Jump to content

A doua naţionalizare a bălţii Şovârca


dcp100168

Recommended Posts

Santaj si clientelism pentru bunastarea sefului DADR Galati

» Satenilor din Oancea le-a fost nationalizata Balta Şovarca pentru a doua oara, pentru ca este afacerea lui Alexandru Santion, uns de PSD la sefia DADR Galati » Fostul presedinte al Comisiei Nationale pentru Administrarea Fondului Piscicol i-a santajat pe sateni, pentru a da in arenda, aceluiasi Santion, suprafetele de balta ce urmau sa le fie retrocedate.

193 de sateni din comuna galateana Oancea nu isi pot primi suprafetele de balta pe care le-au mostenit de la parinti, din cauza ca pe balta lor a pus mana actualul sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati (DADR), Alexandru Santion (PSD). Pe vremea colectivizarii, satenilor din Oancea si Vladesti le-au fost confiscate nu numai pamanturile, ci si peste 400 hectare de balta. Adica baltile Şovarca si Maicas. Le-a fost luata una din ocupatiile prin care isi asigurau traiul de fiecare zi, pescuitul.

Dupa ’90, satenii au tot incercat sa intre in proprietatea suprafetelor de balta, pentru care au acte. Fie certificate de la Arhivele Nationale, fie contracte de vanzare-cumparare. In anii ’60, baltile Şovarca si Maicas au devenit exploatari piscicole. Dupa ’90, cele doua exploatari piscicole au intrat in posesia clientelei politice. Balta Şovarca, din Oancea, a ajuns in exploatarea SC Singama SRL, la care, pana in ianuarie 2009, a fost administrator Alexandru Santion. A cedat actiunile si functia sotiei sale, dupa ce in ianuarie a fost numit de PSD director la DADR Galati.

Au cumparat activele, nu si luciul de apa

Cei trei asociati, Alexandru Santion, Garofita Tepelus si Coca Statescu, au cumparat in 2001, activele fostei exploatari piscicole sovarca. Diguri, acareturi, instalatii, dar nu si balta. Din 2002, au obtinut concesionarea a 260 ha, din care 244 ha luciu de apa. Cealalta balta, Balta Maicas, din Vladesti, este exploatata de SC Zatun SA, al carui administrator este Dumitru Bujoreanu. Zatun SA era cunoscuta ca firma lui Marius Necula, fost subprefect si prefect PSD in perioada 2000-2004, in prezent senator PDL. Acum, la declaratiile de interese ale senatorului Necula nu mai apar nici actiuni la Zatun SA, nici actiuni la alta societate comerciala. Nici Singama SRL, nici Zatun SA nu erau proprietare ale luciului de apa. Concesionasera suprafetele de balta de la ADS.

Drept de proprietate reconstituit

In iulie 2007, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galati a aprobat decizia comisiei locale si a reconstituit drepturile de proprietate a 193 de sateni din Oancea si 45 din Vladesti, care aveau de primit 331 ha de balta. A fost reconstituit si dreptul de proprietate al Primariei Oancea, pentru 100 hectare de balta. Se stabilise ca, pe data de 25 octombrie 2007, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol sa predea Primariei Oancea baltile Maicas si Şovarca. Dupa aceea ar fi urmat ca Primaria Oancea sa ii puna in posesie pe sateni. Numai ca au inceput manevrele de culise, pentru impiedicarea retrocedarilor. Reprezentantul CNAFP, Catalin Galan, a venit la Oancea numai cu protocolul de predare a Baltii Maicas, explicand ca, din "ratiuni tehnice", protocolul pentru Balta sovarca urmeaza sa fie semnat a doua zi.

Pe 26 octombrie. A doua zi, cand ar fi trebuit sa aiba loc predarea, Alexandru Santion a reusit blocarea transferului baltii. Mai intai, printr-o ordonanta prezidentiala obtinuta de la Judecatoria Targu Bujor. Apoi, prin deschiderea unei actiuni in instanta, prin care cerea ca satenilor sa le fie retrocedate suprafetele pe alt amplasament, adica arabil in loc de balta, sau sa le fie platite despagubiri. Adica, bani din impozitele platite de noi. Nu e deloc intamplator faptul ca pe 25.10.2007 reprezentantul CNAFP a facut doar o predare partiala, dandu-i timp lui Santion sa blocheze retrocedarea. Intre seful CNAFP si Santion functionau anumite legaturi. Satenii au fost santajati chiar de presedintele de atunci al CNAFP, Corneliu Popescu, seful unei companii nationale, care le-a cerut sa ii dea lui Santion, in arenda, suprafetele de balta pe care urmau sa primeasca prin retrocedare. "Tinta" santajului a fost Anghelina Ceacu, care s-a nascut la Oancea, dar locuieste de zeci de ani in Grecia si este considerata un lider de opinie al satenilor ce isi revendica suprafetele de balta.

Troc propus de autoritati

Pe 17 octombrie 2007, Anghelina Ceacu a mers la seful CNAFP, pentru a obtine un exemplar al hotararii in baza careia, pe 25 octombrie, urma sa se faca predarea baltilor de la CNAFP catre Primaria Oancea. A obtinut hartia, dar tot atunci seful CNAFP i-a propus trocul: "Am plecat, dar dumnealui a venit dupa mine, pe hol si m-a tras intr-un colt si mi-a dat doua biletele, unul pentru Şovarca, pentru Santion, iar celalalt pentru Bujoreanu. Sa ma duc la Şovarca, la domnul Santion, sa transez eu cu el ca sa ii dau in arenda suprafata de balta, ca o sa-mi dea si el mie 15-20 kg de peste pe an si vreun milion, doua. La fel sa ma duc si la Bujoreanu, sa fac la fel", ne-a povestit Anghelina Ceacu. Acum, dupa predarea partiala "executata" de presedintele CNAFP, pentru a-l ajuta pe Santion sa blocheze retrocedarea, este clar si mesajul primit pe sateni: daca dati suprafetele in arenda lui Santion si Bujoreanu, va veti primi baltile. Daca nu, nu!

Litigiu in instanta

In prezent, retrocedarea baltilor Maicas si Sovarca, care era hotarata de Prefectura Galati si parea o simpla chestiune procedurala, este subiectul unei dispute in justitie. Cel care refuza aplicarea Legii Fondului Funciar si le-a luat balta satenilor din Oancea, Alexandru Santion, a fost numit sef la Directia Agricola. Spune ca nu mai are nici o legatura cu acea afacere, pentru ca a cedat actiunile sotiei sale. Dar asteapta ca ministrul Sarbu sa promoveze o hotarare de guvern de care se vorbeste in ultimele saptamani, pentru ca ADS sa vanda concesionarilor suprafetele din contract. La un pret modic.

http://www.romanialibera.ro/a158619/san ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Clientela PSD a „naționalizat“ o baltă pe care sunt proprietari cu acte sute de localnici

La 70 de ani de la naționalizarea din 1948 și colectivizarea din anii ’50, sătenilor din comuna Oancea, județul Galați, le-au fost „naționalizate“ pentru a doua oară bălțile Șovârca și Maicăș, pe care sunt proprietari cu acte din secolul XIX. Balta Șovârca a ajuns în proprietatea lui Alexandru Sântion, numit de PSD la conducerea APIA Galați. Din 2008, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați tergiversează punerea în practică a două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați, care o obligă să le elibereze localnicilor titlurile de proprietate pentru suprafețele de baltă moștenite din generație în generație.

Proprietari cu acte din secolul XIX

În 1951, la colectivizare, sătenilor din comuna gălățeană Oancea le-au fost luate cu japca nu numai pământurile, ci și sute de hectare de luciu de apă ale bălților Șovârca (202 ha) și Maicăș (432 ha), fiindu-le luat astfel unul dintre mijloacele de trai – pescuitul. Era o tradiție în cele două localități din Lunca Prutului ca fiecare familie să aibă, pe lângă pământ, și o suprafață de baltă, pe care o deținea cu acte. „Există acte de vânzare-cumpărare, de la cele scrise de mână – un astfel de act datând din 22 ianuarie 1883 – până la documente cu timbru sec imprimat, autentificate în 1913. Spre exemplu, familia Alexandru Alexa are certificat de la Arhivele Naționale în care se precizează că tatăl său deținea 1 ha de baltă în 1948“, ne-a declarat primarul din Oancea, Victor Chiriloaie.

Noii proprietari, clientela PSD

Sătenii din Oancea au revendicat din anii ’90 terenurile pe care se află bălțile, dar au întâmpinat tot felul de obstacole. În 2001, acareturile fostei exploatări piscicole de la Balta Șovârca au fost cumpărate de SC Singama SRL, la care sunt asociați Alexandru Sântion, Garofița Tepeluș și Mariana Stătescu. Liderul afacerii e Sântion, unul dintre oamenii de bază ai PSD Galați. În 2002 a obținut de la ADS concesionarea a 260 ha, din care 202 ha luciu de apă. În 2009, Sântion a cedat acțiunile soției sale, pentru că fusese numit la șefia Direcției Agricole Galați. Acum este director la APIA Galați. Balta Maicăș, din Vlădești, era exploatată de SC Zătun SA, controlată de Data Construct SRL, firma lui Marius Necula, fost subprefect și prefect PSD de Galați în perioada 2000-2004 și devenit în 2008 senator PDL. Era celebru prin 2010 grație sălilor de sport construite de o altă firmă a sa, Atlas SA. În 2009, Zătun SA a dat faliment și a fost executată silit, activele – o baracă și o ghețărie – fiind cumpărate de o societate administrată de Ene Dumitru.

După 2004 – schimbare în bine; după 2008 – un nou blocaj

Schimbarea de putere din 2004 a adus unele speranțe, pentru că noul prefect, Mihai Capră (PNL), le-a dat dreptate oamenilor. În 2006 și 2007 au fost validate cererile de reconstituire a drepturilor de proprietate pe vechiul amplasament al suprafețelor de teren aferente bălților pentru 193 de localnici din Oancea și 45 din Vlădești, care aveau de primit 331 ha de baltă. A fost reconstituit și dreptul de proprietate al Primăriei Oancea pentru 100 ha de baltă. În 2007 a fost inițiat transferul celor două bălți către Comisia de Fond Funciar de la Primăria Oancea. Dar reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) au tergiversat transferul, dându-i timp lui Alexandru Sântion să blocheze transferarea Bălții Șovârca printr-o acțiune în instanță prin care cerea ca sătenilor să le fie retrocedate suprafețele pe alt amplasament (adică arabil în loc de baltă) sau să le fie plătite despăgubiri. Alexandru Sântion spunea că lasă justiția să decidă: „Instanța va hotărî. Pentru mine a fost greu până am găsit un avocat“.

Tribunalul Galați a obligat Prefectura să elibereze titlurile

Unii localnici au dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați. În baza deciziei nr. 795/08.11.2013, rămasă definitivă și irevocabilă prin hotărârea nr. 343/10.04.2014 a Tribunalului Galați, instanța a obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați la „eliberarea în favoarea a 32 de persoane a titlurilor de proprietate și punerea în posesie pe vechiul amplasament a terenurilor de baltă deținute până în anul 1951“.

Tot în 2014, Judecătoria Târgu Bujor a dispus încuviințarea executării silite a statului român prin Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar Galați pentru punerea în executare a sentinței în baza căreia trebuiau eliberate titlurile de proprietate.

„Procese peste procese!“

Acum, după alți cinci ani, situația e neschimbată. Primarul din Oancea spune că s-a ajuns la un război în instanță. „Procese peste procese! Nici nu le mai știm numărul și conținutul! Cer revizuiri peste revizuiri la procesele pe care noi le-am câștigat. Este o tărăgănare infernală din partea Prefecturii. Inclusiv unei doamne din Grecia, căreia i s-a întocmit titlu de proprietate pe vreo 5-6 hectare pentru Balta Maicăș, acum vor să-l anuleze pentru că măsurătorile nu s-au putut efectua corect, pentru că era apă pe terenul respectiv, adică era apă în baltă!“, ne-a declarat primarul Victor Chiriloaie.

Prefectura Galați: Nu se retrocedează pentru că sunt diguri!

Reprezentanții Prefecturii susțin că nu pot fi retrocedate terenurile aferente celor două bălți întrucât acestea sunt îndiguite. Prin adresa nr. 185/15.02.2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare a transmis prefecturii un studiu din care rezultă că ambele bălți sunt îndiguite, digurile fiind lucrări de îmbunătățiri funciare. Prefectura invocă art. 22 din Legea 1/2000, unde se spune că „suprafețele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama îndiguirilor, desecărilor și altor lucrări de îmbunătățiri funciare (…) rămân în domeniul public al statului și nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate“. Prefectura Galați a deschis acțiune în instanță prin care cere revizuirea sentințelor definitive și irevocabile ce o obligă la eliberarea titlurilor de proprietate.

Reprezentanții Prefecturii spun că nu contestă dreptul de proprietate al localnicilor, ci vor să clarifice regimul juridic al terenurilor, după care se va lua o decizie în funcție de sentință: „Fie prin emiterea titlurilor de proprietate dacă cererea de revizuire e respinsă, fie prin identificarea altor măsuri reparatorii (atribuire de terenuri pe alte amplasamente sau acordare de despăgubiri) în situația în care cererea de revizuire este admisă de instanță și titlul executoriu este desființat“. Sătenii nu au nicio vină că statul a construit diguri pe terenurile lor. Întrebarea este: de ce bălțile Șovârca și Maicăș, așa îndiguite cum sunt, pot fi folosite de Sântion, dar nu și de familiile care au acte de proprietate?

Între timp, proprietarii au început să moară

În dosarul nr. 485/316/2017, în care se judecă cererea de revizuire a Prefecturii Galați, au fost mai multe amânări din lipsa calității procesuale pentru că cei care-și revendicaseră suprafețele de baltă au început să moară, iar la dosar au fost depuse certificatele lor de deces. Iată un exemplu din august 2018: „Instanța amână cauza pentru lipsă de procedură față de intimații Enăchioaie Toader, Roman Cleopatra, Gălățanu Georgeta, Ilie Ion, Alexa Neculai, Maftei Silvia, având în vedere că dovezile de citare au fost restituite cu mențiunea «destinatar decedat»“. E sugestiv pentru modul în care unii dintre funcționarii statului aplică legile proprietății în interesul clientelei politice.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.