Jump to content

Se schimbă Codul Rutier?


Relu

Recommended Posts

Închisoare 24 de ore pentru vitezomani, teste de alcoolemie pentru orice abatere în trafic, fără ATV-uri pe drumurile publice, sunt doar câteva exemple din propunerea de completare a codului rutier.

Iniţiatorii proiectului au prevăzut sancţiuni dure pentru şoferii indisciplinaţi. Cei care merg cu dublul vitezei legale şi sunt opriţi în trafic, ar putea fi reţinuţi pentru 24 de ore. Pentru abaterile grave, permisul ar putea fi reţinut chiar şi trei ani.

În plus, şoferii vor fi testaţi cu alcooltestul de fiecare dată când vor fi opriţi, iar controalele nu se vor face numai de poliţiştii de la rutieră, ci şi de jandarmi şi poliţiştii comunitari.

O altă măsură, amendarea proprietarului maşinii, chiar dacă acesta nu s-a aflat la volan în momentul unei abateri de la Codul Rutier, a stârnit deja reacţia Asociaţiei Magistraţilor din România care consideră că prevederea încalcă drepturile omului. Cei care au venit cu propunerea explică faptul că în acest fel, autorităţile pot încasa amenzile mai repede.

Noutăţi sunt şi pentru viitorii şoferi. Poligonul ar putea redeveni obligatoriu. În plus, şoferii profesionişti ar putea să obţină permisul numai după probe de control al derapajului, acvaplanării şi după teste de simulare a impactului şi a răsturnării.

O altă modificare îi vizează pe cei cu mopede şi scutere. Ei vor putea să se plimbe doar dacă au permis de conducere. ATV-ul, considerat vehicul de teren accidentat, nu va mai avea ce să caute pe drumurile publice.

Iniţiatorii proiectului au venit şi cu o propunere cel puţin inedită: copacii de pe marginea drumului să fie tăiaţi, ca să existe mai puţine accidente grave. În acest moment, modificările sunt pe masa Consiliului Interministerial de Siguranţă Rutieră. Documentul nu a primit încă avizul Poliţiei Rutiere.

Realitatea

Link to comment
Share on other sites

Eu unul m-aș fi așteptat la altceva...

Ca exemplu, nu numai vitezomanii ci și soferii sub influența alcoolului sau cei ce nu se supun somațiilor (inclusiv identificare) polițiștilor să ajungă în fața judecătorului.

Pentru depistarea vitezomanilor să nu se mai înregistreze viteza instantanee ci viteza medie.

Chestia cu polițiștii comunitari nu-mi convine annoyed.gif ...nivelul lor de instruire lasă și asa de dorit hrmm.gif

Link to comment
Share on other sites

Eu nu sunt de acord cu: "amendarea proprietarului maşinii, chiar dacă acesta nu s-a aflat la volan în momentul unei abateri de la Codul Rutier"

E o mare tampenie... Acest punct se pare ca este conceput mai mult pentru o colectarea mai buna a amenzilor in detrimentul caracterului preventiv. Astfel apar suspiciuni si din pacate vor fi "periate" si alte propuneri care sunt bune.

Link to comment
Share on other sites

Schimbarea Codului Rutier nu va reduce in niciun fel numarul accidentelor de pe soselele din Romania. La infrastructura trebuie lucrat intai de toate..

Ai dreptate. Insa, cred eu, mai trebuie lucrat si la pregatirea soferilor. Aproape zilnic vad faze de nu-mi vine sa cred ca exista asemenea... specimene !!! Ar trebui reintrodus poligonul.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.