Jump to content

Tablă groasă pentru Nabucco?


dcp100168

Recommended Posts

Producţia de tablă groasă, reluată la Combinat

* Deşi este centru de excelenţă în tablă groasă, Combinatul nu poate spune că stă bine la fabricarea acestui sortiment din cauza nivelului redus de comenzi, activitatea unui laminor fiind oprită de câteva luni, iar celălalt laminor funcţionând în hopuri.

Producţia de tablă groasă, un produs cu valoare adăugată mică, a cărui fabricaţie nu poate fi considerată din acest punct de vedere o afacere rentabilă, este afectată de nivelul scăzut de comenzi, în condiţiile în care acest lucru ar trebui să fie unul dintre punctele forte ale colosului siderurgic, care este centru de excelenţă şi care asigura până acum câteva luni, respectiv până la aparţia crizei economice, circa 40% din producţia de tablă groasă realizată la nivel european de către combinatele aflate în ograda ArcelorMittal. Volumul redus de comenzi a determinat închiderea acum câteva luni a Laminorului de Tablă Groasă 1 şi funcţionarea cu intermitenţe a Laminorului de tablă Groasă (LTG) 2, unde a fost transferată o parte dintre angajaţii celuilalt laminor. Începând cu data de 5 iulie, activitatea LTG2 a fost oprită, acesta fiind repornit la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca în decurs de câteva zile să se producă efectiv primele şarje de tablă groasă.

Închiderea LTG2 a avut şi efecte neplăcute, şi anume oprirea temporară a producţiei de ţevi de la ArcelorTubular Products Galaţi, unde lucrează 190 de persoane, societate înfiinţată acum câţiva ani prin desprinderea secţiei de ţevi sudate din cadrul Uzinei de Laminate Plate. Din acest motiv, 130 de angajaţi ai ArcelorMittal Products Galaţi au fost trimişi în şomaj tehnic de pe 5 şi până pe 20 iulie, urmând să primească pentru zilele în care vor fi nevoiţi să stea acasă 85% din salariu plus sporul de vechime. Decizia de trimitere a celor 130 de angajaţi în şomaj tehnic a fost luată deşi existau comenzi de ţeavă, dar fiind de un nivel redus, acest lucru nu i-a convins pe cei din conducerea Combinatului să repornească activitatea LTG2 pentru a produce tabla groasă necesară fabricării celor 90 de tone de ţeavă, cât reprezentau comenzile existente acum câteva zile la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi. "Volumul de comenzi de ţeavă la ArcelorMittal Products Galaţi este acum de circa 2.300 de tone, iar din informaţiile pe care le am, toţi cei 130 de angajaţi vor reveni la lucru începând de lunea viitoare, odată cu reluarea funcţionării LTG2. Au existat şi până acum comenzi pentru producerea de tablă groasă din partea ArcelorMittal Products Galaţi care aveau comenzi de ţevi de circa 90 de tone, dar cei din conducerea Combinatului au spus că nu pot reporni LTG 2 pentru producerea tablei groase necesare fabricării celor 90 de tone de ţeavă, motivând faptul că nu ar fi fost rentabil, în sensul că laminorul de tablă groasă ar fi trebuit repornit doar pentru o zi", ne-a declarat liderul SSM, Gheorghe Tiber. Ţinând cont de faptul că nici cele 2.300 de tone de ţeavă nu ar determina funcţionarea LTG2 pe o perioadă foarte lungă pentru fabricarea tablei groase care va fi livrată către ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, ai căror angajaţi vor avea cel puţin o lună de lucru pentru a produce cele 2.300 de tone de ţeavă, se pare că repornirea laminorului de tablă groasă s-a datorat apariţiei altor comenzi, pe "bursa zvonurilor" circulând o informaţie potrivit căreia ArcelorMittal Galaţi ar urma să producă tabla groasă necesară realizării proiectului Nabucco, la care România va fi una dintre ţările implicate, şi care va fi semnat azi de către premierul Emil Boc. Se va vedea în următoarele luni dacă acest gazoduct va revigora producţia de tablă groasă a Combinatului.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

Cine este in carti pentru livrarea tevilor gazoductului Nabucco

Gazoductul Nabucco ar putea da de lucru la aproape toata industria producatoare de tevi autohtona, insa in acest moment nu se stie daca acestia se vor numara printre furnizorii proiectului nici pentru portiunea de pe teritoriul Romaniei, cel mai probabil castigatorul urmand a se decide in urma unei licitatii.

Numai combinatele siderurgice de la Galati, detinut de cel mai mare producator de otel la nivel mondial, ArcelorMittal, si Helitube Bucuresti au capacitatea de a produce in tara tevi sudate cu diametru mare. Helitube Bucuresti este controlata de firma Metaltrade International, detinuta de omul de afaceri Corneliu Gavaneanu, care are in proprietate porturile Docuri si Bazinul Nou din Galati.

„Nu se poate discuta in acest moment cine o sa livreze teava gazoductului la o zi dupa semnarea acordului, este prea devreme. Se va tine o licitatie internationala. La ultima constructie de conducta din tara pentru transportul de gaze catre zona balcanica teava a fost furnizata de ArcelorMittal Galati", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Medias, care detine 16,7% din NabuccoGas Pipeline International.

Pentru constructia intregului proiect vor fi necesare tevi sudate cu un diametru de 1,4 metri intinse pe o lungime de 3.300 de kilometri.

Proiectul de aproximativ 3.300 de kilometri, care va traversa Turcia si va ajunge pana in Austria, a fost estimat la 7,9 miliarde de euro, in conditiile in care piata siderurgica autohtona s-a cifrat anul trecut la 3 miliarde de euro.

Nu exista date cu privire la costurile necesare pentru livrarea unui kilometru de teava necesar proiectului, preturile la tevi inregistrand fluctuatii puternice in ultima perioada, iar primele lucrari sunt programate pentru 2011, iar finalizarea in 2014-2015.

„Pentru constructia gazoductului pe teritoriul Romaniei exista fabrici de tevi sudate longitudinal cu diametru mare la ArcelorMittal Galati. Tevi sudate elicoidal produce Helitube Bucuresti, care are o fabrica tot la Galati. Pentru diametre mai mici, tevi sudate poate livra Tepro Iasi si Zimtub Zimnicea. Gazoductul are unele portiuni de tevi mai groase sau mai subtiri. Tevi mai mici produc ArcelorMittal Roman, Silcotub Zalau si Artrom Slatina", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.

Lucrarile de la proiectul Nabucco ar putea scoate din criza producatorii locali de tevi, care s-au confruntat in acest an cu o lipsa acuta de comenzi si majoritatea lucreaza in prezent la capacitate restransa, unele intrerupandu-si activitatea si disponibilizand din angajati pentru a mentine costurile sub control.

http://www.zf.ro/eveniment/cine-este-in ... -4639689//

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.