Jump to content

Gălăţenii care recondiţionează căzi de baie


Recommended Posts

Posted

Visul din cadă

* Sau cum e posibil ca, în plină criză economică, o afacere pornită de la zero să nu fie afectată, ci să se extindă şi în alte ţări

Doi fraţi, forţaţi de împrejurări să părăsească ţara pentru a lucra în Italia, în domeniul amenajării interioare a locuinţelor, au reuşit să creeze, după ce s-au reîntors în ţară, o afacere de nivel naţional. Ştefan, de 24 de ani, şi George Hagiu, de 29 de ani, au plecat, în urmă cu câţiva ani, în Italia. Acolo s-au ocupat de amenajarea băilor, timp în care au învăţat să recondiţioneze căzi noi, deteriorate la transport. Aşa le-a venit ideea să se întoarcă în ţară şi să pună pe picioare o afacere care nu exista la noi. Au început în Galaţi, oraşul lor natal, iar lucrările le făceau... la negru. După câtva timp, afacerea a început să meargă şi cei doi fraţi nu doar că au intrat în legalitate, dar, în timp, au creat o firmă cu acoperire naţională.

Recondiţionarea, mai ieftină decât o cadă nouă

Cei doi tineri, care au acum o firmă cu o cifră de afaceri frumuşică, după cum spune Ştefan Hagiu, s-au bazat pe preţurile mici. "Este mai ieftin să recondiţionezi o cadă, să schimbi aspectul băii, decât să cumperi altă gresie sau faianţă", consideră Ştefan Hagiu. El susţine că este singura firmă din ţară care foloseşte un tratament termic în recondiţionare. Mai există şi alte firme, dar acelea vopsesc căzile, ceea ce nu oferă aceeaşi calitate. Recondiţionarea unei căzi de mărime medie dintr-un apartament de bloc costă 260 de lei.

Bălăceală în propriul portret

De la simpla recondiţionare a căzilor, cei doi fraţi au ajuns să diversifice activitatea firmei. Ei recondiţionează piscine, bazine sau chiar fântâni arteziene. Culorile au devenit un factor important în recondiţionare. În funcţie de dorinţa clientului, cada poate avea o anumită culoare sau chiar mai multe. Mai mult, ei au ajuns să realizeze şi portrete sau să imprime în vană alte imagini dorite de clienţi. "Pentru realizarea unui portret este o tehnică aparte şi avem un colaborator care se pricepe la acest lucru", spune Ştefan Hagiu. O asemenea lucrare durează până la 14 zile.

Timişorenii preferă clasicul

În general, mai ales în oraşele unde sunt nou-intraţi pe piaţă, cei doi fraţi au parte de comenzi clasice. Cele mai cerute culori, inclusiv în Timişoara, sunt roz şi bleu. Desigur, şi căzile albe au căutare. Sunt însă şi persoane care doresc să îşi vadă vana colorată în roşu intens sau... negru. În general, timişorenii vor să îşi asorteze cada cu gresia şi faianţa.

Cereri mai multe în perioada de criză

În această perioadă de criză, afacerea celor doi fraţi a crescut simţitor. Oamenii preferă să îşi recondiţioneze căzile decât să dea patru sau cinci mii de lei pentru schimbarea gresiei şi a faianţei. La nivelul ţării, în această perioadă, afirmă Ştefan Hagiu, cererile au crescut cu 30 la sută. Mai mult, pentru că există cerere, afacerea se va extinde şi în Bulgaria.

Tineri cu perspective

Afacerea celor doi fraţi dovedeşte că şi în România se pot împlini vise. Cei doi au început de la zero, în 2001, doar cu o idee şi propriile braţe pe post de forţă. Au dus ideea la capăt şi au ajuns să aibă o firmă care oferă în perioadă de criză locuri de muncă la peste 50 de persoane. Au acum acoperire naţională şi posibilitatea de a-şi extinde activitatea peste graniţă. Şi toate acestea, înainte de a împlini 30 de ani şi fără să cheltuiască agoniseala părinţilor.

http://www.renasterea.ro/rb/index.php?o ... &Itemid=35

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.