Jump to content

Vă deranjează sau nu copacii de pe marginea drumurilor?


Recommended Posts

Posted

Copacii de pe marginea drumului:

Mai mult duşmani decât prieteni

O problemă veche, dar încă de actualitate va fi tratată astăzi în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galaţi. Astfel, încă o dată, se pune problema modului în care arborii plantaţi pe marginea drumurilor contribuie sau nu la producerea de accidente rutiere. Argumente sunt şi pro şi contra, cert este însă că, atât cât se respectă normele referitoare la acest aspect, nu ar trebui să existe probleme. Conform unui raport pus la dispoziţia Comisiei de Dialog Social de către şeful Poliţiei gălăţene, comisarul-şef Fănel Aramă, pe o perioadă de patru ani au avut loc nu mai puţin de 148 de accidente rutiere din cauza impactului autovehiculelor cu arborii situaţi pe marginea drumurilor. De asemenea, ca urmare a acestor evenimente, s-au înregistrat 31 de decese, 76 de răniţi, precum şi importante pagube auto. Cu toate acestea, nu amplasarea arborilor pe marginea drumurilor constituie o problemă, ci modul în care sunt amplasaţi, de multe ori fără respectarea normelor impuse de Asociaţia Naţională a Drumurilor. Astfel, plantaţiile care nu respectă normele de siguranţă trebuie defrişate, operaţiune ce a început deja pe unele porţiuni de drum din judeţ. "Plantaţiile rutiere amenajate cu arbori, pomi, arbuşti, care se execută în zona de siguranţă a drumurilor, trebuie să ţină cont de talia şi specia plantaţiei, astfel încât, în cazul ieşirii în decor a unui autovehicul, să se diminueze consecinţele impactului cu plantaţia existentă .Ţinând cont de aceste criterii şi în mod deosebit de vârsta de exploatare a plantaţiei (în caz de vijelii şi viscol poate genera accidente prin prăbuşire), administratorul drumurilor a luat măsuri de defrişare a masei lemnoase existente şi înlocuirea acesteia cu specii forestiere şi pomicole sădite în conformitate cu normele în vigoare", se arată în documentul amintit mai sus şi care va fi dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social de astăzi. Conform normelor Administraţiei Naţionale a Drumurilor, "distanţele minime de plantare în profil transversal se stabilesc în funcţie de clasa tehnică a drumului, de minim 2,25 metri faţă de marginea părţii carosabile, iar distanţele de plantare dintre arborii sau pomii aceluiaşi rând, sunt de 50 metri, în vederea evitarii impactului cu autovehiculele care ies din partea carosabilă a drumului". Ţinând cont însă de multiplele avantajele pe care le au plantaţiile rutiere, lucrătorii poliţiei rutiere consideră necesară şi urgentă înlocuirea vegetaţiei îmbătrânite şi inestetice cu o plantaţie care să protejeze conducătorii auto, şi nu să îi pună în pericol aşa cum s-a întâmplat de mult prea multe ori până acum.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Întrebare pentru şoferi: vă deranjează sau nu copacii de pe marginea drumurilor?

Posted

Da. Daca nu sunt in stare sa largeasca soselele, macar sa taie toti copacii de pe margine si ar scadea rata mortalitatii in accidentele de circulatie cu cel putin 50%..

Posted

AAAA!!!!Deci asta era cauza atator accidente:COPACII!! :lol::lol: Eu as mai veni cu o idee:pe mijlocul strazilor pus gard despartitor (nu am idee momentan din ce ar putea fi),ca sa nu mai poti intra pe contrasens,si uite asa nu ar mai fi deloc accidente..doar mici pupaturi "dorsale".. :lol:

Posted

Copacul este ca si omul,daca il cosmetizezi ai cel mai bun prieten;respecta-i prezenta pe sosea,amintestti mereu ca este pe linga tine, este la un moment dat cel mai perfect antiradar de care nu trebuie sa dai socoteala. Nebunii, nu-i poti scoate din sosea decit cu pomii!Asa ca ,dupa parerea mea jos p[laria in fata acelui pom care iti mai da o gura de oxigen, singurul de altfel,in traficul zilelor noastre. :)

Posted

In Ucraina aveau 2 rinduri de copaci pe margine, probabil ca, in cazul in care scapi de primul rind, sa fie siguri ca te opresti in al doilea :twisted:

Posted
AAAA!!!!Deci asta era cauza atator accidente:COPACII!! :lol::lol: Eu as mai veni cu o idee:pe mijlocul strazilor pus gard despartitor (nu am idee momentan din ce ar putea fi),ca sa nu mai poti intra pe contrasens,si uite asa nu ar mai fi deloc accidente..doar mici pupaturi "dorsale".. :lol:

Asta ar fi extraordinar de util.Sa puna parapeti despartitori intre sensuri. Accidentele se intampla cel mai des din cauza celor care intra pe contrasens.Dar politicienilor nu le pasa.

Posted

Haideti sa discutam serios... cum adica sa puna pe mijlocul strazilor pus gard despartitor ?!?? Pai ar fi autostrada, nu?

In momentul in care dispui doar de o banda de circulatie pe sens... cum ai face depasiri ?!?

Pe urma, sensul articolului era cu totul altul iar intrebarea "Va deranjeaza sau nu copacii pe marginea drumurilor ?" ii confera o alta tenta discutiei.

Problema copacilor consta din faptul ca acestia, in cazul iesirii in decor a unui autovehicul, poate provoca moartea ocupantilor. Ganditi-va ca nu numai "teribilistii", vitezomanii pot iesi in decor ci chiar si noi care, nu-i asa, la un moment dat suntem in situatia de a-i evita pe acesti nenorociti.

Pe mine nu ma deranjeaza copacii de pe margine insa nu as vrea ca in cazul parasirii fortate a drumului sa intru in vreunul dintre copaci caci ar insemna deces 100%.

Mai sunt unii oameni pe care ii deranjeaza vizual alternanta dintre lumina si umbra creata de copaci. In plus multi copaci trebuie toaletati si nu cred ca cei de la drumuri pot face fata la mii de copaci de pe sute de km de drumuri. Nu sunt ingrijiti copacii din orase si la prima furtuna mai puternica cad peste oameni sau masini, ce sa mai vorbim de copacii de pe drumurile judetene.

In concluzie, daca vorbim despre partea de siguranta a circulatiei si mai putin de problema ecologica, copacii de pe marginea drumurilor ar trebui sa aiba doar un rol ornamental, sa fie mai mici si plasati astfel incat sa se evite posibilele tragedii rutiere. Si ca sa "impacam si capra si varza" in locul unui copac de pe marginea drumului sa fie plantati ati 10 in alta parte.

Posted

Până acum vreo două luni, nu mă deranjau copacii de pe marginea drumului. Până ce am înfășurat pe planetarele mașinii o cracă smulsă de vânt.

Mai bine ar planta boscheți, în cazul unui impact ar avea un rol amortizor.

Haideti sa discutam serios... cum adica sa puna pe mijlocul strazilor pus gard despartitor ?!?? Pai ar fi autostrada, nu?

Nu, ar fi drum expres. Dacă nu mă înșel, prin vest, toate drumurile naționale au asemenea dotări. Astfel, se poate circula și cu 110 km/h, în afara localităților.

Posted
AAAA!!!!Deci asta era cauza atator accidente:COPACII!!
ce repede ai ajuns tu la procentajul asta... presupun ca ai folosit o formula de calcul, nu?

Evrika! Si.. formula e arhicunoscuta (desi nu foarte exacta, si, nicidecum observata personal), printre soferi, bineinteles, nicidecum ptr pietoni: aceeasi cu care se masoara cunostintele bagatorilor de seama.

Procentul nu e pus la misto, si e luat de pe urma accidentelor de pe drumurile nationale, europene si judetene cu copaci pe margine, aplicat la situatiile respective, in situatiile pe care mi le-am amintit eu. Multumiti? Sau, poate ca nu.. voi sunteti obisnuiti sa va opriti sa va pisati (la umbra..) sau sa mancati cate un pepene vara la fiecare drum (de o banda jumate pe sens latime) spre mare, fara sa te doara ca atunci cand trece unu cu 90 la ora (o viteza care, mambo, nu e viteza unuia care goneste ca nebunu pe strazile din Romania), poate sa te zboare de pe margine si sa te opresti, cu masina pe tine, in primul copac - care, fiti siguri ca nu va fi asa departe -, numai pentru a-l feri pe un alt berbec care intra pe contrasens sau Dumnezeu mai stie din ce alta cauza aplicabila special infrastructurii noastre de care sunteti atat de multumiti. Unde mama naibii in occident ati mai vazut voi copaci pe marginea drumului (in proportiile nenorocite de la noi)? La americani, la englezi, francezi, spanioli, greci, portughezi, elvetieni, nemti?? Va zic eu, nicaieri. Ba mai mult, cu totii cauta alternative sa schimbe dracului pana si stalpii din orase, sa-i faca din materiale flexibile la impact, "da` de unde am scos eu formula de calcul?"..

Posted

Arborii de pe marginea şoselelor, subiect de dispută în Comisia de Dialog Social

Directorul din cadrul Prefecturii Galaţi, Vasile Pârlog, a propus ieri spre dezbatere un interesant subiect ce vizează incidenţa accidentelor grave de circulaţie prin prisma arborilor plantaţi pe marginea şoselelor. "În Uniunea Europeană nu există copaci pe marginea şoselelor, tocmai pentru că dacă şoferul pierde controlul volanului, există posibilitatea producerii unui grav accident de circulaţie", a precizat Vasile Pârlog. Ideea este interesantă, dar participanţii la Comisia de Dialog Social de ieri au dus-o în derizoriu. Discuţia a devenit chiar hilară după ce reprezentantul Romsilva a susţinut că nu poate face altceva decât să taie copacii uscaţi şi să planteze alţii noi, în timp ce reprezentanta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Ingrid Miron, a ţinut să precizeze că nu poţi elimina arborii de pe marginea şoselelor pentru că se va distruge habitatul "păsărelelor". "Eu vorbeam de salvarea de vieţi omeneşti, nu de păsărele", a punctat ironic directorul Vasile Pârlog. Participanţii la şedinţa Comisiei de Dialog Social au ajuns să discute câţi metri cubi de aer produce anual un copac şi câţi ani îi trebuie să crească pentru ca apoi reprezentantul Poliţiei să stârnească din nou zâmbete. Acesta a fost de părere că trebuie plantaţi copaci mai subţiri, astfel încât impactul să fie neglijabil în cazul unei coliziuni cu un autovehicul, dar şi pentru ca "păsărelele" să îşi poată păstra habitatul.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Posted

Acesta a fost de părere că trebuie plantaţi copaci mai subţiri, astfel încât impactul să fie neglijabil în cazul unei coliziuni cu un autovehicul, dar şi pentru ca "păsărelele" să îşi poată păstra habitatul.

Ma tem ca asta este cea mai buna solutie :) iar dincolo de copacei sa se monteze o plasa luuunga cit soseaua pentru amortizarea socului.Firmele de asigurari ar trebui sa ia act de aceasta propunere si sa participe pina la finalizarea ei ,ar reduce mult cheltuielile pt. avarii :twisted:

Posted
Până acum vreo două luni, nu mă deranjau copacii de pe marginea drumului. Până ce am înfășurat pe planetarele mașinii o cracă smulsă de vânt.

Mai bine ar planta boscheți, în cazul unui impact ar avea un rol amortizor.

Haideti sa discutam serios... cum adica sa puna pe mijlocul strazilor pus gard despartitor ?!?? Pai ar fi autostrada, nu?

Nu, ar fi drum expres. Dacă nu mă înșel, prin vest, toate drumurile naționale au asemenea dotări. Astfel, se poate circula și cu 110 km/h, în afara localităților.

Am cautat definitia drumului expres. Oricum, se pare ca la noi nu exista inca drumuri expres.

Drum expres: drum national accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, se desfasoara in afara localitatilor si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise;

Definitiile tuturor categoriilor de drumuri le gasiti aici:

http://www.mt.ro/transparenta/Proiect%20lege%20LB.html

In concluzie drumul expres nu se prea aseamana cu autostrada decat in masura in care drumul nu trece prin localitati si deasemenea stationarea pe partea carosabila este interzisa.

... si ceva in plus in engleza:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=15551348&postcount=970

Posted
Arborii de pe marginea şoselelor, subiect de dispută în Comisia de Dialog Social

Directorul din cadrul Prefecturii Galaţi, Vasile Pârlog, a propus ieri spre dezbatere un interesant subiect ce vizează incidenţa accidentelor grave de circulaţie prin prisma arborilor plantaţi pe marginea şoselelor. "În Uniunea Europeană nu există copaci pe marginea şoselelor, tocmai pentru că dacă şoferul pierde controlul volanului, există posibilitatea producerii unui grav accident de circulaţie", a precizat Vasile Pârlog. Ideea este interesantă, dar participanţii la Comisia de Dialog Social de ieri au dus-o în derizoriu. Discuţia a devenit chiar hilară după ce reprezentantul Romsilva a susţinut că nu poate face altceva decât să taie copacii uscaţi şi să planteze alţii noi, în timp ce reprezentanta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Ingrid Miron, a ţinut să precizeze că nu poţi elimina arborii de pe marginea şoselelor pentru că se va distruge habitatul "păsărelelor". "Eu vorbeam de salvarea de vieţi omeneşti, nu de păsărele", a punctat ironic directorul Vasile Pârlog. Participanţii la şedinţa Comisiei de Dialog Social au ajuns să discute câţi metri cubi de aer produce anual un copac şi câţi ani îi trebuie să crească pentru ca apoi reprezentantul Poliţiei să stârnească din nou zâmbete. Acesta a fost de părere că trebuie plantaţi copaci mai subţiri, astfel încât impactul să fie neglijabil în cazul unei coliziuni cu un autovehicul, dar şi pentru ca "păsărelele" să îşi poată păstra habitatul.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Bai fratilor, mistocareala (pe banii nostri) e la loc de cinste! Astia nu-s in stare sa discute serios nici o problema importanta, de orice natura !

De aia am ajuns... unde suntem...

Posted

Drumurile expres le-am văzut în Franța , acum trei ani. Sunt ceva între E-urile noastre și autostradă, marcate cu N (drum național) și sunt o alternativă la autostradă. Adică, după ieșirea din localitate (de regulă, printr-un sens giratoriu), după cca. 1 km, apare pe mijloc, între sensuri, un parapet despărțitor iar limita de viteză crește până la 110 km/h. La apropierea de o localitate, parapetul dispare, limita de viteză scade până la 90 (chiar 70), pe o distanță de cca. 1 km până sensul giratoriu sau la intrarea în localitate (am întâlnit și situații când drumul trecea printr-o localitate).

Posted
Drumurile expres le-am văzut în Franța , acum trei ani. Sunt ceva între E-urile noastre și autostradă, marcate cu N (drum național) și sunt o alternativă la autostradă. Adică, după ieșirea din localitate (de regulă, printr-un sens giratoriu), după cca. 1 km, apare pe mijloc, între sensuri, un parapet despărțitor iar limita de viteză crește până la 110 km/h. La apropierea de o localitate, parapetul dispare, limita de viteză scade până la 90 (chiar 70), pe o distanță de cca. 1 km până sensul giratoriu sau la intrarea în localitate (am întâlnit și situații când drumul trecea printr-o localitate).

Relu, de curiozitate... cate benzi pe sens exista ?

Posted

Două benzi pe sens, plus banda de urgență. De aceea am spus că e ceva între E și autostradă...

A, și tot pe acolo să știți că am văzut arbori pe marginea drumului, dar mai era un taluz până la ei.

Posted

am taiat copacii - la acest moment, ne plangem de inundatii de pe versanti

am taiat copacii - la acest moment ne plangem de seceta

cativa idioti incalca cu buna stiinta regulile rutiere si crapa (dupa cum si trebuie) - vom taia copacii!

iar copii nostri, se vor lafai intre seceta si inundatii, pentru ca interesul NATIONAL sa fost taiat datorita 1/10.000 din populatie

in concluzie - NOI ne meritam soarta! dar cu copii ce aveti?

faceti controalele rutiere mai dese si mai serioase, salvand atat viata (pe termen scurt) a unui om...cat si VIATA generatiilor urmatoare.

Posted

Si ,,pana de tufis'' cum o rezolvam :?: :lol:

Daca tot taie copacii de pe marginea soselelor, sa astupe si santurile laterale, sa smulga bornele kilometrice, stalpii pentru iluminat si semnele de circulatie , ca si astea sunt daunatoare sanatatii autovehiculelor. :lol:

Posted
am taiat copacii - la acest moment, ne plangem de inundatii de pe versanti

am taiat copacii - la acest moment ne plangem de seceta

cativa idioti incalca cu buna stiinta regulile rutiere si crapa (dupa cum si trebuie) - vom taia copacii!

iar copii nostri, se vor lafai intre seceta si inundatii, pentru ca interesul NATIONAL sa fost taiat datorita 1/10.000 din populatie

in concluzie - NOI ne meritam soarta! dar cu copii ce aveti?

faceti controalele rutiere mai dese si mai serioase, salvand atat viata (pe termen scurt) a unui om...cat si VIATA generatiilor urmatoare.

Legumix, eu baga mana-n foc ca inundatiile nu erau acu 2000,1000,300,200,100 de ani in urma (sau daca erau, nu puteau avea drept cauza copacii la care ne referim..), cand nu existau soselele de astazi (care sunt si-asa putine ca numar de km si mici ca latime..), implicit nici copacii de pe marginea lor. Daca o sa-ti fuga tie casa, eu te asigur ca nu se va intampla din cauza plopilor de pe marginea soselelor, ci mai degraba din cauza defrisarilor din zonele de munte (printre alte asemenea motive ecologiste). Si ideea de baza nu face referinta la idiotii care vor sa se sinucida, ci la toti soferii care vor calca vreodata cu masina pe drumurile din Romania.. ca nu e neaparata nevoie sa intri dintr-odata intr-un copac de pe margine, din pacate, poti fi si nevoit de un alt cretin de sofer care-ti intra pe contrasens, sau poti sa deviezi dupa ce iei o groapa cu o oarecare viteza (si alte asemenea intamplari nefericite pe care incerci sa le eviti). Nu in ultimul rand, poti sa stai linistit, ca n-am nimic cu copiii in general, imi sunt simpatici cu totii.

Si ,,pana de tufis'' cum o rezolvam

Daca tot taie copacii de pe marginea soselelor, sa astupe si santurile laterale, sa smulga bornele kilometrice, stalpii pentru iluminat si semnele de circulatie , ca si astea sunt daunatoare sanatatii autovehiculelor.

Pana de tufis tre sa ne invatam sa o rezolvam in mod normal: la o benzinarie, un restaurant, etc de pe drum, atunci cand e neaparata nevoie.

Cat despre santuri, borne si stalpi, sunt la fel de daunatoare (mai sus spuneam ca prin alte parti, se cauta solutii si in ceea ce le priveste), numai ca sunt intr-o proportie infima fata de copacii de pe margine, iar subiectul asta avea la baza, intai de toate, natura de pe marginea drumurilor. :)

Posted

Normal ca nu copacii sunt de vina. Ca sa aiba loc un accident, trebuie sa existe o cauza sa ajungi in bietul copac: nu ai respectat regulile de circulatie, iti iese unul pe contrasens, ai adormit, ai menajat o pisica de la pieire, ti-a stat inima-n loc, ai intors capul dupa o blonda/bruneta :twisted: si tot asa...impactul cu copacul e doar efectul...

Intr-atat consider ca pomii nu au nicio 'vina', incat nici nu trebuia pusa intrebarea (no offence sefule, intelegi ce voiam sa spun :) )

Posted

Legumix, eu baga mana-n foc ca inundatiile nu erau acu 2000,1000,300,200,100 de ani in urma (sau daca erau, nu puteau avea drept cauza copacii la care ne referim..),

acum 2.000, 1.000, 300, 200 de ani , romania nu avea 21 milioane de locuitori....care nu consumau atat material lemnos pentru N-spe case de vacanta sau alte aberatii de lux.

Daca o sa-ti fuga tie casa, eu te asigur ca nu se va intampla din cauza plopilor de pe marginea soselelor, ci mai degraba din cauza defrisarilor din zonele de munte (printre alte asemenea motive ecologiste).

taierea COPACILOR (caci in unele judete sunt nuci, in altele sunt meri...etc) la nivel national nu reprezinta tot o defrisare????

nu e neaparata nevoie sa intri dintr-odata intr-un copac de pe margine, din pacate, poti fi si nevoit de un alt cretin de sofer care-ti intra pe contrasens,.

eu ce am spus??? TOT CONDUCATORII AUTO SUNT CAUZA ACCIDENTELOR (implicit si a deceselor)

Daca tot taie copacii de pe marginea soselelor, sa astupe si santurile laterale, sa smulga bornele kilometrice, stalpii pentru iluminat si semnele de circulatie , ca si astea sunt daunatoare sanatatii autovehiculelor.

in comuna bunicilor mei, intr-o dimineata pe la ora 6, am auzit un zgomot puternic, dar care a sunat infundat. au iesit ai batrani la poarta si au constatat ca:

1 bucata dacia 1310, condusa de feciorul primarului

2 a ratat curba si a intrat in santul de protectie, de pe marginea soselei

3 a scos borna kilometrica din pamant...DE TOT

4 a dat jos paratii podului (care, cu 2-3 ani inainte, oprisera o RABA scapata de sub control)

5 un zarzar (de circa 10 ani vechime) a deviat masina mai departe, tot in sant, oprind-o sa intre prin gard, in curte.

asa ca...daca conducatorul auto nu este suficient, NIMIC nu- poate salva viata!

Posted

Eu chiar as fi curios: care-ar fi cei care si-ar face case si mobila de lux din copacii de pe marginea drumului..? Numarul copacilor de pe un areal nu are neaparat de a face cu numarul de locuitori din acea zona in ceea ce priveste poluarea, cu atat mai putin in Romania, unde media locuitori/km2 e sub media europeana, ca sa nu mai amintim ca jumatate din populatie locuieste la orase, deci nu faci decat sa duci discutia total aiurea..

Ideea de baza pe care am tot dezbatut era alta. Indiferent ca e vina soferului, a drumurilor, etc, scoaterea copacilor de pe marginea drumurilor (si repet: ma refer in special la drumurile din afara localitatilor, unde se circula cu viteze mai mari) ar scadea numarul victimelor din accidentele rutiere. Iar legat de exemplul dat de tine n-are relevanta, daca vrei sa privesti totul din punct de vedere al norocului. Poti la fel de bine sa mori mergand pe strada, daca-ti cade o caramida in cap, si-atunci ce-ar trebui sa facem? Sa purtam cu totii casca pe cap?

Posted

Cu drujba în copacii de pe DN 25

A început exterminarea copacilor pe DN 25 Galaţi-Tecuci. Rând pe rând, cei aproximativ 900 de arbori, majoritatea plopi, în care şi-au pierdut viaţa deopotrivă şoferi şi pasageri, au început să fie tăiaţi.

Din maşina care mergea, miercuri, pe DN 25, chiar înainte de a intra în comuna Independenţa, am văzut mulţi cetăţeni ai patriei care rupeau crengi de plop. Am coborât din maşină în zgomot de drujbă, miros de motorină de la tractor şi praf cât cuprinde. Circulaţia rutieră se desfăşura pe un singur fir, din cauza tractorului din apropiere, iar oamenii care culegeau crengile ne-au expediat, temători, la „şeful”. Şeful stătea pe marginea cealaltă a drumului şi s-a prezentat politicos: Vasile Leţ, administrator la firma Onix Cons Iaşi. „Am cumpărat de la Direcţia Regională Drumuri Naţionale Iaşi, masa lemnoasă, adică aceşti arbori care mărginesc şoseaua. Contractul s-a încheiat în baza unei licitaţii. Drumul urmează să fie reabilitat şi se taie copacii. O altă cauză pentru care se taie este aceea că plopii, că de plopi vorbim, au vreo 60 de ani, iar ei de la 45 de ani trebuie tăiaţi, că prezintă pericol de prăbuşire. Conform legii, beneficiarul are obligaţia să planteze alţii în loc. Eu am achiziţionat masa lemnoasă cu 42 de lei pe metrul cub, pe picior. Vom tăia copacii cuprinşi între localităţile Şendreni şi Hanu Conachi, de la km 35 la km 64, iar contractul se va desfăşura până în luna noiembrie”, ne-a spus Vasile Leţ.

Cine ar trebui însă să urmărească cum se desfăşoară lucrările de tăiere a arborilor? Direcţia Drumuri Naţionale, ne-a confirmat directorul adjunct Constantin Zbarnea, de la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi. Care ne-a lămurit mai multe necunoscute, precum misterul prin care numele firmei Onix nu apare pe e-licitatie.ro: s-au dat în două rânduri anunţuri pentru licitaţie, dar nu a răspuns nimeni, aşa că până la urmă s-a încheiat un proces verbal de atribuire directă. ”Nu se înghesuie nimeni, doamnă, deşi avem nevoie de tăierea copacilor în toată Moldova! Preţurile oferite sunt mici, de aceea nu sunt mulţi interesaţi. Lumea vrea să aibă drumuri ca în Germania, dar cu preţuri de nimic nu se poate…”.

Am mai aflat că DN 25 urmează, într-adevăr, să fie modernizat. Când însă, nu se ştie; abia s-a aprobat în urmă cu o lună studiul de fezabilitate. Alocarea fondurilor revine Companiei Naţionale de autostrăzi însă, nu direcţiei de la Iaşi…

http://www.viata-libera.ro/articol-Cu_d ... _25_2.html

Posted

Nu copacii sunt de vina. Ei fac umbra si protejeaza asfaltul. Nu ma refer la cei plantati aiurea, ale caror radacini crapa asfaltul..

Taierea lor e o mare prostie. Pacat de munca asociatiilor care incearca sa impadureasca hectare intregi! Foarte urat! Se pare ca unii n-au scrupule! Hai sa daramam gardurile si casele oamenilor care stau in curbe! Sa nu ne mai impiedice in caz ca nu suntem atenti si schimbam traseul! Hai sa promovam viteza!

Posted

Pai sa ne gindim:

Motivul deplasarii cu masina este sa ajungi din punctul A in punctul B in siguranta. Contribuie copacii cu ceva? Nu... Ba chiar dimpotriva. Acestia au fost plantati pe vremea cind trecea o masina pe ora, cu viteza de 60km/h.

Hai sa promovam viteza!

Paradoxal, dar chiar asta este scopul. Sa folosesti o sosea moderna, cu 4 benzi, parapet despartitor, ca sa mergi cu viteza mai mare de cei 90km/h legali acum. sa ajungi intr-o viata de om de la Galati la Arad de ex.

Vorbesc de drumurile foarte circulate, importante artere de trafic. Eu sint de parere ca e mai bine sa fie indepartati copacii, latite soselele si instalate parapete de siguranta in locurile periculoase (curbe, poduri etc)

Pe drumuletele pitoresti de munte, nu cred ca deranjeaza pe nimeni vegetatia laterala.

Hai sa daramam gardurile si casele oamenilor care stau in curbe!

:) De asta se ocupa TIR-urile. Adevarul e ca nu as avea curaj sa stau intr-o casa pozitionata asa... Cu toate parapetele de siguranta care oricum, mult prea rar exista.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.