Jump to content

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele - Drăgaica)


Recommended Posts

Posted

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele - Drăgaica)

Pe 24 iunie, creştinătatea cinsteşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul - Înaintemergătorului Domnului, zi percepută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica. Este o sărbătoare cu dată fixă, iar prin veacuri, creştinismul s-a împletit cu elementele romane preluate dinainte de creştinism. Sfântul Ioan Botezătorul este fiul lui Zaharia, slujitorul la Templu, şi al Elisabetei - ruda Fecioarei Maria. Scriptura consemnează că naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost una minunată, vestită de înger. Asemenea a fost şi viaţa acestui Sfânt, a unui înger în trup. Treizeci de ani a trăit în pustia Iordanului, în rugăciune şi se spune că umbla îmbrăcat în piele de cămilă şi se hrănea cu miere sălbatică şi lăcuste. Sfântul Ioan Botezătorul coboară la Iordan şi botează cu apă spre pocăinţă şi el este cel care-l botează pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în apa Iordanului. Sfinţii Părinţi îl consideră drept „Cel mai mare Proroc al Vechiului Testament, născut din femeie”.

Astăzi - Sânzienele sau Drăgaica

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica. Numele de Sânziene vine de la numele roman „Sanziana”, care are la bază pe cel de Sancta Diana. Denumirea de Drăgaica s-a impus mai târziu pe filieră slavă. Ambele denumiri sunt cunoscute şi în zona noastră, a Moldovei de Sud. Sărbătoarea este legată de cultul recoltei, al vegetaţiei, al fecundităţii şi păstrează în ea un amestec de păgânism, superstiţie şi creştinism. „În Altasul lingvistic al României, într-un răspuns la chestionarul lui Bogdan P. Haşdeu, cu o sută cincizeci de ani în urmă, preotul şi învăţătorul din comuna Măstăcani relatau că la Sânziene, sărbătoare care se petrece în preajma solstiţiului de vară din 22 iunie, Ielele (sau Dânsele) - personaje imaginare - vin pe pământ, petrec şi fac horă, ne-a spus etnologul Eugen Holban. Exista superstiţia că cine calcă în locul unde au jucat ielele, va avea necaz… Astăzi aceste superstiţii le mai întâlnim doar în literatură. Potrivit cercetărilor în zona noastră şi nu numai, Ielele erau în număr de şapte, nouă, douăsprezece sau douăzeci şi patru”. Se spune că, în această perioadă, Rusaliile (sau Ielele) pot fi îmblânzite, iar fetele tinere merg în câmp la răsăritul soarelui şi se spală cu rouă de pe flori, pentru a fi frumoase şi proaspete ca roua. Sânziene sunt şi florile de culoare galbenă aurie, frumos mirositoare care înfloresc în această perioadă a anului şi sunt folosite în farmacie. „Tinerele, îmbrăcate în alb, adună florile de sânziene în buchete, împletesc florile în coroniţe circulare, le aşază pe cap şi dansează pe câmp, adaugă domnul Eugen Holban. Apoi merg în sat cu coroniţele pe cap, iar tinerele le aruncă pe casă; dacă rămân acolo înseamnă că se vor mărita în curând. În alte părţi, coroniţele se aşază la uşi, la ferestre, la porţi sau în straturile din grădină, existând credinţa că au puterea de a ocroti casa”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Asta ... ica_2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.