Jump to content

Ziua Drapelului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ziua Drapelului - dezinteres total

Ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional a fost umbrită de lipsa de interes a gălăţenilor, care s-au prezentat într-un număr foarte mic la acest eveniment, transmite corespondentul AMOS News. Manifestarea a debutat cu sfinţirea steagului la Catedrala Episcopală, după care toţi cei prezenţi au plecat într-o procesiune pâna la Piaţa Drapelului, unde tricolorul a fost arborat de un catarg. Steagul a fost binecuvântat de PS Casian al Dunării de Jos, care şi-a arătat nemulţumirea faţă de lipsa de interes a gălăţenilor cu privire la simbolul naţional. “Foarte puţină lume a fost astăzi prezentă la Sărbătoarea Drapelului. Probabil, dacă eram americani toate uşile noastre erau împodobite cu drapel. La noi este nevoie să moară vreun soldat, pentru a apela la drapel. Dacă noi nu ne respectăm valorile, atunci cine să o facă? Avem multe de învăţat de la popoarele trainice, care îşi respectă trecutul şi contemporanii”, a explicat cu nemulţumire în glas PS Casian al “Dunării de Jos”. Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

ZIUA DRAPELULUI - 26 IUNIE 2009 - PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR - Piaţa Tricolorului din Grădina Publică

09.00 – 09.30 Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional (Catedrala Episcopală)

09.30 - 09.50 Procesiunea Drapelului (pe traseul Catedrală – Piaţa Tricolorului din Grădina Publică)

09.50 - 09.55 Sosirea în Piaţa Tricolorului

09.55 - 10.00 Trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Primirea onorului

10.00 – 10.05 Evocarea însemnătăţii acestei zile şi a semnificaţiei culorilor Drapelului Naţional (prezintă Cristian Căldăraru, Directorul Muzeului de Istorie)

10.05 – 10.15 Scurte alocuţiuni ale oficialităţilor (Prefectul judeţului Galaţi, Preşedintele Consiliului Judeţului, Primarul municipiului Galaţi)

10.15 - 10.20 Aducerea drapelului la catarg şi legarea acestuia

10.20 - 10.30 Binecuvîntarea drapelului - Slujbă religioasă

10.30 - 10.35 Cinstirea drapelului (Steagul este sărutat de către oficialităţi)

10.35 - 10.40 Înălţarea drapelului pe catarg, Intonarea Imnului de Stat al României, Intonarea Imnului Uniunii Europene (Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”)

10.40 - 10.45 Defilarea Gărzii de Onoare

Link to comment
Share on other sites

Multi alesi nu stiu ca pe 26 iunie se sarbatoreste Ziua Drapelului National

Ziua de 26 iunie, proclamata in 20 mai 1998 Ziua Drapelului National, reprezinta pentru unii dintre alesii nostri o zi oarecare, fara nici o semnificatie speciala. Printr-un simplu test realizat aleatoriu printre demnitarii români, am reusit sa observam ca inca mai exista deputati si senatori care au “uitat” data la care se sarbatoreste Ziua Drapelului.

Axenie Carmen, deputat PD-L: “Spre rusinea mea, nu am stiut ca este Ziua Drapelului. Dar aste este. N-am fost invitata la nici o ceremonie.”

Ichim Paul, senator PNL: Va zic acum, sa ma uit pe calculator. N-am stiut ca este Ziua Drapelului. Ma duc spre Galati si cred ca acolo voi participa la ceremoniile dedicate acestei zile.”

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... ional.html

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii nu s-au înghesuit la Ziua Drapelului

Câteva zeci de persoane au participat vineri la ceremoniile organizate de Prefectura Galaţi împreună cu Garnizoana Galaţi şi Episcopia Dunării de Jos pentru cinstirea drapelului naţional. După ce a fost depus pentru o noapte în Catedrala Episcopală, drapelul a fost sfinţit vineri dimineaţă de către Prea Sfinţia Sa Casian, Episcopul Dunării de Jos. A urmat procesiunea până în Piaţa Tricolorului din Grădina Publică, unde a fost înălţat pe catarg cu ceremonial solemn. Cu acest prilej, prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a declarat că tânăra generaţie are un rol important în promovarea valorilor naţionale, dar în egală măsură şi profesorii, ce trebuie să le cultive aceste valori. Tricolorul a fost decretat pentru prima dată ca simbol naţional pe 26 iunie 1848, de către Guvernul revoluţionar provizoriu, care consfinţea: "Steagul naţional va avea trei culori - albastru, galben, roşu. Deviza română care va fi scrisă pe steaguri, cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte - Dreptate, Frăţie". Drapelul tricolor a fost sfinţit a doua zi în Marea Adunare Naţională, pe Câmpia Filaretului, numită ulterior Câmpia Libertăţii. Constituţia României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn. Ziua de 26 iunie a fost proclamată drept zi a Drapelului Naţional prin Legea nr. 98/1998 şi de atunci este marcată în fiecare an de autorităţile publice şi instituţiile statului prin organizarea unor manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei naţionale, precum şi prin ceremonii militare specifice.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Manifestări dedicate Zilei Drapelului 2010

Gălăţenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 26 iunie 2010, la manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional.

Programul manifestărilor este următorul:

9.00 - 9.30 Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional (Catedrala Arhiepiscopală);

9.30 - 9.50 Procesiunea Drapelului (pe traseul Catedrală - Piaţa Tricolorului din Grădina Publică);

9.50 - 9.55 Sosirea în Piaţa Tricolorului;

9.55 - 10.00 Trecerea în revistă a Gărzii de Onoare;

10.00 - 10.05 Evocarea însemnătăţii acestei zile şi a semnificaţiei culorilor Drapelului Naţional;

10.05 – 10.15 Scurte alocuţiuni ale oficialităţilor;

10.15 - 10.20 Aducerea drapelului la catarg şi legarea acestuia;

10.20 - 10.30 Binecuvântarea drapelului - Slujbă religioasă;

10.30 - 10.35 Cinstirea drapelului (drapelul este sărutat de către oficialităţi);

10.35 - 10.40 Înălţarea drapelului pe catarg, Intonarea Imnului de Stat al României, Intonarea Imnului Uniunii Europene;

10.40 - 10.45 Defilarea Gărzii de Onoare.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=15

Link to comment
Share on other sites

ZIUA DRAPELULUI - 26 IUNIE 2009 - PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR - Piaţa Tricolorului din Grădina Publică

09.00 – 09.30 Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional (Catedrala Episcopală)

...........

Manifestări dedicate Zilei Drapelului 2010

Gălăţenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 26 iunie 2010, la manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional.

Programul manifestărilor este următorul:

9.00 - 9.30 Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional (Catedrala Arhiepiscopală);

sa inteleg ca si sfintenia are termen de expirare? Sau acum e sfintire arhiepiscopala, mai "tare" decat aia de amu' un an?? :-??

Link to comment
Share on other sites

sa inteleg ca si sfintenia are termen de expirare? Sau acum e sfintire arhiepiscopala, mai "tare" decat aia de amu' un an?? :-??

De la 10.20 este binecuvantarea drapelului- slujba religioasa...Mda, trebuie sa-si justifice prezenta la masa de dupa...

10.30 - 10.35 Cinstirea drapelului (drapelul este sărutat de către oficialităţi)

Drapelul este sarutat frantuzeste? Sau se sterg la gura dupa ce "au mancat" de la 10.05 la 10.15? :ymblushing:

Tricolorul este cu mandrie si drag purtat si afisat doar la manifestarile sportive - la ferestre, pe haine, masini, etc. In rest, 0 in patru interes pentru drapel!

Link to comment
Share on other sites

Ziua Drapelului? Lasă să fie...

În aceste zile doar autorităţile îşi mai fac ceva timp pentru aniversări oficiale. Ziua Drapelului a fost marcată pe 26 iunie în special de autorităţile locale, gălăţenii nefiind atât de interesaţi de eveniment, sentimentul patriotic şi simbolul drapelului neavând aceeaşi rezonanţă ca cea din rândul americanilor, spre exemplu. Festivitatea a demarat cu o slujbă oficiată la Catedrală, dar îndemnul preoţimii de a urma convoiul spre Piaţa Tricolorului din Grădina Publică nu a fost luat în considerare de enoriaşi. La festivităţile ce au continuat în Grădina Publică au mai participat alături de oficialii prezentului şi puţinii gălăţeni aflaţi în dimineaţa zilei de sâmbătă la plimbare, atraşi, din curiozitate, de acordurile instrumentelor. A avut loc trecerea în revistă a gărzii de onoare, au luat cuvântul reprezentanţi oficiali, s-a desfăşurat ceremonia de binecuvântare a drapelului, cinstirea acestuia de către autorităţ şi, înălţarea lui pe catarg. A urmat intonarea imnului României, al Uniunii Europene şi defilarea gărzii de onoare. Cam atât...

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/ziua-drapelului-lasa-sa-fie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Institutia Prefectului - judetul Galati are deosebita onoare de a-i invita pe toti galatenii la manifestarile care marcheaza Ziua Drapelului National, marti, 26 iunie 2012.

Drapelul va fi sfintit in Catedrala Arhiepiscopala, intr-o slujba care va incepe la ora 9.00. La ora 9.45 se va pleca in procesiune catre Prefectura, ceremonialul militar urmand sa aiba loc pe platoul din fata institutiei noastre. Exista posibilitatea ca reperele orare sa sufere modificari de cateva minute, in functie de desfasurarea evenimentelor.

Atat marti, cat si luni dimineata, cand are loc repetitia pentru ceremonial, traficul rutier va fi intrerupt pe strada Domneasca (intre strazile Universitatii si Garii), pentru aproximativ o ora.

Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi

Programul manifestărilor

09.00 – 09.45 Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional (Catedrala Arhiepiscopală)

09.45 – 10.00 Procesiunea Drapelului (pe traseul Catedrală – Prefectură)

10.00 – 10.05 Sosirea pe platoul din faţa Prefecturii

10.05 – 10.10 Trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. Primirea onorului

10.10 – 10.15 Aducerea şi legarea drapelului la catarg

10.15 – 10.20 Cinstirea drapelului de către oficialităţi

10.20 – 10.25 Înălţarea drapelului pe catarg

Intonarea Imnului de Stat al României

Intonarea Imnului Uniunii Europene

10.25 – 10.30 Evocarea însemnătăţii zilei şi a semnificaţiei culorilor

Drapelului Naţional

10.30 – 10.40 Scurte alocuţiuni ale oficialităţilor

10.40 – 10.45 Defilarea Gărzii de Onoare

Link to comment
Share on other sites

26 iunie - Ziua Drapelului

Simbolul românilor de pretutindeni, a patriotismului şi libertăţii, drapelul roşu, galben şi albastru a fost sfinţit în Catedrala Arhiepiscopală, purtat pe braţe de militari şi arborat pe catarg în faţa Prefecturii.

Ziua drapelului naţional a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848. Simbolul României, a trecutului, prezentului şi viitorului, steagul roşu, galben şi albastru a fost sărbătorit astăzi în întreaga ţară.

Drapelul a fost sfinţit în cadrul unei slujbe în Catedrala Arhiepiscopală, după care a urmat o procesiune până pe platoul din faţa Prefecturii unde a fost arborat pe catarg de militari pe acordurile Imnului Naţional. La acest ceremonial au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, militari, jandarmi şi poliţişti, veterani de război, dar şi simpli cetăţeni care au înfruntat o ploaie măruntă pentru a fi prezenţi la această sărbătoare.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin prin lege pe 20 mai 1998. Documentele istorice arată că în 1834, domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul destinat corăbiilor avea două culori, galben şi roşu, iar cel militar trei - roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc. Acesta este momentul de început al tricolorului pe pământ românesc. Potrivit unei alte ipoteze, tricolorul se impune ca drapel naţional în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală după modelul steagurilor europene.

Oficial Ziua Drapelului celebrează data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ziua Drapelului 2013, la Galaţi

Ziua Drapelului Naţional va fi marcată şi la Galaţi printr-o serie de acţiuni de cinstire a acestui însemn al statului român. Ceremonialul de ridicare a drapelului pe catarg va avea loc în faţa Prefecturii.

Astfel, miercuri, 26 iunie 2013, cu începere de la ora 9.30, Drapelul Naţional va fi sfinţit în Catedrala Arhiepiscopală, apoi, de la ora 10.00, se pleacă în procesiune către Prefectură (pe platoul din faţă), unde vor avea loc ceremonialul militar, binecuvântarea şi înălţarea drapelului pe catarg.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, îi invită pe toţi gălăţenii la acest eveniment, reamintind că: „Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea 96/1998 pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul să reprezinte drapelul naţional al tuturor românilor. De aceea, este extrem de important şi pentru noi, gălăţenii, să conştientizăm adevărata dimensiune a simbolurilor naţionale, cărora suntem obligaţi să le acordăm respectul cuvenit”.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Ziua Drapelului va fi sărbătorită într-un cadru restrâns, solemn şi cu decenţă maximă

Autorităţile judeţene au modificat programul manifestărilor dedicate Zilei Drapelului, adaptându-l la normele impuse instituirea doliului naţional. După ce va fi înălţat pe catarg, drapelul va fi coborât în bernă şi aşa va sta până la miezul nopţii. La această oră, drapelul din faţa Prefecturii este coborât în bernă.

Programul ceremoniilor dedicate Zilei Drapelului Naţional a suferit câteva modificări, evenimentul fiind restrâns, solemn şi cu toată decenţa pe care o impune ziua de 26 iunie, declarată de Guvern zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru. Astfel, după ce va fi ridicat pe catarg, se va intona Imnul de Stat al României şi se va face o scurtă evocare a semnificaţiei culorilor, drapelul va fi coborât în bernă. Instituţia Prefectului judeţului Galaţi a transmis tuturor instituţiilor publice locale, primării şi servicii publice deconcentrate, că au obligaţia arborării drapelului României în bernă în ziua de 26 iunie 2013. Drapelul va fi arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, precum şi la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, pe navele de orice fel care navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. De asemenea, posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură au obligaţia să îşi adapteze programul în mod corespunzător, iar instituţiile şi autorităţile publice locale vor evita organizarea programelor şi manifestărilor cultural-artistice.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Aniversare tristă de Ziua drapelului

A fost cea mai tristă aniversare a Zilei drapelului. Peste tot în ţară, ceremonia tricolorului românesc a fost dominată de ziua de doliu naţional, decretată de Guvernul României în memoria  celor 18 români, morţi în accidentul din Muntenegru. La Galaţi, ceremonia de Ziua drapelului a debutat la Catedrala Arhiepiscopală cu o slujbă religioasă, ţinută de Î.P.S. Dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, după care tricolorul românesc a fost purtat pe braţe de jandarmi până în faţa Prefecturii, unde a fost arborat pe catarg. Steagul a fluturat doar câteva minute, pentru că imediat a fost  coborât în bernă, conform ceremonialului militar. „Putem spune că este cea mai tristă aniversare a Zilei drapelului, simbolul naţional, din păcate nu a putut fi sărbătorit aşa cum ne-am fi dorit. Drapelul nu este numai un simbol al dorinţei de libertate, dar şi un simbol al solidarităţii, pe care noi astăzi căutam s-o arătăm cu victimele şi cu familiile lor care suferă după tragicul accident din Muntenegru”, a declarat Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefectul de Galaţi. În mod normal, festivităţile dedicate Zilei drapelului trebuiau să se încheie cu o paradă militară, dar având în vedere că astăzi este zi de doliu naţional, aceasta a fost anulată.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua Drapelului, sărbătorită şi la Dunăre

Şi gălăţenii şi-au cinstit, astăzi, 26 iunie, Tricolorul, chiar dacă numărul participanţilor la manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional, sărbătorită, în fiecare an, pe data de 26 iunie, a lăsat de dorit.

După ce dimineaţă, însemnul naţional a fost sfinţit la Catedrala Arhiepiscopală, în cadrul unei slujbe săvârşite de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi, jandarmii gălăţeni au purtat pe braţe Drapelul, în procesiune, pe strada Domnească, până la Grădina Publică. În Piaţa Tricolorului din parcul gălăţean, cei prezenţi la ceremonie au asistat la trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi primirea onorului, ridicarea Drapelului pe catarg şi înălţarea lui, la defilarea Gărzii, dar şi la un moment artistic oferit de Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

"Le transmit nu doar gălăţenilor, ci tuturor românilor să simtă în fiecare zi ceea ce cred eu că simt astăzi. Să fie pătrunşi de ceea ce înseamnă simţământul naţional, spiritul naţional, care nu trebuie să existe doar în ziua decretată drept Ziua Drapelului. Aş vrea să putem fi, din nou, românii aceia care pentru ţara lor sunt în stare să facă orice, care să creadă în ceva trainic, solid şi pentru acel ceva să privească în sus, spre cele trei culori, şi să spună: Da, sunt capabil să fac orice pentru ca aceste trei culori să rămână neîntinate sus, acolo”, ne-a declarat primarul Marius Stan, la finele ceremoniei desfăşurate în Grădina Publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zeci de gălățeni şi-au cinstit drapelul

În ciuda soarelui arzător şi a căldurii înăbuşitoare, zeci de gălăţeni au răspuns, duminică, invitaţiei autorităţilor de a participa la ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional, din Piaţa Tricolorului, a Grădinii Publice.

„Ei sunt în echipă cu noi?”, şi-a întrebat tatăl, inocentă, o fetiţă de doar câţiva ani, atunci când a zărit tricolorul purtat pe braţe de jandarmii gălăţeni. „Suntem cu toţii o echipă”, i-a răspuns tatăl, zâmbind. „România!”, a exclamat un alt băieţel, care nu avea mai mult de cinci ani, atunci când s-a strecurat din mulţime pentru a urmări de aproape întreaga manifestare.

La fel ca în anii trecuţi, tricolorul, simbolul libertăţii şi al unităţii poporului român, a fost sfinţit la Catedrala Arhiepiscopală, de un sobor de preoţi, purtat pe braţe de către jandarmi în procesiune şi înălţat, în final, în Piaţa Tricolorului din Grădina Publică.

Strada Domnească a fost „invadată”, duminică, de steaguri arborate din loc în loc, aşa cum îi stă bine unui oraş cu oameni pentru care dragostea de ţară nu este o lozincă şi pe care nu o nutresc doar pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, pe 26 iunie sau în alte două-trei zile din an, dedicate unor sărbători naţionale. Poate nu ar fi rău ca autorităţile să ia în calcul păstrarea drapelului în permanenţă pe străzile importante ale oraşului. Nu doar gălăţenii, ci românii în general, au nevoie, mai mult ca oricând, să fie uniţi şi să conştientizeze că puterea stă de fapt în conştiinţa şi faptele lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua Drapelului 2018

Marţi, 26 iunie, între orele 11.30-11.40 se va închide circulaţia pe strada Domnească, între străzile Basarabiei şi Dimitrie Bolintineanu, cu ocazia Procesiunii Drapelului pe traseul Catedrala Arhiepiscopală până la Grădina Publică, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind circulaţia pe drumurile publice, informează Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Sursa citată anunţă că  “Ziua de 26 iunie a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 Ziua Drapelului Naţional. Această zi va fi marcată de Primăria municipiului Galați prin organizarea unor manifestări cultural-educative, cu caracter evocator, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii religioase și militare specifice, conform următorului program:

CATEDRALA ARHIEPISCOPALĂ

11.00-11.30-   Slujba de sfințire a Drapelului Național

11.30- 11.40- Procesiunea Drapelului (traseul Catedrala Arhiepiscopală- Grădina Publică)

PIAȚA TRICOLORULUI (GRĂDINA PUBLICĂ)

11.40- 11.45 – Primirea onorului

11.45- 11.50 – Evocarea însemnătății zilei și a semnificației culorilor Drapelului Național

11.50- 11.55 – Aducerea și legarea Drapelului la catarg

11.55- 12.10 – Binecuvântarea Drapelului, Cinstirea Drapelului de către oficialități

12.10-12.15   – Înălțarea Drapelului pe catarg, Intonarea Imnului de Stat al României

12.15-12.25     – Microrecdital susținut de Fanfara Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galați

12.25-12.30   – Defilarea Gărzii de Onoare”

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Ziua Drapelului Naţional. Galaţiul s-a îmbrăcat în tricolor

Galaţiul n-a mai fost, pentru o zi, oraşul gri-prăfuit, ci unul viu, îmbrăcat în tricolor. Pentru că ieri a fost Ziua Drapelului Naţional nu mai puţin de 1.500 de steaguri tricolore sau inscripţionate „100 ROMÂNIA”, dedicate Anului Centenar, au fost arborate pe arterele importante ale oraşului, iar la Inelul de Rocadă a fost înălţat un tricolor de nouă pe şase metri.

În premieră, faţada clădirii Primăriei municipiului Galaţi a fost îmbrăcată într-un uriaş drapel de 15 metri lungime pe 10 metri lăţime, iar sediul Consiliului Judeţean a fost acoperit cu două drapele unul de opt metri lungime pe şase metri lăţime şi un altul de opt metri lungime pe nouă metri lăţime.

Ziua de 26 iunie, proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, a fost marcată printr-o serie de manifestări organizate de Primăria municipiului Galaţi. Sărbătoarea a debutat la Catedrala Arhiepiscopală, unde a avut loc slujba de sfinţire a tricolorului. Drapelul a fost, apoi, purtat în procesiune pe strada Domnească, până la Grădina Publică. În Piaţa Tricolorului din Grădina Publică, sutele de gălăţeni prezenţi au avut ocazia să afle istoria drapelului naţional şi semnificaţia culorilor lui de la Andreea Georgiana Tiron, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Costache Negri”, olimpică la Istorie.

Subprefectul Mihai Manoliu a dat citire mesajelor trabsmise de premierul Viorica Dăncilă şi de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. În ceea ce priveşte oficialităţile, trebuie spus că, în afară de preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, atât Instituţia Prefectului cât şi Primăria au fost repretentate de eşalonul doi: subprefectul Manoliu şi viceprimarii Sorin Enache şi Picu Apostol Roman.

De îndată ce drapelul a fost adus şi legat de catarg, şi a primit binecuvântarea, oficialităţile au venit, pe rând să-l cinstească, sărutând tricolorul, atingându-şi fruntea de pânza lui, şi făcându-şi cruce. Un tricolor viu, „Estrada Copiilor” – talentații elevi ai artistei Andreea Ignat, îmbrăcați în tricouri roşii, galbele şi albastre - a cântat cu însufleţire „Deşteaptă-te, române”, în vreme ce drapelul era înălţat pe catarg. Şi de această dată, tricolorul a fost singur între două catarge goale pe care ar fi trebuit să fluture drapelele UE şi NATO.

După un microrecital susţinut de Fanfara Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galaţi, manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ceremonii organizate pentru cinstirea drapelului naţional

Printre acţiunile care vor avea loc miercuri, 26 iunie, la catedrala episcopală şi Grădina Publică din Galaţi se numără procesiunea drapelului şi un concert susţinut de Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Ceremoniile prilejuite de cinstirea drapelului naţional vor avea loc miercuri, 26 iunie 2019, potrivit următorului program:

Catedrala episcopală

09.00 – 09.30   Slujba de sfinţire a Drapelului national;

09.30 – 09.40   Procesiunea Drapelului (traseul Catedrală - Grădina Publică)                                       

Piaţa Tricolorului (Grădina Publică)

09.40 – 09.45  Primirea onorului;

09.45 – 09.50  Evocarea însemnătăţii zilei şi a semnificaţiei culorilor Drapelului national;

09.50 – 09.55  Aducerea şi legarea Drapelului la catarg;

09.55 – 10.00  Binecuvântarea Drapelului; Cinstirea Drapelului de către oficialităţi;

10.00 – 10.05  Înălţarea Drapelului pe catarg; Intonarea Imnului de Stat al României;

10.05 – 10.15  Scurt concert susţinut de Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;

10.15 – 10.20  Defilarea Gărzii de Onoare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Manifestări de Ziua Drapelului Naţional la Galaţi

Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi şi Garnizoana Galaţi organizează, sâmbătă, 26 iunie 2021, o serie de manifestări prilejuite de „Ziua Drapelului Naţional“, care vor avea loc după următorul program:

I. Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos „Sfântul Apostol Andrei“
- 11.00 - 11.30 - Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional;
- 11.30 - 11.40 - Procesiunea Drapelului (traseul - Catedrala Arhiepiscopală - Piaţa Tricolorului).

II. Piaţa Tricolorului (Grădina Publică)
- 11.40 - 11.45 - Întâmpinarea persoanei oficiale;
- 11.45 - 11.50 - Citirea mesajului Guvernului României;
- 11.50 - 11.55 - Evocarea însemnătăţii zilei şi a semnificaţiei culorilor  Drapelului Naţional;
- 11.55 - 12.00 - Aducerea şi legarea Drapelului la catarg;
- 12.00 - 12.10 - Binecuvântarea Drapelului şi Cinstirea Drapelului de către oficialităţi;
- 12.10 - 12.15 - Înălţarea Drapelului pe catarg şi intonarea Imnului Naţional al României;
- 12.15 - 12.25 - Scurt moment artistic susţinut de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos“;
- 12.25 - 12.30 - Defilarea Gărzii de Onoare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.