Jump to content

Programul "Euro 200" - ajutor pentru calculator


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lista beneficiarilor programului Euro 200, pe internet

Doar jumătate dintre familiile elevilor şi studenţilor care au depus o cerere eligibilă pentru ajutorul financiar de achiziţionare a unui calculator se află şi pe lista de beneficiari. Astfel, dintre cei 1.307 de solicitanţi din judeţul Galaţi, doar 674 se regăsesc pe lista publicată pe site-ul programului Euro 200, la sfârşitul săptămânii trecute. În acest an, pentru prima dată, Ministerul Educaţiei a cerut realizarea unor anchete sociale în fiecare judeţ, pentru că erau foarte multe solicitări pentru cumpărarea unui computer de către familii cu venit declarat zero. Eventualele contestaţii pot fi depuse până vineri, 10 iulie, acestea urmând să fie rezolvate până pe 27 iulie. În această ultimă zi va fi afişată şi lista finală cu beneficiari. Deşi nu s-au dat asigurări că mai există bani în bugetul ministerului şi pentru acest program, pe site-ul programului, beneficiarii află că eliberarea bonurilor valorice se face până pe 3 august.

http://www.viata-libera.ro/articol-List ... et__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Continuă programul "Bani pentru calculator"

Programul prin care elevii şi studenţii pot beneficia de un ajutor financiar la achiziţionarea unui calculator continuă şi în acest an. Totuşi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului intenţionează să modifice metodologia de acordare a ajutorului financiar. Astfel, conform proiectului noii metodologii, anchetele sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei devin obligatorii. De asemenea, în situaţia în care beneficiarii eligibili au venituri egale, se vor aplica criterii suplimentare pentru departajare. Acestea vor fi, pentru elevi, media generală şi numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar, iar pentru studenţi obţinerea a minim 50 de credite în anul universitar anterior depunerii cererii.

Conform calendarului în vigoare, elevi şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care au un venit brut pe membru de familie sub 150 lei, pot depune la instituţia de învăţământ o cerere şi actele doveditoare, până la sfârşitul lunii martie. Beneficiarii primesc echivalentul în lei a 200 de euro pentru a-şi cumpăra un computer personal nou.

http://www.viata-libera.ro/articol-Programul_Euro_200_continua_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Înscrieri pentru programul "Euro 200"

Elevii şi studenţii care-şi doresc să primească cei 200 de euro ajutor pentru achiziţionarea unui computer pot deja depune cererile la secretariatele şcolilor până pe data de 21 aprilie.

Afişarea listei beneficiarilor pe site-ul ministerului se va face pe 1 iunie.

Elevii şi studenţii acceptaţi vor primi bonurile valorice în perioada 24 iunie - 30 iulie.

Mai multe detalii pe http://www.edu.ro/index.php/articles/13604, unde apare publicată hotărârea de guvern.

http://www.viata-libera.ro/articol-Au_inceput_inscrierile__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Campioni la „Euro 200” - elevii din rural

Dintre cei 498 de elevi din judeţul nostru care au primit cupoane în valoare de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator, doar 4 sunt din municipiul Galaţi. În afară de alţi câţiva elevi care sunt din Tecuci, grosul beneficiarilor se află în mediul rural, din cauză că ierarhizarea se face în funcţie de veniturile cele mai mici pe membru de familie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Campioni_la_%E2%80%9EEuro_200%E2%80%9D_-_elevii_din_rural_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Programul "Euro 200" nu permite cumpărarea unui computer

Pentru că sunt săraci lipiţi, părinţii multor beneficiari ai acestui program sunt nevoiţi să restituie vaucherele. Cu echivalentul în lei a 200 de euro nu se poate cumpăra un computer. Zeci, chiar sute de vouchere destinate achiziţionării de calculatoare prin programul guvernamental „Euro 200” sunt returnate anual la Inspectoratul Şcolar pentru că nu pot fi utilizate de beneficiari. Motivul? Familiile copiilor care primesc acest ajutor nu au venituri care să le permită completarea sumei necesare pentru achiziţionarea unui calculator nou. Cu echivalentul în lei a 200 de euro nu se poate cumpăra un computer. „Obligatoriu trebuie să mai pui ceva, or, mulţi beneficiari ai acestor ajutoare au venituri «zero» şi sunt adevărate «cazuri sociale». În aceste condiţii, mulţi nu au bani pentru completare sumei şi aduc înapoi la şcoală tichetele valorice”, afirmă inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

La Galaţi, ministerul a avizat anul acesta aproximativ 500 de dosare ale beneficiarilor programului „Euro 200”. Aceştia au la dispoziţie toată luna august pentru a-şi cumpăra computerele. Până la începutul anului şcolar, trebuie să şi dovedească, prin facturi şi procese verbale de predare-primire, că au folosit aceste vouchere.

Onuţ Atanasiu crede că, în toamnă, cel puţin 100 de tichete valorice se vor întoarce la Inspectorat pentru că nu vor putea fi folosite. „Din punctul meu de vedere statul român ar trebui să le dea acestor copii direct calculatoarele, cu sisteme de operare preinstalate. Poate la nişte preţuri mai mari, dar cu certitudinea că ele ajung la copii şi cu posibilitatea de a le urmări direct”, mai spune inspectorul general adjunct de la Inspectoratul Şcolar Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Euro_200-_-_un_program_sortit_esecului_0_315568525.html

Link to comment
Share on other sites

Poi, asa ar trebui. Sa le dea calculatoare direct copiilor. Unde au vazut guvernantii calculatoare de 200EUR in Romania? Ei au de cateva mii, probabil. Sa le doneze! Nu cred ca acelor copii saraci le trebuie neaparat calculatoare. Haine, mancare, gratuitati...etc, ar fi binevenite. Dar nu la noi. Bine ca se poate la altii...Ooooffff!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Programul Euro 200 continuă şi în 2011

Elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri mici pot primi şi în acest an un bon valoric de 200 de euro, ca să-şi achiziţioneze un calculator.

Programul se derulează prin instituţiile de învăţământ, iar posibilii beneficiari trebuie să-şi depună cererile şi actele doveditoare privind veniturile familiei în perioada 1-21 aprilie 2011. Beneficiarii bonurilor valorice sunt tinerii în vârstă de până la 26 de ani, care urmează învăţământul de stat sau particular acreditat şi care provin din familii cu venituri brute lunare de maxim 150 de lei pe fiecare membru. Numărul total de beneficiari va fi stabilit în funcţie de suma alocată acestui program.

Între 19 aprilie şi 19 mai au loc anchetele sociale şi evaluarea solicitărilor, iar pe 1 iunie, pe siteul www.euro200.edu.ro, se afişează lista cu beneficiarii acestui ajutor financiar. Eventualele contestaţii se depun în maxim cinci zile de la afişarea listei. Bonurile valorice vor fi eliberate de instituţiile de învăţământ în perioada 24 iunie – 30 iunie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Programul_Euro_200_continua_3.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ministrul Nica promite minicomputere gratuite pentru elevi şi studenţi

Ministrul pentru societatea informaţională, Dan Nica, le-a propus participanţilor la Consiliul Naţional al Elevilor din România, desfăşurat la Galaţi, un proiect prin care elevii şi studenţii români ar putea primi, gratuit, mini-computere, cu ajutorul cărora pot realiza proiecte IT. Potrivit ministrului, este vorba despre un PC miniatural - cunoscut sub denumirea de Raspberry Pi -, în valoare de câte 35 de dolari, inventat de un grup de profesori din Cambridge.

Raspberry Pi este o placa de bază de dimensiunea unui card de credit care se conectează la TV şi la tastatură. Este un PC miniatural cu procesor ARM care poate fi folosit la multe dintre acţiunile ce se realizează, de obicei, prin intermediul unui PC desktop, precum calcul tabelar, procesare de text şi jocuri. De asemenea, micuţul PC permite şi vizionarea de conţinut video HD.

Potrivit ministrului Dan Nica, anul trecut, Google a distribuit în Marea Britanie 15.000 de astfel de computere. În măsura în care şi elevii şi studenţii din România vor fi interesaţi de o astfel de ofertă, mini-computerele ar putea fi distribuite gratuit, tinerilor fără mari posibilităţi materiale, prin intermediul unei platforme de înscriere on-line, a mai spus ministrul. Potrivit acestuia, fondurile necesare achiziţiei de computere ar putea fi găsite prin accesarea de proiecte europene, dar şi din partea societăţilor care ar putea beneficia, pe viitor, de invenţiile tinerilor realizate cu ajutorul acestor mini-computere. „Este un calculator special conceput de o fundaţie non-profit, pentru a da acces celor care nu au resurse necesare şi mai ales să le stârnească curiozitatea pentru utilizarea calculatorului, pe dezvoltare de programe, conectare… Avantajul este că, fiind bazat pe Linux, nu plăteşti taxe de licenţă şi poţi să dezvolţi  programe pe care le poţi vinde. Sunt mulţi care au făcut bani frumoşi cu aşa ceva, de pildă s-au creat jocuri pe telefoane mobile, aplicaţii. Anul trecut, Google a dat gratuit 15.000 de astfel de device-uri copiilor din Anglia. Am vorbit şi eu cu fundaţii, iar în Galaţi vom avea cu siguranţă un experiment, le vom distribui, pentru a vedea gradul de interes. Am propus acest lucru şi Consiliului Naţional al Elevilor pentru a vedea gradul de interes şi dacă putem interveni la nivelul Guvernului pentru a susţine un astfel de proiect pe care îl văd că ar putea fi finanţat prin fonduri europene. În România s-ar putea distribui astfel de device-uri de ordinul zecilor de mii”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, finanţatorii unui astfel de proiect ar putea fi şi companiile care ar avea de câştigat în urma invenţiilor pe care le-ar putea face tinerii, cu aceste mini-computere: „În România şi-au arătat interesul mai mulţi dezvoltatori, pentru că ei vor fi ulterior beneficiarii lucrurilor care vor fi dezvoltate de utilizatorii acestor dispozitive. De exemplu, dacă vrei să dezvolţi o anumită aplicaţie pentru telefonia mobilă, asta înseamnă creşterea utilizării pentru cei din telefonia mobilă, iată potenţiali parteneri!”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Creşte numărul elevilor care primesc 200 de euro

Subvenţia de 200 euro pentru cumpărarea unui calculator va putea fi acordată unui număr mai mare de elevi şi studenţi, întrucât Guvernul a majorat de la 150, la 250 lei, pragul de venit brut pe membru de familie, pentru cei care vor să beneficieze de subvenţie. Plafonul de venit nu mai fusese actualizat din anul 2004. De asemenea, Guvernul a aprobat şi noul model al bonului valoric de care vor beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venit brut lunar pe membru de familie de 250 de lei. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi e destinat achiziţiei de calculatoare.

Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru derularea acestui program în 2018 este de 12.328.000 lei pentru un număr estimat de 13.514 beneficiari. În 2017 au fost aproximativ 12.000 de beneficiari, iar de la debutul programului, în cei 14 ani, au beneficiat de acest sprijin peste 297.000 de elevi şi studenţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Se depun noi cereri pentru bani de calculator

Elevii şi studenţii pot depune şi anul acesta cereri pentru a obţine ajutorul de 200 de euro pentru obţinerea unui calculator. Dosarele se depun până pe data de 19 aprilie. Pot beneficia de acest ajutor elevii şi studenţii cu vârsta până în 26 de ani care provin din familii cu un venit lunar brut de maximum 250 de lei pentru fiecare membru. Afişarea listei cu elevii eligibili se va afişa pe 30 mai. În perioada 31 mai - 20 iunie se depun contestaţiile, iar rezultatele finale se vor afişa pe 4 iulie. Eliberarea bonurilor valorice se va face în perioada 22 iulie - 9 august, cupoanele putând fi utilizate până pe 10 octombrie 2019.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.