Jump to content

Şcoala de vară de Astronomie


dcp100168

Recommended Posts

Cursuri gratuite de astronomie

Elevii şi studenţii vor avea ocazia în premieră să participe timp de cinci zile la cursuri despre secretele astronomiei, transmite corespondentul AMOS News. În acest an, în perioada 28 iulie - 1 august, Secţia Planetarium din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează prima ediţie a Şcolii de vara de Astronomie „Priviţi cerul!”. Acestă şcoală de vară îşi propune să încurajeze elevii şi studenţii să participe la activităţi extra-şcolare pe perioada vacanţei. „Vor fi organizate o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie începând de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi până la teme de astrofizică şi climatologie planetară. În fiecare zi a Şcolii de vară vor fi, în prima parte, ţinute cursuri de astronomie, între orele 17 – 21. Între orele 21 – 24 vor urma observaţii astronomice şi alte activităţi practice”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acestei activităţi. Cursurile sunt gratuite iar cei interesaţi să participe la Şcoala de vară de Astronomie se pot adresa Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Programul şcolii de vară "Priviţi cerul!", ediţia I

28 iulie

* Orele 17.00 - 21.00 Cursuri de astronomie: Instrumente optice folosite în astronomie. Constelatiile boltii ceresti. Generalitati, istorie si mitologie, criterii de clasificare, configuratii stelare. Observatii. Firmamentul, prezentarea boltii ceresti, constelatii boreale, constelatii australe, constelatiile circumpolare, constelatiile zodiacale. Orientarea pe bolta cereasca cu ajutorul principalelor stele si a constelatiilor mai importante. Constelatiile cerului de vara, principalele stele ale cerului de vara. Miscarea aparenta a boltii ceresti. Fenomenul de precesie si fenomenul de nutatie. Principalele obiecte deep-sky ce se pot observa pe cerul de vara.

* Orele 21.00 - 00.00 Observatii astronomice: Prezentarea modului de utilizare a principalelor instrumente optice folosite în astronomie. Recunoasterea principalelor stele si constelatii ale cerului de vara.

29 iulie

* Orele 17.00 - 21.00 Cursuri de astronomie: Elemente de teorie a radiatiei. Luminozitatea stelelor. Stralucirea aparenta. Clase de magnitudini. Legile de radiatie ale corpului negru. Spectrul electromagnetic. Procese care stau la baza formarii spectrelor. Serii spectrale. Clasificarea spectrala a stelelor M-K. Diagrama H-R. Caracteristicile claselor spectrale. Clasificarea Yerkes. Formarea stelelor. Structura si evolutia unei stele. Reactii termonucleare. Parametri de stare ai stelelor. Determinarea maselor, temperaturilor, dimensiunilor si luminozitati stelelor.

* Orele 21.00 - 00.00 Observatii astronomice: Observatii astronomice planetare si Deep-Sky;

30 iulie

* Orele 17.00 - 21.00 Cursuri de astronomie: Populatii stelare. Populatiile I si II ale stelelor din Galaxie. Repartitia stelelor duble în Galaxia noastra. Stele duble si multiple - binare vizuale, spectroscopice, cu eclipsa. Stele variabile- variabile pulsante (Cefeidele, W Virginis, RR Lyrae, RV Tauri, Mira...), variabile eruptive ( nove si supernove), Lentile gravitationale.

* Orele 21.00 - 00.00 Observatii astronomice: Observatii astronomice planetare si Deep-Sky;

31 iulie

* Orele 17.00 - 21.00 Cursuri de astronomie: Eclipsele. Eclipsele de Soare; Eclipsele de Luna; Eclipsa de Soare din 1 august 2008; Meteorologie si Climatologie. Aplicatii în Astronomia Observationala. Notiuni Generale de Meteorologie si Climatologie; Factorii climatici perturbatori în cadrul observatiilor astronomice; Climatologie Planetara.

* Orele 21.00 - 00.00 Observatii astronomice: Aplicatii practice la Factorii climatici perturbatori în cadrul observatiilor astronomice. Observatii astronomice planetare si Deep-sky;

1 august

* Orele 12.00 - 14.00 Observatii astronomice: Eclipsa partiala de Soare.

http://calin-popovici.uv.ro/site/e107_p ... p?295.post

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Şcoala astronomică de vară şi-a premiat cursanţii

Prima ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi cerul!, organizată în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, s-a dovedit a fi un real succes, transmite corespondentul AMOS News. „Vreau să vă spun că la cursurile de astronomie precum şi la observaţiile de zi şi de noapte am avut zilnic 60 de cursanţi. Acest lucru ne spune multe despre interesul publicului din Galaţi vizavi de astronomie. Am avut cursanţi elevi, începând cu clasa a V-a, până la pensionari de 70 ani”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu. Potrivit organizatorilor, cel mai interesant moment al acestei prime ediţii, a fost participarea în ultimele două zile ale Şcolii de vară de Astronomie a Ambasadorului României în India, domnul Vasile Sofineti, aflat într-o vizită privată la Galaţi. La final, toţi cursanţii de la Şcola de Vară de Astronomie au primit o diploma de participare din partea Planetariumului de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, precum şi un formular în care să-şi exprime opiniile şi sugestiile vizavi de această manifestare. În urma acestei Şcoli de vară, aproximativ 25 de cursanţi s-au înscris în Astroclubul „Călin Popovici” care funcţionează pe lângă Planetariumul gălăţean.

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
 • 2 months later...

Fascinaţia stelelor

La Planetariul din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, se organizează cea de-a doua ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”. Temele abordate sunt menite să atragă interesul tuturor categoriilor de vârstă. Mituri şi constelaţii, recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară, astronomie versus astrologie, roboţii spaţiali, Marte - al şaptelea continent, sunt doar câteva dintre ele. Într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie, de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, ajungând până la teme de astrofizică şi climatologie planetară, fascinanta lume a astronomiei va dezvălui celor interesaţi câteva dintre misterele ei. „În fiecare zi a şcolii de vară vor fi în prima parte cursuri de astronomie, între orele 17.00 - 21.00, iar după aceasta urmând observaţiile astronomice şi alte activităţi practice care se vor desfăşura între orele 21.00 - 00.00. Cursurile de astronomie se vor desfăşura pe două grupe de vârstă, juniori clasele V–VIII şi seniori, începând cu clasa a IX-a. Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii. Temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie se remarcă prin varietate desprinsă parcă dintr-un serial science-fiction: instrumente optice folosite în astronomie, mituri şi constelaţii, recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară, astronomie versus astrologie, roboţii spaţiali, Marte - al şaptelea continent, observaţii lunare, planetare şi deep-sky, vizionări de filme documentare de astronomie, etc. „Acest proiect urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei prin participarea la acţiuni interactive. Pasionaţii de astronomie sau cei care vor să se iniţieze în tainele acestei ştiinţe, sunt aşteptaţi să participe la acestă manifestare,” a adăugat Camelia Burluc, directorul general al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dacă astronomie nu e, nimic nu e

Un număr de 100 de cursanţi permanenţi au participat în cele 5 zile ale proiectului educaţional Şcoala de Vară de Astronomie „Priviţi Cerul!”, desfăşurat în perioada 27 – 31 iulie 2009 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, coordonat de secţia Planetarium. Împărţiţi în două grupe de vârstă, juniori şi seniori, cursanţii au avut parte atât de lecţii teoretice, precum şi de observaţii astronomice de zi şi de noapte. Evenimentul s-a bucurat şi de un eveniment senzaţional, participarea lui Florin Mingireanu - gălăţean, pasionat de fizică şi inginerie aero-spaţială, care a fost selectat acum câţiva ani de specialiştii de la NASA pentru mai multe colaborări şi este în prezent doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana (USA). Cei prezenţi l-au putut asculta pe Florin Mingireanu vorbind despre asteroizi: cât de periculoşi sunt aceştia, cum pot fi depistaţi la timp şi în ce mod ar putea fi ei evitaţi în cazul în care traiectoria lor ar coincide cu cea a Pământului. Florin Mingireanu este şi membru al Astro-Clubului “Călin Popovici” din Galaţi. "Scopul Şcolii de Vară de Astronomie este unul educativ, de a atrage pe cei tineri către activităţi extra-şcolare interactive. Toţi cei care au participat la cursurile de astronomie au primit diplome şi, nu în ultimul rand, trebuie spus că un număr de 65 de participanţi si-au manifestat dorinţa de a se înscrie în Astro-Clubul “Călin Popovici”, club care funcţionează pe lângă Planetarium. Astronomia este pe mâini bune la Galaţi !", ne informează Florin Matei, documentarist la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Şcoală de vară de astronomie

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, secţia Planetarium-Observator Astronomic se va organiza în perioada 1 - 4 iulie 2010 cea de-a treia ediţie a Şcolii de vară de Astronomie "Priviţi Cerul", manifestare care va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele şi terminând cu teme de astrofizică şi climatologie planetară. ”În fiecare zi a şcolii de vară vor fi în prima parte cursuri de astronomie, între orele 17.00 - 21.00, iar după aceasta urmând observaţiile astronomice şi alte activităţi practice care se vor desfăşura între orele 21.00 - 00.00. Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul si Observatorul astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii. Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie, se numără "Instrumente optice folosite în astronomie", "Cerul de vară, principalele stele, constelaţii şi obiecte deep-sky”; astronomia la români, momente din preistoria astronomiei româneşti, cerul românesc, elemente de mitologie şi astronomie populară transpuse pe bolta cerească, legendele Soarelui şi Lunii, legenda Ciocârliei, legenda Florii-soarelui, legenda Cerului, Soarele, date generale, Vecina noastră Luna, date generale, vizionări de filme documentare de astronomie.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=12

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Şcoala de vară de Astronomie, ediţia 2011

Începând de astăzi şi până pe 30 iulie, la Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi se desfăşoară cea de-a 4-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul!", în cadrul căreia sunt organizate cursuri ce abordează diferite teme, de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele la teme de astrofizică şi climatologie planetară. La organizarea evenimentului participă membrii Astro-clubului „Călin Popovici", de la Observatorul Astronomic.

„În fiecare zi a şcolii de vară, vor cursuri de astronomie, între orele 17.00 şi 21.00, după care, între orele 21.00 şi 00.00, vor avea loc observaţiile astronomice şi alte activităţi practice. Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul şi Observatorul astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu", ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii.

Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie vor fi subiecte incitante precum „Exploziile solare şi influenţa lor asupra Pământului", „Instrumente optice folosite în astronomie", „Cerul de vară / Principalele stele, constelaţii şi obiecte deep-sky" şi „Radiaţii vizibile şi invizibile". Potrivit lui Florin Matei, purtătorul de cuvânt al CMSN, cursurile de astronomie vor fi predate de profesori de fizică care pregătesc lotul judeţean de elevi ce participă anual la faza naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Şcoala de vară de Astronomie „Priviţi Cerul!”, ediţia 2013

În perioada 9-13 iulie 2013, secţia Planetariu-Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a VI-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare care va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie începând cu, cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi terminând cu teme de astrofizică şi climatologie planetară.

Instituţia gălăţeană îi are alături la acest proiect pe membrii Astroclublui „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic.

„Această şcoală de vară va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie, începând cu cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi terminând cu teme de astrofizică. În fiecare zi a şcolii de vară vor fi în prima parte cursuri de astronomie, între orele 1800 – 2200,  iar după aceasta urmând observaţiile astronomice şi alte activităţi practice care se vor desfăşura între orele 2200 – 0000.  Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul şi Observatorul astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii.

Printre temele teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie, amintim: Constelaţiile – repere pe bolta cerească, Fizicieni – astronomi, Nebuloase şi roiuri stelare, Observarea exoplanetelor, Observaţii astronomice la stele şi deep-sky, Astrofotografie educativă la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Părţile „întunecate” ale Universului, Materie şi energie întunecată etc.

Şcoala de vară de Astronomie „Priviţi Cerul!” urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei  prin  participarea la acţiuni interactive. Pasionaţii de astronomie sau cei care vor să se iniţieze în tainele acestei ştiinţe, sunt aşteptaţi să participe la această manifestare.

Pentru detalii şi înscrieri, cei interesaţi pot suna la 0236-411898.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Şcoala de vară în astronomie a înregistrat anul acesta un număr record de participanţi

220 de persoane s-au înscris la cursurile de astronomie, în fiecare seară lectorii şi specialiştii din cadrul muzeului prezentându-le tematica stabilită pentru predare.

Cea de a VI-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, organizată de Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, s-a dovedit a fi una din cele mai reuşite de până acum, mai ales prin interesul pe care publicul l-a arătat pentru această manifestare. Pe 10 iulie, în cadrul acţiunii a avut loc şi o activitate inedită. La observatorul gălăţean, în premieră, a fost realizată… o cometă! Este vorba, bineînţeles, de o butaforie realizată de un grup de trei elevi de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi, sectia de „Horticultură şi ecologie", îndrumaţi de profesoara Rădiţa Bârligă şi muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic gălăţean. „Acest proiect pe care îl desfăşurăm cu Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi se numeşte "Minuni călătoare - spre eternele comete" şi va participa la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, care se va desfăşura în judeţul Iaşi. Ne bucurăm să vedem că cei tineri sunt atraşi de ştiinţă şi în special de astronomie. Vrem ca, după această ediţie a şcolii de vară de astronomie, cei care au luat parte la cursuri să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi, de ce nu, să activeze pe viitor ca astronomi sau specialişti în acest domeniu”, ne-a declarat Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic de la Galaţi. Şcoala de vară de Astronomie „Priviţi Cerul” s-a încheiat în această seară.
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Şcoală de vară de astronomie, la Observatorul Astronomic din Galaţi

În perioada 15-19 iulie 2014, secţia Planetariu-Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a VII-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare care va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie începând cu cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi terminând cu teme de astrofizică şi climatologie planetară.

Instituţia gălăţeană are alături la acest proiect pe membrii Astroclublui „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic.

„Această şcoală de vară va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie, începând cu cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele şi terminând cu teme de astrofizică. În fiecare zi a şcolii de vară vor fi în prima parte cursuri de astronomie, între orele 18.00 - 22.00,  iar după aceasta urmând observaţiile astronomice şi alte activităţi practice care se vor desfăşura între orele 22.00 - 00.00.  Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul si Observatorul astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii.

Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie, amintim: Bolta cerească şi constelaţiile,   Recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară, Vecina noastră Luna, Obiectele Deep-Sky, Insule de lumină şi necunoscut în Univers, Cometele - o privire spre trecut,  etc.

„Şcoala de Vară de Astronomie „Priviţi Cerul !” urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei  prin  participarea la acţiuni interactive”, ne-a declarat Mădălin Şerban, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Pasionaţii de astronomie sau cei care vor să se iniţieze în tainele acestei ştiinţe, sunt aşteptaţi să participe la acestă manifestare. Pentru detalii şi înscrieri, cei interesaţi pot suna la 0236-411898. Participarea la cursurile de astronomie este GRATUITĂ !

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Observatorul astronomic din Galaţi va găzdui a IX-a ediţie a şcolii de vară de astronomie „Priviţi Cerul!”

 • Evenimentul are loc în perioada 12-16 iulie 2016 şi este adresat tuturor celor care vor să desluşească tainele universului.

În perioada 12 - 16 iulie 2016, secţia Planetariu-Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a IX-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”. Manifestarea va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie, de la noţiuni introductive despre constelaţii şi instrumente optice folosite în astronomie, până la noţiuni de astrofizică.

Instituţia gălăţeană are alături la acest proiect pe membrii Astroclublui „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic, câţiva dintre membrii clubului urmând a fi şi lectorii şcolii de vară: profesoarele de fizică Lucia Popa şi Elena Seciu (care se ocupă şi de pregătirea elevilor pentru olimpida de astronomie şi astrofizică), Alexandru Tăun (student în Olanda la Universitatea din Groningen - Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii, Secţia Astrofizică); Aurel Chirilă (inginer în cadrul firmei “Reev River Aerospace” Galaţi cu o vastă experienţă în popularizarea astronomiei),  Andrei Felea (elev la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” din Galaţi) şi Ovidiu Tercu (coordonator al Secţiei Planetariu-Observatorul astronomic a Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi).

„Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie, amintim: Bolta cerească şi constelaţiile,  Instrumente optice folosite în astronomie, Sistemul Solar, Prezentarea modului de utilizare a principalelor instrumente optice folosite în astronomie, Recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară, Galaxiile - insule de lumină şi mister în Univers, Drone stratosferice - un pas mai aproape de stele, Nebuloase şi roiuri stelare, Observaţii astronomice de noapte”, au precizat organizatorii.

Pentru detalii şi înscrieri, cei interesaţi pot suna la 0746-020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator Şcoala de Vară). Taxa de participare la Şcoala de Vară de Astronomie este de 6 lei / persoană.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

„Priviți cerul!” - școala de vară pe teme de astronomie a ajuns la a X-a ediție

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează, în perioada 11-15 iulie, ediţia a X-a (aniversară) a şcolii de vară pe teme de astronomie „Priviţi cerul!”.

Anul acesta temele cursurilor de astronomie vor fi diverse, de la noţiuni introductive despre constelaţii până la noţiuni de astrofizică. Astfel, pasionații de astronomie vor afla informații despre: constelații, comete, istoria astronomiei, modul de utilizare a principalelor instrumente optice, stele și constelații ale cerului de vară, stele duble și multiple, radiații vizibile și invizibile, materie și energie întunecată, dar vor putea viziona și filme documentare sau vor putea face observații astronomice în direct.

Organizatorii și lectorii şcolii de vară sunt membrii ai Astroclubului „Călin Popovici” care îşi desfăşoară activitatea în domenii diverse: Alexandru Tăun, absolvent în astrofizică la Universitatea Groningen din Olanda, Aurel Chirilă, inginer în cadrul firmei “Reev River Aerospace” Galaţi, cu o vastă experienţă în popularizarea astronomiei; Andrei-Marian Stoian, elev la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, cu experiență în astro-fotografie, Andrei Gaiu, elev la Colegiul National „Mihail Kogalniceanu”din Galaţi, și Ovidiu Tercu, coordonator al Secţiei Planetariu/Observatorul astronomic a Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Cursurile și discuțiile libere se vor desfășura, în fiecare seară, în intervalul 18.00-22.00 pe terasa Complexului, iar intrarea este liberă.

Participarea la această şcoală de vară de astronomie este gratuită.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Începe şcoala de vară de Astronomie 2018, la Galaţi. Elevii vor învăţa ce este sistemul solar, importanţa observării asteroizilor şi ce sunt undele gravitaţionale

În perioada 17 - 20 iulie 2018, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a XI-a ediţie a şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare coordonată de Secţia Observator Astronomic-Planetariu în colaborare cu Astroclubul „Călin Popovici”.

Anul acesta temele cursurilor de astronomie vor fi diverse, de la noţiuni introductive despre constelaţii până la noţiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 18.00 – 22.00, iar cele practice în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (dacă vremea va fi favorabilă).

Lectorii şcolii de vară de Astronomie vor fi: Alexandru Tăun, absolvent al Universitatăţii din Groningen; Andrei-Marian Stoian, elev la Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ap. Andrei" Galaţi, expert în domeniul astrofotografiei şi fotometriei; Aurel Chirilă, inginer cu o vastă experienţă în popularizarea astronomiei şi Ovidiu Tercu, coordonator al Secţiei Planetariu-Observatorul astronomic a Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei şcoli de vară de Astronomie, amintim: Bolta cerească şi constelaţiile, Sistemul Solar - prezentare generală, Asteroizii şi importanţa educativă a observării lor, lumina-undă sau corpuscul? Radiaţiile şi forţa electromagnetică în astronomie, Instrumente optice folosite in astronomie, Unde Gravitaţionale – O nouă fereastră spre Univers, Astrofotografie educativă la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Prezentarea modului de utilizare a principalelor instrumente optice folosite în astronomie, Lumini şi umbre - Radiaţii vizibile şi invizibile, Recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară, Observaţii astronomice de noapte.

Pentru detalii şi înscrieri, cei interesaţi pot suna la 0746-020001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Participarea la şcoala de vară de Astronomie este gratuită.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Se deschid porţile Şcolii de Vară de astronomie „Priviţi cerul!”

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a XIII-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, în perioada 25 - 27 iulie 2022,  manifestare coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic.

Activităţile constau într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie: de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noţiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 19.00 – 22.00, iar cele practice în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (observaţii astronomice şi alte activităţi practice, dacă vremea va fi favorabilă). Toate aceste activităţi au ca scop punerea în valoare a dotărilor moderne din cadrul Observatorului Astronomic Galaţi, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu.

Pentru mai multe înscrieri şi informaţii legate de Şcoala de Vară de Astronomie, cei interesaţi pot suna la numărul de telefon 0746-020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII, studenţilor şi altor persoane interesate de astronomie.       

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Săptămâna viitoare, la Galați, Şcoala de Vară de Astronomie "Priviți cerul!", ediția a XIV-a

Între 24 și 26 iulie 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi vă așteaptă, la Observatorul Astronomic, la o nouă lecție despre stele, în ediția a XIV-a a Școlii de Vară de Astronomie "Priviţi cerul!". Coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic, atrage an de an foarte mulţi doritori în a-şi extinde cunoştinţele în materie de astre.

Anul acesta, activitățile constau, potrivit unui comunicat primit la redacţie, într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie: de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, până la noțiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 19,00 - 22,00, iar cele practice în intervalul 22,00 - 00,00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (observații astronomice și alte activități practice, dacă vremea va fi favorabilă).

Scopul principal al acestei activități este promovarea astronomiei în rândul tinerilor, prin realizarea unor cursuri şi observaţii astronomice. Alături de acesta, obiectivele specifice includ încurajarea elevilor şi studenţilor de a participa la activităţi extrașcolare și perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie teoretică şi practică.

Deschiderea Școlii de Vară de Astronomie "Priviţi cerul!" va avea loc pe 24 iulie, la ora 19,00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galați, unde participanții vor avea ocazia să se înscrie și să cunoască programul în detaliu.

Pentru înscrieri și mai multe informații legate de Școala de Vară de Astronomie, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0746.020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII, studenţilor şi altor persoane interesate de astronomie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.