Jump to content

O profesoară din Galaţi, la Centrul Spaţial American


dcp100168

Recommended Posts

Profesori romani la Centrul Spatial American

La editia 2009 a programului de pregatire pentru astronauti "Profesorii Honeywell la Space Academy", care este organizata de "Honeywell", participa si sase profesori romani din Bucuresti, Ploiesti, Galati, Braila si Buzau. Cadrele didactice romane, care se vor alatura altor 282 de profesori din 17 tari, vor participa timp de o saptamana la cursurile pentru incepatori de la US Space&Rocket Center. Programul "Profesorii Honeywell la Space Academy", care a fost creat in parteneriat cu U.S. Space&Rocket Center din Huntsville, Alabama, Statele Unite ale Americii, are drept scop oferirea de metode alternative de predare. Programul se adreseaza profesorilor de matematica si stiinte, carora le sunt oferite alte tipuri de metode de predare, care au la baza programul de pregatire pentru astronauti si instrumente pedagogice inovatoare. Participarea la un asemenea curs este foarte bine primita de profesori, unul dintre participantii la editia de anul trecut explicand ca acest curs este ceva absolut nou in viata unui om, nu doar a unui profesor, avand in vedere ca se ajunge chiar in inima centrului in care se antreneaza astronautii americani.

http://www.romanialibera.ro/a158380/pro ... rican.html

Link to comment
Share on other sites

Profesoara Lidia Mânză - bursieră la Academia Spaţială din SUA

* Cadrul didactic participă în prezent la cursuri de pregătire pentru astronauţi şi la simulări de misiuni spaţiale *

Lidia Mânză - profesoară de chimie la Colegiul Naţional „V. Alecsandri” a câştigat o bursă prin intermediul companiei Honeywell (producătoare de tehnologie şi producţie în industria aerospaţială) şi este invitată să participe la ediţia din 2009 a programului de pregătire pentru astronauţi „Profesorii Honeywell la Space Academy” în SUA, în perioada 27 iunie -3 iulie. Profesorii, din 16 ţări şi 47 de state ale SUA, printre care şase români, vor participa la programul de la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama. Creat în parteneriat cu U.S. Space & Rocket Center în 2004, programul „Profesorii Honeywell la Space Academy” a fost conceput pentru a le oferi profesorilor de matematică şi ştiinţe metode alternative de predare prin intermediul unui program de pregătire pentru astronauţi şi a unor instrumente pedagogice inovatoare.

Profesorii vor avea de rezolvat şi misiuni spaţiale

Dacsălii români, alături de celelalte cadre didactice din programul „Profesorii Honeywell la Space Academy”, vor participa la 45 de ore de cursuri de dezvoltare profesională, precum şi la un program intensiv de educare ce pune accentul pe ştiinţă spaţială şi explorare. Activităţile includ ore de curs, ore de laborator şi pregătire de teren. Fiecare profesor va participa şi la sesiuni reale de pregătire pentru astronauţi, cu exerciţii care includ simulări de zbor, misiuni spaţiale bazate pe un anumit scenariu, pregătire pentru supravieţuire pe uscat şi pe apă şi programe de dinamică a zborului de ultimă generaţie.

„A fost dorinţa pe care mi-am pus-o în noaptea Anului Nou”

Am reuşit să discut cu profesoara-astronaut prin telefon, chiar înainte de plecare. Ne-a declarat că a trimis şi anul trecut aplicaţii pentru această bursă, dar nu a fost acceptată. „Anul acesta am trimis eseul de prezentare a activităţii mele chiar în noaptea de Anul Nou, pentru că termenul limită era 31 decembrie 2008. Mai mult decât anul trecut n-am scris, dar mi-am dorit foarte mult să fiu acceptată. Aproape nu mi-a venit să cred când am primit răspuns favorabil. Va fi o experienţă unică, din care voi avea enorm de multe de învăţat. Vă voi povesti despre toate când mă voi întoarce”, ne-a promis Lidia Mânză, înainte să plece.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prof ... SUA_2.html

Link to comment
Share on other sites

Cred ca dansa si-a dorit dintotdeauna sa se ridice cat mai mult cu putinta de la sol, de unde si incercarea, urmata de reusita demna de felicitat, de a fi mai aproape de Space Academy :d

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Profesoara–astronaut

* Deţinătoare a unei burse oferită de Honeywell Company, a petrecut o săptămână la US Space & Rocket Center * Ea a jucat rolul cercetătorului ştiinţific într-o misiune spaţială pe Lună *

Câţi dintre noi nu-şi doresc să treacă prin uluitoarele aventuri ale astronauţilor! Mulţi vedem însă doar partea frumoasă a lucrurilor. Cât e de greu să faci faţă unei experienţe spaţiale ştiu doar cei „aleşi” care au trecut prin aşa ceva sau cei care au petrecut câteva zile la US Space & Rocket Center - un fel de tabără de vară pentru elevi şi profesori, înfiinţată sub egida NASA, în Huntsville, Alabama.

„După o zi, voiam înapoi acasă”

Lidia Mânză, profesoară de chimie la CNVA, a fost fericita câştigătoare a unei burse care i-a pus în mână „paşaportul” pentru a gusta măcar în parte viaţa de astronaut. Însă cu toate informaţiile pe care le-a adunat despre US Space & Rocket Center înainte de plecare, nu s-a aşteptat să-i fie atât de greu: „A fost exact ca la armată. Drumul până acolo a durat 30 de ore şi la numai patru ore de la sosire a trebuit să mă întâlnesc cu tot grupul de lucru. Se lucra zilnic câte 14 ore continuu. Plecam din cameră la 7.30 şi ajungeam seara după 10.00. O singură pauză, la masa de prânz, care dura fix 30 de minute. În rest, aveam echipamentul cu noi şi în funcţie de activităţile pe care urma să le facem, ne schimbam fie în tricou, fie în costumul ca de cosmonaut”. „În plus, a fost cumplită şi bariera de limbă. Ceea ce vorbesc cei de acolo nu se compară deloc cu engleza cu care suntem obişnuiţi. Plus diferenţa de fus orar. După o zi cu un astfel de program, am fost disperată, îmi venea să plâng şi să plec acasă”, îşi aduce aminte amuzată, acum, Lidia Mânză.

Roboteală cu zâmbetul pe buze

De a doua zi, a reuşit ca prin minune să se adapteze programului, şi a uitat de lacrimile înghiţite în prima zi. „S-a muncit pe brânci. Niciun minut nu aveai timp să respiri. Dar toată această roboteală s-a făcut într-o atmosferă jovială. Era nemaipomenit să-i vezi pe îndrumătorii noştri tot timpul cu zâmbetul pe buze, atenţi la cele mai mici amănunte, tot timpul înţelegători şi dispuşi să te ajute. Aveau un stil molipsitor şi uitai de oboseală până seara târziu”, mai povesteşte profesoara.

Matematică marţiană şi lansări de rachete

Toate acţiunile la care au participat cei peste 50 de profesori din toată lumea au fost legate de practică. Au construit jucării spaţiale, prin care să le demonstreze elevilor consecinţele lipsei de gravitaţie în spaţiu, au construit şi lansat rachete, au participat la tot felul de jocuri matematice cu jetoane, au construit şi lansat rachete din pet-uri. Au participat la experimente numai bune de pus în practică cu elevii de la clasele lor. „Acolo se pot cumpăra materiale special făcute pentru aşa ceva. La noi nu se găsesc. Aşa că va trebui să improvizez mult pentru a putea face experimente asemănătoare la clasă”, susţine cadrul didactic gălăţean.

Cum e de fapt o plimbare pe Lună

Cea mai complexă activitate a fost misiunea spaţială pe Lună: „Întâi ne-am antrenat ca şi cum urma să zburăm cu o rachetă adevărată. Am făcut testul cu simulatorul de viteză, pentru a vedea dacă rezistăm unei lansări în rachetă. Eu nu am reuşit să ating o treaptă de viteză prea mare, dar au fost profesori care ar fi putut să se facă astronauţi fără probleme”. „Apoi ne-am antrenat să mergem pe Lună, unde gravitaţia este mult mai mică decât pe Pământ. Eram legaţi la un dispozitiv care ne ridica în sus şi, deşi aveam de parcurs doar zece metri, ni s-a părut că niciodată nu vom ajunge la capătul pistei. Trebuia să sari, dar nu prea tare, pentru că exista pericolul să te rostogoleşti în aer. Ca să nu se întâmple aşa ceva, instructorul avea un soi de lesă de care erai legat, ca să te poată aduce înapoi cu picioarele pe … Lună”. Apoi au pregătit misiunea în cele mai mici detalii. Ce trebuie să ia cu ei pentru a supravieţui o săptămână în spaţiu şi a putea să facă şi anumite experimente pe Lună. Au lucrat în echipă ca şi cum mâine urmau să plece în călătoria spaţială şi trebuiau să-şi procure toate lucrurile necesare. Li s-a dat o hartă detaliată a zonei unde ar fi trebuit să meargă pe Lună şi în funcţie de toate amănuntele legate de temperatură, relief, zăcăminte, proprietăţile rachetei spaţiale şi alţi parametri, echipa trebuia să stabilească exact locul în care va ateriza nava. Totul făcut cu seriozitate şi rigoare ştiinţifică. „N-a fost uşor, dar a fost nemaipomenit de interesant. Pentru că fiecare membru al echipajului a putut să înveţe ceva nou de la celălalt. În grupul meu eram un profesor de chimie, unul de fizică, unul de matematică unul de biologie, iar din America aveam un profesor de ştiinţele Pământului. În final ajungeai să-ţi faci o viziune amplă despre ceea ce ar însemna de fapt o astfel de cercetare ştiinţifică din mai multe perspective”, susţine profesoara.

Cum merg astronauţii la toaletă

O altă experienţă de neuitat a fost întâlnirea cu un astronaut în carne şi oase – Dr. Don Thomas. „A fost atât de amuzant şi modest, a răspuns fără nicio problemă tuturor întrebărilor venite din public. De la cum se spală un astronaut pe dinţi, până la cum reuşesc să-şi rezolve necesităţile fiziologice, pentru că acestea au fost curiozităţile pe care le-au avut oamenii. Deja vorbise de multe ori publicului şi anticipase aproape toate întrebările pe care urmam să le punem, aşa că ne-a prezentat un film demonstrativ care cuprindea imagini legate de toate curiozităţile noastre”, mai povesteşte Lidia Mânză. „Imaginaţi-vă că la US Space & Rocket Center vin anual sute de copii în tabere, care trec prin experienţe asemănătoare. Cât de amuzant trebuie să fie pentru ei, dacă noi, zilnic, ne-am bucurat ca nişte copii, în ciuda programului încărcat!”

Lidia Mânză s-a întors acasă cu o mulţime de materiale, pe care are de gând să le folosească din toamnă la clasă. În plus, peste câţiva ani va avea o mulţime de aventuri de povestit copiilor şi apoi nepoţilor despre perioada cât a fost astronaut.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prof ... onaut.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.