Jump to content

Alertă de radiaţii ultraviolete


Recommended Posts

Soarele joaca un rol important in viata noastra si participa la bunastarea noastra fizica si psihica. Este o placere, ridica moralul si favorizeaza producerea vitaminei D. Dar cateva minute pe zi sunt suficiente pentru a profita de toate acestre beneficii. Mai mult de atat, soarele poate provoca leziuni grave ochilor (cataracta, retinopatii), o imbatranire prematura a pielii (riduri, pete brune) si cancere ale pielii (melanoame). Expunerea la razele ultraviolete (UVA, UVB) este un factor major in dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer de piele, persoanele cu pielea deschisa fiind mai predispuse. Intensitatea razelor UV este deci un factor de risc esential pe care trebuie sa il luati in considerare pentru a va adapta durata expunerii la soare. Se poate capata o arsura solara serioasa chiar si intr-o zi cu nori, pentru ca 80% din razele ultraviolete pot penetra printre nori.

Urmatoarele recomandari te pot ajuta sa te bucuri de soare, fara a constitui un pericol pentru sanatatea ta:

- sa te echipezi corespunzator cand mergi pe plaja: sa nu-ti lipseasca palaria cu boruri largi, umbrela si ochelarii de soare a caror lentila sa filtreze radiatiile UV

- sa stai mai mult la umbra;

- sa eviti exupunerea la soare intre orele 10.00-16.00 cand razele solare sunt nocive la maxim.

- sa utilizezi crema de protectie pe toata suprafata expusa, cu un factor de protectie solara (SPF) adecvat pielii tale (cu cat pielea este mai deschisa, factorul de protectie trebuie sa fie mai mare); adultii ar trebui sa foloseasca un protector solar cu SPF 15 sau mai mult, iar pentru copiii sub varsta de 12 ani SPF 30 si peste; aceste produse pot fi sub forma de lotiuni, creme, unguente sau geluri care, atunci cand sunt aplicate pe piele, absorb, reflecta sau disperseaza unele din razele solare.

- sa folosesti creme hidratante corespunzatoare tipului tau de piele;

- sa bei multe lichide (2-4 litri /zi) precum: apa plata, sucuri naturale si ceaiuri;

- sa porti haine lejere si lungi, care sa acopere cat mai mult din piele, din fibre naturale, pentru a evita transpiratia abundenta;

- sa nu consumi excesiv cafea, bauturi alcoolice si sa reduci fumatul.

Daca ti-a aparut o eruptie cutanata, adreseaza-te medicului de familie !

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Alertă de radiaţii ultraviolete

* Ieri, la Brăila şi Galaţi, indicele de radiaţii UV a atins valoarea de 7,6 * În ţară cele mai mari valori s-au înregistrat la Constanţa şi Mangalia, 8,1 * Pe o scară de la 0 la 15, gradul 8 este considerat periculos * Medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11.00 şi 16.00 * Expunerea într-o perioadă în care alerta radiaţiilor este atât de mare creşte riscul apariţiei arsurilor şi frecvenţa cancerului de piele * De asemenea, aluniţele se pot transforma foarte repede în tumori *

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a transmis avertismente clare privind atingerea, chiar depăşirea gradului 8 de radiaţii ultraviolete, considerat periculos de specialişti, către mai multe ţări din Europa centrală şi de est. Miercuri, alerta de radiţii a fost declanşată şi în România, cu menţiunea că cele mai expuse zone sunt cele din partea de sud şi litoralul. Ieri, conform datelor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, indicele UV în condiţii de cer senin, la amiază, avea cele mai mari valori, 8,1, la Constanţa şi Mangalia. Poziţia a doua, cu 7,7 era ocupată de capitală, iar poziţia a treia, cu 7,6, de Brăila şi Galaţi. Pe scala UV stabilită de specialişti, ce se întinde de la 0 la 15, nivelul radiaţiilor ultraviolete de 8 este considerat "foarte mare", în condiţiile în care conform celor din Organizaţia Meteorologică Mondială, la risc "moderat" se consideră valorile cuprinse între 3 şi 6. În aceste condiţii, medicii dermatologi nu recomandă expunerea la soare între orele 11.00 şi 16.00, în special în zilele cu cer senin şi temperaturi de peste 35 de grade Celsius, atunci când nivelul de radiaţie UV poate atinge limita maximă. "Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să se expună la soare între 11.00 şi 16.00. Dacă merg la plajă, să folosească cremă cu SPF 50^. Riscul este cu mult mai mare pentru copiii sub trei ani care nu ar trebui lăsaţi să se expună deloc la soare. Expunerea într-o perioadă în care alerta radiaţiilor este atât de mare creşte riscul apariţiei arsurilor şi frecvenţa cancerului de piele. De asemenea, aluniţele se pot transforma foarte repede în tumori", a declarat Luminiţa Anghelescu, medic dermatolog.

http://www.obiectivbr.ro/local/31037-al ... i-la-brila

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Galaţiul, sub cod roşu de ultraviolete!

Indicele de radiaţii ultraviolete va atinge sâmbătă un maxim istoric al anului, de 8,7, la Constanţa şi Mangalia. Niveluri mari ale indicelui UV vor fi înregistrate şi la Bucureşti şi Galaţi, de 8,1 şi respectiv 8.

Radiaţiile ultraviolete atacă pielea şi ochii, iar specialiştii îi avertizează pe oamenii unde se înregistrează indici foarte mari să nu se expună la soare.

Indicele radiaţiilor UV este calculat pe o scară de la 0 la 11, cu cât valoarea este mai mare, cu atât creşte şi potenţialul pentru deteiorarea pielii şi ochilor. Sâmbătă, indicele se va încadra între valorile de 8 şi 10, în Dobrogea şi pe litoral.

http://libertatea.ro/stire/maximul-istoric-de-radiatii-uv-inregistrat-sambata-pe-litoral-297232.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Link to comment
Share on other sites

Cod Roşu de radiaţii ultraviolete

Sud-estul României se află de sâmbătă de dimineaţă sub culoarea roşie a indicelui de radiaţii ultraviolete.

Meteorologii susţin însă că nu trebuie să ne îngrijoreze culoarea cu care acest indice este reprezentat pe hartă. Nuanţa a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Meteorologiei(OMM) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) pentru a putea fi reprezentată la fel în toate ţările şi nu indică un "cod roşu" aşa cum suntem tentaţi să credem. Este adevărat că există un procent mare de ultraviolete în aer iar românii trebuie să se protejeze.

Indicele de ultraviolete indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă. Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cât este mai mare valoarea indicelui cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor. Administraţia Naţională de Meteorologie calculează valoarea indicelui de radiaţii ultraviolete în conditii de cer senin şi îl estimează în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui, albedoul suprafeţei terestre şi aerosoli.

Sfaturi pentru cei ce se expun la soare

Medicii îi sfătuiesc pe cei care se expun la soare să îşi protejeze pielea cu creme cu factor de protecţie solară. " Indicele de protecţie solară eficient începe de la 30 în sus. Dacă vă cumpăraţi o cremă cu factor de protecţie mai mic de 30, daţi banii degeaba", a spus medicul Cristian Oană. El a explicat că dacă o persoană se "arde" după 15 minute de expunere la soare, factorul de protecţie 30 înseamnă că persoana respectivă poate să stea de 30 de ori mai mult la soare până va fi arsă.

Cristian Oană le-a recomandat persoanelor care se expun la soare să nu consume băuturi alcoolice, întrucât acestea sunt diureice iar oamenii îşi pierd din sărurile şi mineralele de care au nevoie. De asemenea, pe perioada expunerii este indicat să se mănânce variat şi nu gras, iar dacă se poate în principal dimineaţa şi seara pe răcoare.

El a atres atenţia că şi ochii trebuie protejaţi. Cristian Oană le-a recomandat celor care se expun la soare să folosească lentile negre pentru că acestea ne feresc de degradarea retinei.

În cazul în care pielea nu a fost protejată corespunzător, persoana respectivă poate să facă insolaţie. "Noi, medicii nu îi spunem insolaţie. Este vorba despre o degradare a pielii în trei etape: în prima apar crampele calorice, când numai transpirăm, pierdem minerale şi apar crampele. În cea de-a doua etapă apare epuizarea prin căldură, adică deshidratarea, iar ultima şi cea mai gravă etapă este cea a şocului caloric. Acesta poate să ducă până la decesul persoanei respective dacă nu este tratat corespunzător. În această ultimă fază pacientul este uscat, roşu şi are temperatură foarte mare" a explict medicul.

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/cod-rosu-de-radiatii-ultraviolete-pe-litoral-550316.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.