Jump to content

40.000 de hectare au fost distruse parţial de secetă


dcp100168

Recommended Posts

40.000 de hectare au fost distruse parţial de secetă

* Lipsa precipitaţiilor dar şi a irigaţiilor a condus la situaţia ca suprafeţe însemnate de grâu, rapiţă, orz şi ovăz din judeţ să se usuce, iar dacă această stare de fapt va continua încă o săptămână fermierii vor înregistra pierderi importante şi la culturile de primăvară.

Zeci de producători agricoli au depus până astăzi cereri de despăgubiri pentru culturile calamitate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi iar numărul lor este în continuă creştere. Deşi a plouat în ultima săptămână, cantităţile de apă acumulate în sol nu sunt suficiente pentru a salva culturile. Aşa se face că până acum aproximativ 40.000 de hectare de grâu şi rapiţă, dar şi orz şi ovăz au fost afectate parţial de secetă. Nu mai amintim de irigaţii pentru că la acest capitol nu sunt multe de consemnat în plus faţă de săptămâna trecută. În momentul de faţă se irigă pe aproximativ 20.000 de hectare din cele 88.000 de hectare contractate, ceea ce spune totul. "Situaţia este dificilă. A plouat puţin şi doar în anumite zone ale judeţului. Plantele au fost afectate destul de serios de secetă. Vorbim deocamdată de o calamitare parţială, dar dacă nu va ploua nici în următoarele zile, nu va fi deloc bine", ne-a declarat directorul DADR Galaţi, Alexandru Sântion. Ca şi până acum, vor primi despăgubiri doar agricultorii care şi-au asigurat culturile la una din societăţile agreate de Ministerul Agriculturii.

Culturile de primăvară se prăjesc

Conform opiniei specialiştilor, plantele se usucă de la rădăcină în sus, ceea ce face imposibilă orice încercare de recuperare a acestora pe ultima sută de metri prin irigaţii. Grâul şi rapiţa sunt cele mai vulnerabile la lipsa apei, dar nici porumbul sau floarea-soarelui nu stau mai bine. Cele 65.000 de hectare cultivate cu grâu şi 23.000 de hectare înfiinţate cu rapiţă au fost parţial calamitate. În momentul de faţă nu se ştie cu exactitate de ce suprafaţă vorbim, mai ales că zilnic vin fermieri pentru a-şi declara culturile calamitate. Acelaşi lucru va fi valabil şi cu cele 100.000 de hectare cultivate cu porumb şi 31.000 de hectare cu floarea-soarelui dacă în următoarele 10 zile nu va ploua sau producătorii agricoli nu vor demara o campanie susţinută de irigaţii. Greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva pe ultima sută de metri, în condiţiile în care luni de zile nu s-a făcut nimic în acest sens, astfel că speranţa rămâne tot la mama natură.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

20.000 de hectare au fost distruse parţial de secetă

Zeci de producători agricoli au depus până astăzi cereri de despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi iar numărul lor continuă să crească. Ploile căzute în ultima săptămână au fost răzleţe şi nu au acoperit nici pe departe deficitul de apă din sol. Pe acest fond, plantele s-au prăjit la propriu la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Până acum, aproximativ 20.000 de hectare de grâu şi rapiţă, dar şi orzul şi orzoaica de toamnă au fost afectate parţial de secetă. Pagubele totale înregistrate de fermierii din judeţ se ridică la 18,2 milioane de lei, ceea ce dă dimensiunea exactă a dezastrului. "Ne temem că şi porumbul şi floarea-soarelui vor fi afectate de secetă. La grâu nu s-a făcut încă o estimare totală a pagubelor şi nici la rapiţă, dar pierderile de producţie sunt importante", ne-a declarat directorul executiv adjunct din cadrul DADR Galaţi, Profira Onode. Ca şi anterior, vor primi despăgubiri doar agricultorii care şi-au asigurat culturile la una dintre societăţile agreate de Ministerul Agriculturii.

În ultimii doi ani producătorii agricoli din judeţul Galaţi s-au confruntat cu calamităţi similare, fapt care a şi condus la producţii extrem de scăzute la grâu şi rapiţă. Aceste plante sunt foarte vulnerabile la lipsa apei, dar nici porumbul sau floarea-soarelui nu stau mai bine. Cele 65.000 de hectare cultivate cu grâu şi 23.000 de hectare înfiinţate cu rapiţă nu se prezintă prea bine iar lipsa apei măreşte zilnic suprafeţele calamitate. De pildă, în momentul de faţă au fost afectate circa 12.500 de hectare cultivate cu grâu şi 6.000 de hectare cu rapiţă. Fermierii gălăţeni sunt preocupaţi că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu cele 100.000 de hectare cultivate cu porumb şi 31.000 de hectare de floarea-soarelui dacă în următoarea săptămână nu va ploua. Conform prognozelor pentru următoarele zile, judeţul Galaţi va fi ocolit de precipitaţii, fapt care nu face altceva decât să agraveze situaţia în care se găsesc agricultorii. Conform opiniei specialiştilor, seceta excesivă va persista mulţi ani de acum încolo, astfel că singura soluţie viabilă pentru fermieri rămân irigaţiile.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.