Jump to content

Studenţii de azi, şomerii de mâine!


dcp100168

Recommended Posts

Viitor de aur ţara noastră n-are

Studenţii de azi, şomerii de mâine!

* Luni, 22 iunie, la AJOFM Galaţi erau doar două locuri de muncă vacante pentru absolvenţi de facultate * 2500 de studenţi ar putea părăsi băncile şcolii, în zilele următoare *

Deocamdată, viitorul nu sună deloc bine pentru cei circa 2.500 de studenţi care se pregătesc pentru absolvire. Luni, în bazele de date al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi erau listate doar două posturi vacante destinate absolvenţilor de studii superioare – unul de economist şi un altul de medic stomatolog. Şi cum la noi specializarea Stomatologie din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie abia s-a înfiinţat şi şcoleşte, în prezent, numai „boboci”, constatăm faptul că doar postul de economist poate fi ocupat de un absolvent al unei facultăţi gălăţene.

Aşa stătea situaţia luni – un post şi mii de potenţiali absolvenţi. Şi balanţa nici măcar nu este una exactă, dat fiind faptul că probabil numai absolvenţii de studii economice pot râvni la respectivul job. Pentru toţi ceilalţi, dar mai ales pentru aceia care nu sunt încă angajaţi, viitorul profesional rămâne încă o mare necunoscută. Situaţia s-ar putea îmbunătăţi sensibil în zilele, săptămânile sau lunile care vin, dar din păcate este foarte greu de crezut că angajatorii vor asalta AJOFM cu oferte de joburi pentru absolvenţi de facultate.

Nici pentru elevii care au terminat, în urmă cu câteva zile, un liceu, o şcoală profesională, complementară sau de ucenici, lucrurile nu stăteau, cu mult mai bine. Lor le erau destinate 2 posturi de manipulant mărfuri, potrivit datelor AJOFM. În rest, angajatorii căutau fie muncitori necalificaţi, fie calificaţi, dar care şi-au terminat şcoala în anii trecuţi şi au, eventual, experienţă la locul de muncă.

În prezent, în baza de date a Agenţiei sunt înscrişi doar 123 de absolvenţi de studii medii şi superioare. Se aşteaptă însă ca numărul acestora să crească, imediat după încheierea anului universitar. Potrivit datelor prezentate de AJOFM, anul trecut au avut dosare de şomaj: 422 de absolvenţi de facultate, 402 de liceu şi 272 de şcoli profesionale, complementare sau de ucenici. Per total, mai informează Agenţia, în 2008, abia 342 dintre cele 7425 de locuri de muncă vacante le-au fost destinate absolvenţilor de studii superioare şi medii. S-au căutat absolvenţi pentru posturi de ingineri, vânzători, economişti, electricieni de întreţinere, asistenţi medicali şi de farmacie. În ultimele luni ale anului în curs, au fost scoase pe piaţă câteva posturi de inginer, dar care s-au ocupat. Plus cele pe care le-am menţionat deja.

O situaţie mai dificilă s-ar putea înregistra în acest an, dat fiind faptul că la facultăţile tehnice de la Universitatea „Dunărea de Jos” este şi anul promoţiilor duble: studenţii din anul V vor absolvi odată cu cei de anul IV, care au urmat cursurile în sistem Bologna. Vom avea, deci, pe piaţa muncii circa 1.200 de ingineri abia ieşiţi de pe băncile şcolii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Stud ... ____2.html

Link to comment
Share on other sites

O observatie a mea. Fetele sunt angajate rapid fie ca sunt sau nu locuri vacante, doar pentru ca sunt fete si sunt frumoase Colegele mele de facultate s-au angajat toate. Unde? La Cosmote. Si Cosmote nici nu avea locuri vacante. Au creat special pentru ele. Baietii poate sa astepte mult si bine. Pentru ei peste tot unde cauta se cere experienta pe care NU AU de unde sa o capete. Mai mult de atat 75% dintre anunturile cu oferte de munca sunt la feminin. DISCRIMINARE!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.