Jump to content

Banii pentru CEC-urile Dacia, în decembrie


dcp100168

Recommended Posts

Banii pentru CEC-urile Dacia, în decembrie

Persoanele care au depus bani la CEC până în anul 1992 pentru achiziţia de autoturisme Dacia îşi vor primi banii într-o singură tranşă, începând cu 21 decembrie 2008, a anunţat, luni, ministrul Economiei şi Finaţelor, Varujan Vosganian. Modificarea va fi aprobată săptămâna viitoare. "Ambele tranşe de titluri, în sumă de 760 milioane lei, au fost incluse în execuţia bugetară din 2007", a adăugat Vosganian, într-o conferinţă de presă. A doua tranşă trebuia emisă la 21 ianuarie 2008, dar a fost înregistrată tot pentru decembrie 2007.

Iniţial, titlurile de stat pentru depăgubiri urmau să fie emise în două tranşe, prima având ca dată 21 decembrie 2007, iar a doua tranşă 21 ianuarie 2008. "CEC a stabilit 70 de sucursale unde se pot prezenta clienţii, începând cu 3 martie, pentru eliberarea scrisorilor de confirmare", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea. Preşedintele CEC spune că a primit o scrisoare de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici, prin care aceştia anunţau că vor încheia în mod gratuit actele pentru despăgubirile CEC. "Personal, cred ca circa 30% dintre cei care au depus bani pentru Dacii nu mai sunt în situaţia de a veni personal şi vor fi reprezentaţi, de aceea fac apel ca lumea să vină la bancă să-şi clarifice situaţiile privind documentele", a zis Gheţea. Pe de altă parte, preşedintele CEC nu se aşteaptă la mari retrageri de bani începând cu 21 decembrie, apreciind că o bună parte din despăgubiţi vor dori să păstreze banii în depozitele băncii. Odată cu primirea scrisorii de confirmare, despăgubiţii pot opta, în perioada 3 martie-21 decembrie, pentru transferul automat al sumelor, respectiv constituirea unui cont privilegiu, a unui cont de depozit sau a unui cont curent. De asemenea, clientul se poate prezenta începând cu 21 decembrie la ghişeele băncii pentru a retrage în numerar suma cuvenită. Titularii depunerilor pentru Dacii se vor prezenta cu "CEC-ul cu limită de sumă" şi act de identitate în original, în timp ce moştenitorii sau împuterniciţii vor aduce şi documente suplimentare. În cazul persoanelor care au pierdut CEC-ul cu limita de sumă, banca poate verifica în baza de date existenţa depunerii.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gălăţenii au de recuperat peste nouă milioane de lei

Pentru cei care au avut sume depuse la CEC pentru cumpărarea de autoturisme, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 156 din 19 decembrie 2007 (publicată în Monitorul Oficial nr. 883/21.12.2007) constituie un motiv de bucurie.

În sfârşit, după mulţi ani de aşteptare, gălăţenii, dar şi toţi românii care îşi făcuseră economii pentru maşina mult visată, pot acum să se gândească la despăgubirile pe care, conform legii, le vor primi. Începând din 3 martie, şi la sucursala judeţeană a CEC Galaţi deponenţii pot veni cu documentele necesare. Directorul de vânzări al instituţiei, Nicoleta Iliescu, ne‑a declarat ieri că procedura se desfăşoară normal: "Îi aşteptăm pe toţi cei îndreptăţiţi, nu sunt niciun fel de probleme, nu este aglomeraţie, nu există o ordine sau vreun fel de prioritate. Trebuie doar atenţie, să se aducă toate documentele şi să fie bine completate".

Valoarea totală a despăgubirilor

Statul va despăgubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achiziţionarea de maşini, indiferent de marca acestora, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 759,7 milioane de lei, echivalentul a 214,2 milioane de euro. Executivul a extins şi data-limită luată în calcul pentru constituirea depozitelor, astfel că vor fi acordate despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992. Data- limită până la care se aplică indexarea este 31 iulie 2007. Valoarea despăgubirii a fost determinată de CEC prin indexarea (de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007) a sumelor din cele 37.462 de depozite existente (în conturile active ce îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial) cu indicii preţurilor de consum.

La Galaţi, 461 de asemenea depozite

Gălăţenii care se ocupă zilele acestea de întocmirea documentelor necesare pentru obţinerea despăgubirilor sunt, potrivit Anexei la OUG 156/2007, în număr de 461. Suma la care au dreptul este de 9.229.162,44 lei şi vor intra în posesia acesteia, conform legii, prin intermediul titlurilor de stat. Acestea se emit în două tranşe, pe numele CEC, nu sunt negociabile, nu poartă dobândă şi au scadenţa la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise în prima tranşă au data de emisiune data de 21.12.2007, iar cele emise în cea de‑a doua tranşă au ca dată de emisiune data de 21.01.2008. Deponenţii din judeţele prezente în anexa amintită de la poziţia 1 la 27, adică de la Alba la Mureş inclusiv � unde intră şi Galaţiul n.a. ‑ vor intra în posesia despăgubirilor începând cu 22 decembrie 2008.

Documentele necesare

Pentru a intra în posesia sumelor la termenele stabilite, deponenţii titulari, mandatarii sau succesorii legali ai acestora, după caz, vor prezenta în original documentele "cec cu suma limitată�� şi "act de identitate�� valabil, acte de stare civilă, procura specială autentificată, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz.

De menţionat că documentele necesare diferă în funcţie de calitatea celui care solicită despăgubirile şi de numărul de titulari sau/şi moştenitori ai acestora, de aceea este bine să vă informaţi în prealabil citind OUG 156/2007 din MO nr. 883/21.12.2007, cerând relaţii la CEC sau pe site‑ul acestei instituţii bancare, la adresa http://www.cec.ro ‑ secţiunea Presa, unde este postat comunicatul băncii privind acest subiect.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22552

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.