Jump to content

29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel


 Share

Recommended Posts

29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Luni, 29 iunie, atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Romano-Catolică îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostolii Petru şi Pavel. Petru - om simplu, pescar, Pavel - în tinereţe, învăţat fariseu din Ierusalimul primului veac apostolic.

Apostolul Petru

Sfântul Apostol Petru este pescarul din Betsaida şi fratele Apostolului Andrei. Cei doi sunt primii ucenicii care au răspuns fără şovăire Mântuitorului, la îndemnul de a deveni „pescari de oameni”. Petru, cel mai înaintat ca vârstă dintre ucenici, porneşte în lume să propovăduiască Scriptura. În condiţii neprielnice creştinismului, el străbate drumurile grele din Iudeea, Antiohia, Pont, Galata, Capadocia şi Bitinia, ajungând până la Roma, unde este răstignit cu capul în jos...

Saul - înviind pe drumul Damascului

Sfântul Pavel s-a născut, sub numele Saul, în Tarsul Ciliciei, în jurul anului 7, într-o familie de evrei credincioşi. A crescut în mediul culturii elenistice. Îşi face studiile la Ierusalim, cu marele învăţat Gamaliel, la Şcoala rabinică fariseică. Saul porneşte spre Damasc - unde îşi propusese să pedepsească o comunitate de creştini. Dar, în drum spre Damasc (anul 32), Saul învie în Hristos. Se retrage şi după trei ani se botează cu numele de Pavel. Din acest moment şi până în anul 67 a străbătut, în condiţiile rudimentare de călătorie pentru noi astăzi, mii de kilometri la pas sau pe apă. A făcut trei călătorii misionare şi a fost adeseori ţinta nedreptăţilor. Cercetări recente vorbesc despre o a patra călătorie misionară. Apostolul Pavel a predicat, în special, păgânilor, de aceea a rămas în Biserică drept „Apostolul Neamurilor”. A călătorit în Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi, în Spania, Bitinia şi Italia.

Cei doi Apostoli, Petru şi Pavel, au trecut la cele veşnice ca martiri, în vremea împăratului Nero, pe 29 iunie 67.

Hram la Biserica „Sfinţii Apostoli”

Astăzi, 29 iunie, comunitatea de la Dunărea de Jos îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Este hram la biserica gălăţeană „Sfinţii Apostoli”, situată în Port (în apropierea Liceului de Marină).

http://www.viata-libera.ro/articol-29_i ... vel_2.html

La mulţi ani celor care poartă numele celor doi apostoli!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sfinţii Petru şi Pavel, cu ploaia Sfântului Ilie

Astăzi, cei 7.722 de gălăţeni care îşi sărbătoresc ziua numelui vor avea de furcă nu numai cu ghinioanele zilei de marţi, ci şi cu ploaia. Adio, grătare la iarbă verde sau între blocuri, adio ieşit la terase pe Faleză, eventual s-ar putea plimba în „doi şi-o umbrelă”, vorba cântecului. Oricum, noi le dorim „La mulţi ani!” tuturor: celor 1.945 de Petru, celor 2.343 de Petrică, celor 863 de Petrica şi 865 de Petrişor, dar şi celor 669 de Pavel. Evident, nu-i uităm şi pe gălăţenii cu nume derivate din cele ale Sfinţilor zilei: 152 de Petruş, 189 de Petrina şi 14 de Petrana, 545 de Petruţa, 86 de Pavelina şi 16 de Pavăl. La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor de azi!

http://www.viata-libera.ro/articol-Sfintii_Petru_si_Pavel_cu_ploaia_Sfantului_Ilie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Să ne trăiască cei 6.119 Petru şi Pavel din Galaţi!

E sărbătoare mare: nu spălăm rufe, dăm telefoane pe la rude şi ne pregătim să ronţăim tot ce servesc colegii botezaţi inspirat.

În judeţul nostru avem 2.321 de Petrică, 1.930 de Petru, 543 de Petruţa, 391 de Petronela, 152 de Petruş, 26 de Petra şi 14 Petrana – în total 5.377 de derivaţi din Petru.

Sunt şi 649 de Pavel, 85 de Pavelina şi opt Pavelică, fapt care duce la alt grup, de 742 de sărbătoriţi.

Sfinţii apostoli Petru (fost Simon) şi Pavel (fost Saul, din Silicia) sunt sărbătoriţi astăzi, deşi, conform datelor, 29 iunie este o zi aleasă simbolic pentru a marca martiriul celor doi creştini. Contemporani, cei doi apostoli s-au întâlnit la Roma, amândoi sfârşind în anul 67, Petru prin crucificare cu capul în jos, iar Pavel prin decapitare. Din punct de vedere etimologic, Petru provine din greacă şi înseamnă „piatră”, iar Pavel vine din latină, însemnând „cel mic”.

Pentru contemporanii noştri – numai de bine şi să ne trăiască cu numele!

viata-libera.ro

La mulţi ani, tututor sărbătoriţilor de pe forum!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

12.815 gălăţeni, sărbătoriţi de Sfinţii Petru şi Pavel

12.815 gălăţeni îşi serbează astăzi, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, onomastica. 7.997 poartă numele derivate de la Petru, iar 4.818 au nume derivate din Pavel. Cu numele de Paul sunt 1.853 de gălăţeni, Pavel se numesc 622, iar la numele de Petru răspund în judeţul Galaţi 5.979 de oameni, cărora li se adaugă 2.239 de Petrică. Avem 1.908 doamne şi domnişoare care sunt botezate Petrica, Petruţa sau Petronela. Tuturor le dorim "La mulţi ani!".

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Peste 11.300 de sărbătoriţi în judeţ

Cu ocazia zilei Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoriţi de ortodocşi pe 29 iunie, am aflat de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Galaţi câte gălăţence şi câţi gălăţeni din judeţul nostru îşi vor sărbători ziua onomastică. Astfel, cele mai multe doamne cu numele legat de cel al Sfântului Petru sunt Petrica - 805. Urmează Petruţa, cu 525, Petronela - 394 şi Petra - doar 27. Cei mai mulţi dintre bărbaţii care vor fi sărbătoriţi se numesc Petrică - 2.229. Urmează cei numiţi chiar Petru - 1.902. Petrache sunt 563, Petrişor - 841 şi Petruş - doar 146. Purtând numele înrudit cu cel al apostolului Pavel sunt 78 Pavelina şi 1.403 Paula. Paul sunt 1.844, Pavel avem 616 şi Pavăl numai 12.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.