dcp100168 Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Sprijin legal pentru chiriaşiStatul va “frana” elanul proprietarilor de a majora preturile chiriilor dupa bunul lor plac. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pregatesc o lege prin care pretul unei chirii sa fie stabilit dupa niste criterii fixe, valabile in toata tara. Expertii imobiliari din Galati nu sunt de acord cu acest proiect.Chiria pentru o locuinta de pe piata libera va fi stabilita din acest an în functie de criterii fixe, si nu dupa bunul plac al proprietarilor care cauta un câstig cât mai mare într-un timp cât mai scurt. Cel putin aceasta este intentia statului care a anuntat ca Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au in lucru o lege a chiriilor. Decizia a fost luata dupa ce in ultimii ani, proprietarii imobilelor au dezvoltat adevarate afaceri din veniturile obtinute din chiriile pe care le-au majorat in functie de necesitati.Asa se face ca in ultimii ani chiria pe o luna a crescut de cateva ori astfel incat spre exemplu, in prezent, in Galati, s-a ajuns ca chiria pe o luna sa fie egala cu salariul unuia dintre chiriasi, daca in apartament locuieste o familie.Spre exemplu, chiria pe o luna oscileaza intre 150 si 600 de euro, in functie de numarul de camere si de confortul oferit. Cu toate acestea, expertii imobiliari nu sunt de acord cu aceasta initiativa spunand ca daca omul este proprietar pe un imobil si vrea sa il inchirieze unei alte persoane fizice, este treaba lor ce si cum se inteleg. “Se incearca aceeasi strategie ca la vanzarea de imobile, unde indiferent de pretul vanzarii, statul are pretul lui impus prin valoarea minima pe zona, iar sub aceasta valoare nu poti coboara. Nu putem compara cu ce se intampla in alte tari europene. Acolo se apara, intr-adevar, dreptul partilor, dar pretul de inchiriere ramane la latitudinea partilor din afacere, nu il impune statul. Si acest pret poate fi foarte mare sau foarte mic, fara a tine cont de nu stiu ce grila de preturi. Daca eu am un imobil si trebuie sa plec o perioada de timp din tara, iar ca sa nu stea apartamentul gol, prefer sa bag niste chiriasi pe o suma modica numai ca sa aiba cine intretine imobilul. Statul nostru vine si ma conditioneaza ca trebuie sa inchiriez cu minim sau maxim nu stiu cat. E o tampenie. Iar cel care a debitat asta ...din partea mea «multa sanatate». Deja se vede de la o posta disperarea unora de a mai taxa ceva, orice, numai ca sa mai bage niste bani in buzunarul statului. Despre drepturile omului nu se mai tine cont de foarte mult timp, iar despre notiunea de proprietate privata pe care o are statul mi-e jena sa comentez” a spus Gabriel Baicu, reprezentantul agentiei “Retrocasa”.Pe de alta parte, expertii imobiliari sustin ca aceasta lege ar favoriza evaziunea fiscala. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Directiei de Finante Publice Galati, George Marinescu, si in prezent exista evaziune fiscala in acest domeniu insa este tinuta din scurt. “Nu putem spune ca nu exista, ar insemna sa afirmam ca nu exista nicio chirie neimpozitata, ori cum in orice sector de activitate exista o doza mai mica sau mai mare de evaziune”, a spus Marinescu.Potrivit oficialilor Ministerului, noul pachet de legi este aproape gata si urmeaza sa ajunga pe masa Guvernului in luna aprilie, urmand sa fie aprobat cel mai probabil in luna septembrie a acestui an. Legea locuintelor va reglementa atat relatia proprietar-chirias, cat si dezvoltarea de proiecte in parteneriat public-privat.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12Se pregăteşte cumva o nouăm lege inaplicabilă? Eu aşa am impresia...
patricia Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 eu ma indoiesc ca chiriile sunt impozitate.cat priveste intentia ministerului lucrarilor publice, e jenanta.statul are voie sa intervina in relatiile dintre un cumparator - chiariasi in cazul nostru - si vanzator?nu e ca si cum primarul ar veni in piata centrala si i-ar spune unui vanzator de ceapa ca trebuie sa o vanda la 0,2 lei, kilogramul?
Recommended Posts