Jump to content

Titularizarea titularizării la Episcopia Dunării de Jos


Recommended Posts

Episcopia Dunării de Jos condiţionează accesul la titularizare la religie de promovarea unui test

Din cauza notelor scăzute pe care le-au obţinut în anii anteriori candidaţii la o catedră titularizabilă de religie, Episcopia Dunării de Jos a introdus un test scris şi doar cei care îl promovează cu note peste 7,00 vor putea susţine ulterior examenul de titularizare. Permanenţa Eparhială a Episcopiei Dunării de Jos a hotărât ca, de anul acesta, toţi candidaţii care vor să ocupe o catedră de religie în judeţele Galaţi şi Brăila să susţină teste scris din materia de titularizare şi doar cei obţin note peste 7.00 la această testare să primească binecuvântarea cultului, fără de care nu se pot înscrie la concursul de titularizare din 15 iulie.

Până anul trecut inclusiv, candidaţii la un post de profesor de religie primeau această binecuvântare în urma unui simplu interviu pe care îl susţineau la Episcopie. La examenul de titularizare, însă, mai mult de jumătate dintre ei obţineau note foarte mici, deşi, pentru a putea spera la o catedră titularizabilă, ei ar fi trebuit să obţină cel puţin nota 7,00. Tocmai pentru a evita aceste situaţii, Episcopia Dunării de Jos a renunţat la interviu şi a introdus testarea preliminară, în premieră naţională. Această testare s-a desfăşurat luni, la sediul Episcopiei şi a fost susţinută de 82 de candidaţi care vor să ocupe o catedră de religie într-unul din cele două judeţe riverane Dunării. Mai precis, au fost 61 de înscrişi de la Galaţi şi 21 de la Brăila. Zece dintre ei - cinci din Galaţi şi cinci din Brăila - au obţinut note sub 7.00, aşa că nu vor primi binecuvântarea cultului şi, implicit, nu vor mai putea susţine concursul de titularizare.

Surse din cadrul Episcopiei Dunării de Jos au declarat, pentru NewsIn, că această metodă a fost salutată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care ar fi afirmat că o va aplica la rândul său în această vară.

În schimb, autorităţile din învăţământ nu au dorit să comenteze maniera de selecţie introdusă de Episcopia Dunării de Jos. Inspectorul general adjunct de la Galaţi, Mitică Dudău, a precizat doar că ISJ nu îi va primi la titularizare pe candidaţii care nu obţin binecuvântarea Episcopiei şi că nemulţumiţii ar trebui să se adreseze instituţiilor ierarhic superioare din Biserică. "Fără binecuvântarea Episcopiei pe cererea de înscriere, noi nu avem voie să îi primim la titularizare. Cum alege Episcopia să dea această binecuvântare şi în ce măsură candidaţii acceptă sau nu atitudinea Episcopiei nu ştiu. Practic, trebuie să se facă o discuţie între candidat şi episcop înainte de a se da această binecuvântare, dar probabil că Prea Sfinţia Sa a ales această modalitate (testarea, n.r.) mergând un pic mai în profunzime. Dacă candidaţii cred că li s-a ştirbit ceva din drepturi, se pot plânge, dar nu la noi, ci la instituţiile ierarhic superioare Episcopiei", a declarat, marţi, Mitică Dudău. Acesta a lăsat să se înţeleagă că Episcopia nu ar trebui să îngrădească dreptul candidaţilor la şanse egale, spunând că Biserica ar trebui să îi încurajeze pe candidaţi să se retragă din examenul de titularizare dacă se simt nepregătiţi. "În mod normal, rezultatele slabe pot fi evitate prin instituţia retragerii. Orice candidat are dreptul să decidă la un moment dat în examen că vrea să se retragă. Se retrage şi nu mai este evaluat, nu mai apare notă mică. Deci părerea mea este că discuţiile Episcopiei cu candidaţii spre direcţia asta ar trebui să se îndrepte", a spus inspectorul general adjunct din cadrul ISJ Galaţi.

La examenul de titularizare din 15 iulie vor fi scoase la concurs 349 de catedre titularizabile în judeţul Galaţi. La acestea se adaugă peste 2.000 de posturi netitularizabile, după cum urmează: 532 catedre complete şi 1.599 posturi incomplete. Dintre toate acestea, 194 de posturi le sunt dedicate profesorilor de religie şi doar 16 dintre ele, adică 8,2%, sunt titularizabile.

Link to comment
Share on other sites

Cateva intrebari primite la radio Badalani:

1.Daca am binecuvantarea de la alta episcopie decat a Galatiului, nu pot da examen de titularizare in Galati? :?

2.Testul de la episcopie contine numai subiecte din religia crestin ortodoxa? :shock:

3.La ce materii se da examenul de titularizare pentru catedra de religie? :geek:

4.Ce material didactic este necesar la ora de religie? :shock:

5.La examen se accepta ,,minunile'' tehnice gen fara maini, fara fir sau numai inspiratia divina? ;)

raspuns: aleluia!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.