Jump to content

Facultatea de Inginerie Brăila vrea să devină Universitate


Recommended Posts

Posted

Universitate de stat la Brăila, un proiect pe cale să se realizeze

* Oficialităţile locale au obţinut acordul de principiu de la minister, pentru separarea Facultăţii de Inginerie Brăila de Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi şi transformarea ei într-o universitate de stat, de sine stătătoare * Preşedintele CJ spune că sunt şanse de 60% ca până în toamnă, instituţia amintită să funcţioneze cu noul statut, de universitate

Autorităţile locale sunt pe cale să realizeze, de o manieră neaşteptată, un proiect pentru care au fost criticate sau luate în derâdere de o serie de politicieni locali: acela al înfiinţării unei universităţi de stat a Brăilei. Spunem "de o manieră neaşteptată", dat fiind că soluţia la care s-a recurs este una ingenioasă, rapidă şi cu costuri minore comparativ cu varianta obişnuită, a înfiinţării de la zero a unei universităţi. Mai exact, este vorba despre desprinderea Facultăţii de Inginerie din oraşul nostru, care ţine de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru ca aceasta să devină o universitate de stat, de sine stătătoare, a Brăilei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a subliniat, ieri, într-o conferinţă de presă, că "decizia este politică" şi a precizat că ideea acestei variante de lucru, respectiv a separării, le-a fost dată de ministrul Ecaterina Andronescu. Stancu a mai spus că în prezent se întocmeşte documentaţia necesară şi a explicat în ce mod se va face separarea respectivă: "Noi vrem să preluăm cu totul corpul profesoral, imobilele sunt oricum ale administraţiei locale brăilene, laboratoarele, la fel, numai dotarea din laboratoare este a Universităţii din Galaţi şi dorim ca aceasta să treacă cu tot inventarul la noua universitate. Noi, administraţia, ne-am luat obligaţia, printr-o adresă care pleacă astăzi la doamna ministru Ecaterina Andronescu, să păstrăm corpul profesoral existent şi ne angajăm că vom depune eforturi pentru a asigura imobilele adecvate acestei activităţi, asta însemnând campus, aule, rectorat, laboratoare, etc. Despre locaţia viitoarei Universităţi nu pot să vă spun mare lucru acum, poate fi una nouă sau poate fi o locaţie deja existentă, pe care să o reamenajăm. Pentru început, va funcţiona în actualul sediu, de pe calea Călăraşilor. Noi ne-am gândit, însă, deja, la partea de dotare şi am dat temă colegilor să se gândească la un proiect european, ca să obţinem câteva milioane de euro pe Programul Operaţional Regional". Stancu a precizat că separarea se va face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, pe care speră să o dea Guvernul în perioada următoare, dat fiind că autorităţile locale nu vor să aştepte până vine Parlamentul din vacanţă, ca să se poată aproba o lege specială în acest sens.

"Dacă luam o universitate de la zero, ar fi trebuit să aşteptăm pentru acreditarea ei 7 ani"

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a precizat că varianta de preluare a facultăţii, prin separare de Universitatea "Dunărea de Jos", prezintă avantaje importante, comparativ cu varianta înfiinţării de la zero a unei universităţi de stat la Brăila: "În primul rând, este vorba de a păstra o anumită continuitate, pentru că dacă luam o universitate de la zero, ar fi trebuit să aşteptăm pentru acreditarea ei 7 ani. În plus, noi, ca administraţie, vrem să creăm şi cadrul material necesar desfăşurării activităţii universitare şi avem o altă determinare decât cei de la Galaţi, pentru că acum este a noastră, a comunităţii locale şi ne putem implica, legal, în mai multe moduri".

Până una-alta, un prim succes a fost înregistrat deja, referitor la Facultatea de Inginerie, în contextul în care, prin intervenţia preşedintelui CJ şi a primarului Aurel Simionescu, aceasta a primit aprobarea de la minister pentru 45 de locuri fără taxă pe specializările de inginerie.

Conf. ec. dr. ing. Adrian Goanţă, decanul Universităţii "Dunărea de Jos" s-a declarat mulţumit de perspectivele instituţiei de învăţământ, care, într-o lună, a trecut de la situaţia de a nu mai avea niciun loc fără taxă, la aceea de a obţine câteva zeci de locuri de acest tip: "La acest moment, toate specializările beneficiază de locuri fără taxă. Practic, Universitatea a alocat 45 de locuri bugetate, deci fără taxă, ele au fost împărţite de către conducerea facultăţii în aşa fel încât să fie pe toate domeniile, deci câte 15 locuri la domeniul Mecanic, Ingineria mediului, Inginerie şi management, iar Agricultura prinsese deja 20 de locuri bugetate. Faţă de aceste locuri, Facultatea mai are câte 30 de locuri cu taxă".

Decanul Goanţă a mai precizat că facultatea a primit 52 de locuri fără taxă la masterat, specializarea de masterat fiind acreditată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii. Facultatea va organiza admitere pentru masterat din luna iulie".

http://www.obiectivbr.ro/administratie/ ... izeze.html

Posted

Eu nu stiu cine le da drumu pe strada astora. Scindarea universitatilor in universitati mai mici are ca rezultat scaderea calitatii invatamantului. In statele dezvoltate universitatea include toate formele de invatamant superior, din toate domeniile aflate intr-o regiune geografica. Practic in alta ordine de idei, Universitatea din Bucuresti at trebui sa inglobeze: "Ion Mincu" University of Architecture and Urbanism of Bucharest University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Technical University of Civil Engineering of Bucharest, "Politehnica" University of Bucharest, University of Bucharest, University of Music, Bucharest Academy of Economic Studies of Bucharest, University of Fine Arts of Bucharest, National School of Political Studies and Public Administration of Bucharest, National Academy of Physical Education and Sports of Bucharest, "I.L. Caragiale" University of Theatre and Film of Bucharest Si evident UMF-ul(Univ de Medicina si Farmacie). In aceste conditii am avea si noi romanii trei universitati in TOP 500(macar doua daca am avea, si tot ar fi bine). Acum avem doar un top al universitatilor "curate"(Curat murdar, nene Iancule). Si daca vreti mai multe minciuni despre invatamantul din romania(cu "r" ca nu merita unul mare) gasiti pe site-ul http://www.study-in-romania.ro

Posted

Universitatile prin Romanika nu erau autonome, alea-alea, isi fac singure specializari etc., etc.? S-a trezit Bunea dupa vreun chef si face universitate la Braila luand practic o halca din UDJ? Madam Ghita Nitescu, in calitate de ministru, n-are altceva de prasit pe la Bucuresti?? Cum naiba hotaraste un cap patrat ca madama asta sa infiinteze univestitati?

Posted

De ce nici o replica a rectorului UDJG? Normal ar fi, daca tot vor universitate brailenii, n-au decat sa infiinteze una de la 0.

Posted

Mai degraba s-ar scinda UDJG si s-ar forma o politehnica formata din toate facultatile tehnice iar UDJG sa ramana cu restul.

  • 1 month later...
Posted

Universitatea de Stat Brăila - la 15 septembrie?

Conform planificării, în urma şedinţei Decanatului Facultăţii de Inginerie, a fost întocmită cererea prin care se solicită desprinderea acesteia de Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi. Astfel, pe baza acestei solicitări, în aceste zile, Senatul universităţii gălăţene va lua o decizie şi, conform discuţiilor purtate cu oficialii de la Bucureşti, rezultatul acesteia ar trebui să fie pozitiv, ceea ce ar determina ca, în data de 28 august, oficialităţile brăilene să deţină toată documentaţia necesară elaborării unui act normativ prin care să fie înfiinţată Universitatea de Stat Brăila. Concret, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, speră ca în 15 septembrie Guvernul să adopte ori o Hotărâre de Guvern, ori o Ordonanţă de Urgenţă care să pună bazele acestei instituţii de învăţământ. “S-a aprobat la Facultate, în Decanat, şi a plecat cererea către Universitatea «Dunărea de Jos» Galaţi. În jur de 28 august sper să primim hârtia de care avem nevoie pentru a scoate Hotărârea de Guvern, sau Ordonanţa de Urgenţă pentru înfiinţarea Universităţii de Stat de la Brăila. Noi sperăm că vom reuşi acest lucru. Sigur, este un deziderat al brăilenilor, eu cred că de multe decenii şi dacă se reuşeşte acum, va fi foarte-foarte bine”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila.

http://www.arcasu.ro/_id_1251205928.html

Posted

"Inginerie Brăila" se desprinde de Universitatea 2Dunărea de Jos"

Facultatea de Inginerie Brăila a făcut primul pas spre desprinderea de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în vederea înfiinţării unei noi universităţi, în oraşul vecin. Vineri, Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” a aprobat vineri iniţierea demersurilor desprinderii Facultăţii de Inginerie din structurile universităţii de stat din Galaţi. „Consiliul profesoral al facultăţii s-a întrunit pe 25 iulie şi a hotărât să ne ceară acordul pentru a se despărţi de noi. Ştiu că este o dorinţă mai veche a lor să aibă o universitate la Brăila şi că au şi sprijinul autorităţilor locale de acolo. Noi nu ne-am opus, le-am respectat dorinţa”, a afirmat rectorul „Dunării de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu. Acesta a precizat însă că acordul oferit de Senat nu înseamnă automat că facultatea s-a desprins, acest lucru urmând să se întâmple efectiv după ce va fi înfiinţată universitatea din Brăila, fie prin lege votată de Parlament, fie prin ordonanţă de urgenţă. De altfel, se pare că autorităţile locale de la Brăila au tot sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi chiar o promisiune că lucrurile se vor mişca destul de repede. „Procedurile de înfiinţare a universităţii pot dura şi câţiva ani. Acesta este doar un prim pas. E greu de estimat când vom avea o universitate la Brăila”, a declarat şi decanul Facultăţii de Inginerie Brăila, conf. dr. Adrian Goanţă. Acesta a mai spus că, deocamdată, nimeni nu s-a gândit la ce nume va purta această nouă instituţie de învăţământ superior. Oricum, în primă fază universitatea de stat din Brăila va avea specializările pe care le rulează în acest moment Facultatea de Inginerie, adică patru domenii de licenţă (Inginerie mecanică, Inginerie şi management, Ingineria mediului şi Agronomie) şi două masterate (Inginerie mecanică şi Ingineria mediului). Decizia de vineri a Senatului „Dunării de Jos” nu va afecta însă cea de-a doua sesiune de admitere la Facultatea de Inginerie Brăila, înscrierile urmând să se desfăşoare potrivit calendarului şi metodologiei aprobate. În această sesiune au mai rămas la această facultate 62 de locuri la taxă.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... %9D_2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.