Jump to content

Festivalul Naţional al Cărţii Axis Libri


dcp100168

Recommended Posts

Târg naţional de carte, la Galaţi

Între 27 - 30 iunie, circa 50 de edituri din ţară îşi vor prezenta oferta de cărţi la Galaţi. Târgul Naţional de Carte „Axis Libri” este organizat de Biblioteca „V.A. Urechia” în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dunării (29 iunie). Standurile cu volume vor fi aşezate pe esplanada de la P-uri, care duce la Faleză. În cadrul aceluiaşi târg vor fi premiate lucrările tinerilor înscrise la concursul de creaţie literară „Scriitori de ieri, de azi şi de mâine”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalul Naţional al Cărţii AXIS LIBRI

La iniţiativa Bibliotecii Judeţene "V.A.Urechia", în perioada 27-30 iunie 2009, în oraşul Galaţi se desfăşoară Festivalul Naţional al Cărţii AXIS LIBRI, ediţia I. Sunt aşteptaţi reprezentanţi ai peste 50 de distribuitori şi edituri: Rao, Humanitas, Polirom, Litera, All, Teora, Paralela 45, Institutul European, Niculescu, Coresi, Editura Didactică şi Pedagogică, TipoMoldova, Limes, Accente Noi, Eikon, Vox şi altele. Spaţiul expoziţional va fi deschis zilnic, între orele 11 – 20, în perioada 27 – 30 iunie, în zona pietonală din debutul Străzii Domnească (de la Elice către Romarta Veche, cunoscută de gălăţeni şi sub sintagma „la P-uri”), unde vor fi amplasate standuri mobile din lemn (cca 25 căsuţe).

Organizatorii Festivalului îşi propun, ca prin oferta de carte pentru toate vârstele şi gusturile, să stimuleze lectura şi să creeze noi punţi de dialog între editori şi cititori, între scriitori, artişti şi publicul lor. Lansările de carte vor fi acompaniate de recitaluri de poezie, momente artistice susţinute de artişti gălăţeni, premierea participanţilor la concursul de creaţie literară pentru copii şi adolescenţi, o tombolă şi surprize... literar-gastronomice.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

La Galaţi a debutat Festivalul Naţional al Cărţii "Axis Libri"

Festivalul Naţional al Cărţii "Axis Libri”, aflat la prima ediţie, reuneşte 70 de edituri, care expun peste 3.000 de volume şi lansează la Galaţi cel puţin 20 de cărţi, transmite corespondentul NewsIn. Festivalul şi-a deschis porţile sâmbătă. Expoziţia cu vânzare are loc în aer liber, în apropierea Falezei Dunării, unde au fost amplasate câteva zeci de standuri. Editurile vor fi prezente acolo patru zile, de la primele ore ale dimineţii până seara târziu. "Sâmbătă, duminică, luni şi marţi târgul este deschis de la ora 10.00 până la 21.00 şi, dacă va fi nevoie, până la 22.00", a declarat, sâmbătă, organizatorul Festivalului Naţional al Cărţii "Axis Libri", Ilie Zanfir, care conduce Biblioteca "V. A. Urechia” de la Galaţi. Potrivit aceleiaşi surse, 70 de edituri din Capitală şi din marile centre culturale ale ţării au sosit la târgul de carte din sudul Moldovei. Acestea expun peste 3.000 de volume, pentru care au anunţat reduceri de la 10% până la 60%. Editurile au promis, de asemenea, cel puţin 20 de lansări de carte în cadrul Festivalului Naţional de la Galaţi. Vârful de lance va fi volumul "Scrisori către fiul meu”, scris de Gabriel Liiceanu şi tipărit de Editura Humanitas, care va fi lansat luni seară, în a treia zi a târgului. În toate zilele festivalului, de sâmbătă până marţi, expoziţia de carte cu vânzare va fi acompaniată de recitaluri de muzică şi poezie, ateliere de creaţie, concursuri şi un festival literar-gastronomic. În organizarea ediţiei de debut a Festivalului Naţional al Cărţii "Axis Libri”, Biblioteca "V. A. Urechia” a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Galaţi, al Consiliului Local şi Primăriei municipiului Galaţi, al Universităţii „Dunărea de Jos” şi al editurilor Eikon şi Accente Noi.

http://www.newsin.ro/gala%C5%A3i-festiv ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

Gabriel Liiceanu vine, astăzi, la Galaţi

Pe lângă târgul de carte, organizatorii festivalului „Axis Libri” (Primăria, Consiliul Judeţului, Universitatea „Dunărea de Jos”, Asociaţia Naţională da Difuzorilor şi Editorilor – Patronatul Cărţii, Editurile Eikon şi Accente Noi, Biblioteca „Urechia”) au realizat o serie de manifestări conexe, concursuri literare şi lansări de carte, recitaluri de poezie susţinute de actorii Teatrului Dramatic, a cântat fanfara Centrului Cultural.

Astăzi, 29 iunie, începând cu ora 10.30 va avea loc „Atelierul de creaţie Speranţa Miron – recital de poezie în lectura poetelor Speranţa Miron, Elena Tudose şi Liliana Maxim.

La ora 11.00 a fost programată o întâlnire cu Vasile Andru şi cărţile sale, iar la 11.30 acelaşi autor va prezenta volumul lui Mihail Gălăţanu – „Despre artă, nebunie şi misticism”.

La 12.00 are loc prezentarea editurilor Timpul, Cronica şi a revistelor „Convorbiri literare”, „Poezia” şi „Cronica”. Totodată, va fi lansat volumul lui Valeriu Stancu – „Triunghiuri cu pupila albastră”, în prezenţa autorului şi a lui Cassian Maria Spiridon.

Merită să nu rataţi nici ora 13.00, când Theodor Parapiru va aduce publicului oferta editurii „Senior” – unde au publicat şi o serie de scriitori gălăţeni.

La ora 13.30 vor începe prezentările Editurii Libra: lansări de carte („Modernităţi. Studii de antropologie culturală” de Radu Voinescu, „Şi atunci ar fi trebuit să vorbesc” de Dan Anghelescu), proiecţii multimedia din enciclopediil multimedia care prezintă viaţa şi opera lui Eminescu, (cu versuri în română, franceză, spaniolă, italiană, rusă) şi opera lui Anton Pann. Editura „Antares” va prezenta o serie de scriitori gălăţeni la ora 15.00.

Evenimentul cel mai de seamă a zilei este venirea lui Gabriel Liiceanu la Galaţi. La Librăria „Humanitas” între 15.30 –16.30, se va desfăşura o întâlnire cu cititorii şi o sesiune de autografe, iar la ora 17.00, la sediul Bibliotecii „V.A. Urechia” se va lansa volumul „Scrisori către fiul meu”.

http://www.viata-libera.ro/articol-O_gu ... uri_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ultima zi al târgului de carte „Axis Libri”

Deloc mai lejer decât în celelalte zile ale Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri”, programul de lansări din ultima zi începe la ora 11,00, cu prezentarea ofertei Editurii Coresi. Peste o oră se lansează volumele «Monografia turistică a Carpaţilor româneşti şi riscul demografic în munţii Apuseni» de Vasile Surd şi «Corespondenţă Andrei Şaguna» de Nicolae Bocşan (Ed. Presa Universitară).

La ora 13,00 este programată prezentarea volumelor „Puterea nevăzută” de Nicolae Breban (Seria de autor Rainer Maria Rilke) şi „Casa din întuneric” de Aura Christi (Ed. Ideea Europeană). Din jumătate în jumătate de oră vor urma lansările de carte ale mai multor edituri: „Cozerii în lila” şi „Scris şi de scris” de Iolanda Malamen (Ed. Tracus Arte), „Tehnologii în free energy” de Jeanne Manning (Ed. Excalibur), „Îngerul de marmură” şi „Întoarcerea luminii” de Dorel Radu (Ed. Vox, prezintă Sterian Vicol, în prezenţa autorului), „În bătaia vânturilor vieţii” de Laura Tudorache (Ed. Vox, prezintă Lucia Ovezea, în prezenţa autoarei).

Înainte de închiderea oficială a primei ediţii a festivalului, Letiţia Buruiană, directorul adjunct al bibliotecii „V.A. Urechia”, va prezenta, începând cu ora 15,00, publicaţiile instituţiei gălăţene.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ulti ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Axis Libri, în cifre

Inedit pentru gălăţeni, târgul de carte „Axis Libri”, desfăşurat pe esplanada de la P-uri, un spaţiu bine ales, a fost o povestire cu final fericit, anunţă organizatorii. Mulţumiţi, dacă nu chiar fericiţi, s-au declarat şi simplii vizitatori ai căsuţelor cu cărţi şi cei care au plecat acasă măcar cu o carte. E drept, cei mai exigenţi s-au aşteptat să găsească pe standuri toate noutăţile editurilor sau cărţile de specialitate din oferta lor. Norocoşi au fost gălăţenii care au cumpărat volume de cel puţin 20 de lei, care au participat la tombola târgului şi care, la final, s-au văzut printre premiaţi. O locuitoare de la un bloc P, din zona unde s-a desfăşurat târgul, Janeta Drăghiciu, profesor pensionar de istorie, a plecat de la festival cu premiul cel mare, cărţi valorând 300 de lei.

5.000 de cumpărători

Bilanţul în cifre al primei ediţii a Festivalului Naţional de Carte „Axis Libri” arată că târgul a fost un succes, ne-a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, instituţia iniţiatoare a evenimentului. Cifrele prezentate sunt într-adevăr un record, dacă le raportăm la orice alt eveniment cultural din Galaţi: 14-15.000 de vizitatori, cu un aflux mai redus în momentele ploioase ale zilei, 5.000 de cumpărători, peste 20.000 de volume achiziţionate de către persoane fizice sau de către instituţii, vânzări în valoare de 50-60.000 de euro. În faţa datelor de mai sus, criza lecturii sau cea financiară par să fi pălit de tot la Galaţi.

A doua ediţie, cu orice preţ

Directorul bibliotecii ne-a spus că la ediţia viitoare, pe care ţine să o realizeze cu orice preţ, deşi nu i-a fost uşor să o organizeze pe prima, va trebui să mai pună la punct câteva detalii. Ca exemplu, surse de lumină în fiecare căsuţă, astfel încât potenţialii cumpărători să-şi poată prelungi vizita la târg până seara târziu.

Dacă Axis Libri nu s-ar transforma într-o tradiţie, gălăţenii ar rămâne doar cu amintirea frumoasă a cărţilor poposite la sfârşit de Cireşar printre teii de la P-uri. Dar cu toţii sperăm să existe şi alte ediţii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fest ... fre_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Festivalul Naţional al Cărţii „Axis Libri” 2010, în prima săptămână din iunie

A doua ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri”, organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, va avea loc în perioada 1-6 iunie. Diferitele edituri din Galaţi şi din ţară îşi vor expune standurile pe Aleea Domnească (prelungirea bulevardului Strada Domnească spre Elicea de pe Faleză). Ca şi anul trecut, în cadrul festivalului se desfăşoară şi concursul de creaţie literară „Scriitori de ieri, de azi şi de mâine”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Festivalul_National_al_Cartii_%E2%80%9EAxis_Libri%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalul Cărţii, pe aleea spre Elice, de la 1 iunie

Publicaţiile a peste 70 de edituri vor putea fi răsfoite de gălăţeni, timp de o săptămână. Între 1 iunie şi 6 iunie, pe aleea Domnească (porţiunea pavată de la P-uri) care duce spre „Elice" se va organiza cea de-a doua ediţie a Festivalului Cărţii "Axis Libri". În acest scop, se vor amenaja standuri de carte ale celor mai importante 70 de edituri din ţară. Se va realiza un adevărat complex expoziţional cu standuri mobile outdoor - tip căsuţe. Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia". "Târgul de carte îşi propune să stimuleze interesul pentru lectură, să cultive satisfacţia dialogului viu între producătorii şi consumatorii produselor culturale, dăruindu-le bucuria întâlnirii cu cei mai cunoscuţi scriitori", a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii "VA Urechia" din Galaţi.

Dintre editurile care vor participa la manifestarea culturală amintim: Editura All, Editura Tritonic, Editura Medicală, Editura Nemira, Editura Corint, Editura Teora, Editura Humanitas, Jurnalul Naţional, Editura Axis Libri şi Editura Adevărul. Vor participa şi scriitori din România, Austria, Bulgaria, Irlanda, Belgia, Suedia, Germania şi Republica Moldova.

Programul festivalului va oferi participanţilor surprize dintre cele mai plăcute între care: ateliere de creaţie şi concursuri cu premii pentru copii şi tineret, lansări de carte, recitaluri de poezie, muzică, tombolă şi alte surprize dintre cele mai plăcute.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Festivalul_Cartii-pe_aleea_spre_Elice_0_269973102.html

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Naţional al Cărţii AXIS LIBRI, ediţia a II-a

Programul primei zile - marţi, 1 iunie

ora 10,00 - Preambul la festival – program artistic susţinut de Ansamblul „Doina Covurluiului” de la Centrul Cultural Dunărea de Jos

ora 10,30 - Copilărie, bine ai venit! - program muzical susţinut de un grup de copii asistaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi

ora 11,00 - Deschiderea Festivalului Axis Libri, ediţia a II-a – alocuţiuni rostite de Eugen Chebac - preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Dumitru Nicolae - primarul Municipiului Galaţi, Viorel Mânzu - rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Zanfir Ilie - directorul Bibliotecii „V.A. Urechia” şi alţi invitaţi

ora 11,15 - Carnavalul Cărţii – ediţia a XXX-a, „1001 personaje de poveste...” - concurs de interpretare a personajelor din cărţile citite

ora 12,45 - Prezentarea cărţii pentru copii "Carte de citire şi gândire", autor: Spiridon Vangheli, realizată de Constantin Bostan, directorul Bibliotecii „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ

ora 13,00 - Scufiţa roşie – teatru de păpuşi în montarea Teatrului Gulliver Galaţi

ora 13,45 - Scriitori de ieri, de azi şi de mâine, ediţia a II-a; Premierea concursului de creaţie literară pentru copii şi adolescenţi

ora 15,45 - Poetul, „Alchimia muzelor” şi „Carul de biruinţă” (volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Galaţi-Brăila) – prezintă Paul Sân-Petru

ora 16,15 - Noutăţi ale Editurii 24:ore din Iaşi: "Între Patrie şi Matrie", memorii selective de Shaul Carmel; "Visând pe marginea trezirii", poeme de Shaul Carmel; „Visând pe marginea trezirii", poeme de Adi Cristi; "Blestemul lui Băsescu", publicistică de Adi Cristi şi, în premieră, semnalul casetei "Quinta Provocării". Prezintă: directorul editurii - Adi Cristi şi Shaul Carmel, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română

ora 17,00 - Leonard – soldatul de ciocolată, de Gaby Michailescu, editura EIKON, prezintă: Alexandru Jula, Valentin Ajder

ora 17,30 - Program muzical realizat de Orchestra de Revistă a Teatrului Muzical „Nae Leonard”, dirijor Nicolae Mantu

ora 18,30 - Profil de editură: Eikon, Cluj. Prezintă Valentin Ajder

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=3

Link to comment
Share on other sites

A început Festivalul Naţional al Cărţii "Axis Libri"

Iubitorii de carte sunt aşteptaţi până duminică la Festivalul Naţional al Cărţii „Axis Libri”. Pe Aleea Domnească, aproape de Faleza Dunării, s-a amenajat un complex expoziţional unde nu mai puţin de 70 de edituri îşi prezintă cărţile.

Numeroşi reprezentanţi ai editurilor româneşti au participat marţi la deschiderea, în aer liber, a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri”. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, Ilie Zanfir, Festivalul se adresează tuturor iubitorilor de carte şi lectură, atât cititori, cât şi creatori, editori şi difuzori, pe care îi invită să participe la un program generos prin diversitate şi calitate. ”Începând de astăzi (n.r. - marţi), Galaţiul a devenit, timp de şase zile, capitala cărţii româneşti. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri” şi-a deschis porţile şi este dedicat tuturor vârstelor şi etniilor. Manifestarea este mult mai amplă decât ediţia de anul trecut, iar drept dovadă stau programul încărcat al manifestărilor, calitatea invitaţilor, precum şi numărul foarte mare de edituri participante”, a declarat Ilie Zanfir.

Astfel, gălăţenii sunt aşteptaţi pe Aleea Domnească, aproape de faleza Dunării, unde a fost realizat un complex expoziţional cu standuri mobile outdoor tip căsuţe, cuprinzând produsele a peste 70 de edituri româneşti printre care Editura All, Editura Tritonic, Editura Medicală, Editura Nemira, Editura Corint, Editura Teora, Editura Humanitas, Jurnalul Naţional, Editura Axis Libri. La festival participă şi scriitori, însă la acest capitol evenimentul a căpătat o tentă internaţională, pentru că au fost invitaţi oameni de litere din mai multe ţări printre care Austria, Bulgaria, Irlanda, Belgia, Suedia, Germania şi Republica Moldova.

Programul tuturor celor şase zile de festival este extrem de încărcat şi cuprinde prezentări şi lansări de carte, manifestări artistice, concursuri pe teme literare, premieri, dezbateri, colocvii, simpozioane.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=6

Link to comment
Share on other sites

Programul zilei a doua - miercuri, 2 iunie

ora 10,00 - Muzică de promenadă – program oferit de Fanfara „Valurile Dunării” de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”

ora 10,30 - „Să ne întoarcem la lectură. Citeşte şi tu !”- prezentarea programului campaniei de promovare a lecturii

- Lecturiada – program artistic realizat de elevii Şcolii nr. 28 „Mihai Eminescu”. Realizatori: director prof. Camelia Bucşă, bibliotecar Victoriţa Tănase, înv. Eliza Agavriloaei, înv. Drăguţa Hogaş şi înv. Andrei Stan

ora 11,30 - Editura „Timpul”: Opere politice, Mihai Eminescu; Cine ne scrie istoria?, de Mircea Platon; Sclavii fericiţi, Ovidiu Hurduzeu; Prezintă: Cassian Maria Spiridon

- Editura „Convorbiri literare”: Convorbiri literare. Corpus de texte ilustrative; De la Societatea Scriitorilor români la Uniunea Scriitorilor din România, Victor Durnea. Prezintă: Cassian Maria Spiridon; Revista Carmina Balcanica – prezintă Marius Chelaru

ora 12,00 - Mesagerii Muzicii - Spectacol de muzică uşoară susţinut de grupul artistic al Asociaţiei Cultural Educative „Ion Şerban” în colaborare cu Biblioteca Publică Comunală Smârdan

ora 15,00 - Restitutio - colecţia „Opera Omnia” a editurii TipoMoldova din Iaşi. Prezintă: Aurel Ştefanachi Invitaţi: Gh. Buzatu, Liviu Papuc, Ion Scurtu; Evoluţia instituţională a Securităţii, de Florian Banu. Moderator Aurel Ştefanachi

ora 15,45 - Interferenţe spirituale - Recital poetic al invitaţilor de peste hotare (Austria, Bulgaria, Irlanda, Belgia, R. Moldova, Suedia, Germania) sosiţi la Festivalul Internaţional Serile de poezie ale Revistei „Antares”. Moderator Corneliu Antoniu

- Din publicaţiile Editurii Cronica Iaşi, prezintă director Valeriu Stancu. Invitat: G. Mosari, Israel

ora 17,00 - Recital de poezie românească – realizat de Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi

ora 18,00 - Divertisment muzical coregrafic susţinut de echipa Casei de Cultură a Sindicatelor:

- Formaţia “Kristal”- dans modern – “Kakalin”; Maria Lupoae - “Alba ca zapada”; Diana Covrig - “Ce sa fac”; formaţia “Kristal”- dans modern - “Dracula my love”; Sorina Caramfil - “Rock-ul”

ora 19,00 - Eminescu şi limba sanscrită, de Amita Bhose. Prezintă Carmen Muşat-Coman, director editorial „Cununi de stele”

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=6

Link to comment
Share on other sites

Programul zilei a treia - joi, 3 iunie

ora 10.00 - Capra cu trei iezi - teatru de păpuşi în montarea Teatrului "Gulliver" Galaţi

ora 10,45 - Program artistic susţinut de clasa a II-a, învăţător Gâţă Vasilica, de la Şcoala Primară Scânteieşti. Organizatori: Biblioteca Comunală Scânteieşti şi Şcoala Primară Scânteieşti

ora 11,15 - Presa literară din exil. Recuperare şi valorificare critică, de Mihaela Albu. Prezintă Dan Anghelescu

ora 11,30 - Editura InfoRapArt vă propune: Adoris şi Kromia, Puterea razei albastre, de Viorel Darie, prezintă Petre Rău

ora 11,45 - Povestea unui viitor roman: Maddie, unde eşti? (despre cazul Mady Benson, v. şi situl www.romanin.co.uk). Lectură publică realizată de autoare: Maria Petcu

ora 12,00 - Prezentarea revistelor şcolare. Moderatori: Vasile Leonte şi Letiţia Buruiană. Participă reprezentanţi ai colectivelor redacţionale din şcolile gălăţene.

ora 12,30 - Moment muzical-coregrafic realizat de elevi ai cercurilor artistice de la Casa de Cultură a Sindicatelor: Denisa - "Samba florilor"; Andreea Mihai - "Coşarul"; dans modern "Pentru voi" formaţia "Electrik"; Sebastian Ciolan - "Românaşul", Nicoleta Popa - "La dans"

ora 15,30 - Lansare de carte: Galaţi. Ghid istoric şi turistic, autori Zanfir Ilie şi Pompiliu Comşa, Editura "Axis Libri"

ora 16,00 - Muzică de promenadă - susţinută de Fanfara "Valurile Dunării" a Centrului Cultural Dunărea de Jos

ora 17,00 - Program muzical realizat de Orchestra de Revistă a Teatrului Muzical "Nae Leonard", dirijor Nicolae Mantu

ora 17,15 - Ediţie specială a Salonului literar "Axis Libri". Editura Humanitas şi invitaţii săi: Neagu Djuvara, Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu. Vor fi prezentate volumele: "Ce au fost boierii mari în Ţara Românească" - Cristian Căldăraru; "Minima moralia" - Sergiu Tofan; "Note, stări, zile" - Cătălin Negoiţă; "Frumoasele străine"- Cătălin Enică, "Nimic"- Sergiu Tofan.

Prezentarea proiectului "Cartea universală a omului". Parteneri de proiect duo cultural Biblioteca "V.A. Urechia" şi Librăriile "Humanitas". Prezintă: Zanfir Ilie, director al Bibliotecii "V.A. Urechia" Galaţi şi Mirel Cană, director de dezvoltare al Editurii "Humanitas"

ora 18,15 - Lansare de carte: Dictatura gastronomică, de Constantin Bacalbaşa, Editura Cartex Bucureşti. Prezintă Nicolae Bacalbaşa.

ora 18,30 - Schiţe caragialiene - fragmente dramatizate şi interpretate de actori ai Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galaţi

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=9

Link to comment
Share on other sites

Programul zilei a patra - vineri, 4 iunie

ora 10,00 - la sediul din strada Mihai Bravu, nr. 16, Sala "Mihai Eminescu" - Voluntariatul prin ochi de copil, premierea participanţilor la concursul de situri. Realizator: Palatul Copiilor şi Elevilor - Cercul de informatică

ora 10,30 - Fabula, înţeleaptă doamnă - dramatizare realizată de elevii clasei a III-a B, Şcoala gimnazială nr. 40 "Iulia Haşdeu", înv. Marieta Jalbă

ora 11,30 - Ora Contemporanul.Ideea Europeană - prelegeri realizate de Nicolae Breban şi Aura Christi. Lansări de carte: Cercul sălbatic, de Aura Christi şi Trădarea criticii, de Nicolae Breban

ora 12,30 - Filiala nr. 4 "Grigore Vieru" - Casa păpuşilor - spectacol şi vernisajul expozitiei Păpuşi şi jucării - în colaborare cu Centrul Cultural Dunărea de Jos - clasa pian prof. Angelica Capră şi prof. Monica Prisecaru, clasa chitară prof. Ştefan Munteanu, clasa pictură prof. Olimpia Ştefan, clasa actorie prof. Grig Dristaru, Şc. nr. 12 "Miron Costin", clasa înv. Andriana Croitoru

ora 15,00 - Lansare de carte: Dialoguri socratice, de Viorel Dinescu, Editura "Axis Libri". Prezintă Zanfir Ilie

Prezentări de carte: Cartea celor 88 de taine (poezii), de Emilian Marcu, Editura Emolis, Iaşi, 2008; Suburbii municipale (proză), Editura Augusta, 2009. Prezintă Viorel Dinescu

ora 15,30 - În dialog cu cititorii - întâlnire cu General dr Emil Străinu, cercetător militar, specializat în radare, arme geofizice, climatologice şi fenomenul OZN

ora 16,30 - Lansare de carte: Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu. Prezentarea vieţii şi operei Amitei Bhose, prima traducătoare a lui Eminescu în spaţiul asiatic. Prezintă Carmen Muşat-Coman, director editorial la Cununi de stele

ora 16,45 - Prezentări de carte: Ză-Ludica S.A., Editura Fundaţiei Culturale "Antares", de Carmen Racoviţă; Noraaada - o carte în lb. engleză în colaborare cu scriitorul american Aaron Held, Editura Fundaţiei Universitare "Dunărea de Jos" Galaţi. Prezintă Carmen Racoviţă

ora 17,00 - Profil de autor - Vianu Mureşan. Prezintă Ion Cordoneanu şi Teodor Parapiru

ora 18,00 - Schiţe caragialiene - fragmente dramatizate şi interpretate de actori ai Teatrului Dramatic "Fani Tardini" Galaţi

ora 19,00 - Muzică de promenadă - susţinută de Fanfara "Valurile Dunării" a Centrului Cultural Dunărea de Jos

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=13

Link to comment
Share on other sites

Programul zilei a cincea - sâmbătă, 5 iunie

ora 10.00 - „Lupţi pentru ceea ce-ţi place... pentru viaţă!" Paradă de costume ecologice şi licitaţie de sacoşe eco realizate de elevi ai Liceului de Artă „D. Cuclin".

ora 10.30 - Program de dansuri artistic, împreună cu Şcoala Primară Independenţa

ora 11.00 - Lansarea cărţii „Arşiţa karmei", de Oma Stănescu

ora 11.15 - Editura Torent Press din Brăila prezintă: Dumnezeu era în vacanţă şi Comisia Zurich, de Doina Popescu

ora 11.30 - Lansare de carte: Istoria „canonică " a literaturii române, de Theodor Codreanu.

ora 12.30 - Lansare de carte: Dialoguri cu Amita Bhose: Eminescu este magnetul care mă atrage spre România.

ora 15.00 - Info-promoţional - moment realizat de elevi de la Şcoala Postliceală „Carol Davila"

ora 16.00 - Moment coregrafic susţinut de elevi ai cercurilor artistice de la Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi

ora 16.30 - Poeme de suflet în lectura autorilor: Angela Baciu, Alina Cheşcă, Vali Crăciun

ora 17.00 - Întâlnire cu scriitorul Joël Guerriau, autorul cărţilor pentru copii Ici sera la paix, Le terrible secret de Fergie, Fergie et la Mandragore.

ora 17.50 - Parlons français! - prezentarea Bibliotecii Franceze „Eugène Ionesco"

ora 17.30 - Scufiţa roşie - teatru de păpuşi în montarea Teatrului de Păpuşi „Gulliver" Galaţi

ora 18.30 - Program muzical oferit de Orchestra de Revistă a Teatrului Muzical „Nae Leonard"

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Festivalul_-Axis_Libri-programul_zilei_a_cincea_0_274172675.html

Link to comment
Share on other sites

Programul zilei a şasea (ultima) - duminică, 6 iunie

10.00 - Program artistic susţinut de Ansamblul „Doina Covurluiului" de la Centrul Cultural Dunărea de Jos.

taguri

10.30 - Program artistic susţinut de Ansamblul artistic „Cununiţa satului Lieşti" (dansuri şi solişti vocali) Organizatori: Centrul de Cultură şi Educaţie, Biblioteca Comunală şi Primăria Lieşti.

11.30 - Revistele Bibliotecii „V.A Urechia" şi Editura Axis Libri - la început de drum, prezintă: Zanfir Ilie, Letiţia Buruiană, Mia Băraru, Valentina Oneţ, Camelia Toporaş; Lansări de carte ale Editurii Axis Libri: „Dicţionar de expresii celebre", de Theodor Parapiru.

12.00 - Scriitori şi edituri gălăţene la festival: Antares, Editura Universitară „Danubius", Pax Aura Mundi, Sinteze; Prezentarea volumului „Monumentele istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului al XX-lea", autor Valentin Bodea, Editura Pax Aura Mundi.

12.30 - Momente comice - în prezentarea Isabelei Oancea şi Mitică Belciugan de la Teatrul Muzical „Nae Leonard".

13.00 - Tombola Festivalului Axis Libri.

14.00 - Închiderea Festivalului. Mai multe expoziţii vor fi deschise până la 30 iunie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Festivalului_National_de_carte_-Axis_Libri-_la_final_0_274772646.html

Link to comment
Share on other sites

Cifre grăitoare la Festivalul „Axis libri”

187 de edituri, 4500 de titluri, peste 20.000 de vizitatori şi vânzări de aproximativ 120.000 de euro în 6 zile. Acestea sunt principalele cifre ale celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis libri”, încheiat duminică la Galaţi. După 6 zile de cultură pe pâine, târgul şi-a închis porţile, promiţând ca anul viitor să îşi depăşească propriile recorduri, stabilite anul acesta. În weekend, adică în ultimele două zile ale târgului s-a înregistrat cea mai mare afluenţă a publicului, la acest fapt contribuind şi vremea foarte frumoasă de afară.

Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, Ilie Zanfir, organizatorul evenimentului, a subliniat faptul că ediţia de anul acesta a fost peste cea din 2009, iar cifrele vorbesc de la sine: dacă anul trecut au participat 83 de edituri cu 3.500 de titluri, anul acesta numărul editurilor a ajuns la 187, care au prezentat 4.500 de titluri. În plus, de la cei 15.000 de vizitatori de la prima ediţie s-a ajuns la peste 20.000 anul acesta, iar vânzările au crescut de la 80.000 de euro până la aproximativ 120.000 de euro.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cifre_graitoare_la_Festivalul_%E2%80%9EAxis_libri%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Festivalul Cărţii "Axis Libri" 2011

În perioada 1-5 iunie 2011, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” organizează a III-a ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii "Axis Libri", adresat iubitorilor de carte şi lectură, atât cititori cât şi creatori, editori şi difuzori. Evenimentul va avea loc pe Aleea Domnească (Zona „P”-urilor, spre Elice), unde va fi realizat un complex expoziţional cu minimum 30 de standuri mobile outdoor, cuprinzând produsele a cca 150 de edituri româneşti şi străine.

Târgul de carte le va oferi participanţilor surprize din cele mai plăcute, printre care: ateliere de creaţie şi concursuri cu premii pentru copii şi tineret, lansări de carte, spectacole, recitaluri de poezie, muzică, tombolă, etc.

Deschiderea oficială va avea loc pe 1 iunie 2011, Ziua Internaţională a Copilului, ora 11,00, pe Aleea Domnească (spre Elice).

Link to comment
Share on other sites

Programul primelor două zile de Festival - 1 şi 2 iunie

Miercuri, 1 iunie 2011

ora 10:00 - Fanfara Valurile Dunării de la Centrul Cultural Dunărea de Jos;

ora 10:20 - Spectacol oferit de Grupul vocal Allegria, condus de Alice Silvia Niţă, copii de la Grădiniţa Parfumul Teilor şi de la Şcoala nr. 2, instructor Virgil Tăbuş;

ora 11:00 - Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Carte „Axis Libri” şi a manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Copilului - alocuţiuni ale oficialităţilor;

ora 11:15 - Carnavalul cărţii pentru copii. Ediţia a XXXI-a - concurs de personaje din lumea cărţilor prezentate de copii până în 14 ani;

ora 13:00 - Lansarea Editurii Homer din Galaţi şi a colecţiei Căsuţa cu poveşti. Prezintă: Dana Potorac;

ora 13:20 - ”Scufiţa roşie” - spectacol în montarea actorilor de la Teatrul de Păpuşi ”Gulliver”;

ora 14:00 - Festivitatea de premiere a concursului de personaje din cadrul Carnavalului Cărţii;

ora 16:00 - ”Ţinutul curcubeului - Poveşti noi despre timpuri străvechi”, de Gina Dănescu, Editura Eikon, Cluj-Napoca; ”În ograda bunicilor”, de Ionel Jecu, Editura Pax Aura Mundi, Galaţi. Invitaţi: Paul Sân-Petru, Geta Ionescu. Moderator: Valentin Ajder;

ora 16:30 - lansări de carte - ”Războiul lui Puf”, Editura Axis Libri şi ”Revelaţia şi relevanţa textului literar: Scriitori gălăţeni contemporani”, Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos. Autor: Ioan Toderiţă. ”Al treilea spirit”, de Maximilian Popescu-Vela, Editura Sinteze, Galaţi. Prezintă: Ioan Toderiţă. Moderator : Valentin Ajder;

ora 17:00 - Program artistic oferit de cursanţii clasei de canto a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”;

ora 17:00 - la sediul central al Bibliotecii ”V.A. Urechia”, str. Mihai Bravu, 16, Sala Mihai Eminescu - ”Ghidul turistic al oraşului Galaţi”, de Zanfir Ilie şi Pompiliu Comşa, Editura Axis Libri, Galaţi; ”Dicţionar de expresii celebre”, de Theodor Parapiru, Editura Axis Libri, Galaţi. Prezintă: Dan Plăeşu;

ora 17:30 - la sediul central al Bibliotecii ”V.A. Urechia”, str. Mihai Bravu, 16, Sala Mihai Eminescu - ”Viclenia globalizării”, de Paul Dobrescu, Rectorul S.N.S.P.A., Ed. Institutul European - lansare de carte. Prezintă: Grigore Lazarovici.

Joi, 2 iunie 2011

ora 10:00 - Ansamblul folcloric ”Doina Covurluiului” a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”

ora 10:45 - la sediul central al Bibliotecii V.A. Urechia, Sala Mihai Eminescu, ”Limbaje de indexare: structură, compatibilitate, multilingvism”, de Victoria Frâncu, Editura Axis Libri - lansare de carte. Prezintă: Mioara Voncilă şi Dorina Bălan;

ora 11:00 - Atelier de pictură şi desen sub îndrumarea prof. Lenuţa Bîzu; Teatru şi joc - program artistic. Participă: Şcoala gimnazială nr. 11 „Mihail Sadoveanu” cu trupa Micul actor, Şcoala Gimnazială nr. 2, Ştefan Cel Mare, Piscu - ”Pupăza din tei”, Şcoala Gimnazială nr. 28 Mihai Eminescu, Ansamblul de dansuri populare ”Doruleţ” de la Şcoala gimnazială nr. 25 ”Petru Rareş”; ”Să ne întoarcem la lectură. Citeşte şi tu!” Ediţia a II-a - debutul campaniei de promovare a cărţii. Participă elevi de la şcolile gimnaziale nr. 11, nr. 16, nr. 25, nr. 28, nr. 33, nr. 34, nr. 38, nr. 40, nr. 41, nr. 42, nr. 43, Şcoala gimnazială Poiana, Colegiul Naţional ”Costache Negri”, Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri”, Colegiul Tehnic ”Dumitru Moţoc”, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”;

ora 11:30 - la Filiala 1 ”Costache Negri” a Bibliotecii ”V.A. Urechia”, Casa de Cultură a Sindicatelor - ”În lumea poveştilor” - program artistic realizat de elevii clasei a III-a A, Colegiul Naţional ”Costache Negri”, învăţător Gina Trotuţanu;

ora 15:30 - În paroxismul vremii pe sfârşite, Carul de biruinţă, ediţia a II (carte premiată de Filiala Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România), de Paul Sân-Petru - lansare de carte. Prezintă: Petre Rău. ”Gânduri către Dumnezeu”, de Georgiana Necula, ed. Zigotto, Galaţi - lansare de carte. Prezintă: Aldyn

ora 16:00 - Terasa Panoramic, Hotel Galaţi - ”Nicolae Ceauşescu”, ”Marele Dicţionar geografic al României”, ediţie anastatică, ”Jurnalul Ion Antonescu”, ediţie completă, de Acad. Gh. Buzatu, Editura TipoMoldova, Iaşi - lansări de carte. Prezintă: Aurel Ştefanachi

ora 16:00 - Prezentarea revistelor şcolare. Participă reprezentanţi ai revistelor editate în şcolile gălăţene. Prezintă: prof. Vasile Leonte, Colegiul Naţional ”Costache Negri” şi Nicoleta Crânganu, Inspectoratul Şcolar Galaţi; Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi acordă premiul pentru creativitate la Olimpiada naţională de limbă, comunicare şi literatura română "Ionel Teodoreanu", Iaşi, aprilie 2011, elevei Lavinia Miruna Constantinescu, cls. A V-a, prof. Laila Chitic, Colegiul Naţional ”V. Alecsandri” - Cătălin Bordeianu şi Nicoleta Crânganu;

ora 16:30 - ”English for 14 careers” şi ”An introduction to consecutive and Simultaneous Interpreting”, de Petru Iamandi, Editura Rubin, Galaţi – lansări de carte în prezentarea autorului Petru Iamandi.

ora 17:00 - ”Fiarele - comedie feroce”, de Virgil Tănase, Editura Axis Libri. Prezintă: Nicolae Ioana, decanul Facultăţii de litere, Universitatea ”Dunărea de Jos”;

ora 17:30 - ”Moartea spionului”, ”Ţărmul” şi ”Sosirea spre Dumnezeu”, autor: Adrian Georgescu, Ed. Sieben Publishing;

ora 18:00 - ”Schiţe”, de I.L. Caragiale, spectacol realizat de actori de la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” Galaţi

ora 19:00 - Liedul universal - program muzical oferit de solista Liana Podlovski şi Valentina Popovciuc la pian, artiste ale Teatrului Muzical ”Nae Leonard” Galaţi

ora 20:00 - ”Mozart şi Brahms în paginile muzicale dedicate clarinetului”, de Florin Melinte, ”Spectacolul liric la Galaţi”, de Laura Sava, Ed. TipoMoldova şi Axis Libri - lansări de carte în prezentarea autorilor.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Vineri, 3 iunie 2011

ora 11,00 – la Universitatea Dunărea de Jos, str. Domnească 47, sala U15 - Don Juan – prelegere susţinută de Acad. Nicolae Breban. Prezintă: Aura Christi, redactor-șef la Revista Contemporanul. Ideea europeană și Nicolae Ioana, Decanul Facultăţii de Litere, Universitatea Dunărea de Jos

ora 12,30 - Stroe și Vasilache, de Eugen Stroe și Psalmi de Adi Cristi, Editura 24 ore, Iași - lansări de carte. Prezintă: Adi Cristi

ora 13,00 - Editura TipoMoldova – colecţii și autori. Prezintă: director Aurel Ștefanachi - Colecţia ”Opera omnia. Poezie contemporană.” Autori invitaţi: Florina Zaharia, Valeriu Stancu, Cătălin Bordeianu; Colecţia ”Opera omnia. Proză scurtă contemporană.” Autor invitat: Theodor Parapiru

ora 13,30 - Contra-limite, de Serge Basso de March (Luxemburg), Ed. Cronica 2011; Recital poetic Hughes Labrusse (Franţa). Prezintă: Valeriu Stancu

ora 14,00 - Trădarea criticii, de Nicolae Breban; Noutăţi editoriale la Ed. Ideea Europeană. Prezintă: Aura Christi

ora 14,30 - Zăpada timpurie – sonte, Editura PIM, Iași și Arta grădinarului, Editura Junimea, Iași – lansări de carte. Autor: Emilian Marcu. Prezintă:Viorel Dinescu și Dumitru Anghel

ora 15,00 - Tema pentru acasă, de Nicolae Dabija, Ed. Pentru Literatură și Artă, Chișinău - Căderea comuniștilor și Românii din jurul României – album foto”, de Vasile Șoimaru, Chișinău 2010 - lansări de carte. Prezintă: Constantin Rusanovschi, președintele Asoc. - Pro Basarabia și Bucovina de Nord, Filiala Onești, Bacău și tineri de la Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi

ora 15,45 - 101 poeme, Editura Biodova, București și Izvoare din adâncuri, Editura Rafet, Râmnicu Sărat. Autor: Viorel Dinescu. Prezintă: Emilian Marcu și Dumitru Anghel

ora 15,00 – la sediul central al Bibliotecii V.A. Urechia, str. Mihai Bravu, 16, Sala Mihai Eminescu. Sensibilitate și dezvoltare - colocviul navaliștilor gălăţeni. Moderator: Zanfir Ilie, Gelu Kahu

- Arc peste timp prin intelectalitatea românească - prelegere susţinută de Acad. Dinu C. Giurescu

ora 16,30 - Program artistic oferit de cursanţii clasei de canto de la Centrul Cultural Dunărea de Jos

ora 17,00 - Program muzical de promenadă - Fanfara Valurile Dunării, Centrul Cultural Dunărea de Jos

ora 17,30 - Montaj literar - muzical realizat de Școala Postliceală Sanitară Carol Davila. Prezintă: Diana Poetașu

ora 18,00 - O floare pentru Ametista, de Ilie Tănăsache – lansare de carte. Prezintă: Theodor Parapiru, Dan Plăeșu

ora 19,00 - Fenomenul enigmatic – întâlnire cu generalul în rezervă Emil Străinu. Moderator: Aurel Stancu

Sâmbătă, 4 iunie 2011

ora 10,00 - Program artistic oferit de ansamblul Ciobănașul, condus de prof. Traian Ilisan. Recital: Daniela Aurora Cristofor și Mădălina Mihai

ora 10,00 – la sediul central al Bibliotecii V.A. Urechia, str. Mihai Bravu, 16, Sala Mihai Eminescu. Blogul literar, ca formă de evaluare a lecturii – concurs. Participă: elevii de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, şcolile gimnaziale nr. 33, 34, 38, 40, 41, 42, 43 şi şcoala gimnazială Poiana. Coordonator: prof. Corneliu Goldu

ora 11, 00 - Editura Princeps Edit, Iași și invitaţii săi: Mihai Cimpoi, Valeriu Matei. Prezintă Daniel Corbu.

- Transmodernismul, Ed. Princeps Edit și Ion Barbu și spiritualitatea românească modernă, Editura Curtea Veche, București, de Theodor Codreanu – lansări de carte. Prezintă: Mihai Cimpoi, Viorel Dinescu

- Arhipelag stelar și Dialoguri socratice, Editura Axis Libri – lansări de carte. Autor: Viorel Dinescu. Prezintă: Theodor Codreanu

ora 12,00 - Patrimoniul natural naţional, de Petre Lificiu – lansare de carte. Prezintă: Theodor Parapiru, Dan Plăeșu

ora 12,30 - Editura Eikon și invitaţii săi. Moderator:Valentin Ajder

- De la Eliade la Culianu, de Dorin David. Invitaţi: Marius Vasileanu, Vasile Gogea, Teodor Parapiru, Dorin David; Voci în vacarm. Un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, de Vasile Gogea. Invitaţi: Teodor Parapiru, Marius Vasileanu, Vasile Gogea; Pagini de istorie trăită - De la Diktatul de la Viena la Războiul de Răsărit și Suflet ardelean. Publicistică din perioada 1936 – 1944, de Constantin Hagea.Invitaţi: Vasile Gogea, Marius Vasileanu; Incursiuni de meloman. De la Sarah Brightman la Enya şi Vangelis, de Sergiu Alex; Nae Ionescu – un cavaler prestant al spiritului, de Vasile Băncilă. Invitaţi: Marius Vasileanu, Vasile Gogea, Vianu Mureșan; Reflecţii religioase asupra cunoașterii, de Petre Tuţea. Invitaţi: Marius Vasileanu, Vasile Gogea, Sergiu Tofan, Ivan Ivlampie, Ion Cordoneanu; Cuţitul de vânătoare. Intâmplări din Munţii Apuseni, de Mihai Pascaru

ora 13,15 - Profil de autor: Vianu Mureșan. Apariţii recente: Simbolul, icoana, faţa (eseu), Ed. Eikon, Cluj-Napoca, Pavese, omul jignit (eseu), Ed. Limes, Cluj-Napoca. Prezintă: Valentin Ajder

ora 13,45 - Editura Limes – noutăţi editoriale. Moderator: Mircea Petean

- Liniște redusă la tăcere, de Mircea Petean; Manual de înţelepciune pentru oamenii de rând, deJoseph-Maria Bochenski ; Omul pomul și fântâna, de Ion Zubașcu; Praful de pe tobă, Petre Bokor, Bine te-am rătăcit, Incognito! de Bogdan Munteanu. Invitaţi: Nicolae Boaru, Lucian Vasiliu, Angela Baciu

ora 16,00 - Inţeleptul din fruct, de Greta Murariu Șuteu. Invitat: Năstase Marin; De-ar ști omul ce-ar păţi... roman, Tudosia Lazăr, Homoludens: versuri, de Laura Ana Popa. Invitate: Speranţa Miron, Cezarina Adamescu. Moderator: Olimpia Sava

- Pisicuţe răsfăţate. Versuri pentru copii, de Olimpia Sava, ediţia a doua revazută și modificată, în prezentarea autoarei

ora 17,00 - Scufiţa Roșie – spectacol realizat de Teatrul de Păpuși Gulliver

ora 17,45 - Fanfara Valurile Dunării și Ansamblul Doina Covurluiului, Centrul Cultural Dunărea de Jos

ora 18,30 - Tinereţe - program artistic realizat de Ansamblul Estrada Copiilor de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Participă formaţiile: Piticot, Angelli, Black Dance, Ritmic, Electrik, Kristal

Duminică, 5 iunie 2011

ora 10,00 - In ritmuri grecești – program oferit de Ansamblul de dansuri Olympos al Comunităţii Elene din Galaţi

ora 10,30 - Noutăţi la Editura Axis Libri a Bibliotecii ”V.A. Urechia” Galaţi. Prezintă: Zanfir Ilie, Mia Băraru, Camelia Toporaș. Moderator: Letiţia Buruiană

- Oameni în memoria Galaţiului, Editura Axis Libri – lansare de carte. Prezintă: Camelia Toporaș

- In ghearele râsului și Rezervaţie gri, de Vasile Ghica, Editura Axis Libri, Galaţi

- Anonimii, de Apostol Gurău, Editura Pax Aura Mundi, Galaţi – lansare de carte premiată în 2011 (pentru anul 2010) de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea. Prezintă: T. Parapiru

ora 11,30 - Cubul critic Oblio – lecturi publice ale scriitorilor Andrei Velea, Octavian Miclescu, Leonard Matei, Marius Grama, Constantin Dimofte, a.g. secară. Prezintă: a.g. secară

ora 12,00 - Editura Timpul și Revista Convorbiri Literare – noutăţi prezentate de Cassian Maria Spiridon și Marius Chelaru

ora 12,30 - Premierea concursului de creaţie Scriitori de ieri, de azi şi de mâine. Prezintă: Letiţia Buruiană, director adjunct la Biblioteca ”V.A. Urechia”

- Incheierea campaniei Să ne întoarcem la lectură. Prezintă: Maricica Târâlă-Sava, șef birou împrumut pentru copii, Biblioteca ”V.A. Urechia”

ora 13,15 - Forest: Nature at your service – paradă de costume din materiale reciclabile, licitaţie de sacoșe ecologice. Realizator: Asociaţia Tinerii și Viitorul, Galaţi, președinte Ștefania Cojocaru

ora 14,00 - Tombola Festivalului. Prezintă: Valentin Ajder. închiderea Festivalului: Director Zanfir Ilie

Expoziţii

- Fanteziile copilăriei - expoziţie de carte şi colecţii personale ale copiilor cu obiecte ce ilustrează practicarea unor hobby-uri. Perioada: 1 – 30 iunie, Loc: Biblioteca ”V.A. Urechia”, sediul central, parter

- Vechi tipografii gălăţene – expoziţie de documente din colecţiile speciale ale Bibliotecii ”V.A. Urechia”, Perioada: 1 – 14 iunie, Loc: Biblioteca ”V.A. Urechia”, sediul central, foaier, etajul 1

- Cartea pentru copii în colecţiile Bibliotecii Franceze ”Eugène Ionesco”. Perioadă: 1-5 iunie, Loc: Sediul Bibliotecii Franceze ”Eugene Ionesco”, str. Basarabiei, nr. 14

- Expoziţii de fotografii realizate de Fotoclubul de la Centrul Dunărea de Jos și cu lucrări de artă plastică ale membrilor Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Galaţi. Perioadă: 1-5 iunie. Loc: la standurile Târgului ”Axis Libri”

feldefel.net

Link to comment
Share on other sites

Concursuri în cadrul festivalul "Axis Libri"

In cadrul Festivalului Naţional al Cărţii Axis Libri în data de 1 iunie după deschiderea oficială se va desfăşura Carnavalul Cărţii - 101 personaje în căutarea unui povestitor, Ediţia a XXXI-a. Cei ce vor sa-si inscrie copii sau nepotii la acest concurs cu premii trebuie sa stie următoarele:

- Pot participa la concurs copii cu vârsta de până la 14 ani, utilizatori ai Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, Galaţi.

- Înscrierile se fac la sediul central, la Secţia Copii în perioada 16 – 30 mai 2011.

- Fiecare concurent va reprezenta prin costum un personaj inspirat din lecturile preferate.

- Costumul va fi confecţionat de către participanţi din resurse proprii.

Tot în cadrul Festivalului se desfăşoara si concursul de creaţie literară intitulat Scriitori de ieri, de azi si de maine, Ediţia a III-a. Lucrările ce vor participa la concurs trebuie sa aibă una dintre următoarele teme: Galaţi - oraşul dintre ape sau Dunărea - fluviu sacru. Mai jos este regulamentul concursului ce are ca data limita de trimitere a lucrarilor 31 mai 2011.

Concursul de creaţie literară SCRIITORI DE IERI, DE AZI ŞI DE MÂINE este organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia”, în cadrul Festivalului Naţional de Carte AXIS LIBRI, Ediţia a III-a, ce se va desfăşura pe Aleea Domnească, în perioada 1 – 5 iunie 2011.

- La secţiunea "Scriitori de ieri şi de azi" se urmăreşte completarea cunoştinţelor de literatură română şi străină ale elevilor prin prezentarea unor apariţii editoriale (eseu) şi întâlnirea dintre elevi şi scriitori consacraţi ai meleagurilor gălăţene.

- La secţiunea "Scriitori de mâine" se are în vedere stimularea creativităţii elevilor care sunt invitaţi să scrie proză (poveste, povestire) sau poezie pe o temă dată. Lucrările de proză (poveşti, povestiri, eseuri) sau poezie vor avea ca teme: „Galaţi - oraşul dintre ape“sau „Dunărea – fluviu sacru”.

Premiile vor fi acordate pentru originalitate, stil şi talent literar. Concursul se va desfăşura pe două categorii de vârstă şi anume: 8-14 ani şi 15-18 ani. La concurs pot participa elevi şi alţi tineri din Galaţi, care au preocupări literare. Lucrările vor fi redactate în format electronic şi vor menţiona numele autorului şi următoarele informaţii: vârsta, clasa, şcoala, telefonul, adresa, e-mail. Pentru prima grupă de vârstă, lucrările pot avea circa 3 - 5 pagini (pentru proză) sau 5 poezii, iar pentru a doua grupă de vârstă circa 7 – 8 pagini (pentru proză) sau 7 poezii. Lucrările vor fi transmise prin e-mail până la data de 31 mai 2010.

Un juriu alcătuit din personalităţi din domeniu şi reprezentanţi ai Bibliotecii va acorda următoarele premii pe grupe de vârstă şi pe secţiuni (poezie, eseu, proză): Marele premiu cărţi în valoare de 100 RON, 2 premi pentru eseu cărţi în valoare de 70 RON, 4 premii pentru stil cărţi în valoare de 60 RON, 4 premii pentru originalitate cărţi în valoare de 50 RON, Premiul Junior cărţi în valoare de 40 RON.

Premierea câştigătorilor va fi făcută în data de 5 iunie 2011 între orele 12.00 – 14.00 în cadrul Festivalului Naţional de Carte AXIS LIBRI. Lucrările premiate vor fi publicate împreună cu fotografiile autorilor în paginile Revistei culturale Axis Libri şi pe site-ul bibliotecii: www.bvau.ro. Lucrările prezentate nu vor fi înapoiate şi vor constitui o bază de date pusă la dispoziţia editorilor în vederea publicării.

feldefel.net

Link to comment
Share on other sites

Aleşii locali şi „Axis Libri”: 31.000 de lei de la bugetul local

Cu votul aleşilor locali, 31.000 lei au fost alocaţi de la bugetul local pentru realizarea Festivalului naţional de carte „AXIS LIBRI”, în perioada 1 - 5 iunie 2011. Biblioteca „V. A Urechia”, care a solicitat acest sprijin financiar va folosi suma acordată pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul a 30 căsuţe pe ruta Bucureşti – Galaţi şi retur, precum şi pentru cheltuielile de închiriere a 30 de căsuţe, două corturi şi cazarea invitaţilor. Consiliul Local s-a asociat de altfel cu Biblioteca pentru a putea susţine festivalul ajuns la a treia ediţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cărţi de 150.000 de euro vândute la Festivalul „Axis Libri”

Chiar şi pe timp de criză, gălăţenii încă mai au bani pentru cultură. Organizatorii Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri” susţin că, în cele cinci zile de târg, s-au cumpărat cărţi în valoare de aproximativ 150.000 de euro, cu aproximativ 30.000 de euro peste vânzările de anul trecut.

De altfel, toate cifrele festivalului „Axis Libri” sunt peste ediţia anterioară şi cu atât mai mult peste prima ediţie. Dacă în 2009 fuseseră în jur de 80 de edituri cu aproximativ 3.500 de titluri, anul trecut numărul editurilor a crescut la 147, iar cel al titlurilor la 4.500, pentru ca recent încheiata ediţie a festivalului gălăţean al cărţii să adune 184 de edituri, care au prezentat peste 5.000 de titluri.

Şi numărul vizitatorilor a crescut anul acesta, semn că evenimentul a intrat în conştiinţa publicului gălăţean iubitor de carte. Organizatorii estimează că, în cele cinci zile de târg, au venit peste 25.000 de vizitatori, peste 6.000 dintre aceştia fiind activi, adică au cumpărat cel puţin o producţie editorială.

„Am avut mai mulţi vizitatori faţă de anii trecuţi, în ciuda faptului că după-amiezile de la sfârşitul săptămânii trecute au fost ploioase. Oricum, cea mai mare afluenţă de vizitatori s-a înregistrat sâmbătă, când cred că au fost în total peste 7.000 de oameni”, a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, organizatorul evenimentului. Acesta a remarcat, de asemenea, implicarea tuturor instituţiilor de cultură din Galaţi în organizarea manifestării, fapt care a dus la rezultatele pozitive înregistrate. „A fost o ediţie cu rezultate peste aşteptări, dar sunt convins că este loc şi pentru mai bine, altfel nu am face şi ediţia de anul viitor. Sper ca acest festival să devină o bornă anuală a culturii gălăţene”, a mai spus directorul Ilie Zanfir.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

36.000 de lei pentru “Axis Libri” 2012

Nu mai puţin de 36.000 de lei au fost alocaţi de la bugetul local pentru organizarea Festivalului Naţional de Carte “Axis Libri”, în perioada 23-27 mai 2012. Din sumă, 25.000 de lei vor acoperi cheltuielile cu transportul a 30 căsuţe pe ruta Bucureşti - Galaţi şi retur, precum şi tarifele de închiriere a acestor căsuţe şi a două corturi. Restul de 11.000 de lei revine cazării invitaţilor. Biblioteca “V.A. Urechia”, organizatoarea festivalului, va trebui să prezinte documentele legale de justificare a cheltuielilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Festivalul Naţional al Cărţii „AXIS LIBRI”, la a patra ediţie

În perioada 23-27 mai 2012, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi în parteneriat cu Editura Eikon, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cu sprijinul Consiliului Judeţului, Consiliului Local şi Primăriei municipiului Galaţi, Universităţii „Dunărea de Jos”, Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Inspectoratului Şcolar, Palatului Copiilor şi în colaborare cu instituţiile de cultură: Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de Cultură a Studenţilor, organizează a IV-a ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „AXIS LIBRI”, adresat iubitorilor de carte şi lectură, atât cititori cât şi creatori, editori şi difuzori, pe care îi invită să participe la un program generos prin diversitate şi calitate.

Dedicat tuturor vârstelor şi etniilor, evenimentul va avea loc pe Aleea Domnească (Zona „P”-urilor spre Elice), unde va fi realizat un complex expoziţional cu minimum 30 de standuri mobile outdoor şi două caravane de carte, cuprinzând produsele a circa 180 de edituri româneşti şi străine.

Târgul de carte din cadrul Festivalului îşi propune să stimuleze interesul pentru lectură, să cultive satisfacţia dialogului viu între producătorii şi consumatorii produselor culturale specifice, dăruindu-le bucuria întâlnirii cu cei mai cunoscuţi scriitori prin organizarea unor dezbateri deschise pe teme de interes cultural, care să aducă în atenţie cele mai recente apariţii.

Programul Festivalului va oferi participanţilor ateliere de creaţie şi concursuri cu premii pentru copii şi tineret, lansări de carte, spectacole, recitaluri de poezie, muzică, tombolă şi alte surprize.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 23 mai, orele 11.00, pe Aleea Domnească (spre Elice).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.