Jump to content

Proteste ale angajaţilor de la Penitenciarul Galați


dcp100168

Recommended Posts

Grevă japoneză la penitenciar

Angajaţii Penitenciarului Galaţi vor intra astăzi în grevă japoneză, de la ora 6,30, a anunţat preşedintele sindicatului de la Penitenciarul Galaţi. Acesta nu a făcut precizări suplimentare în legătură cu acţiunea de protest, însă a susţinut că lucrătorii nu vor întrerupe lucrul, ci vor purta doar o banderolă albă la braţ. Acţiunea a fost, de altfel, anunţată la nivel naţional de către Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ca urmare a faptului că sistemul penitenciar este subfinanţat, iar condiţiile de muncă sunt dificile. Prin acest protest, lucrătorii din penitenciare doresc să tragă un semnal de alarmă şi şi-au propus ca următorul pas să fie pichetarea Ministerul Justiţiei, iar în situaţia în care cererile nu le vor fi ascultate să declanşeze chiar o grevă generală.

http://www.viata-libera.ro/articol-Grev ... iar_2.html

Link to comment
Share on other sites

Deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi riscă să rămână fără mâncare

Majoritatea penitenciarelor din ţară au datorii mari către diverşi furnizori, o situaţie deosebită fiind înregistrată la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, unde deţinuţii riscă să rămână fără mâncare până la sfârşitul acestei săptămâni, transmit corespondenţii NewsIn. Deţinuţii din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă de la Galaţi riscă să rămână fără mâncare pentru că instituţia şi-a epuizat fondurile şi înregistrează şi datorii către furnizori. Conducera penitenciarului a fost nevoită să apeleze la rezerva proprie de alimente, după ce furnizorii de hrană au încetat să mai facă livrări către instituţia de detenţie. Rezerva este, însă, una redusă, aşa că Penitenciarul nu îi va putea hrăni pe deţinuţi mai mult de câteva zile. "Avem un stoc ce ne asigură posibilitatea să supravieţuim trei- patru zile", a declarat, marţi, directorul Penitenciarului de la Galaţi, judecătorul Neculai Burlibaşa. Furnizorii de hrană au încetat livrările către Penitenciarul din Galaţi deoarece serviciile lor nu au mai fost achitate de la 1 aprilie. De atunci, instituţia de detenţie a acumulat datorii de 173.000 de lei către aceste firme. Conducerea închisorii a informat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) cu privire la problema hranei deţinuţilor şi aşteaptă acum o alocare de urgenţă de la centru. Penitenciarul din Galaţi are, însă, datorii uriaşe şi către furnizorii de utilităţi. Este vorba de facturi la apă, energie electrică şi gaze, în cantum de 126.411 de lei. Aceste restanţe datează tot de la 1 aprilie, dată de la care instituţia nu a mai putut face nicio plată din cauza lipsei de fonduri. Pentru stingerea debitelor, Penitenciarul de la Galaţi aşteaptă realocări bugetare de la ANP. Administraţia închisorii acumulase datorii către furnizorii de hrană şi de utilităţi şi în primul trimestru al anului, însă le-a putut achita spre finalul perioadei, în urma unei alocări de la centru. În prezent, în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Galaţi îşi ispăşesc pedeapsa 755 de deţinuţi. Nu mai puţin de 223 de gardieni din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă de la Galaţi au intrat, marţi dimineaţă, în grevă japoneză. Protestul va continua pe toată durata zilei de marţi, fără a afecta însă desfăşurarea activităţii din închisoare. "Purtăm banderole albe pe braţ de la ora 6.30, de când am început programul de lucru, şi până la încheierea zilei de astăzi. În funcţie de modul în care evoluază discuţiile referitoare la revendicările noastre, ne rezervăm dreptul de a continua protestele", a declarat, marţi, liderul sindical din Penitenciarul de la Galaţi, Radu Hilohe.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mitingul gardienilor din penitenciare, la Bucureşti

* 33 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi vor participa la protest *

Astăzi, 15 iulie, aproximativ 1.000 de salariaţi din sistemul penitenciar vor face un miting de protest în faţa Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. De la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi vor pleca la miting circa 30 de salariaţi, din cei 233 existenţi. Prin acest miting salariaţii din penitenciare încearcă să atragă atenţia faţă de subfinanţarea sistemului, dar şi pentru că diverse sporuri le-au fost tăiate, asta deşi lucrează în condiţii dificile şi sunt expuşi multor riscuri. Liderul SNLP din Penitenciarul Galaţi, Radu Hilohi, ne-a spus că aceasta este a doua acţiune de protest şi că sindicatele vor iniţia pe 30 iulie o grevă de avertisment, după care - dacă nici în acest moment nu se întrevăd soluţii concrete - vor declanşa greva generală.

http://www.viata-libera.ro/articol-Miti ... sti_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din penitenciare au protestat în zadar

Protestul angajaţilor din sistemul penitenciar de ieri, din faţa sediului Ministerului Justiţiei, s-a soldat cu un eşec. Timp de două ore nimeni din minister nu a vorbit cu protestatarii. La sfârşitul mitingului a venit rândul sindicaliştilor să refuze intrarea la negocieri. Nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi, angajaţii din penitenciarele din ţară spun că, în cazul în care revendicările nu vor fi rezolvate până la sfârşitul lunii, vor declanşa greva de avertisment, cu întreruperea lucrului timp de două ore. "Timp de două ore cât am stat în faţa Ministerului Justiţiei nu a stat nimeni de vorbă cu noi. Am fost trataţi ca o cantitate neglijabilă. De aceea am refuzat şi să intrăm la negocieri. Timp de două ore nu am fost luaţi în seamă, iar în ultimele minute am fost invitaţi la negocieri. Dacă până pe 30 iulie revendicările noastre nu vor fi rezolvate, vom declanşa greva de avertisment, cu întreruperea lucrului timp de două ore. Următorul pas este greva generală, dacă problemele noastre nu se vor rezolva", ne-a declarat liderul sindical din Penitenciarul Galaţi, Radu Hilohe.

Sindicaliştii au protestat, ieri, în faţa Ministerului Justiţiei timp de două ore, declarându-se nemulţumiţi de faptul că sistemul penitenciar este subfinanţat. La protest au participat peste 1.000 de persoane, printre care şi membri de sindicat din Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Grevă amânată

Liderul Grupării Sindicale din Penitenciarul Galaţi, Radu Hilohe, ne-a spus ieri că a fost amânată greva de avertisment. Programat pentru data de 30 iulie, acest protest era menit să aducă aminte guvernanţilor de problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar.

Cu ocazia grevei japoneze, sindicaliştii au vorbit nu doar de starea financiară a angajaţilor, ci şi de situaţia precară în care se află Penitenciarul, care a acumulat datorii la utilităţi şi la furnizorii de alimente, situaţie care a fost recunoscută şi de conducerea unităţii de detenţie. S-a vorbit atunci despre o datorie la utilităţi, gaz, apă, energie electrică de 126.411 lei şi despre un debit către furnizorii de alimente de 173.000 de lei. "Se pare că situaţia s-a mai detensionat, că s-a iniţiat un dialog şi că se continuă discuţiile pe marginea subiectelor care ne-au scos în stradă. Deocamdată toate acţiunile s-au amânat, dar stăm cu ochii pe negocieri", ne-a declarat Radu Hilohe.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Grevă japoneză a gardienilor la Penitenciarul Galaţi

Începând de mâine, angajaţii unităţii de detenţie vor purta o banderolă de culoare neagră la mâna stângă pe termen nelimitat iar pe 27 octombrie un număr de 20 de gardieni se vor deplasa la Bucureşti pentru a participa la mitingul organizat cu prilejul dezbaterii moţiunii de cenzură. Angajaţii Penitenciarului Galaţi au ales să protesteze prin purtarea de banderole negre faţă de scăderea salariilor cu 25%, dar şi faţă de condiţiile de muncă. Sindicatul din cadrul unităţii de detenţie a dat asigurări că paza deţinuţilor nu va fi afectată. "Participanţii la miting sunt în turele libere sau vin din concediu şi prin urmare nu va fi pusă în pericol siguranţa locului de deţinere", ne-a declarat Radu Hilohe, preşedintele Sindicatului din Penitenciarul Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Greva_japoneza_a_gardienilor_in_Penitenciarul_Galati_0_359964571.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat

Acţiunile de protest se vor concretiza în  refuzul efectuării de ore suplimentare începând cu 01.08.2017, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la care se vor adăuga  acţiuni similare în toate unităţile din sistemul penitenciar (10 unităţi pe săptămână).

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, prin vocea preşedintelui filialei gălăţene, Alexandru Donici, are următoarele revendicări:

1. Majorarea salariilor cu 15%, similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale apărare naţională;

2. Renunţarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale;

3. Deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar, astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent, sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor;

4. Modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000, conform standardelor de sistem aprobate şi aplicate în anul 2016;

5. Reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar, având prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile;

6. Asigurarea bugetului pentru salarii corelat cu concursurile în derulare pentru intreg anul 2017;

7. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane lei, precum şi repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

8. Identificarea de soluţii pentru construirea urgentă de noi unităti; în cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achiziţia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unităţi aflate în plan – Caracal şi Berceni) având în vedere tergiversarea emiterii hotărârii de guvern corespunzatoare (sancţiunile CEDO nu mai par o prioritate);

9. Diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!) cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevazute de Codul Muncii, precum şi acordarea concediilor conform planificărilor (unica preocupare a guvernului pare să fie în direcţia diminuării pedepselor);

10. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsuri de protecţie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor în organizarea activităţii şi îndeplinirea misiunilor, fără expunerea salariaţilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor;

11. Modificarea statutului special al funcţionarilor publici din sistemul penitenciar, conform proiectului convenit între MJ, ANP şi sindicate (elaborarea a durat 4 ani şi este finalizată!), precum şi retragerea proiectului susţinut în prezent de MJ, prin care doar se aspreşte regimul sancţionator aplicabil salariaţilor, ignorându-se modificările deosebit de importante necesare în planul carierei; schimbarea denumirii în poliţie penitenciară;

12. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru muncă prestată în zile de repaus săptămânal şi sărbatori legale, în sensul redenumirii dreptului ca majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%). 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zeci de sindicalişti au pichetat sediul Penitenciarului Galaţi

Aproximativ 30 de membri ai Sindicatului Phoenix din Penitenciarele Galaţi şi Brăila au pichetat, joi, sediul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Galaţi, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de atitudinea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, căruia îi cer demisia.

Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Viorel Voicu, sindicaliştii solicită rezolvarea urgentă a şapte revendicări ce ţin de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi de respectarea drepturilor salariaţilor, dar şi demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetenţă. Cele şapte revendicări sunt: condiţii de lucru mai bune; plata orelor suplimentare restante; stoparea împuternicirilor ilegale; eliminarea discriminărilor salariale; aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare; încetarea abuzului asupra pensionărilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. "Noi lucrăm în aceleaşi condiţii în care deţinuţii îşi execută pedeapsa. Cel mai supărat suntem pe ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader. Este părtaş la cele şapte revendicări principale ale noastre şi este dureros că toate aceste revendicări, dumnealui le cunoaşte, le-am discutat şi nu a luat nicio măsură. În data de 3 octombrie vom merge la Bucureşti, la miting, la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi la Ministerul Justiţiei, unde încercăm să fim primiţi şi să discutăm faţă în faţă cu ministrul, cu directorul general al ANP, şi sperăm să facem ceva. Dacă nu, luăm în calcul blocarea activităţii în penitenciare", a declarat Viorel Voicu.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Agenții din Penitenciarul Galați au refuzat să intre la serviciu

Febra protestelor vizavi de drepturile salariale a ajuns și... după gratii. Miercuri, 31 mai, peste 50 de polițiști de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, care ar fi trebuit să asigure paza în tura de dimineață, au refuzat să intre la lucru

Oamenii cer reactualizarea drepturilor salariale și se opun modificării legii privind vârsta de pensioare și a cuantumului pensiei de serviciu.

După ce marți, 30 mai, angajații Penitenciarului de Maximă Siguranță Galați au făcut grevă japoneză purtând banderole albe pe braț, miercuri, 31 mai, și-au scos protestul și nemulțumirile în stradă. Circa 50 de angajați, care ar fi trebuit să intre în tură la orele 7,00, nu au făcut-o și au rămas în stradă, în fața unității, pentru a-și exprima revendicările vizavi de o serie de drepturi bănești care nu au fost reactualizate și care sunt cu mult în urmă față de cele acordate altor categorii din sistemul de apărare și siguranță publică.

"Cerem în primul rând eliminarea inechităților salariale din sistemul public, prin aplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr. 153/2017 pentru polițiștii din penitenciare. De asemenea, vrem să ni se acorde norma de hrană la valoarea actualizată. În prezent, un polițist de Penitenciare primește circa 32 de lei pe zi normă de hrană, față de circa 38 de lei, cât ar trebui să fie conform actualizării. De asemenea, valoarea actuală a normei de echipare este de 2.000 de lei, față de circa 3.500 de lei, cât ar trebui să fie", ne-a declarat cms. șef Daniel Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) - Filiala Galați.

Prea puțini paznici pentru deținuți

O altă problemă invocată la protestul angajaților din sistemul penitenciar de la Galați a fost cea a acoperirii schemei de personal. Unitatea, la fel ca toate celelalte din țară, se confruntă cu o criză accentuată de personal, care continuă să se adâncească, pe fondul pensionărilor accelerate. Și mai rău este că din urmă nu prea mai vine nimeni, în condițiile în care, la școlile de subofițeri sau la Academia de Poliție, numărul candidaților înscriși la examene a fost mai mic decât cel al locurilor scoase la concurs.

"Vrem anularea interdicției de ocupare a posturilor vacante, pentru a nu periclita starea de sănătate a personalului, din cauza suprasolicitării acestuia, prin cumul de funcții și ore suplimentare, și pentru a se putea asigura toate misiunile în condiții de siguranță", a completat liderul SNPP - Filiala Galați.

Protestul de miercuri, la care au participat și reprezentanți ai Sindicatului "Phoenix" Galați, nu a periclitat siguranța în Penitenciar, pe timpul celor patru ore turele fiind asigurate de angajații din schimbul de noapte, care au rămas la datorie peste program. Cu toate acestea, sindicaliștii sunt hotărâți ca, în cazul în care cererile nu le vor fi luate în seamă, să blocheze activitatea în Penitenciar timp de patru zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • dcp100168 changed the title to Proteste ale angajaţilor de la Penitenciarul Galați

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.