), Ionel Neagu, în sarcina căruia s‑a reţinut faptul că ar fi preluat tabla scoasă de către Zanopol din combinat. Nu a durat foarte mult şi aveau să cadă şi marile capete. Cercetările poliţiştilor şi procurorilor au dus în cele din urmă la arestarea directorului comercial Mircea Drozan şi a lui Flaviu Moldovan. Lista cu inculpaţi din Dosarul "Sidex" s‑a îngroşat cu directori ai unor societăţi care, prin acţiunile lor, prejudiciau combinatul.

Aventura unui dosar în instanţă

Vreme de aproximativ doi ani, cauza nu a fost altceva decât o minge de ping-pong între Parchet şi instanţele gălăţene. După doi ani de la prima arestare, Tribunalul Galaţi a trimis Dosarul "Sidex" la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale, pentru ca apoi acesta să ajungă la Curtea Supremă de Justiţie. În anul 2005 prima instanţă se pronunţa pe această cauză în care inculpaţi erau Constantin Rusnac, Valentin Coman şi Ioan Escu, alături de Mircea Aurel Drozan şi Flaviu Mircea Moldovan. Moldovan a primit o condamnare de 10 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar Mircea Aurel Drozan a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ceilalţi au primit diverse pedepse privative de libertate pentru trafic de influenţă, fals şi deturnare de fonduri. Decizia Tribunalului nu a fost însă una definitivă. Aşa că inculpaţii, dar şi procurorii au atacat‑o la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2006, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face apel alături de Departamentul Naţional Anticorupţie Serviciul Teritorial Galaţi. Nu mai puţin de 17 termene de judecată au trecut în acest dosar, iar povestea încă nu s‑a terminat. Însă în situaţia în care magistraţii vor respinge apelul făcut de către inculpaţi urmează emiterea de mandate pe numele celor celor cinci care se vor vedea nevoiţi să execute acele pedepse cu închisoare dictate în anul 2005.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23140

Link to comment
Share on other sites

Închisoare pentru doi foşti şefi ai Sidex

Doi dintre cei mai importanţi oameni din conducerea Sidex Galaţi au fost condamnaţi la închisoare, vineri după-amiază, pentru abuz în serviciu, pentru fapte săvârşite în anul 2000, care au adus companiei un prejudiciu de câteva zeci de miliarde de lei vechi, însă sentinţa nu este definitivă. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis, vineri după-amiază, condamnarea la închisoare a lui Flaviu Mircea Moldovan, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administrare a Sidex, şi Aurel Mircea Drozan, director relaţii comerciale în aceeaşi societate, pentru mai multe fapte săvârşite în anul 2000.

În cazul lui Flaviu Mircea Moldovan, instanţa a decis reducerea pedepsei date în 2005 de Tribunalul Galaţi de la zece ani şi şase luni la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor personale şi luare de mită, iar în cazul lui Aurel Mircea Drozan reducerea de la nouă ani şi cinci luni la şase ani, tot pentru abuz în serviciu. Cei doi au fost condamnaţi pentru că au încălcat hotărârile Consiliului de Administraţie al Sidex cu privire la valorificarea produselor siderurgice şi au dat marfă unor firme ce au achitat doar o parte din ea, cauzând un prejudiciu total de câteva zeci de miliarde de lei vechi. Pentru contractele respective, cei doi au primit sume de bani de la mai mulţi agenţi economici, inculpaţi la rândul lor în acest dosar.

Cei doi au dispus în anul 2000 livrarea a 1.750 de tone de tablă şi a 300 de tone de alte produse siderurgice firmei Ercolemn SRL Tecuci. În rechizitoriu, se arată că, deşi marfa nu a fost achitată, iar reprezentanţii societăţii nu au răspuns solicitărilor de plată, Moldovan şi Drozan au dispus ca firma din Tecuci să primească alte 500 de tone de tablă laminată la rece. În total, Ercolemn a primit produse siderurgice în valoare de 9,8 miliarde de lei vechi, din care a achitat în compensare doar 3,7 miliarde de lei vechi. Actualizat, prejudiciul creat combinatului siderugic de către cei doi este de 17,6 miliarde de lei vechi.

Inculpat în aceeaşi cauză, Valentin Coman, administratorul Ercolemn Tecuci, a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de folosirea cu rea- credinţă a bunurilor sau creditelor societăţii. Curtea de Apel Galaţi a decis încetarea procedurii penale în cazul său deoarece faptele s-au prescris în cei opt ani scurşi de la producerea lor.

De asemenea, în dosar au fost inculpaţi Constantin Rusnac, prieten foarte apropiat cu Flaviu Moldovan, Ioan Pleşu, reprezentantul Olimpic Trading SRL Lupeni, precum şi Ioan Escu, administratorul Rompet SA Huşi, firme ce au primit, la rândul lor, produse din combinat pe care nu le-au achitat integral. În cazul ultimilor doi s-a păstrat decizia de condamnare la închisoare pentru înşelăciune dată în 2005 de Tribunalul Galaţi, de zece ani şi patru luni, respectiv zece ani şi două luni. Constantin Rusnac a fost condamnat pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar pedeapsa i s-a redus de la patru ani şi opt luni la patru ani şi patru luni.

În total, prejudiciul adus Sidex de către cei trei se ridică la 38,5 miliarde de lei. Toţi au fost arestaţi câteva luni, în 2000 sau 2001, după care au fost judecaţi în libertate. În anul 2005, Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în această cauză, dar atât inculpaţii, cât şi şi procurorii au atacat-o. Niciunul dintre condamnaţi nu va intra, deocamdată, la închisoare, având dreptul să facă recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Procesul "Sidex" a fost suspendat

Instanţa supremă a amânat pentru a cincea oară pronunţarea deciziei finale în cel mai longeviv caz penal din istoria justiţiei gălăţene şi a trimis dosarul la Curtea Constituţională, la cererea lui Ioan Escu. Pe perioada cât Curtea Constituţională va analiza excepţia de neconstituţionalitate, dosarul aflat încă pe rolul instanţei supreme a fost suspendat. Hotărârea judecătorească care trebuia să pună capăt procesului cunoscut sub numele de "Sidex", după aproape 9 ani de amânări şi restituiri ale cauzei la Parchet, se lasă deci aşteptată. Acest lucru trebuia să se întâmple încă de pe 17 decembrie 2008, dar judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au avut nevoie de informaţii suplimentare pentru a da o soluţie în acest caz. Protagoniştii procesului, Flaviu Mircea Moldovan şi Mircea Drozan, au fost condamnaţi la 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare, dar Tribunalul Galaţi a stabilit ca doar Ioan Pleşu şi Ioan Escu să plătească despăgubiri către ArcelorMittal Galaţi, în valoare de un milion de lei. Ulterior, decizia primei instanţe de judecată a fost modificată substanţial la Curtea de Apel. Flaviu Mircea Moldovan şi Mircea Drozan au fost inculpaţi de Parchet pentru ca au abuzat de funcţiile pe care le îndeplineau la fostul Sidex, respectiv înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) şi director de relaţii comerciale. Ei au încălcat hotărârile CA vizând valorificarea produselor siderurgice. Mai exact, Moldovan a pretins şi primit, în 2000, de la Ioan Pleşu, suma de 18.000 de lei pentru a interveni în scopul vânzării nelegale de tablă către societatea SC Rompet SA Huşi. Cel care a intermediat afacerea a fost Constantin Rusnac, care a pretins în mod repetat bani şi alte foloase de la Valentin Coman şi Ioan Pleşu pentru a interveni pe lângă conducerea Sidex. Judecătorii au reţinut că Rusnac a fost cel care l-a determinat pe Valentin Coman să redacteze şi să semneze în fals o chitanţă vizând un împrumut de 50.000 de mărci germane. Ioan Pleşu şi Ioan Escu au obţinut pe căi nelegale şi un împrumut de 450.000 de lei, de care aveau nevoie pentru a deveni acţionari la SC Contec Tecuci. Ulterior, aceştia au obţinut produse siderurgice în valoare de 1,1 milioane de lei de la Sidex, cu ajutorul lui Moldovan şi Drozan, deşi ştiau că nu au posibilitatea de a acoperi contravaloarea mărfii.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Procesul directorilor jefuitori ai „Sidex” a împlinit 11 ani

Dosarul "Sidex", denumit astfel după numele de dinainte de privatizare al combinatului siderurgic de la Galaţi, a intrat în al unsprezecelea an de judecată, fiind, practic, unul dintre cele mai longevive dosare din România. Urmărirea penală a fost demarată în 1999 de către PNA, fiind trimise în judecată, la vremea respectivă, şase persoane, pentru prejudicierea statului (care era proprietarul combinatului siderurgic) cu peste 1,3 milioane de euro, prin vânzarea de tablă sub preţul de cost.

În prima fază, Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe Flaviu Moldovan (fost vicepreşedinte al CA al Sidex) şi Mircea Drozan, fost director comercial al societăţii, la 10 ani, respectiv 9 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Cea mai mare pedeapsă a primit-o însă omul de afaceri Ioan Pleşu - 10 ani şi 2 luni - pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi dare de mită, alături de care au fost condamnaţi alţi trei patroni: Ioan Escu (10 ani şi 2 luni), Constantin Rusnac (4 ani) şi Valentin Coman (3 ani).

Ulterior, Curtea de Apel Galaţi le-a redus pedepsele principalilor protagonişti ai afacerii. Moldovan şi Drozan au „coborât" la opt, respectiv şase ani de închisoare, în timp ce faţă de Rusnac s-a dispus încetarea procesului penal.

Decizia instanţei gălăţene a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde în ultimii doi ani procesul a mers din amânare în amânare. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 15 septembrie 2010.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Procesul_directorilor_jefuitori_ai_-Sidex-_a_implinit_11_ani_0_313768689.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

14 ani de închisoare pentru foştii directori ai Sidex Galaţi

Mircea Drozan (fost director comercial al Sidex) şi Flaviu Moldovan (fost vicepreşedinte al CA al societăţii), trimişi în judecată pentru o pagubă de 1,3 milioane de euro produsă combinatului siderurgic, urmează să fie ridicaţi de poliţişti pentru a-şi ispăşi pedepsele. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi 24 martie, recursurile celor doi foşti şefi ai Sidex. Mircea Drozan şi Flaviu Moldovan vor executa şase, respectiv opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Justiţia a finalizat unul din cele mai vechi dosare penale din România, care în 2011 împlineşte doisprezece ani de judecată. Urmărirea penală a fost demarată în 1999 de către PNA, fiind inculpate, la vremea respectivă, şase persoane, pentru prejudicierea statului (care era proprietarul combinatului siderurgic) prin vânzarea de tablă sub preţul de cost.

Alături de cei doi foşti directori au mai fost condamnaţi oamenii de afaceri Ioan Pleşu şi Ioan Escu la câte 10 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi dare de mită, în timp ce Constantin Rusnac va executa patru ani pentru trafic de influenţă.

Din cauza duratei foarte mari a procesului, o parte din fărădelegile comise de oamenii de afaceri s-au prescris. De pildă, Constantin Rusnac a scăpat de un an de închisoare la care fusese condamnat pentru uz de fals, iar faţă de Ioan Escu şi Ioan Pleşu s-a dispus încetarea procesului penal pentru încălcarea Legii societăţilor comerciale, fiecare având de executat câte doi ani de închisoare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-sidex-directori-drozan-mircea-flviu-moldovan_0_450555074.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.