Jump to content

Constatarea amiabilă a accidentelor


dcp100168

Recommended Posts

De la 1 iulie

Accidentele – constatate şi amiabil

* În anumite condiţii, şoferii implicaţi nu vor mai merge la Poliţie *

Începând cu data de 1 iulie 2009 intră în vigoare normele privind utilizarea formularului “Constatare amiabilă de accident” – totul potrivit dispoziţiilor Ordinului numărul 21 din 18 decembrie 2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A). Acest formular poate fi obţinut de la sediile asiguratorilor, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României. Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

· din accident au rezultat numai pagube materiale;

· în accident au fost implicate numai două vehicule;

· nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;

· există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa societăţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor. Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului. Potrivit dispoziţiilor Ordinului Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, asiguratul este obligat să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Acci ... bil_2.html

Link to comment
Share on other sites

ma, viata-libera-de-2-bani, voi ce faceti ca sa scrieti un articol?

copiati mot-a-mot ce a aparut deja in presa? sau mot-a-mot la comunicatul vreunei agentii?

va doare mina sa sunati la o firma de asigurari si sa vedeti cum sta treaba in fapt?

ziaristii lui peste ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Constatarea amiabilă a redus cu 85% numărul tamponărilor "pârâte" la Poliţie

Numărul tamponărilor sesizate la Serviciul Judeţean al Poliţiei Rutiere Galaţi a scăzut cu 85% în primele nouă zile ale lunii iulie 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evident că asta nu înseamnă că Galaţiul a devenit peste noapte o zonă în care tamponările sunt "rara avis", ci doar că de la 1 iulie, când a intrat în vigoare constatarea amiabilă, cozile care se formau în faţa biroului "Tamponări2 de la Poliţia Rutieră s-au mutat la asiguratori. "În primele nouă zile ale lunii iulie 2009 s-au înregistrat la Serviciul Judeţean al Poliţiei Rutiere 25 de tamponări, în timp ce în aceeaşi perioadă a lunii iulie 2008 numărul tamponărilor înregistrate la poliţia rutieră era de 165. Este efectul evident al intrării în vigoare a constatării amiabile de accident. Şoferii preferă să se înţeleagă între ei şi cu asiguratorii, dorind astfel să scape de amenzi şi de reducerea numărului de puncte de pe permis. Reamintim, formularul "Constatarea amiabilă de accident" poate fi utilizat dacă doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident şi, bineînţeles, există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului", a precizat comisar Viorel Cojocaru din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţiei Rutiere Galaţi.

În situaţia în care tamponarea se produce când unul dintre autoturismele implicate este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia. Formularele de constatare amiabilă pot fi obţinute de la sediile asigurătorilor, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României. Completarea şi semnarea formularului "Constatare amiabilă de accident" nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună. Şoferii care vor fi vinovaţi de comiterea tamponărilor de mai multe ori vor fi vizualizaţi în baza de date comună a asiguratorilor şi lor li se vor încheia poliţe cu până la 60% mai scumpe decât celor care nu sunt frecvent vinovaţi de astfel de incidente. În schimb, şoferii care nu sunt vinovaţi de astfel de situaţii şi au şi vechime la asiguratori ca şoferi corecţi pot plăti cu până la 40% mai puţin la asigurări.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Am avut o tamponare ușoară în Constanța. Eu treceam pe verde, celălalt s-a băgat să facă stânga. Din fericire, m-au ținut frânele și au rezultat doar urme pe mașini. Totul s-a întâmplat în ochii agentului de poliție. Vinovatului îi tremurau chiloții, că rămâne fără permis... Din fericire pentru el, agentul nu s-a mai obosit să facă proces-verbal și ne-a dat opțiunea constatării amiabile.

Am completat pe loc, formularul de constatare, în ochii agentului și ne-am dat întâlnire pentru a doua zi la biroul de daune al Băncii Transilvania, unde era asigurat vinovatul. Am pierdut vreo patru ceasuri, că erau mulți în fața noastră cu dosare de CASCO...

Agentul de asigurări ne-a făcut poze la mașini, apoi ne-a dat să completăm câte un formular în care să descriem condițiile în care s-a produs accidentul. În final, mi-a dat dovada de reparație, nu înainte de a mă întreba unde îmi voi repara mașina; i-am spus că o voi repara în Galați.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.