Jump to content

Vulcanizări neautorizate şi service-uri fantomă


dcp100168

Recommended Posts

Vulcanizări neautorizate şi service-uri fantomă

Registrul Auto Român a desfăşurat în cursul acestei săptămâni o serie de controale în municipiul Galaţi, controale ce au vizat serviciile de întreţinere, reparaţii şi comerţul cu piese şi componente auto. Valoarea sancţiunilor aplicate totalizează 34.500 de lei pe sectorul de reparaţii şi întreţinere auto, în timp ce comercianţii de piese şi componente auto au primit amenzi în cuantum de 12.000 de lei. Inspectorii RAR au oprit de la comercializare produse în valoare de 24.000 de lei. Important de amintit este că a fost suspendată sau oprită activitatea la 15 societăţi comerciale, care desfăşurau activitate de întreţinere şi reparaţii auto fără a deţine autorizaţia tehnică de funcţionare eliberată de RAR sau care nu respectau condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei.

Este de-a dreptul stupefiant cum anumite persoane înţeleg să desfăşoare activităţi ce pot afecta viaţa participanţilor la trafic fără să obţină în prealabil nicio autorizaţie necesară în acest sens. Mai mult decât atât, se desfăşoară pe spaţiul public fără să aibă acest drept. Să luăm de pildă cazul unei vulcanizări situată chiar lângă Spitalul de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi. Activitatea unei astfel de societăţi presupune deţinerea unei platforme, unde să poată efectua schimburile de ulei la autoturisme sau verificarea presiunii din pneuri. Ei bine, în cazul vulcanizării amintite acest lucru se realiza fix în parcarea publică situată vizavi de restautantul McDonald's. "Nu ştiu ce lege am încălcat. Am toate autorizaţiile obţinute de la Primărie, de la Mediu. Am făcut o cerere şi la RAR pentru intrarea în legalitate", ne-a declarat proprietarul vulcanizării, Jean Ivan. Nu mai spunem că toate bidoanele goale de ulei sau antigel erau aruncate într-un spaţiu deschis situat între cele două gherete unde funcţiona vulcanizarea.

Cea mai hilară situaţie s-a înregistrat cu prilejul unei control efectuat la SC Auto Still Leorenzo SRL, ce se doreşte a fi un service, situat în zona plantaţiilor de pomi fructiferi ale societăţii Seromgal. La momentul apariţiei inspectorilor RAR, mecanicii care lucrau în service au început rând pe rând să se facă nevăzuţi. Cei care nu aveau maşini s-au dat încetişor deoparte şi au declarat că, de fapt, nu lucrează acolo, ci sunt proprietari care au autoturisme la reparat. Ciudat, pentru că după combinezoane şi murdărie semănau izbitor de tare cu nişte mecanici. Nici persoana care administra service-ul nu a fost mai vorbăreaţă. Aceasta a refuzat să declare ceva şi a intrat în service pentru a discuta cu inspectorii RAR. "Vom întreprinde demersurile necesare pentru suspendarea activităţii la vulcanizare şi acest service. Prin controlul pe care l-am efectuat în aceste zile am urmărit legalitatea funcţionării service-urilor şi a comercializării pieselor auto. Până acum am efectuat controale la circa 80% din service-urile existente în judeţul Galaţi", ne-a declarat şeful Compartimentului Zonal de Supraveghere în Piaţă, Gheorghe Toma.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

 • 8 years later...

Ateliere auto, închise pentru servicii proaste

31 de service-uri auto din Galaţi au fost verificate în ultima perioadă de reprezentanţii Departamentului de Supraveghere Piaţă al Registrului Auto Român, controalele relevând faptul că nu peste tot serviciile oferite sunt la calitatea promisă. Patru service-uri au fost închise pentru lipsa autorizaţiei, iar alte 15 suspendate temporar pentru probleme în calitatea serviciilor şi a garanţiilor oferite.

Controalele prin care reprezentanţii Registrului Auto Român (RAR) încearcă să ţină sub atenţie calitatea serviciilor oferite de atelierele auto au vizat, în toamna acestui an, 655 de unităţi din întreaga ţară, în urma verificărilor specialiştii ajunând la concluzia că o treime din firme existau şi ofereau servicii în mod ilegal. 200 de service-uri din toată ţara au fost închise pentru că nu aveau nici măcar autortizaţie de funcţionare, "motorul" care le menţinea pe piaţă şi le atrăgea clienţii fiind promisiunea de servicii şi asistenţă auto la preţuri mici şi într-un timp scurt. Patru dintre unităţile găsite în această situaţie sunt din Galaţi, judeţ unde au fost identificate şi alte 15 societăţi de profil unde dotările sau serviciile lăsau de dorit şi nu se ridicau la standardele optime.

"La nivel naţional, RAR a suspendat activitatea la 49 de service-uri care nu şi-au menţinut condiţiile iniţiale de autorizare. Sancţiunile au fost aplicate pentru efectuarea de activităţi de reparaţii la sistemul de rulare fără a deţine autorizaţie tehnică, neconformitatea de a nu efectua inspecţiile finale care să garanteze că autovehiculul corespunde condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie, neconformitatea de a nu-şi păstra şi respecta condiţiile iniţiale de autorizare si lipsa certificatelor de garanţie emise pentru lucrările efectuate", se arată în comunicatul remis de Biroul de Presă al RAR.

Service-urile închise temporar îşi vor putea relua activitatea după maximum 30 de zile, dar doar dacă rezolvă problemele pentru care au fost amendate. Valoarea totală a amenzilor aplicate pentru nereguli se apropie de 600.000 de lei.

RAR le atrage atenţia posesorilor de autovehicule să fie foarte atenţi atunci când aleg service-ul în care îşi duc maşina la reparat. Inspectorii spun că ofertele de pe piaţă care promit reparaţii rapide şi ieftine sunt, de obicei, o capcană, pentru că acele service-uri nu dispun de capabilitatea tehnică specifică care să ateste calitatea reparaţiilor efectuate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Nereguli găsite la service-urile din Galaţi

Zeci de ateliere de reparaţii auto au fost recent trecute prin ciur de reprezentanţii Registrului Auto Român, controalele vizând îndeosebi acele service-uri în privinţa cărora existau informaţii că fac lucrări neautorizate.

Din peste 40 de unităţi verificate, la 14 au fost acordate sancţiuni cu amenzi în cuantum de 48.000 de lei, ca urmare a neregulilor depistate.
"11 amenzi au fost aplicate pentru neefectuarea inspecţiilor finale şi/sau lipsa înregistrării acestora în registrul de inspecţii finale, iar trei au fost aplicate pentru efectuarea de lucrări de reparaţii în afara domeniului autorizat. Nu au fost depistate neconformităţi în ceea ce priveşte piesele utilizate în procesul de reparaţii, dar s-a constatat ca majoritatea dintre cei care au fost controlaţi nu întocmesc corect documentele de intrare în reparaţii, aici lipsind uneori fie semnătura clientului, fie date legate de recepţia autovehiculului", explică Roxana Dima, şeful Departamentului Relaţii Publice din cadrul Registrului Auto Român.

Controalele în Galaţi vor continua, pentru ca inspectorii RAR să urmărească în ce măsură cei avertizaţi şi-au rezolvat problemele, pentru a reintra în zona corectă de funcţionare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Service-uri auto din Galaţi, găsite în ilegalitate, amendate cu aproape 55.000 lei

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale în sumă de 54.900 lei posesorilor de service-uri auto, persoane fizice sau juridice, care desfăşoară această activitate fără a respecta prevederile legale. Acţiunea de control s-a derulat pe raza municipiului Galaţi în interval de o lună.

Operatorii economici în cauză au primit amenzi pentru nerespectarea condiţiilor şi a locurilor stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, 49 la număr. Pentru încălcarea prevederilor legale privind efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege, au fost date un număr de 11 sancţiuni contravenţionale. Alte 38 de amenzi în sumă de aproximativ 24.000 lei, au aplicat oamenii legii persoanelor fizice care prestau diverse servicii către populaţie (service auto, tâmplărie termopan, mobila, etc.), fără respectarea prevederilor legale (fără autorizaţii de funcţionare, acordul autorităţii administraţiei publice locale, etc.).

Tot în acest an poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au derulat un plan de măsuri privind identificarea persoanelor fizice sau juridice care deţin parcuri auto în vederea promovării şi/sau comercializării de autovehicule fără a respecta prevederile legale. În urma acestor acţiuni poliţiştii locali au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 7.500 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Zeci de societăți din domeniul vânzărilor pieselor auto, amendate de polițiștii locali

 • Oamenii legii au aplicat un număr de 20 de sancțiuni în valoare de 24.000 lei

Zeci de operatori economici de pe raza municipiului Galați, care au afaceri în domeniul magazine de piese auto, service-uri auto și societăți care comercializează autovehicule noi au fost verificați de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale cu privire la legalitatea funcționării.

Multe dintre societățile verificate de polițiștii locali funcționau fără autorizație.

„În urma acțiunilor de control, pentru abaterile constatate, oamenii legii au aplicat un număr de 20 de sancțiuni în valoare de 24.000 lei. Agenții economici în cauză au primit amenzi pentru prestarea unor servicii neautorizate (lipsa unor autorizații de funcționare), conform prevederilor HCL 260/2018. Totodată, au mai fost aplicate sancțiuni în baza Legii 12/1990, pentru prestarea unor servicii (reparații auto), fără a deține autorizațiile prevăzute de lege.

Alte 20 de sancțiuni contravenționale în sumă de 14.000 lei, au aplicat polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale persoanelor fizice care prestau diverse servicii către populaţie (service auto, tâmplărie termopan, mobilă, etc.), fără respectarea prevederilor legale (fără autorizaţii de funcţionare, acordul autorităţii administraţiei publice locale, etc.).

În aceste situații au fost aplicate prevederile Legii 12/1990 și HCL 260/2018, iar cei în cauză au fost sancționați pentru efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege (funcţionau fără nici o autorizaţie) și pentru nerespectarea condițiilor și a locurilor stabilite de autoritățile administrației publice locale.

Reamintim că la o acțiune similară, în 2018, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, au aplicat posesorilor de service-uri auto, persoane fizice sau juridice, un număr de 68 de sancțiuni contravenționale în sumă de 54.900 lei, pentru desfășurarea de activitați economice fără respectarea prevederile legale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții Poliției locale Galați.

Timp de o lună, în atenția polițiștilor locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale s-au aflat și firmele/societățile care prestează servicii ce constau în colectarea, sortarea, transportul și livrarea trimiterilor poștale, dar și transportul de persoane în regim de maxi-taxi și/sau autocar.

În urma verificării unui număr de 12 operatori, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale în sumă de 1.300 lei, conform prevederilor HCL 260/2018, pentru neafișare denumire societate și/sau lipsă verificare metrologică cântar.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Multe din firmele de dezmembrări auto din Galaţi funcţionează ilegal

Poliţiştii gălăţeni, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi şi cei ai Gărzii de Mediu, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite rezultate din operaţiunile cu autovehicule dezmembrate sau scoase din uz, constatând săvârşirea unui număr de 11 infracţiuni şi 5 contravenţii.

”În perioada 21 – 25 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul serviciilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Investigarea Criminalităţii Economice şi Investigaţii Criminale, în colaborare cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi şi ai Gărţii de Mediu au verificat 9 societăţi comerciale de pe raza judeţului Galaţi, având ca principal obiect de activitate demontarea şi dezasamblarea de maşini şi echipamente scoase din uz. Cu ocazia controalelor efectuate, poliţiştii au constatat că 4 dintre aceste societăţi comerciale funcţionează fără autorizaţie, întocmind în acest sens, dosare penale pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat cms.şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi.

Totodată, au fost constatate şapte infracţiuni de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri, precum şi 5 contravenţii constând în efectuarea de activităţi cu deşeuri fără a deţine autorizaţie de mediu. Sancţiunile aplicate contravenienţilor au fost în valoare de 150 000 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Service-uri auto amendate de Garda de Mediu

În perioada 10-14 ianuarie, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu a verificat respectarea legislației de mediu de către operatorii economici care desfășoară activități de reparații a vehiculelor rutiere, activități care nu necesită autorizare din punct de vedere al protecției mediului și al trasabilității deșeurilor generate.

Comisarii de mediu gălățeni au controlat 13 operatori economici care desfășoară astfel de activități pe teritoriul județului Galați. Au fost verificate modul de depozitare a deșeurilor generate din activitatea desfășurată, modul de asigurare a alimentării cu apă și evacuarea apelor uzate, modul de gestionare a deșeurilor periculoase, existenţa și modul de întocmire a documentelor referitoare la trasabilitatea deșeurilor generate, corelarea serviciilor prestate conform devizelor de lucrări cu cantitățile de deșeuri rezultate. De asemenea, au fost identificate suprafețele afectate de depozitări ilegale sau incendieri de deșeuri.

"În cadrul controlului tematic, având în vedere neconformitățile constatate față de prevederile legale, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, din care șapte amenzi în cuantum de 34.500 de lei și două avertismente", informează Garda de Mediu Galați, precizând că aceste controale vor continua.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Risc de păcăleală și accident la service-urile de cartier

Repararea mașinii la meșteri de ocazie, în ateliere obscure, în ideea că poate costa mai puțin decât într-un service autorizat, crește riscul de deteriorare accentuată a autoturismului și gradul de nesiguranță pe care acesta l-ar putea avea în trafic. În plus, mulți mecanici nu sunt calificați pentru a face anumite intervenții.

Ieftin și rapid nu înseamnă neapărat și bun, mai ales când vine vorba de repararea autoturismului, atât din punct de vedere al atelierului unde se face operațiunea, cât și al calității pieselor folosite. Mulți șoferi aleg calea service-urilor ”de la colțul blocului”, în credința că îi costă mai puțin și că un meșter de la un astfel de atelier face aceeași treabă ca unul de la un atelier autorizat, dar mai scump. Efectele se văd în timp, în sensul să o investiție ieftină, sub aspectul manoperei și/sau al calității componentelor reparate sau înlocuite, generează costuri și mai mari, dar, cel mai grav este că poate scădea semnificativ gradul de siguranță al mașinii, crescând riscul de accident. Tocmai pentru a verifica și a-i determina pe prestatorii acestui gen de servicii să nu se joace când vine vorba de calitate în repararea mașinilor, inspectorii RAR au făcut în ultima vreme controale intense la peste o mie de ateliere din toată țara, neregulile constatate fiind, din păcate, extrem de multe. Cele mai frecvente și care au implicații directe asupra calității și siguranței au fost: efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică, efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații, păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare. O neregulă foarte gravă este aceea că mulți dintre meșterii care fac reparații ”ieftine și rapide” nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului. Pentru toate aceste deficiențe, dar și pentru alte nereguli, inspectorii au aplicat amenzi de peste un milion de lei. 

Ce recomandă RAR

Șoferii care aleg să își repare mașinile pe principiul “ieftin și rapid”, într-o unitate improvizată, trebuie să știe că nu au cum să verifice calitatea reparațiilor făcute. Totodată, scad și șansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor.
”Evitați să mergeți pe recomandarea unui prieten când vreți să vă reparați mașina. Verificați cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. În caz contrar, riscați să primiți o pseudoreparație care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervențiile la sistemele de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate”, explică Mihai Dogărescu, șeful Departamentului Supraveghere Piață din cadrul Registrului Auto Român. 
Totodată, inspectorii recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură. Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român https://www.rarom.ro/?page_id=889.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Zeci de service-uri ieftine, amendate pentru lucrări de mântuială

Registrul Auto Român este cu ochii pe cei care prestează activități de reparații auto în afara legii și în condiții care nu pot garanta siguranța lucrărilor de reparații. În urma a sute de controale făcute în ultimele două luni la ateliere de reparații din toată țara, a rezultat că aproape un sfert din unitățile verificate funcționau dincolo de limita legii. Inspectorii au stabilit că mulți dintre meșterii aparent ieftini nu au pregătirea necesară și fac lucrări de mântuială.

Peste 140 de ateliere și service-uri auto din cele peste 600 controlate, la nivel național, în ultimele două luni sunt în afara legii, au stabilit inspectorii RAR, care au vrut să verifice competențele și calitatea lucrărilor făcute de prestatorii așa-ziși ieftini de pe piață. Căutați în detrimentul atelierelor de la reprezentanțe sau al celor autorizate, dar care practică tarife mai mari, atelierele "de garaj" nu sunt tocmai conforme și de multe ori lucrările executate aici provoacă mai multe pagube în bugetul șoferului decât o lucrare făcută de meșteri autorizați și sub girul unor certificate de garanție. Un procent semnificativ al operatorilor care practică asistență tehnică "la bordură" nici nu există în evidențele fiscale.

"Peste 650 de acțiuni de control ale inspectorilor departamentului de supraveghere a pieței s-au desfășurat în octombrie și noiembrie. Au fost dispuse 143 de sancțiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității. Au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP, dar și persoane neînregistrate fiscal. Sancțiunile au depășit 820.000 de lei. Zece la sută dintre procesele-verbale întocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto", a precizat ing. Mihai Dogărescu, șeful Departamentului de Supraveghere a Pieței (DSP) din cadrul Registrului Auto Român.

Principalele nereguli care au dus la închiderea atelierelor cu probleme au fost legate de lipsa autorizațiilor tehnice, efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații, păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare sau lipsa pregătirii necesare de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculelor.

"Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul «ieftin și rapid», într-o unitate improvizată, rețineți că nu aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute și aveți șanse zero ca ulterior să rezolvați pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor", a mai punctat șeful DSP.

Nu faceți rabat la piese!

De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care sunt autorizate atelierele respective se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român, https://www.rarom.ro/?page_id=889

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Peste 200 de service-uri autorizate în Galați

Conform datelor Registrului Auto Român (RAR), aproximativ 12.500 de service-uri auto autorizate RAR funcționau în România la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Cele mai multe erau în București (1.277) și în județele Cluj (586), Ilfov (555), Bihor (526), Brașov (503) și Prahova (443). În județul Galați erau, la sfârșitul anului trecut, 234 de service-uri autorizate, cu 100 mai multe decât în Brăila. Există, însă, și numeroase service-uri neautorizate. Numai în 2022 au fost identificate și sancționate peste 1.000 de astfel de unități care funcționau fără autorizație RAR.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Controale ale inspectorilor de muncă gălățeni în service-uri auto

În perioada 18 – 26 ianuarie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați au desfășurat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul „întreținerea și repararea autovehiculelor” - cod CAEN 452.

Inspectorii ITM Galați au controlat 27 de angajatori și au aplicat un număr de 35 de sancțiuni contravenționale, din care 29 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 22.000 lei, și au dispus 35 de măsuri cu termen concret de realizare pentru remedierea celor 35 de deficiențe constatate.

Deficiențe frecvent constatate în domeniul securității și sănătății în muncă:
- echipamentele de muncă nu îndeplineau toate cerințele de securitate și sănătate în muncă sau nu erau autorizate ISCIR;
- nu a fost întocmită evidența zonelor cu risc ridicat și specific;
- neîntocmirea evaluării riscurilor și a planului de prevenire și protecție pentru toate locurile de muncă;
- lipsa semnalizării de securitate și sănătate în muncă la toate posturile de lucru;
- lipsa notificării către ITM privind utilizarea substanțelor chimice periculoase;
- instruire deficitară în domeniul securității și sănătății în muncă;
- instrucțiuni proprii incomplete;
- nedotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecție.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.