dcp100168 Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Sâmbete libere doar cu bilet de voie Schimbare importantă în legislaţia muncii la nivel european: săptămâna de lucru creşte de la 40 la 48 de ore. Pentru români, situaţia ar fi similară cu cea de pe vremea lui Ceauşescu, când weekendul începea sâmbăta după-amiază. De 20 de ani, în România se lucrează oficial doar 40 de ore pe săptămână, de luni până vineri. Teoretic, fiecare oră muncită în plus se plăteşte suplimentar salariului de bază, or, modificarea votată în Parlamentul European permite angajatorilor să crească programul de lucru cu 8 ore fără a opera şi o creştere salarială. Românii riscă să rămână fără weekend prelungit, fiindcă europenii au majorat săptămâna maximă de lucru la 48 de ore. Ar fi, spun unii, o măsură normală de creştere a productivităţii în vremuri de criză. Dar, salariaţi din toate colţurile ţării, liniştiţi-vă deocamdată: creşterea săptămânii de lucru e o decizie politică pe care actualul guvern ezită deocamdată să şi-o asume. În mod firesc, modificarea Codului Muncii va fi operată doar după consultări îndelungate şi anevoiase cu partenerii sociali: sindicate şi patronate. Sensul creşterii programului la 48 de ore pe săptămână trebuie înţeles astfel: patronatul poate solicita prelungirea programului pe toată durata anului sau numai în anumite perioade, temporar, atunci când există presiunea onorării unor comenzi mari. Din acest punct de vedere, patronatele ar întâmpina cu mare căldură săptămâna de 48 de ore, pentru că, în situaţii neprevăzute, pot chema oamenii la treabă fără a-i plăti suplimentar. Media europeană se situează la 41,8 ore, iar cea românească la 41,1 ore pe săptămână. Numai că în ţara noastră, săptămâna de lucru nu seamănă deloc cu cea din Occident. Potrivit unor studii efectuate de firme specializate, ai noştri nu muncesc efectiv, în medie, mai mult de patru ore din cele opt cât se află la serviciu. La nivel european, pe fondul crizei, disputa privind numărul orelor de lucru pe săptămână este foarte aprinsă. Un grup de ţări condus de Marea Britanie (aici se regăsesc Germania, Polonia, Slovacia, Estonia, Malta) consideră că, în condiţii speciale, ar trebui să se lucreze până la 60 sau 65 de ore pe săptămână. Un alt grup, având în frunte Franţa, susţine că limitarea la 48 de ore este suficientă. În acest moment, doar 13 din cele 27 de state europene au trecut la săptămâna de 48 de ore. Opinie separată face Ungaria, care a propus reducerea săptămânii de lucru pentru bugetari la numai 32 de ore, adică la patru zile lucrătoare. Măsura ar viza reducerea cheltuielilor salariale, fiind văzută ca o soluţie anticriză, considerându-se că, altfel, bugetarii nu ar accepta disponibilizările. România are un termen de trei ani pentru a adopta noua lege europeană. Actualul guvern va amâna momentul unei decizii pentru că întâmpină oricum presiuni sociale enorme din cauza adâncirii crizei economice. A-i chema pe bugetari la muncă o zi în plus e ca şi cum ar interzice copiilor să mai mănânce ciocolată. Însă momentul în care vom fi nevoiţi să ne culcăm vineri seara mai devreme, pentru a fi odihniţi sâmbăta la serviciu nu e foarte departe. http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... t-de-voie/ Opinii, păreri? P.S. Eu sunt de multă vreme "european" din punctul ăsta de vedere
webstar Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Astia vor sa refaca pasii crizei din anii '30. Sa vad cum or sa reactioneze la miscarile sociale din '33, la aparitia comunistilor si la miscarile social-nationaliste de tip fascist. Trebuie sa fii foarte prost sa ai in fata o carte de istorie(istorie aproape contemporana) iar tu sa repeti aceleasi greseli. Eu nu sunt nici sociolog, nici istoric, dar sunt convins ca daca nu revin politicienii asupra acestei legi atunci vor avea nevoie de TAB-uri pe strada. Parca-i si vad pe francezi aprinzand masini in centrul Parisului, ne nemti casapind cativa patroni "ineficienti", pe greci testand coeficientul caloric al florei elene; Romanii or sa rabde asa cativa ani, ca noi suntem mai ascultatori dupa care urmeaza dezastrul. Si uite asa o sa se dezbine EU. PAREREA MEA
webstar Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Si ar mai fi ceva: Politicienii din romania(cu r mic) intai sa se gandeasca la faptul ca la nivel european lunile iulie si august sunt "moarte" apoi sa se gandeasca la mai multe ore pe saptamana. Practic un roman oricum lucreaza mai mult decat un vest european cu cca. 44 de zile lucratoare si pe mult mai putini bani, iar asta este doar vina managementului defectuos. Daca politicienii or sa persevereze in prostie, valorile europene vor emigra in tari mai democrate; China, Australia, Noua Zeilanda, Canada sunt doar cateva exemple. Sa vad cine ma primeste si pe mine. Taiwan si Macao fac parte din China si inca nu au adoptat programul de 6zile/saptamana, deci chiar si administratia din China e mai buna decat a noastra. Momentan m-am saturat sa muncesc intr-o companie care are profit(da, profit nu beneficiu) de aproape un miliard de euro/an iar eu sa fiu platit ca un bugetar. Sa ma puna sa muncesc mai mult si o sa ma satur si de Romania(de formatie evident!!!) si plec sa ascult o trupa prin Noua Zeilanda(in Noua Zeilanda e mai bine, ca sunt multe oi, la noi mai multi ciobani si unii au ajuns au ajuns la Bruxelles).
Relu Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Mărirea săptămânii de lucru n-ar avea nici pe departe efectul dorit. Și asta pentru că, așa cum s-a mai spus, metodele de conducere sunt stupide, inspirate din vechiul mod heirupiust: trage cât poți demult și-ți dau salariul pe care l-am negociat. Măcar pe vremuri, se mai dădea statutul de „fruntaș în producție” și te mai lipeai de niște avantaje Pe de altă parte, nu-mi pun mari speranțe pe sindicate. N-au nimic de oferit patronatului De ce le-ar băga în seamă cineva? Am apucat acele vremuri de dinainte de '89, când se lucra 6 zile pe săptămână. Cum dracu ne descurcam cu timpul liber?
toto Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Mi se pare o tampenie !Daca e criza inseamna ca oamenii n-au de lucru, nu prea sunt constracte! Si atunci de ce sa vina o zi in plus la munca?!?? Asta in condiitiile cand multe firme fac disponibilizari !!! E un non-sens.Mai mult, cred ca-i o gluma. Firma la care lucrez are contacte cu parteneri din Franta, Germania, Italia... si stiu foarte bine mentalitatea celor de-acolo. Ei bine, acesti occidentali isi cunosc foarte tare interesul iar pentru ei weekend-ul este SFANT. Sindicatele sunt foarte puternice. Tocmai ca sa se pastreze locurile de munca, de exemplu in Franta saptamana de lucru este de 36 de ore, iar in Germania este de 37,5. Ca si mentalitate, au fost cazuri cand pentru o urgenta au trebuit sa vina la munca si in weekend insa au fost foarte greu de urnit chiar daca erau platiti mult peste. In plus angajatilor le sunt interzise calatoriile de afaceri in weekend acestia putandu-se deplasa doar in zile lucratoare.Trebuie sa dea de gandit ca vor avea de suferit si alte ramuri ale economiei, cum ar fi Turismul ! Totul se inlantuieste, activitatile depind una de alta. A strica un echilibru doar de dragul unui experiment este ca si cum ai fi incapabil sa vezi cativa pasi inainte, denota multa prostie.In concluzie, asa cum vad EU lucrurile, acesta "lege" n-are sansa de reusita, mai ales in conditii de criza ... Legea nu va fi decat o masura generatoare de somaj si nemultumiri sociale, de aceea repet mi se pare o gluma... proasta.PSSunt foarte multe firme care atunci cand au mult de lucru, pentru onorarea comenzilor, isi cheama oamenii si in weekend. In mare masura acest lucru este de inteles. Deci daca se practica venirea in weekend de ce ar mai fi nevoie de o asemenea lege ? Pentru bugetari ?
webstar Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 De ce ar mai fi necesara o astfel de lege??? Raspunsul este simpu: Un fost calic comunist, actualmente chiabur(nu nobil ci chiabur adica opinca ajunsa la conducere) care are o firma medie sau mare sa poata da afara 20% din oameni fara sa-i scada productia, dar sa-i mai si creasca profiturile.Nu spun ca este cazul d-lui Mittal dar daca el ar concedia 5000 de oameni iar restul ar veni gratis sa munceasca in week-end, atunci el ar avea aceeasi productie, doar ca ar economisi cca 26milioane euro/an (am dat cazul sau pentru ca economia ar fi substantiala)
Relu Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Depinde de felul în care sunt plătiți oamenii...Spre exemplu, pe mine, în combinat, mă plătesc cu ora. Lucrările vin însoțite de bonuri de lucru, pe care e înscris timpul alocat. Deci dacă aș munci 6 zile pe săptămână, lunar aș avea 208 ore, față de 176 cât am acum :roll:
webstar Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Ha ha ha!!! Parca-l si vad pe Mittal spunand:-Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei au adoptat o lege prin care eu pot sa va mai chem 8ore/saptamana degeaba, adica 8 ore/ saptamana ati fi sclavi, deci eu n-am sa fac asta niciodata. Guvernele spun ca situatiile de criza cer masuri de criza, dar nuuuu, pe mine nu ma lasa inima sa sclavuiesc plebeii, eu iubesc pleava societatii si prostimea.-Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei imi permit sa platesc un inginer roman cu 1800RON si un tehnician englez cu 2500 de lire sterline, dar nuuu eu nu pot face asta ca inginerul si-a tocit coatele pe bancile scolii, iar daca o uzina merge prost nu este vina celor care produc produse ieftine sau nevandabile ci este vina administratiei care nu a investit in retehnologizare si nu a implementat programe moderne de productie. Deci eu, am sa platesc inginerii romani ca si pana acum cu 3000-4000 de Lire Frumoasa aceasta telenovela, dar nu uitati, daca cineva are cadrul legislativ sa obtina niste beneficii, sigur o va face! Tu Relu, daca maine ai castiga in instanta 100Km patrati, te-ai gandi ca este incorect ca o singura persoana sa detina 10000 de hectare in timp ce un kilometru patrat revine altor 50 de romani? Si sa spui ca tie oricum iti ajung 100 de hectare sa traiesti bine asa ca pe restul le donezi prostimii sa se bucure si ea.
webstar Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 La mine in firma deja se muncesc 8ore si 30 minute/zi din 9 ore cat stam la birou ca 30 minute a mai ramas pauza de masa.Daca mai muncesc 8ore si jumatate si sambata, nu garantez ca n-o sa-mi doresc sa emigrez in Siberia. Nu de alta dar cu painea o sa fie si mai greu, iar de circ n-o sa mai am timp.
katman Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 Depinde de felul în care sunt plătiți oamenii...Spre exemplu, pe mine, în combinat, mă plătesc cu ora. Deci dacă aș munci 6 zile pe săptămână, lunar aș avea 208 ore, față de 176 cât am acum :roll: Relu, am mari indoieli ca scopul acestei legi ar fi sa muncim mai mult si a ne si plati mai mult, fie si numai pe o parte dintre noi. As fi destul de sigur ca ai munci acele ore in plus fata de cit muncesti acum, pentru exact aceiasi bani. Ba nu, pentru mai putini bani: ti se retine transportul de exemplu, si pentru 4 zile in plus pe luna vei cotiza ceva in plus.
Relu Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 Sunt sigur de asta. Ce mai calea-valea, dacă alegi să muncești, fii sigur că mai ții în spate cel puțin vreo doi-trei puturoși
oana6200 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 S-or fi gandit mult inainte de a comite asta ?!?!? In primul rand, daca saptamana de lucru ar fi de 6 zile, ne-am intoarce in Evul Mediu, iar oamenii care aleg sa munceasca ar deveni un fel de iobagi legati de glie. Apoi, daca dispar weekendurile, va dispare si o buna parte din turismul cu care ne mandrim.Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam ca numarul oamenilor fara casa sau care fac naveta a crescut drastic in ultima vreme. Ei nu vor avea cand sa-si viziteze familiile de la domiciliul stabil.
riaji Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 S-or fi gandit mult inainte de a comite asta ?!?!? In primul rand, daca saptamana de lucru ar fi de 6 zile, ne-am intoarce in Evul Mediu, iar oamenii care aleg sa munceasca ar deveni un fel de iobagi legati de glie. Asta e si ideea.. in ziua de astazi, munca este doar o forma moderna de sclavie.
George Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Nu mi-ar place ca saptamana sa aiba 6 zile lucratoare. E bine asa cum e acum si ar fi si mai binedaca am lua exemplul Ungariei avem doar 4 zile lucratoare.
Aiyana Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Opinii, păreri?P.S. Eu sunt de multă vreme "european" din punctul ăsta de vedere Acest sistem exista si in Olanda de multa vreme. Ofera unora avantajul ca pot lucra 4 zile pe saptamana intr-un loc si 2 intr-altul. Se respecta in schimb programul : 9 - 17.00 cu 2 pauze, una de cafea si una de pranz. La noi sunt sigura ca s-ar sta si peste program si ne-ar chema si sambata. Ma rog, la mine se intampla de ceva timp
silviudeep Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Asta este, oricum "neoficial" in Romania se lucreaza si sambata iar cateodata chiar si duminica. Te adaptezi situatiei si mergi mai departe, nu prea ai de ales.
webstar Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 In Olanda se lucreaza de la 9 la 17 cu doua pauze? Cool! La mine in firma programul este de la 9 la 18 si pauza de masa/fumat are doar 30 min, iar salariu este cu mult mai mic decat al unui olandez, dar dublu fata de al unui otelar.
evaROlazar Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 inainte de 1989 , am lucrat si eu 6 zile pe saptamana dar conditiile erau cu totul altele : totul era organizat , fara stress , fara teama ca-ti pierzi locul de munca , fara toate aceste guverne , unul mai ciudat ca altul , aveam zile cand abia asteptam sa ajung la serviciu sa vedem ce mai e de facut . Si ca o ironie , primeam si cate 4 , 5 premieri pe an !Eiiiiiiii .....istorie ! dragii mei . Mi se pare o masura fara logica acum . Oricum , pontajul e pontaj iar in realitate lucrezi cat vrea seful , ba iti mai iei si acasa de lucru daca arde!
Recommended Posts