Jump to content

Muşcat de o viperă cu corn, în centrul Galaţiului!


dcp100168

Recommended Posts

Muşcat de o viperă cu corn, în plin centrul Galaţiului!

În plin buric al târgului, un bărbat a fost muşcat de o viperă cu corn. Pare greu de crezut, dar în curtea unui imobil de pe strada Democraţiei sunt crescute zece vipere. Ieri, 14 iunie, în jurul orei 13.00, tatăl proprietarului acestora, în vârstă de 72 de ani, a intrat în cuşca reptilelor pentru a face curăţenie şi una dintre ele l-a muşcat. La o asemenea vârstă, veninul poate fi letal în doar câteva minute.

Familia a cerut ajutor la 112 şi un echipaj SMURD a ajuns rapid şi i-a administrat vârstnicului o doză de vaccin antiviperin, după care l-a transportat la UPU pentru a-l ţine sub observaţie. Proprietarul viperelor a declarat dispecerului de la 112 şi echipajului SMURD că deţine reptilele având toate aprobările necesare. El a solicitat să nu-i fie dezvăluită identitatea. Personalul UPU-SMURD i-a respectat dorinţa.

Cum însă cazul a intrat şi în atenţia poliţiştilor, având în vedere că viaţa bărbatului muşcat a fost pusă în pericol de moarte, este de aşteptat ca, în urma anchetei, numele colecţionarului de vipere să nu mai fie un secret.

http://www.viata-libera.ro/articol-Musc ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

deţine reptilele având toate aprobările necesare

Chiar sunt curios CINE acorda autorizatii in Galati pentru cresterea viperelor!

Apoi, bre nea Caisa, daca te-ai apucat de crescut serpi, de ce n-ai prin casa macar o doza de vaccin?? Daca tot esti specialist... Lasand la o parte faptul ca tot dintr-o prostie de genul asta le poate scapa prin prea-minunatul oras Galati. Atunci sa te tii...

Link to comment
Share on other sites

de ce n-ai prin casa macar o doza de vaccin??

Din cite stiu, vaccinul antiviperin e foarte rar, destul de scump si termen de valabilitate foarte scurt.

Sincer, ma mir ca l-au avut cei de la SMURD, a fost o perioada acum citiva ani cind nu se gasea absolut pe nicaieri (cu exceptia Bucurestiului, si acolo numai stoc de urgenta).

Am mai spus, viperele au reaparut si prin Muntii Macin (pe traseul punct albastru, pe la cascade). Desi nu ataca decit daca se simt in pericol, o doza de atentie in plus nu strica,...

Link to comment
Share on other sites

Din cite stiu, vaccinul antiviperin e foarte rar, destul de scump si termen de valabilitate foarte scurt

Chiar si asa, daca te-ai apucat de crescut vipere, nu te gandesti ca se poate intampla naibii sa te muste vreuna?? Daca cei de la SMURD intarziau pe la vreo intersectie? Sau erau plecati pe alte interventii? Sau pur si simplu nu aveau vaccinul?? :?:

Link to comment
Share on other sites

Fiecare tine in casa tot felul de vietati. Am citit deunazi, in ,,Click'' parca, despre o femeie care avea drept animal de companie un porc mistret, alta un sarpe boa. Unii aleg drept animal de companie pisica (sau zecile de pisici), cainele -indiferent de rasa- unii mult mai imprevizibili si mai periculosi decat vipera, pesti- decorativi sau de talie mare, carnivori, pasari de toate felurile - vorbitoare, cantatoare sau pradatoare. De aceea cazul acesta nu mi se pare iesit din comun.

Mi s-ar parea iesit din comun ca toti cei care detin animale sau militeaza pentru protectia animalelor sa respecte in primul rand drepturile celorlalti oameni, care nu le impartasesc afinitatile. :(

Link to comment
Share on other sites

Pasiune aproape fatala! Muscat de una din viperele pe care le creste

O pasiune s-a dovedit a fi extrem de periculoasa pentru un barbat de 72 de ani din Galati, care a ajuns la spital, muscat de una dintre cele zece vipere pe care le creste. A incercat sa mute sarpele dintr-un loc in altul, cand acesta l-a atacat. Noroc ca fiul lui a vazut toata scena si l-a dus urgent la spital. Tanase Tofan a lucrat zeci de ani la spitalul din Galati, iar cand a iesit la pensie s-a gandit sa-si rotunjeasca veniturile printr-o afacere proprie. Asa ca a cumparat din Germania zece vipere, cu 300 de euro fiecare, pe care le creste pentru venin. N-a facut inca profit, dar noua afacere era sa-i aduca moartea. Pericolul a trecut acum, spun medicii, care au decis ca barbatul sa mai ramana internat cel putin cateva zile. Asta nu il va face insa sa renunte la afacerea cu vipere.

http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/ ... reste.html

Link to comment
Share on other sites

Ma adresez "jurnalistului" care a scris aceasta stire de senzatie (inteleg ca post-ul respectiv este o preluare din Viata Libera)

Stimate domn,

Sunt absolut convinsa ca dumneavoastra ati dorit sa relevati extraordinarul acestei stiri, si anume faptul ca "in buricul targului se cresc vipere.... luneee, ce ne facem .... chiar asa, chiar sub nasul nostru.... vai ce nenoricire." Domule, daca doriti sa fie tratate boli precum epilepsia, ulcer, icter sau hemofilie, cineva trebuie sa faca si munca asta foarte periculoasa de a recolta venin de la vipere, pentru ca, daca dumneata iti trebuie un astfel de medicament, nu alergi vipera si te duci la fabrica sa ti se faca o capsula cu venin :). Dar nu neaparat despre asta este vorba, deontologia dumneavoastra lasa de dorit. Dupa cum probabil ati observat, posturile de stiri nationale au prezentat faptele cu profesionalism. Prea stimate, viperele nu se cresc in cusca pentru ca nu sunt caini, acestea se cresc in terarii speciale care nu le ofera posibilitatea de a face plimbari nedorite. Daca dumneata ai fi vizionat macar imaginile surprinse de camerele de luat vederi, ai fi observat ca respectivele terarii erau despartite printr-un anumit gard de protectie de restul incaperii. Singura persoana care risca sa fie muscata este persoana care manevreaza reptilele, acestea nu sunt animale de companie, sunt crescute in scop farmaceutic si bineinteles reprezinta o afacere destul de banoasa din momentul in care se incheie contracte cu firmele de farmaceutice. Si din cate se intelege foarte clar din relatarile de pe posturile nationale de stiri, persoana nu este neavizata, aceasta lucrand foarte multi ani la morga spitalului judetean, si cred ca ai nevoie de ceva sange rece ca sa faci o viata intreaga autopsii. Probabil de aceea si-a asumat si riscurile cand s-a apucat de crescut vipere, pentru ca este o persoana cu sange rece si care are habar de toata chestia asta. Decat sa va temeti de viperele din terarii si sa va simtiti revoltati ca se cresc astfel de reptile si se colecteaza veninul acestora, mai bine cascati ochii cand umblati desculti prin iarba, pentru ca atunci s-ar putea sa va intalniti cu una mai repede decat cu cea din centrul Galatiului. Nu ma deranjeaza atat de mult faptul ca blamati aceasta indeletnicire, este uman sa ne temem de aceste reptile periculoase, ci felul in care relatati faptul, fara a va informa exact in prealabil despre ce este vorba, aceasta denota carente grave in ceea ce priveste cunostintele dumneavoastra in meseria pe care o practicati.

Link to comment
Share on other sites

Dupa cum probabil ati observat, posturile de stiri nationale au prezentat faptele cu profesionalism

Vreau doar să vă atrag atenţia asupra unui element pe care probabil l-aţi scăpat din vedere în comentariul altfel argumentat: posturile naţionale la care faceţi referire au prezentat profesionist faptele cu 24 de ore întârziere (din surse sigure vă pot spune chiar că delay-ul a fost de peste 30 de ore: duminică la prânz - luni după-amiază)... În timpul ăsta se putea scrie şi o enciclopedie despre vipere şi creşterea lor... În "industria" ştirilor, însă, timpul contează foarte mult, iar de multe ori apar erori din graba de a avea întâietatea informaţiei.

Mai jos aveţi şi textul redocumentat în acelaşi timp cu televiziunile centrale. De-abia pe acesta îl puteţi compara cu ceea ce aţi văzut la televizor...

Într-un demisol din Galaţi

Crescătorul de vipere de pe Democraţiei

* Cele zece reptile aparţin unui crescător, care le ţine în locuinţa sa închise în terarii, de unde nu pot scăpa, susţine el * Duminică, zi cu ghinion – unul dintre şerpi l-a muşcat de două ori pe bărbatul de 72 de ani * Acum acesta se află la spital şi se reface * Şerpii „domiciliază” legal în locuinţa bărbatului *

Peste o muşcătură de viperă nu treci chiar aşa de uşor! După două consecutive, însă, e cu atât mai greu să-ţi revii, iar riscurile ca veninul să facă ravagii în organismul celui muşcat sunt de două ori mai mari! A aflat-o pe pielea lui bărbatul de 72 de ani care a ajuns la Urgenţe, duminică, după ce o astfel de târâtoare l-a „capsat”, mai întâi de buricul arătătorului de la o mână, apoi de aceeaşi zonă a celeilalte mâini. Aflat încă în secţia de Terapie Intensivă, ieri dimineaţă, bărbatul îşi aminteşte cu oarecare detaşare despre scena terifiantă, petrecută nu oriunde, ci chiar în demisolul propriei case, din centrul oraşului.

Crescătorul cu zece vipere

Omul locuieşte pe strada Democraţiei şi este crescător de vipere de mai bine de jumătate de an. „Am zece. Le-am cumpărat anul trecut, în octombrie, de la cineva din Timişoara, cu 300 de euro vipera. Am şi acte de proveninţă, aşa cum cere legea. Deh, încercăm şi noi să mai facem un ban, să ne asigurăm o sursă de supravieţuire”, povesteşte bărbatul, cu mâinile roşii, umflate şi cu cele două degete bandajate.

Ce-i drept, în lipsa unor astfel de incidente, afacerea poate fi profitabilă. Din informaţiile noastre, preţul unui gram de venin ar putea ajunge şi până la 1500 de euro, dacă este cumpărat de o companie farmaceutică din străinătate. Dar, trebuie să recunoaştem că după circa un an de îngrijit vipere – care ar urma să producă circa un gram de venin fiecare, anual - banii ar fi meritaţi din plin de crescător. Oricum, atunci când se va hotărî să obţină profit de pe urma animalelor, bărbatul ar putea avea nevoie şi de alte acte. Până acum, susţine el, n-a recoltat nici măcar un gram de venin, deci este în legalitate.

Potrivit directorului coordonator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor, Carmen Stroe, bărbatul va trebui să obţină o autorizaţie pentru a le expune, comercializa sau pentru a le folosi în scopul recoltării de venin. Având în vedere că până acum n-a făcut nimic din toate astea, legal bărbatul este doar un colecţionar ceva mai excentric.

„Au o mobilitate fantastică”

Septuagenarul a povestit în detaliu ce s-a întâmplat de fapt. „Le făceam curat în cuşcă – o activitate care trebuie repetată periodic. Citisem pe internet despre o tehnică nouă. Am slăbit puţin strânsoarea uneia, iar ele au o mobilitate fantastică. Şi tocmai când am încercat să fiu blând cu ele, cea pe care o ridicasem s-a întors şi m-a agăţat cu un dinte de deget. Bine că nu m-a muşcat cu ambii dinţi, pentru că doza de venin ar fi fost şi mai mare…”. Iată de unde veneau vorbele româneşti „veninos ca o viperă”, „a creşte un şarpe la sân” sau „a muşcat mâna care l-a hrănit”.

Acum starea bărbatului este stabilă, dar medicii de la Terapie Intensivă au preferat să îl ţină în secţie, pentru continuarea tratamentului şi pentru monitorizare. „Una dintre vipere l-a muşcat pe bărbat fulgerător, într-o fracţiune de secundă, de indexul unei dintre mâini şi apoi imediat de indexul celeilalte. Semn că vipera ştie foarte bine la ce foloseşte mâna omului. Neavând viteza de reacţie corespunzătoare şi neputând să se ferească, omul nostru a avut în schimb cunoştinţele necesare”. „A sângerat intens locul cu muşcătură, a pus şi o legătură – un fel de garou, ca să nu se împrăştie veninul şi a venit repede la spital unde i s-a făcut vaccinul antiviperin. Cu toate acestea a avut necroze tegumentare la locul ambelor muşcături (pielea s-a înnegrit) care au necesitate incizare. Un caz similar se produsese, cu o zi înainte, la Cluj”, a declarat directorul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Mult venin pe metru pătrat

Mai multe detalii despre cele zece vipere dar şi despre modul în care au ajuns ele la demisolul casei din Strada Democraţiei ne-a dat Silviu Tofan, fiul bărbatului internat. „S-a întâmplat dintr-o manevră greşită. Nu ne-am speriat, pentru că de obicei le mai manevrăm şi cu mâna, fără să ne punem în pericol. Depinde de starea fiecăreia - de data asta una a fost mai nervoasă şi a muşcat”, afirmă Silviu Tofan. Acestea ne-a mai spus că viperele sunt şerpi care se mişcă foarte încet şi calm şi că singurele momente în care au o viteză uimitoare sunt cele în care muşcă.

„Am acte de provenienţă pentru ele, fiindcă altfel n-aveam voie să le deţin. Le-am cumpărat de la o fermă de vipere din Timişoara, iar cei de acolo le-au importat din Belgia. La noi nu ai voie să capturezi vipere din sălbăticie. De autorizaţie din partea organelor de mediul aş avea nevoie numai dacă aş depăşi un număr de câteva sute de vipere, pentru ca atunci prezenţa lor ar influenţa mediul”, mai povesteşte Silviu Tofan. „Oricum ele sunt în siguranţă aici, au condiţiile necesare şi nu au cum să scape”, conchide fiul crescătorului muşcat.

Un lucru e sigur. Oricât de bine închise în terarii ar fi, simpla prezenţă a celor zece vipere este de zece ori mai eficientă pentru siguranţa casei decât orice sistem de pază!

http://www.viata-libera.ro/articol-Cres ... iei_2.html

Link to comment
Share on other sites

Am cititi si eu articolul publicat ulterior este mult mai documentat. Aveti dreptate, timpul este foarte important in prezentarea unei stiri, dar nu se poate da vina pe timpul foarte scurt, stirile nu trebuiesc publicate fara a fi minim documentate totusi pentru ca determina reactii foarte puternice din partea consumatorului de media. Prima reactie la prima informatie parvenita este cea mai puternica, orice dezmintire ulterioara nu mai are acelasi impact asupra cititorului si astfel se dezvolta teama si atitudinea de revolta fata de anumite evenimente sau situatii.

Link to comment
Share on other sites

la prima citire a titlului articolului, eu am inteles ca un cetatean oarecare, traversand centrul galatiului a fost muscat de un sarpe din tufisuri.

citind intreg articolul, singura concluzie care se impune de la sine - autorul acestui articol isi merita numele, si este demn de el.

vazuram, cred, cu totii la teleenciclopedia sau la discovery despre mediile in care sunt crescute asemenea vietuitoare. astfel incat, articolul ar fi trebuit incadrat la sectiunea "accidente de munca"

Link to comment
Share on other sites

Ceea ce multa lume nu stie este ca viperele cu corn au habitat natural langa localitatile din nordul si nord-vestul judetului, insa cu toate astea, pana acum nu am auzit de un astfel de caz. Cu atat mai putin de asteptat sa se intample in orasul Galati :d Despre presa galateana, de prisos orice comentariu..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.