Jump to content

Primăria Galaţi, intrarea prin spate!

Recommended Posts

Posted

Intrăm pe uşa din spate

Cine ne închide în nas uşa Primăriei?

* Contribuabilul, în fund, pe dreapta… *

Pentru cine nu este din Galaţi ar putea fi o surpriză. Proastă, dar surpriză. Pentru cunoscători, este doar o tradiţie dusă mai departe, de-a lungul mandatelor, datorită unei mentalităţi la fel de învechite precum clădirea în sine. Vorbim despre sediul Primăriei municipiului Galaţi şi… uşa sa. Adică uşa din faţă, aceea din stradă. Exact, vorbim de intrarea pe care o folosesc politicienii în campaniile electorale, promiţând că dacă vor fi aleşi primari, o vor ţine larg deschisă. Aşa, ca un fel de metaforă-promisiune pentru ce ar trebui să însemne respectul faţă de contribuabil şi transparenţa administraţiei locale. Adică vise pentru gălăţeni şi simple discursuri pentru politicieni.

Am pierdut şirul anilor în care, prin campanii electorale, ni s-a promis că „viitorul primar” va deschide uşa din faţă a Primăriei. Ca să intre cetăţeanul prin faţă, din stradă, nu să ocolească, aşa cum face acum, de parcă s-ar duce, umil, la vreun stăpân. Sau de parcă s-ar strecura, ruşinat, de cine ştie ce faptă prin intrarea din dos. Uşa din faţă a Primăriei s-a deschis de câteva ori. O dată chiar pe vremea fostului primar Eugen Durbacă. Se mai întâmplau minuni chiar şi pe vremea aceea. Nu aveau legătură cu cetăţeanul şi respectul faţă de acesta, ci cu alte treburi: vizite oficiale, ori pur şi simplu orgoliul unor cetăţeni „mai egali” decât alţii… Uşa s-a mai deschis, îmi spune un coleg încercând să-mi împrospăteze memoria, când a venit, prima oară, în primărie, viceprimarul Mircea Cristea. Personal nu îmi amintesc momentul şi ar fi trebuit, dat fiind raritatea ocaziei. Poate eram în concediu. Parcă îmi şi pare rău; să ratezi o astfel de ocazie este ca şi cum te-ai fi dus să tragi un pui de somn în timpul eclipsei totale de soare…

În fine, cert este că de-a lungul celor 20 de ani de democraţie, uşa Primăriei s-a deschis doar de câteva ori. Probabil s-a creat aşa un curent mare, că toţi cei din instituţie au decis de comun acord că noua situaţie „trage” şi ştiţi cum este: dacă te trage curentul tare, poţi să şi dispari. Ca să nu răcească funcţionarii, ori să nu fie luaţi „de curent” poate, uşa a fost închisă din nou. Şi a rămas încuiată bine. Am încercat-o ieri, conştiincioasă, ca să nu scriu cumva vreun neadevăr. Ar fi existat şanse de 1 la sută ca uşa să fie deschisă, dar… Uşa este la fel ca întotdeauna: scorojită, precum politeţea demonstrată… în strada mare de administraţia locală. Nu contează că în Primărie lucrează (cel puţin teoretic!) doi viceprimari tineri. Nu contează nici că (tot teoretic) în Primărie nu mai există angajaţi pensionari.

Mentalitatea celor de acolo este la fel de venerabilă ca un pensionar de 82 de ani. Atât timp cât uşa din stradă va fi închisă, cât cetăţenii vor intra în această instituţie publică „prin spate”, atât timp cât infochioşcul de la parter zace scos din priză de un an de zile, să nu ne mai vorbească nimeni despre „transparenţa deciziilor”, „mentalităţi schimbate” ori „respectul faţă de cetăţean”. Ştiţi ceva? Până la urmă, singurul care nu a promis în nicio campanie electorală că va deschide, cetăţenilor, uşa din faţă a Primăriei este actualul primar Dumitru Nicolae. Asta decizie asumată!

http://www.viata-libera.ro/articol-Cine ... iei_2.html

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.