Jump to content

Peste 10% dintre liceenii gălăţeni doresc să plece din ţară


dcp100168

Recommended Posts

Peste 10% dintre liceenii gălăţeni doresc să plece definitiv din ţară

Un studiu privind migraţia şi orientarea absolvenţilor de liceu din Galaţi, realizat de profesorii Facultăţii de Filosofie -Sociologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, reliefează faptul că 11% dintre liceeni doresc să plece definitiv din ţară, 88% dintre elevii intervievaţi doresc continuarea studiilor în ţară, în timp ce 7,27% dintre ei aleg să plece la muncă în străinătate imediat după absolvire, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Numărul total de elevi cuprinşi în acest studiu este de 1.225 elevi de liceu şi elevi ai Şcolii de Arte şi Meserii aflaţi în anii terminali din judeţul Galaţi. Potrivit studiului „Migraţia şi orientarea profesională a elevilor de liceu”, faţă de anii anteriori (2006 şi 2007) se poate constata o scădere cu peste 3 puncte procentuale a celor care doresc să plece la muncă în străinătate imediat după absolvire şi o creştere tot cu 3 puncte procentuale a celor care doresc să-şi continue studiile. Alarmant este faptul că 11% dintre elevii chestionaţi intenţionează să plece definitiv din ţară. „Situaţia sugerează o scădere a atractivităţii plecării la muncă în străinătate în rândul absolvenţilor de liceu. Circa 88% dintre tineri doresc să-şi continue studiile, lucrând sau nu în acest timp, şi doar 7,27% doresc să plece la muncă în străinătate imediat după absolvire. Se poate constata o cantonare a celor care ar dori să plece definitiv din ţară în jurul a 11% din totalul respondenţilor (procentele fiind situate la acelaşi nivel în 2006 şi 2007), situaţie ce poate fi considerată drept îngrijorătoare”, a precizat lectorul universitar dr. Viorel Rotilă, coordonatorul proiectului.

Şi dorinţa unor câştiguri mai mari ca motiv pentru o posibilă plecare la muncă în străinătate a fost indicată de 40,65% dintre respondenţi, fiind urmată de posibilităţile de dezvoltare a unei cariere ce au fost indicate de 23,67% dintre respondenţi. În acelaşi timp, 57% dintre liceeni gălăţeni consideră că veniturile ce pot fi câştigate în ţară nu permit o viaţă confortabilă. Studiul arată că persoanele de gen masculin sunt mult mai orientate pentru plecarea în străinătate din dorinţa unor câştiguri mai mari, în timp ce pentru cele de genul feminin contează în principal posibilităţile de dezvoltare a unei cariere şi lipsa unui loc de muncă în România. „De remarcat că 5,39% dintre absolvenţii de liceu indică drept motiv al plecării la muncă în străinătate lipsa unui loc de muncă în România. Comparativ cu anii precedenţi singura modificare semnificativă o constituie creşterea cu 4 puncte procentuale a numărului celor care ar pleca datorită posibilităţilor superioare de dezvoltare a unei cariere, situaţie ce este de natură să sugereze posibilitatea unei modificări treptate a mentalităţilor”, a explicat decanul Facultăţii de Filosofie, dr. Ivan Ivlampie.

Cercetatea realizată de profesorii catedrei filosofie-sociologie de la Galaţi mai evidenţiază faptul că 52% dintre respondenţi au rude plecate la muncă în străinătate, la care se adaugă 14% care au unul sau ambii părinţi plecaţi. Totodată, 20% dintre elevi consideră că colegii lor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate s-au schimbat în rău, în acelaşi timp, circa 20% dintre respondenţi consideră că aceiaşi colegi s-au schimbat în bine, iar 53% consideră că nu s-au schimbat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.