Jump to content

Florin Pâslaru, colaborator al Securităţii


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Florin Pâslaru, colaborator al Securităţii

Deputatul PSD Florin Pîslaru, patronul TV Galaţi, a turnat la Securitate în vremea studenţiei, acest lucru fiind descoperit chiar de una din victimele lui, care şi-a văzut dosarul la CNSAS. Victima se numeşte Victor Ruse, din Galaţi, de profesie inginer piscicol. Faptele de turnătorie s-au întîmplat în 1984, după ce tînărul Florin Pîslaru a fost repartizat la una din fermele de peşte din Murighiol (jud. Tulcea), cunoscută sub numele de Independenţa. Florin Pîslaru îşi semna notele informative sub pseudonimul "Pintea". Ruse a decis să-şi spună povestea la RTV Galaţi. Vineri, 19 iunie, Victor Ruse a prezentat în direct documentul primit de la CNSAS din care reiese că "Pintea" şi Florin Pîslaru sînt unul şi-acelaşi turnător din anul 1984.

Florin Pîslaru a candidat de trei ori pînă acum în alegeri. În două rînduri a fost ales consilier local, iar în noiembrie 2008 a cîştigat mandatul de deputat PSD de Galaţi. De fiecare dată el a primit de la CNSAS hîrtii că "nu figurează în evidenţele instituţiei că a colaborat cu Securitatea". Dar asta nu înseamnă că Florin Pîslaru nu a turnat la Securitate, ci doar că pînă în momentul în care au fost solicitate informaţiile respective nu fusese descoperit ca fiind colaborator. Şi nedescoperit rămînea şi în ziua de azi dacă Victor Ruse nu se ambiţiona să meargă la CNSAS, să-şi vadă dosarul întocmit de fosta Securitate.

http://www.antidotul.ro/2360/florin-p%C ... itate.html

2_77b56d73c6c7454af013d1b87e48791d_thumb

Link to comment
Share on other sites

ce noutate.....hai ca sunt impresionat.....dar ca a dat furata masina apartinand piscicola sa in bulgaria si apoi a cumparat-o pe persoana fizica?va mai amintiti povestea? dar cum a falimentat piscicola sa? mai oameni buni dar este un adevarat exponent al psd....este psd-ist reprezentativ pe plan local...hai ca-mi mai amintesc ceva....da cand era asociat cu igor la inceputurile piano? erau asociati asa ca intre vechi colaboratori....daca asta votam.....clasa politica este reprezentativa ptr poporul asta....noi ii votam.. e drept ca niste procente mai fura si ei dar in mare sunt votati de noi...oare si-a platit datoriile catre stat? asa ca un exemplu de politician....

Link to comment
Share on other sites

Deputatul-turnator

» Deputatul PSD de Galati Florin Paslaru, secretar al Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor, a fost colaborator al Securitatii, semnandu-si notele informative cu numele de cod "Pintea"

Victima turnatoriilor se numeste Victor Ruse, este inginer piscicol si in prezent locuieste la Braila. Ruse a devenit o tinta a Securitatii in 1978, cand lucra la o ferma piscicola din Murighiol, unde era prieten de familie cu medicul stomatolog. Tatal si fratele stomatologului reusisera sa fuga din tara si pentru ca medicul ceruse sa plece din tara, pentru reintregirea familiei, Securitatea incepuse filarea sa. Un ofiter de Securitate a incercat sa il racoleze pe Victor Ruse, pentru a da note informative despre prietenul sau. Inginerul a refuzat si din aceasta cauza a devenit, la randul sau, tinta represaliilor Securitatii. A fost mutat din ferma in ferma, la Maliuc, Mila 23 si la Popina, unde, in 1983, i-a fost desfacut abuziv contractul de munca. Dupa ce a reusit sa isi reia activitatea, devenind sef de ferma la exploatarea piscicola de la Tataru, Chilia Veche, a intrat in scena si colaboratorul "Pintea". El a semnat o nota informativa in care il descria pe inginerul Ruse in termenii prin care Securitatea ii folosea pentru a pune la zid pe dusmanii regimului comunist: "Sursa il cunoaste pe Ruse Victor din 1982, din timpul studentiei, cand am efectuat practica in productie. In aceasta perioada, cel in cauza era coordonatorul exploatarii Popina. El era o fire recalcitranta, se purta urat cu studentii aflati in practica, obisnuia sa aduca injurii la adresa personalului muncitor si a colegilor de serviciu. Privea de sus pe toata lumea", se spune in nota semnata de Pintea. Inginerul Victor Ruse a aflat de existenta lui "Pintea", dupa ce in 2003 si-a consultat dosarul la CNSAS, iar in urma cu doua luni, pe 28.04.2009, a primit de la CNSAS si desconspirarea a doi dintre cei care l-au turnat. Unul dintre ei este Florin Paslaru. "Avand in vedere nota Directiei de Investigatii, Colegiul CNSAS, intrunit in sedinta pe 9.04.2009, pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit numele informatorului cu numele conspirativ "Pintea" in persoana numitului Paslaru Florin, nascut pe 5.09.1959, in Odobesti, judetul Vrancea, fiul lui Nicolae si Ecaterina", se spune in adresa CNSAS. Ruse spune ca i-a telefonat si l-a intrebat "Ce faci Pintea?", iar raspunsul lui Paslaru a fost arogant: "Ce ma freci domnule pe mine? Lasa-ma in pace". Inginerul s-a hotarat sa faca publica colaborarea lui Florin Paslaru cu Securitatea. Deputatul Florin Paslaru este plecat din tara, dar a intrat, telefonic, in emisiunea unei televiziuni din Galati, unde inginerul Ruse a dat publicitatii, in premiera, numele celui care l-a turnat. Deputatul PSD a negat acuzatiile: "Nu exista nici o legatura intre mine si personajele alea. Eu sunt cu sufletul impacat, ca nu am facut chestii de astea, pentru ca nu fac cinste nimanui".

Florin Paslaru a depus declaratii notariale prin care afirma ca nu a colaborat cu Securitatea, in 2004 si 2008, cand a candidat pentru mandatul de consilier municipal PSD, dar si in 2008, cand a candidat pentru Camera Deputatilor. Victor Ruse spune ca pe 11 mai i-a trimis o scrisoare presedintelui PSD, Mircea Geoana, in care i-a relatat despre faptul ca un deputat PSD a fost colaborator al Securitatii. Pana acum nu a primit nici un raspuns de la Geoana.

http://www.romanialibera.ro/a157919/dep ... nator.html

Link to comment
Share on other sites

Pîslaru: „Eu ştiu că nu am făcut aşa ceva”

Florin Pîslaru a contrazis informaţiile făcute publice de Victor Ruse. „Am auzit şi eu despre dosarul scos de acest om, dar nu ştiu foarte multe”, a spus iniţial Pîslaru. „CNSAS mi-a dat o hârtie prin care se arată că nu am colaborat cu care am putut candida la parlamentare. O să mă duc mâine (n.r. - ieri) acolo, să văd cum stau lucrurile. Dar nu cred că este adevărat, pentru că eu ştiu că nu am făcut aşa ceva”, a spus el când a aflat că CNSAS îi va trimite dosarul în instanţă. Ieri, CNSAS i-a promis un răspuns oficial miercurea viitoare. Pîslaru a intrat în PSD Galaţi în 1992 şi spre sfârşitul anilor ’90 devine „aghiotantul” lui Dan Nica. În ciuda insistenţelor, şeful MAI nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia „protejatul” său. Florin Pîslaru conduce postul de televiziune local TV Galaţi, în spatele căruia se află, neoficial, vicepremierului Nica.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... ecuritate/

Link to comment
Share on other sites

Deputatul PSD Florin Pîslaru, descoperit ca fost informator al Securităţii

Un fost coleg din anii ’80 al deputatului Florin Pîslaru a descoperit, în momentul când a cerut propriul dosar la CNSAS, că actualul demnitar îl turna la “secu” - prin note informative semnate “Pintea”, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Deputatul Florin Pîslaru (PSD) a fost deconspirat întâmplător ca informator al fostei Securităţi de către Victor Ruse, un inginer piscicol, fost coleg cu parlamentarul gălăţean. Curios, pănă la această dezvăluire, CNSAS nu îl descoperise pe Florin Pîslaru ca fiind informator al Securităţii şi chiar primise un certificat de “necolaborare” pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 2008Acţiunile informative către Securitate a lui Florin Pîslaru au ieşit la iveală când Victor Ruse a ajuns să-şi vadă la CNSAS propriul dosar de urmărire la începutul acestui an. Aşa a aflat că era turnat la Securitate de un informator pe nume de cod “Pintea”, apoi la reverificările făcute de CNSAS a reieşit că Florin Pâslaru era cel cu numele de cod “Pintea”. Un exemplu de “turnătorie” semnată de către Florin Pîslaru către Securitate este următorul: “Sursa (n.r. – Florin Pîslaru) îl cunoaşte pe Ruse Victor din anul 1982, din timpul studenţiei, când am efectuat practica în producţie. În această perioadă, cel în cauză era coordonatorul exploatării Popina. El era o fire recalcitrantă, avea un compartament urât cu studentii aflaţi în practică, obişnuia să aducă injurii la adresa personalului muncitor şi a colegilor de serviciu. Privea de sus pe toata lumea", notă informativă semnată “Pintea”, alias Florin Pîslaru. "Eu il stiu pe domunul Florin Pîslaru din perioada in care lucram la o ferma piscicolă, eram practic colegi. Aveam unele bănuieli că eram turnat şi am fost la CNSAS sa-mi vad dosarul, unde am vazut ca eram turnat de Florin Pîslaru", a declarat Victor Ruse. În actul primit de la CNSAS de către Victor Ruse se precizează următoarele: “Având în vedere Nota Direcţiei Investigaţii nr. S/DI/I/1014/31.03.2009, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, întrunit în data de 09.04.2009, în conformitate cu prevederile art.1. alin 7 din O.U.G nr 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi doconspirarea Securităţii (...) pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ „Pintea” în persoana numitului Pîslaru Florin, născut 05.09.1959 în comuna Odobeşti, judeţul Vrancea, fiul lui Nicolae şi Ecaterina”.

“Nu ştiu foarte multe despre acest subiect, dar nu cred că este ceva adevărat, pentru că eu ştiu că nu am făcut aşa ceva. Am fost la CNSAS şi mi s-a transmis că miercuri voi fi înştiinţat oficial despre desfăşurarea acestui caz”, a declarat Florin Pîslaru.

Preşedintele Asociaţiei “Pro Democraţia”, Cristian Pîrvulescu, a criticat în acest caz şi faptul că CNSAS nu a verificat bine dosarul actualului deputat PSD. “Faptul că CNSAS nu a descoperit că Florin Pîslaru facea informării către securitate este explicabil prin doua opţiuni, fie rea credinţă, fie incompetenţă. Dacă acest domn are o informare clară din partea CNSAS că deputatul Florin Pîslaru facea informări la Securitate era destul de uşor de verificat de către cei de la CNSAS în momentul când au verificat candidaţii pentru Parlament”, a precizat Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asocieţiei “Pro Democraţia”.

Membrul colegiul CNSAS, Cazimir Ionescu, a declarat că toate informaţiile ce ţin de dosarul lui Florin Pîslaru vor fi reverificate. Înalţi reprezentanţi ai CNSAS au precizat că dosarul lui Florin Pîslaru va ajunge în instanţă în următoarele zile, aceasta fiind recomandarea colegiului după apariţia documentelor predate lui Victor Ruse.Chiar dacă Florin Pîslaru va fi dovedit şi în instanţă că a fost informator al Securităţii, deputatul nu-şi va pierde postul de parlamentar. Acesta nu riscă sa-şi piardă slujba de deputat, pentru că nicio lege nu semnalează incompatibilităţi între activitatea de “turnător” şi cea de deputat. Singura acţiune pe care statul o poate îndrepta împotriva lui Florin Pîslaru este o acţiune penală pentru faptul că deputatul PSD a declarat, pe propria răspundere, că nu a colaborat cu fosta Securitate.

Link to comment
Share on other sites

Fiti linistiti , Paslaru isi va continua carierea politica, indiferent daca a facut lucruri murdare in perioada comunista.Cumetria politica in Galati este destul de bine dezvoltata,"taxele de protectie" functioneaza, iar implicarea lui in posturile de televiziune locale il vor ajuta sa iasa basma curata.

Mai ales ca a declarat ca devine foarte activ cand ii este atacata familia(a propos nu am inteles cu ce i-a fost atacata familia)referindu-se probabil la prosperitatea familiei asigurata de cariera politica.

Iar daca va fi sa-i cerebram decesul carierei politice , lucru de care sincer ma indoiesc, tot linistita sunt caci prietenul si fostul sau asociat Igor Parvu si-a deschis firma de pompe funebre si va face toate onorurile la standarde europene

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Turnatori ordinari in Parlament

* ZIUA a descoperit notele odioase pe care deputatul PSD Florin-Costin Paslaru si senatoarea PSD Elena Mitrea le-au dat la Securitate

"Pintea" si "Martinas" au fost numele conspirative folosite de parlamentarii PSD Florin-Costin Pasla­ru, respectiv Elena Mi­trea, pentru a-si turna colegii la Securitate. Deputatul Paslaru a fost promovat in politica mare de catre ministrul de Interne Dan Nica, iar Mitrea a castigat fotoliul de senator candidand in zona controlata de Viorel Hrebenciuc. Colegiul CNSAS a decis ca dosa­rele celor doi sa ajunga in instanta pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostelor structuri represive comuniste. ZIUA va prezinta in exclusivitate legaturile avute de pesedisti cu ofiterii de Securitate. Desi a fost informat despre cazul "Pintea", Mircea Geoana nu a luat nicio pozitie oficiala impotriva deputatului social-democrat.

Cei doi parlamentari de la PSD se bucura de privilegiile functiei obtinute in urma votului uninominal, insa cei care i-au ales nu stiau nimic despre trecutul lor. Dosarele de la CNSAS dezvaluie modul in care pesedistii in cauza au colaborat cu Securitatea. "Pintea" Paslaru este deputat de Galati si a prins un loc eligibil dupa ce a devenit mana dreapta a actualului ministru de Interne, Dan Nica. Fost consilier local in judetul de pe malul Dunarii, pesedistul a condus pana in 2008 postul de televiziune "TV Galati". In Camera Deputatilor, el ocupa functia de secretar al Comisiei de Cultura, arta si mijloace de informare in masa, iar pe linie de partid este vicepresedinte PSD Galati.

Conform rapoartelor si notelor ofiterilor de Securitate, Florin Costin-Paslaru a avut chiar initiativa in recrutarea sa de catre structurile represive comuniste, a semnat anga­jament, a primit numele de cod "Pintea" si fost ajutat sa treaca examenele la facultate. A dat note informative despre colegii romani si straini din facultate, despre bisnita pe care acestia o faceau, ii turna pe cei care ascultau postul de radio "Europa Libera", dar si pe colegii de munca pe care ii banuia ca vor sa plece din tara. "Fara a i se solicita, ne-a dat sa intelegem ca este gata sa ne sprijine in activitatea noastra", scria capitanul Ciobotaru Gheorghe in raportul din 4 aprilie 1980. Ofiterul de Securitate sustine, dupa patru zile, ca sus-numitul a fost de acord sa colaboreze, "i s-a luat angajament scris" si a fost instruit despre cum trebuie sa toarne.

Colaborator si informator

In nota de analiza privind activitatea colaboratorului "Pintea", intocmita de locotenentul Balan Gheorghe in decembrie 1980, se precizeaza ca "de la data recrutarii si pana-n prezent, colaboratorul s-a prezentat in mod frecvent la intalnirile planificate, furnizand un numar de 23 de note informative, din care 17 cu valoare operativa privind pe studentii straini". Pentru ca activitatea actualului deputat Paslaru era apreciata de regimul comunist, in iunie 1981 se propune trecerea acestuia din categoria cola­boratorilor in cea a informatorilor. "Ne-a furnizat informatii si despre studentii romani semnalati cu unele manifestari ostile politicii statului nostru sau cu unele aspecte pe linie de militie, informatii in baza carora s-au facut informari la conducerea universitatii si la organele de militie /.../ Informatiile furnizate de informator au fost reale, ele verificandu-se si pe alte linii informative", scrie in nota de analiza a Securitatii.

Ajutat la examene

Drept recompensa pentru serviciile aduse, pesedistul nu a ezitat sa ceara sprijinul ofiterilor pentru a promova examenele. "Ca student in procesul de invatamant a obtinut rezultate multumitoare. Au fost situatii cand pentru promovarea unor colocvii ne-a solicitat sprijinul", era descrisa situatia lui Paslaru in martie 1982. Colaborarea cu Securitatea a lui "Pintea" a continuat pana in 1987, el continuand sa dea note informative in toate locurile de munca pe care le-a avut.

Eram copil, n-aveam discernamant

"La 16 ani si trei luni am fost racolata de catre pedagoga de la scoala la care eram. N-am considerat niciodata ca am fost colaborator al Securitatii. Nu am periclitat si ingradit dreptul nimanui. Am semnat cu numele conspirativ >. Ganditi-va la un copil de 16 ani plecat de la tara, nu cred ca un copil avea discerna­­mantul sa aleaga".

Notele semnate de "Pintea" Florin Paslaru

Va prezentam cateva fragmente din infor­marile date de catre deputatul PSD Florin Paslaru ofiterilor de Securitate.

"Aflandu-se la cursul tovarasului profesor M.E - cursul de socialism stiintific si predandu-se tema > la fiecare fraza referitoare la partid sau clasa muncitoare studentul D. lua in deradere ceea ce spunea tovarasa profesoara (cursul a fost tinut de asistenta). In timpul acestui curs, studentul D. a amintit de vremea frumoasa din trecut in care se gaseau de toate, de vremea cand >. D.G. - semnalat de acelasi informator cu unele comentarii negative. Se vor lua masuri de documentare si propuneri in 30 de zile" - 22.03.1982

"Despre studentul D.G. sursa informeaza urmatoarele: Intr-o pauza din cadrul orelor de laborator de la piscicultura, studentul D povesteste colegilor de subgrupa ce se vorbeste la radio > despre tov. Nicolae Ceausescu, presedintele Romaniei. El spunea (cu sens de banc), ca la acest post de radio se ia in deradere faptul ca in Bucuresti exista un muzeu in care un intreg etaj este ocupat de cadourile primite, de titlurile conferite de diferite universitati si ca intregul etaj este ocupat cu tablouri ale tovarasului. A spus de asemenea si faptul ca nu-i drept ca o cladire atat de importanta - atata loc - sa fie ocupat cu asa ceva". - 27.01.1983

A adus reviste porno

"Despre studentul roman C.P., sursa informeaza urmatoarele: Aliindu-se impreuna cu sursa in practica la zona Vadeni, Paris a adus intr-o seara trei reviste porno care au fost vazute si de studentul A.M. Aceste reviste pe langa faptul ca sunt porno au si insemnul zvasticii". - 09.11.1982

"In perioada 1978 - 1988 > a fost folosit in dosarul titularului R.V. care era banuit de intentii de ramanere ilegala in strainatate. Titularul a fost luat in lucru in cadrul dosarului problema 98 pentru a stabili modul in care intentioneaza sa paraseasca tara".

Elena Mitrea "Martinas" a fost racolata la 16 ani

Inginer specialist la SC "Stofe Buhusi" pana in toamna lui 2008, Elena Mitrea a primit din partea lui Viorel Hrebenciuc un colegiu care sa ii deschida calea spre functia de senator.

CNSAS a decis sa trimita nota de constatare instantei pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostei Securitati, Mitrea fiind recrutata la putin timp dupa implinirea varstei de 16 ani. Chiar daca era minora, legea prevede ca ea trebuie sa raspunda pentru faptele comise. "Doamna Mitrea Elena a fost recrutata de catre Inspectoratul Judetean Bacau la data de 23.03.1978, in calitate de informator in scopul stapanirii situatiei operative in randul elevilor, a starii de spirit, a prevenirii crearii de anturaje ce pot degenera in actiuni ostile, identificarea unor relatii suspecte cu cetateni straini", scrie in nota trimisa de catre instanta de Colegiul CNSAS. Dupa recrutare, Mitrea a semnat angajament si a primit numele conspirativ "Martinas".

Turnate pentru icoane

"Sursa informeaza ca /.../ in urma unei discutii cu colega sa, eleva C.D. /.../ au reiesit urmatoarele: ea ascultand la posturile Europa Libera a spus in legatura cu conflictul China - Vietnam ca China poarta vina si consta in aceea ca a atras Vietnamul in razboi cu scopul de a intra in conflict cu U.R.S.S.. Sursa a intrebat-o la ce-i foloseste acest lucru, iar ea a raspuns ca are o prietena cu numele C, care intretine relatii prin corespondenta cu o fata din URSS", notau ofiterii de Securitate. Imediat, organele represive au procedat la verificari pentru a clarifica intretinerea de relatii cu cetateni straini de catre persoanele vizate in nota colaboratoarei. Pe o alta colega a turnat-o pentru ca avea icoane si cruciulite atarnate pe pereti. "Sursa a observat ca V.T. este o fire inchisa, nu se antreneaza in discutii, nu ii place sa mearga la distractii si sa asculte muzica. Discutand cu administratoarea caminului MISIR aceasta a spus ca V.T. ar face parte dintr-o grupare religioasa denumita >. Informa­toarea a fost instruita sa stabileasca daca V.T. actioneaza asupra elevei R.A. pentru a o atrage la credinta, in ce mod, daca detine materiale cu continut sectant", scria ofiterul care se ocupa de informatoarea Mitrea. Potrivit CNSAS, actiunile acesteia au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

nu ma mira deloc ! Si oricum , este foarte probabil ca 85 - 90 % din actualele persoane publice sa fi turnat ceva , cuiva ! Era un mod de existenta pe atunci ! Pe mine , deja ma plictisesc descoperirile astea , CNSAS -ul a ajuns el insusi sa faca politie politica ! :o

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Verdict în cazul "Pintea"

Curtea de apel BUCUREŞTI

Număr unic dosar: 6099/2/2009

Înregistrat în data de: 02.07.2009

CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU STUDIEREA ARHIVELOR SECURITĂŢII: Reclamant

PÂSLARU FLORIN-COSTIN: Pârât

25/05/2010 - Adm.acţ.Const.calit.de colaborator SD/BC

Sentinţa poate fi atacată...

Link to comment
Share on other sites

Florin Pâslaru vs. „Pintea”

* Curtea de Apel Bucureşti a decis că deputatul PSD a fost colaborator al fostei Securităţi * Parlamentarul gălăţean spune că nu a fost înştiinţat în mod oficial de hotărârea instanţei *

Din momentul în care CNSAS a confirmat faptul că numele actualului deputat PSD Florin Pâslaru este legat de numele „de cod” „Pintea”, în baza căruia au fost făcute diverse note către fosta securitate, social-democratul gălăţean a contestat această informaţie. Mai mult, acesta a susţinut nu doar că nu a colaborat cu fosta securitate, ci şi că CNSAS i-a dat un document prin care se atesta faptul că nu a colaborat, document în baza căruia a şi candidat pentru Camera Deputaţilor. În consecinţă, deputatul a cerut în instanţă anularea actului administrativ emis de CNSAS, prin care se confirma calitatea de fost colaborator al securităţii.

Deşi pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti figurează că s-a judecat pe 25 mai dosarul prin care a cerut anularea deciziei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, deputatul PSD Florin Pâslaru spunea, ieri, că nu are cunoştinţă de decizia instanţei de judecată. „Ştiu că a fost o înfăţişare în care am… câştigat. Sincer să fiu, habar nu am, pe mine nu m-a înştiinţat nimeni, nu m-a chemat nimeni să mă duc undeva…”, a declarat, ieri, Florin Pâslaru. Acesta a adăugat că de acest proces se ocupă un avocat, care, probabil că s-a prezentat pe 25 mai, în instanţă. „Deci, eu nu ştiu, este posibil [să se fi judecat pe 25 mai], nu am fost [în instanţă], există un apărător care se ocupă… un avocat, desigur. Nu mi-a spus absolut nimic, dar mă voi interesa”, a mai spus Florin Pâslaru. „Sunt încrezător, pentru că toată lumea are dreptul în ţara asta să facă o reclamaţie, dar instanţele de judecată vor găsi calea cea dreaptă. Sunt convins că adevărul va ieşi la iveală… nu am făcut nici un fel de colaborare. Dar să lăsăm instanţele să îşi spună cuvântul”, şi-a menţinut, Pâslaru, poziţia, spunând că dacă instanţa nu îi va da câştig de cauză va face „cu siguranţă” recurs.

Ce spune instanţa?

Pe site-ul oficial al Curţii de Apel Bucureşti se arată faptul că pe 25 mai 2010, instanţa „admite acţiunea de constatare a calităţii de colaborator”, sentinţă dată la al treilea termen, în primele două instanţa pronunţând amânare (pe 3.11.2009 şi 16.03.2010) pentru ca pârâtul, respectiv, reclamantul să ia la cunoştinţă înscrisurile şi, respectiv, întâmpinarea depuse. Hotărârea instanţei prin care se confirmă calitatea de colaborator a deputatului Florin Pâslaru nu este încă redactată de completul de judecată, am aflat, ieri, de la biroul de presă al Curţii de Apel Bucureşti. Urmează ca această decizie să fie redactată şi trimisă părţilor. Decizia instanţei poate fi atacată, prin recurs, însă din momentul în care hotărârea va fi comunicată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Florin_Paslaru_vs_%E2%80%9EPintea%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Deputatul Paslaru, zis Pintea, isi turna tovarasii de pescuit

Judecatorii au decis ca deputatul PSD Florin Paslaru a colaborat cu Securitatea si ca notele sale informative au adus atingere libertatilor fundamentale ale omului. In cei sapte ani cat a durat ‘contractul‘ cu organul represiv, demnitarul de azi a transmis nu mai putin de 63 de rapoarte, turnandu-si colegii de facultate, colegii de serviciu dar si amicul de pescuit.

Dupa ce in prealabil ofiterii de securitate au obtinut cateva informatii sumare despre Paslaru, pe atunci student al Facultatatii de Tehnogia si Chimia Produselor Alimentare din Galati, l-au recrutat pe viitorul deputat ‘pentru a supraveghea operativ studentii straini si colegii romani’. La data de 7 aprilie 1980 a semnat angajamentul cu numele real, primind numele de cod ‘Pintea’.

Iata ce noteaza intr-un raport ofiterul care l-a recrutat pe Paslaru: ‘Fara a i se solicita ne-a dat sa intelegem ca este gata sa ne sprijine in activitatea noastra’. Avand in vedere excesul de zel de care a dat dovada, patru ani mai tarziu, viitorul deputat in Parlamentul Romaniei avea sa fie reinregistrat, de data asta ca informator.

Turnatorii din exces de zel

De-a lungul colaborarii, Paslaru a povestit securitatii despre colegii de facultate care se declarau nemultumiti de calitatea mancarii de la cantinele studentesti, despre bancurile cu Ceausescu spuse de prieteni, despre optiunile politice ale unui bun amic pasionat de pescuit. Fiind prieten cu studentii straini, Paslaru i-a turnat la securitate cu orice ocazie. Casetofoane, blugi, boxe, statii de amplificare nu au scapat de ochiul vigilent al tanarului inginer piscicol. In urma acestor note informative, militienii luau urma ‘traficantilor’. Alte note informative vizau discutiile purtate de colegii de scoala in timpul unei vizite a lui Nicolae Ceausescu in Galati sau despre cunostintele care ascultau ‘Europa Libera’.

Delatorul Pintea isi barfea sefii

Dupa terminarea facultatii, proaspatul inginer stagiar si-a propus sa se plimbe prin tara cu serviciul. Asa a ajuns sa-l toarne la securitate pe seful de ferma de la Independenta, despre care a scris ca este betiv, slab pregatit si ca nu se intelege cu nevasta din moment ce sta mai tot timpul pe langa unitatile de cazare ale studentelor aflate in practica. O caracterizare a securitatii aflata la dosar arata despre Florin Paslaru faptul ca ‘a rezultat ca este atasat de organele de securitate, nemanifestand niciun fel de retinere in prezentarea informatiilor‘.

Cu toate acestea, dupa schimbarea mai multor locuri de munca prin judetele Tulcea, Olt si Galati, ‘Pintea’ al nostru a intrat in dizgratia securitatii. ‘Este caracterizat ca o persoana careia nu-i place munca si caut asa se strecoare prin transferuri’, noteaza la data de 17august 1987 un ofiter de securitate care propune scoaterea din retea a informatorului.

Sergiu Andon, avocatul securistilor

La ultimul termen al procesului, avocatul Sergiu Andon, celebrul aparator al securistilor de toate neamurile, a invocat acest ultim aspect din dosar, aratand ca relatia lui ‘Pintea’ cu autoritatile statului s-a incheiat cu scoterea lui din retea, motivul fiind ’eschivarea paratului, schimbarea frecventa a locurilor de munca, rupand de fiecare data contactul cu cei care-l dirijau’.

La data de 25 mai 2010, judecatorii Curtii de Apel au admis solicitarea CNSAS de declarare a lui Florin Paslaru colaborator al securitatii. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 15 zile de la comunicare.

Paslaru este deputat de Galati si a fost ales de pe un loc eligibil dupa ce a devenit mana dreapta a fostului ministru de Interne, Dan Nica. Fost consilier local in oras, pesedistul a condus pana in 2008 postul de televiziune „TV Galati”. In Camera Deputatilor, el ocupa functia de secretar al Comisiei de Cultura, arta si mijloace de informare in masa.

http://ancheteonline.ro/2010/08/deputatul-paslaru-zis-pintea-isi-turna-tovarasii-de-pescuit/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Deputatul Florin Pâslaru rămâne în Parlament

Cu numele de cod „Pintea”, asupra deputatului PSD Florin Pâslaru planează de mai multă vreme acuzaţia că ar fi colaborat cu fosta securitate. Parlamentarul gălăţean a declarat ieri că nu a fost înştiinţat în mod oficial despre hotărâre a instanţei că ar fi fost colaborator al poliţiei politice. „Nu m-am băgat nici să lungesc situaţia, nici s-o amân. Nu m-au chemat niciodată nicăieri. Când văd o decizie o discutăm, dar deocamdată nu am văzut-o”, a spus ieri Pâslaru.

Chiar dacă instanţa îi va pune eticheta „Pintea”, Florin Pâslaru nu va renunţa la mandatul de parlamentar: „În continuare îmi văd de treabă, oamenii m-au ales ca să-i reprezint şi eu zic că o fac cu destulă responsabilitate. În parlament sunt unul dintre parlamentarii cei mai apreciaţi, în Galaţi lumea, în procent mare, e mulţumită de mine”, a spus social-democratul.

Să nu uităm însă că, pentru a candida, Pâslaru a semnat o declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat cu securitatea de dinainte de ’89. Dacă instanţa va dovedi că a fost „Pintea”, documentul pe care l-a semnat este un fals şi atrage consecinţe juridice.

http://www.viata-libera.ro/articol-Deputatul_Florin_Paslaru_ramane_in_Parlament.html

Recursul este programat pentru data de 19.04.2011 - Dosar ÎCCJ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

21.06.2011 Decizia nr. 3576/21.06.2011. Respinge recursul, ca nefondat

Încă un turnător odios în Parlament: deputatul PSD Pâslaru

De săptămîna trecută, parlamentarii cu verdicte de colaboratori ai fostei Securități și-au lărgit cercul cu deputatul PSD Florin-Costin Pâslaru. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul acestuia împotriva deciziei Curții de Apel București, care constatase, în primă instanță, calitatea de colaborator al lui Pâslaru.

Pâslaru, turnătorul “Pintea” din proprie inițiativă

Conform notei de constatre a CNSAS, Pâslaru a turnat la Securitate încă din studenție. Acesta a fost recrutat de Inspectoratul Județean Galați pe cînd era student la Facultatera de Tehnologia și Chimia produselor Alimentare și Tehnica Pescuitului din Galați, “pentru supravegehrea informativă a colegilor săi, în special a studenților străini”. În acest sens, a semnat un angajament cu numele real, la data de 07.04.1980, primind numele cospirativ “Pintea”. Ofițerul a consemnat în procesul recrutării: “Din proprie inițiativă ne-a relatat că se află în bune condițiuni cu studenții străini din grupa sa, pe care-i vizitează la cămin, iar parte din aceștia îl vizitează la domiciliu. Despre aceștia ne-a informat cu unele aspecte pe care noi deja le cunoaștem. Fără a i se solicita ne-a dat să înțelegem că este gata să ne sprijine în activitatea noastră”.

Își turna colegii cărora nu le plăcea mîncarea de la cantina studențească

Turnătoriile studentului Pâslaru variau de la nemulțumirile colegilor despre mîncarea de la cantină pînă la glume acestora la adresa regimului și comentarii pe baza emisiunilor de la Radio “Europa Liberă”. Să începem cu impresiile unui coleg mai gurmand de la cantina facultății: “Nu era de acord cu această scumpire de prețuri pentru că, spunea el, mîncarea nu e bună de nimic, el trebuind după ce mănîncă la cantină să mai mănînce odată în oraș la un restaurant pentru a se sătura”.

Comentariile despre “Europa liberă”, note la Secu

Referitor la subiecte mai sensibile, adică bancuri despre regim și comentarii după emisiunile “Europei Libere”, studentul Pâslaru a prestat următoarele: “Într-o pauză din cadrul orelor de laborator, studentul D. povestește colegilor de subgrupă ce se vorbește la radio <Europa Liberă> despre tovarășul Nicolae Ceaușescu. El spunea (cu sens de banc) că la acel post de radio se ia în derîdere faptul că în București există un muzeu în care un întreg etaj este ocupat de cadourile primite, de titlurile conferite de diferite universități și că întreg etajul este ocupat de tablouri ale tovarășului. A spus, de asemenea, și faptul că nu-i drept ca o clădire atît de importantă – atîta loc – să fie ocupat cu așa ceva”.

Ofițerul de legătură mai nota, pe baza confesiunilor studentului Pâslaru: “aflat în pauza dintre cursuri, D. i-a spus sursei mai multe bancuri politice în care s-a legat de conducerea de partid și de stat, de tov. Elena Ceaușescu”.

Turnător în studenție, dar și după

“Pintea” a produs 23 de note informative, dintre care 17 cu valoare operativă. Trecînd peste impresiile culese de la studenții străini și vărsate apoi în note informative, conform înscisurilor ofițerului, acesta “a furnizat informații și despre studenții români, semnalați cu unele manifestări ostile politicii statului nostru sau cu unele aspecte pe linie de Miliție, informații în baza cărora s-au făcut informări la conducerea universității și la organele de Miliție”. Munca lui “Pintea” a fost apreciată de organele de Securitate: “informatorul s-a dovedit a fi sincer și obiectiv în furnizarea informațiilor, dovedind că are calități pentru activitatea de culegere de informații. De asemenea, a rezultat că este atașat de organele de Securitate, nemanifestînd nici un fel de reținere în prezentarea informațiilor”.

Turnătoriile din facultate n-au fost, însă, doar o greșeală a unei minți fragede și neprihănite. În aprilie 1984, Pâslaru a fost reînregistrat în calitate de informator de către Inspectoratul Județean de Securitate Tulcea, județ în care își stabilise locul de muncă. Cu acestă ocazie, acesta și-a reafirmat acordul privind colaborarea cu organele Securității și “i s-a făcut primul instructaj pe linia activității de contrainformații în sectoarele economice”.

kamikazeonline.ro

Edit (adus text) by dcp100168

Link to comment
Share on other sites

Pâslaru versus CNSAS. Recurs respins la Înalta Curte

După ce anul trecut, pe 25 mai, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat, printr-o hotărâre judecătorească, calitatea de colaborator cu Securitatea, Florin Pâslaru a făcut recurs. Dosarul a fost înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde recursul a fost respins ca nefondat. Decizia a fost dată în şedinţa din 21 iunie, dar nu a ajuns încă şi la parlamentarul gălăţean.

Contactat telefonic, deputatul Florin Pâslaru ne-a declarat că abia după ce va vedea decizia instanţei va hotărî dacă va apela şi la celelalte căi de atac rămase. Deocamdată tot ce a aflat legat de acest proces sunt doar informaţii telefonice, nimic nefiind oficial.

În acelaşi timp, Pâslaru rămâne pe poziţie în Parlamentul României, convins că procesul cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii nu are nicio legătură cu calitatea sa de ales al Colegiului nr. 6, şi îi va reprezenta în continuare pe gălăţeni.

Cei de la Înalta Curte ne-au comunicat că decizia urmează să fie motivată şi trimisă părţilor. „Florin Pâslaru mai are două căi de atac extraordinare: revizuirea sau contestaţia în anulare, care se depun la Curtea Supremă. Chiar dacă va apela la aceste căi, decizia de fond nu se suspendă”, ne-au explicat cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Chiar dacă nu a primit încă decizia instanţei, Florin Pâslaru a susţinut în repetate rânduri că nu a colaborat cu fosta Securitate, ba mai mult CNSAS i-a dat un document prin care se atesta faptul că nu a colaborat, document în baza căruia a şi candidat pentru Camera Deputaţilor.

Informaţia privind colaborarea lui Florin Pâslaru cu fosta securitate a apărut în momentul în care gălăţeanul Victor Ruse a cerut CNSAS propriul dosar, bănuind că a fost „turnat” înainte de ’89.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cazul "Pintea" - doar sancţiuni morale pentru turnători

* În lipsa unei coerenţe legislative, declaraţia pe propria răspundere nu îngrădeşte dreptul de a candida * Legea Lustraţiei, uitată de toţi *

Deputatul PSD Florin Pâslaru nu consideră că ar trebui să demisioneze din Parlament din cauza faptului că a colaborat cu Securitatea, potrivit unei hotărâri definitive a instanţei de judecată. Parlamentarul, aflat la al treilea mandat de ales (după două de consilier local) spune că de fiecare dată când a candidat a completat declaraţia-tip, pe proprie răspundere, că nu a colaborat, declaraţie susţinută şi de decizia CNSAS că nu a făcut poliţie politică. Numai insistenţa unui inginer piscicol care a vrut să îşi vadă propriul dosar de la Securitate a condus, în 2008, la concluzia că Florin Pâslaru a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul de „Pintea”. După mai multe contestaţii în instanţă, în iunie 2011 magistraţii hotărăsc definitiv: Pâslaru a colaborat cu Securitatea.

Totuşi, în momentul de faţă, hibele legislative şi procedurale „îndulcesc” întrucâtva situaţia deputatului Pâslaru. Acesta nu poate fi acuzat decât din punct de vedere moral, căci din punct de vedere legal, lucrurile nu sunt la fel de simple. Chiar şi încălcarea declaraţiei pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea (care are conotaţii penale) poate fi justificată de Pâslaru (care chiar o face), prin adeverinţa CNSAS de la acea vreme prin care se preciza că nu a colaborat cu Securitatea: „În momentul în care am candidat am cerut şi CNSAS mi-a dat o hârtie că nu sunt colaborator. Nu este fals în declaraţii, pentru că CNAS spunea că nu sunt în baza lor de date… De aceea am şi contestat în instanţă decizia că am fost colaborator”. Evident însă, chiar şi cu hârtia CNSAS, Pâslaru a fost, fără îndoială, conştient de propriul trecut, de fiecare dată când a completat declaraţia pe propria răspundere pentru candidatură, lucru pe care îl recunoaşte, însă cu jumătate de gură: „… din momentul în care au avut dreptate [magistraţii], mi-am adus aminte că a fost o chestie pe care nu am să o spun acum, ci altădată, pe când eram student, nişte ameninţări… mă rog, a trecut timpul, poate am să povestesc odată, dar nu acum, că ar suna ca o scuză”.

Colaborarea cu Securitatea este nesancţionată

„Rămân în continuare membru în Parlament, pentru că-mi fac treaba cum trebuie şi dacă verificaţi, veţi vedea că sunt cel mai activ parlamentar şi asta spune câte fac eu pentru gălăţeni”, spune acum Pâslaru. Şi are şi de ce să fie ferm pe poziţie; legislaţia de după ’89 şi până acum lasă libertatea candidaţilor de a-şi declara trecutul („declar prin prezenta, pe propria răspundere, că am fost/nu am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia”). Legislaţia nici nu îngrădeşte candidatura din acest punct de vedere. Deci, inclusiv foştii colaboratori pot candida, iar faptul că nu avem mulţi parlamentari care şi-au asumat oficial calitatea de turnător ţine mai mult de orgoliul lor şi nu de teama de a-şi pierde mandatul.

Singura îngrădire ar fi putut fi aplicată prin Legea Lustraţiei, însă proiectul tergiversează din 2005 - o demonstraţie a interesului parlamentarilor pentru aşa ceva. Legea Lustraţiei (depusă în Parlament în 2005, iniţiată, printre alţii, şi de Mona Muscă - ea însăşi declarată ulterior colaboratoare) a fost votată abia în 2010 şi prevede că foştii turnători nu mai pot candida şi nici nu pot fi numiţi în funcţii publice, timp de cinci ani. După vot, însă, PSD a atacat legea la Curtea Constituţională, care a decis că actul normativ încalcă drepturile omului! Din martie 2011 legea a fost reîntoarsă la Senat, care a respins-o, iar, din mai, se află în comisiile de la Camera Deputaţilor. Ritmul lent al procesului legislativ justifică şi optimismul deputatului Pâslaru în privinţa viitoarelor alegeri. Întrebat dacă va mai candida, acesta a răspuns: „Vom vedea. Dacă mai candidez, o să scriu în aşa fel încât să nu fie fals în declaraţii, dar hai să ajungem la alegeri! Poate până atunci se modifică legea şi nici nu se mai cere aşa o declaraţie!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

PSD-istul Florin Pâslaru a recunoscut în scris că a turnat la Securitate

Social-democratul Florin Pâslaru - botezat cu numele de cod „Pintea” de fosta Securitate – a recunoscut, în declaraţia pe propria răspundere depusă la Biroul Electoral Judeţean, că a făcut poliţie politică. Este pentru prima dată când PSD-istul, candidat pentru o funcţie publică aleasă, respectă legea şi nu săvârşeşte infracţiunea de fals şi uz de fals în declaraţii. Atât în anii 2000, 2004, cât şi în 2008, social-democratul a minţit în declaraţiile pe propria răspundere, atunci când a candidat pentru mandatele de consilier municipal, dar şi de deputat. Niciun procuror, însă, nu s-a autosesizat, din anul 2009 - atunci când dosarul acestuia de turnător a fost descoperit - şi până astăzi, pentru ca Pintea să răspundă în faţa legii pentru fals şi uz de fals.

PSD-istul Florin Pâslaru a fost atât de fascinat de regimul comunist şi de turnătorie încât s-a oferit, nesilit de nimeni, să practice delaţiunea. „Fără a i se solicita, ne-a dat să înţelegem că este gata să ne sprijine în activitatea noastră”, nota ofiţerul de legătură, pe data de 04.04.1980. Ulterior, pe 08.04.1980, Florin Pâslaru a semnat angajamentul şi a primit numele conspirativ „Pintea”, după care social-democratul a trecut la „treabă”. Florin Pâslaru-Pintea a compus şi redactat nu mai puţin de 23 de note informative, iar pentru faptul că s-a dovedit a fi extrem de eficient, în iunie 1981, a fost promovat din categoria „colaboratori” în cea a „informatorilor”.

Deputatul Pintea a fost deconspirat de către inginerul Victor Rusen, în anul 2009, atunci când acesta şi-a consultat dosarul la CNSAS şi a cerut să îi fie dezvăluite şi numele celor care l-au turnat. Pâslaru a acţionat în instanţă decizia CNSAS, dar, după doi ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că deputatul PSD a făcut poliţie politică.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.