Jump to content

Sute de mii de zile de concedii medicale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Criza reduce numărul gălăţenilor dispuşi să-şi ia concediu medical

Anul acesta numărul concediilor medicale date gălăţenilor a scăzut cu 10.000. Dacă în primele 5 luni ale anului trecut Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate plătea 30.688 de concedii medicale, în aceeaşi perioadă a anului 2009 numărul concediilor medicale eliberate a ajuns la 20.453. Cea mai mare scădere se remarcă la concediile medicale eliberate pentru boli obişnuite şi cele date preventiv, dar şi la concediile medicale date pentru risc maternal.

Bruscă ameliorare a stării generale de sănătate, dorinţa de a nu ieşi în evidenţă la locul de muncă prin prea multe zile de concediu medical sau pur şi simplu reducerea înclinaţiei medicilor de a mai da concedii pe ochi frumoşi. Oricare ar fi cauza, potrivit datelor furnizate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, din ianuarie şi până în mai 2008, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, s-a evidenţiat o reducere a numărului concediilor medicale acordate locuitorilor judeţului Galaţi. Dacă în primele cinci luni ale anului 2008 de la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi erau plătite 165.934 de zile de concediu medical, în aceeaşi perioadă a anului 2009 au fost eliberate adeverinţe pentru 118.115 zile de concediu medical. S-au înregistrat reduceri la toate tipurile de afecţiuni pentru care se eliberează concedii medicale. De exemplu, a scăzut cu aproximativ 35% numărul concediilor medicale eliberate pentru bolile obişnuite ce impun incapacitate temporară de muncă, cu circa 65% concediile medicale date pentru prevenire, cu aproximativ 15% cele acordate pentru sarcină şi lăuzie, cu 42% cele acordate pentru îngrijirea copilului bolnav şi cu peste 90% cele solicitate în cazuri de risc maternal.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Un gălăţean din doi, în concediu medical?

* Anul trecut, peste 60.000 de gălăţeni şi-au luat concediu medical, într-o formă sau alta *

În judeţul Galaţi, numărul celor care au avut concediu medical în 2009 se ridică la 60.395 de persoane. Asta, în condiţiile în care, potrivit datelor Institutului Judeţean de Statistică, numărul mediu al angajaţilor din 2008 (apropiat, deci, şi de cel de la începutul lui 2009) era de 128.334 - circa jumătate din populaţia activă a judeţului. Carevasăzică, măcar pentru o zi sau două, aproape un gălăţean din doi a stat în concediul medical?

Potrivit datelor care ne-au fost oferite de preşedintele CJAS, farm. Olimpia Buzia, 54.294 de persoane au primit indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, iar două persoane au fost în concediu pentru prevenirea îmbolnăvirilor. În paralel, pentru sarcină şi leuzie au fost 5.347 de concedii, în timp ce alte 732 au avut ca motiv îngrijirea copilului bolnav. În cele din urmă, 22 de concedii au fost acordate pentru risc maternal.

“Greu de verificat!”

Din nefericire, e greu de stabilit dacă acordarea concediului medical a avut sau nu o justificare, a declarat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, farm. Olimplia Buzia. “De regulă, sancţiunile pe care le aplicăm noi în această direcţie se referă la procedură de acordare a concediului, cum ar fi completare greşită a formularelor specifice. A declara că un concediu a fost acordat pe nedrept ar însemna să contestăm un diagnostic stabilit de un medic specialist, ori chiar medicii specialişti între ei fac destul de rar astfel de lucruri”, a mai spus preşedintele CJAS Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_galatean_din_doi_in_concediu_medical_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.