Jump to content

Ce schimbări v-aţi dori la faleză?

1964

Recommended Posts

Eu nu m-am mai dus pe faleza de foarte mult timp pentru ca nu-mi place. In afara de aleea aia supraaglomerata plina de table ruginite, constructia aia hidoasa care ne aminteste de jaful celebrului vas Libertatea, terasa aia din apropierea bacului construita pe spatiul verde , aglomeratia de bodegi infecte si maghernite de la bac , nu ai ce vedea. Eu mi-as dori sa vad scoase mizeriile alea de table ruginite, demolata constructia aia urata ,,Libertatea'' si celelalte constructii. Mi-ar placea sa vad terase cum sunt pe strazile pietonale din Cluj sau Timisoara, mi-ar fi placut ca drumul de pe faleza sa fie pietruit si cu felinare cum sunt pe strada garii, mai multe foisoare, etc. Pe valea dintre faleza superioara si inferioara mi-ar fi placut sa se puna niste litere mari cu numele orasului (cum e in Brasov) asistate de reflectoare multicolore. Cei care trec cu vasele de croaziera garantez ca ar deveni curiosi daca vad asa ceva. Pe aleea falezei as pune arcade din lemn din 100 in 100 de metri ca sa fie ca punct de reper pentru cei care alearga dar cred ca ar da si un aspect mai frumos. As permite oamenilor sa vina cu o patura sa stea pe iarba ,sa se relaxeze ca pana la urma pentru asta este parcul si asa este in afara.

Pentru copii ar fi fost frumos un parc cu toate accesoriile. Daca prin absurd s-ar face investitii de genul asta cu siguranta as baga o armata de comunitari pentru ca se gasesc o gramada de tarani care sa distruga sau sa faca mizerie si s-ar da amenzi la greu. As mari valoarea amenzii (5 milioane pentru aruncatul unui pet pe strada) ca sa se invete odata marlanii.In locul unui fier din ala care troneaza pe platourile alea de beton as amenaja locul pentru o fanfara sau pentru activitati de teatru in aer liber. Mi-ar placea sa aud si valsul ,,Valurile Dunarii'' undeva in surdine. Daca macar o parte sdin lucrurile astea s-ar face, as veni cu mare drag pe faleza.

Pai fanfara are unde canta, sunt chiar si niste tribune, dar ar trebui renovat oleaca...Cat despre sculpturile in metal,majoritatea chiar imi plac si din cate stiu si prin Timisoara se gasesc. In rest de acord cu tine in mare masura...cu mentiunea ca as pune mai multe cosuri de gunoi,mai mari si eventual sa fie de genul celor intalnite in unele gari, cu 3 compartimente pentru tipuri diferite de deseuri.Nu o data mi s-a intamplat sa am cveva de aruncat la cos si sa gasesc toate cosurile cu gunoiul dand pe afara...

Sculpturile de metal nu atrag cu nimic. Daca ai un bar sau club il renovezi ca sa atragi clientii. Poate iti aduci aminte de ironiile carcotasilor de sculpturile alea. Noi suntem obisnuiti, plictisiti chiar de ele si nu le vedem dar cand vine cineva din alta zona spune ca sunt fiare furate din combinat puse gramada si sudate la un loc sa se umple un loc pe iarba monotona. Sunt solutii care pot chiar sa aduca bani in locul lor. De exemplu un zid pentru alpinisti.

Sculpturile alea de metal ar avea nevoie de ochiul și mâna unui restaurator, să le pună în valoare... Sunt vreo treizeci de ani de când fac parte din decor...

Un punct forte al falezei ar putea fi abundența de vegetație. Aici nu ne putem plânge. Dacă s-ar interzice circulația auto pe faleză, așa cum așteaptă toată lumea, cred că s-ar putea exploata și acest aspect...în sens constructiv, ecologic, bineînțeles.

Ar mai fi zona de la baza pantei, de la „scările mari” și până la bac. Dacă vrei să te plimbi pe sub ramurile copacilor, ai parte de o mizerie...

Nu cred că e bine să umplem faleza, de-a lungul ei, cu tarabe sau terase, chioșcuri. Ar trebui să rămână un loc de promenadă, un loc unde lumea să poată face mișcare.

In primul rind ma seaca manelele care se aud de la Libertatea 2000. Nu stiu nici cine le da voie sa faca ei "atmosfera" muzicala pe jumatate de faleza. Si asa e un jeg de cladire fara nici un fel de bun gust.

In al doilea rind ar trebui instalate niste pubele mai generoase macar in zona elicei.

In al treilea rind ar trebui interzis ORICE fel de acces cu masina pe faleza inferioara, cu exceptia celei care ridica gunoiul dimineata. sa zicem si pentru cele care fac aprovizionarea, dar numai la ore bine stabilite (dimineata devreme).

Politia se plimba cu dubita, patronii/smecherii intra la fel cu masinile pina in jumatatea falezei si gardianul ii mai si saluta cu respect.

In al patrulea rind ar trebui construita pe undeva o parcare cu taxa (mai este cred teren viran, pina nu se fac repede vile si blocuri ca de, ies mai multi bani asa) si apoi interzisa orice stationare/parcare de autovehicul pe faleza superioara.

Mai rau domnule katman, unde incepe faleza de la trecere bac s-a construit o ditamai bodega cu tot cu parcare si un teren de nu stiu ce. Suntem condusi de niste incapabili si niste corupti micinosi. Eu mi-am spus ideile mai mult sau mai putin bune. Unele din ele s-ar putea pune in aplicare cu cel mai mic cost. Tot eu daca as fi politician si primar :d (cred ca mai bine numeam topicul ,, Ce ati schimba daca ati fi primar?'') as creste importanta si partii stangi a falezei cu chioscuri de lemn care vand suveniruri si carti ca totul sa se termine in Palatul Navigatiei unde ar fi o colectie de tablouri si poze cu orasul nostru din perioada interbelica si multe alte obiecte care sa arate pentru cei care viziteaza sau pentru necunoscatori ca orasul nostru a fost odata perla Romaniei . Palatul Navigatiei l-as orna cu lumini inteligente care sa scoata in evidenta arcadele si arhitectura de stil romanesc. Va dati seama ce fel ar aparea in ochii turistilor orasul nostru cand vor vedea o asemenea cladire? o sa-si doreasca sa opreasca sa o admire.

Pot sa spun mai multe dorinte?

1. Sa o schimbam cu cea a ungurilor :idea:

2. Sa o concesionam pe 20 de ani arabilor de la Burj al arab :idea: , spun 20 ca sa mai apuc sa vad :lol: si eu ceva dupa ce revine municipalitatii :lol:

3. Sa facem un parteneriat intemunicipal cu japonezii din orice orasel al acesti tari :idea:

4. Sa facem telegondola in zig zag peste Dunare cu oprire finala la Mamaia, si cu conexiuni intre Piatra neamt si Nisipurile de aur :idea:

5. Sa se inchida circulatia pe superioara si sa se deschida numai cabinete stomatologice :geek:

6. Pe inferioara sa fie demolate toate locantele/bodegile/ pentru a se amenja un parc de distractii gen Galdisneyland :idea: ....daca cineva este interesat mai am, dar cer drepturi de autor :!:

Datorita indiferentei si ironiilor nu se poate face nimic in orasul nostru. Galatiul a devenit capitala lipselor de idei, a lipselor de initiativa si a indolentei.

• 2 weeks later...

In al treilea rind ar trebui interzis ORICE fel de acces cu masina pe faleza inferioara, cu exceptia celei care ridica gunoiul dimineata. sa zicem si pentru cele care fac aprovizionarea, dar numai la ore bine stabilite (dimineata devreme).

Da masinile de salvare sau pompieri? Ele de ce sa nu aiba voie?

In plus cei care ne conduc nu fac nimic. Ei promit in campanie iar cand se trezesc la putere se trezesc incoltiti si trebuie sa respecte nist ordine mai de sus altfel sunt elimnati. Cel putin asa am inteles din Zeitgeist.

Da masinile de salvare sau pompieri? Ele de ce sa nu aiba voie?

In plus cei care ne conduc nu fac nimic. Ei promit in campanie iar cand se trezesc la putere se trezesc incoltiti si trebuie sa respecte nist ordine mai de sus altfel sunt elimnati. Cel putin asa am inteles din Zeitgeist.

De acord!!

Vad ca multi sustin ca "eu" daca as fi as face... NU ati face nimic, pentru simplul motiv ca nu aveti cum sa ajungeti vreodata in vreo functie, cu gandirea asta (trist insa asta este adevarul). Daca voi credeti ca primarul taie si spanzura, va inselati amarnic. Cei care ajung acolo, beneficiaza de "suport" politic in campanii (promovare, "spate" samd.), cu alte cuvinte se "pompeaza" sume colosale de bani intr-o campanie si atunci cand tu ajungi "sus" bineinteles ca "trebuie" sa iti "amintesti" de cei care te-au sustinut. In caz contrar, esti "fortat" prin diverse metode, si in final vei ajunge sa pleci fara sa faci absoult nimic... Ma opresc aici cu detaliile ca oricum discutia nu isi are rostul... Insa lumea reala este cu totul alta decat ceea ce se vede pe la TV sau presa...

Ai dreptate ca nu poti ajunge primar decat daca te bagi in politica si te murdaresti. Nu exista oameni curati in politica insa lucruri de bun simt , marunte se pot face. La altii de ce se poate (si aici ma refer la alte orase din Romania) si la noi nu se intampla NIMIC? Dar absolut nimic. Cate orase ne-au depasit pe plan economic,cultural, social si nu numai, in doar 10-15 ani, ma ia groaza.

Ieri am fost pe faleza, cred singura realitate superba a Galatiului cu valoare sentimentala inca de pe vremea lui Ceausescu. Titlul topicului, desi serios sunt convins, imi smulge un zambet ironic in coltul gurii. Ce schimbari?!?!

Pai in primul rand tot ceea ce se numeste verde, sau mai bine zis, tot ceea ce candva era verde, acum de un galben uscat(in special gazonul). Apoi curatenia in general, incepand cu acele cosuri de gunoi neincapatoare si insuficiente in weekend in special si terminand cu suprafata propriu-zisa de beton a falezei. Am citit undeva ca in capitala Thailandei poti circula pe trotuare in ciorapi albi si nu se murdaresc.....la fel si pe faleza noastra ;) In afara faptului ca e plin de ulei de motor din loc in loc(ca deh, s-au facut lucrari in ultimul timp pe faleza, si ADP-ul si-a plimbat pe aici fosilele din paleozoic numite tractoare)mai e si plin de gramezi de argila si pietris. Am vazut cu durere o pustoaica de cativa anisori care era pe role si a cazut zdrelindu-si palmele si genunchii. Motivul? Roata din fata i se oprise in cateva pietre. Ceilalti roleri mai experti reusesc sa evite, dar copiii? Cei care construiesc inca acel minunat restaurant pe faleza si cei care inlocuiesc bancile(a cui spaga o fi de data asta?), ca si minunatii lucratori ai ADP-ului oare nu reusesc sa lase asfaltul curat dupa ce si-au terminat "treaba"?

Ma intrebam daca vreunul din edilii acestui oras sau membri ai familiilor lor se plimba cateodata pe faleza.....si daca da, oare cum se simt cand vad atat de multa indolenta si nesimtire?

Ar fi multe de spus, enorm de multe, ma opresc aici insa deoarece am convingerea ca si acest replay nu e si nu va fi niciodata citit si luat in seama de catre cineva cu inima curata si cu puterea de a schimba ceva in peisajul galatean.

Sa auzim doar de bine!

• 1 month later...

mai eu mi-as dorii: 1.sa nu mai fie "legea" aia cu interzisul bicicletelor pe faleza de jos :( :roll: - e o prostie!!! copii se dau cu bicicleta printre blocuri, atacati de caini vagabonzi; 2.manelele sa fie scoase :twisted: ; 3.mai multe spatii verzi, adica sa fie iarba aia mai verde, mai sanatos, mai udat ca sa miroase mai frumos :geek: 4.gunoaie adunate, macar sa fie diferite cosuri pentru hartii,plastic 5.frunza sa nu fie adunata de pe iarba, ca e bun pentru plante 6.lacuri de joaca ptr copii (mai multe) 7.cladiriile cum ar fi 'Libertatea 2000' sa fie renovate ori distruse si mai sunt cateva lucruri cum ar fi sa nu mai fie atata praf

• 1 month later...

In weekend am fost pe Faleza Dunarii. Am ramas uimita cat de bine poate sa arate, cu locuri de joaca moderne, gazon aranjat la mare arta, malul intretinut corespunzator, pista pentru biciclete, trambuline pentru patine cu rotile. Cateva poze:

• 4 weeks later...

un prieten imi spune:

"daca as sta la dunare as vinde pe faleza in loc de porumb pe batz , peste pe batz, as sta cu undita non-stop si in loc de masina mi-as cumpara o barca, mi-as cumpara cel mai eficient colac si as sta in dunare tot timpul ", interesanta viziune

• 6 months later...

Eu locuiesc pe aproape de Palatul Navigatiei. Este o cladire foarte mare si frumoasa, insa goala. Cred ca sunt cateva birouri acolo, dar au o sala mare care ar putea fi folosita in scopuri mult mai bune, decat sa o inchirieze o data sau de 2 ori pe an, vanzatorilor de covoare din alte orase.

Si o alta chestie pe care as mai face-o, ar fi sa tai toti boschetii dintre faleza superioara si cea inferioara, sau macar sa-i aranjez putin...daca treci seara, nu poti sa nu te gandesti cine se ascunde prin ei. Plus, ca atunci cand cobori scarile, te zgaraie toate crengutele.

Eu as amenda gardienii care stau degeaba sau ne amendeaza pe noi. Na! Ce sa zic...si as desfiinta tot! Sa ramana numai barurile de la Trecere Bac, Valurile Dunarii si...Palatul Navigatiei. In rest, as desfiinta si demola tot. De ce? Pentru ca Primaria da autorizatii de distrugere a falezei tuturor ciumpalacilor. Ciumpalaci care, la randul lor, dau ocazia altor ciumpalaci sa se manifeste. Ce dreaq cauta porcaria aia pentru dat cu pumnii in ea sa-ti masori muschii? In jurul ei se aduna toti cercopitecii orasului si fac mai rau ca gorilele cand sunt in perioada de imperechere speriind copiii din zona. Unde mai pui ca Malnas a ajuns concurenta la Divino. Se aude muzica pana la Trecere Bac, nu va mint, azi am fost cu sotia si copilul...Si chiar nu stiu de cand tancurile au acces pe spatiul verde? Aaa, de cand le-a dat primaria autorizatie si le-a luat dreaq mintile...

http://img43.imageshack.us/i/p0506101830.jpg/]

Edited by AdiTZA