Jump to content

Preot gălăţean pentru românii din Coslada


dcp100168

Recommended Posts

Preot gălăţean pentru românii din Coslada

Coslada este un municipiu din Spania, situat la est de Madrid. Aici locuiesc 16.000 de români. Ar putea numai ei singuri să alcătuiască un orăşel. Dintre aceştia, câteva mii sunt ortodocşi, care formează una dintre comunităţile române de pe pământ hispanic întemeiate imediat după anii '90. Pentru oficierea slujbelor religioase, la început s-au adunat într-una din bisericile oferite de oficialităţile municipiului, iar mai apoi românii au reuşit să obţină o locaţie unde şi-au amenajat un spaţiu propriu, în care să se poată ruga. Activitatea pe care părintele George Cimpoca de la parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul“ din Coslada o desfăşoară de doi ani împreună cu enoriaşii săi este una care merită cunoscută, reprezentând un model de pastoraţie a românilor aflaţi în străinătate.

Încet-încet s-au constituit comunităţi întregi de români care au solicitat, de multe ori imperios, un preot, un îndrumător sufletesc, aşa încât astăzi există înfiinţate peste 40 de parohii ortodoxe române în Spania şi alte câteva în Portugalia, ţară vecină, cu preoţi parohi sau slujitori care încearcă, cu mijloacele pe care diaspora le pune la dispoziţie, să răspundă nevoilor spirituale ale emigranţilor. Aşa se face că pentru comunitatea românilor stabiliţi temporar sau definitiv în Coslada, care numără peste 16.000 de români (foarte „amestecaţi“ din punct de vedere confesional, din care doar câteva mii sunt ortodocşi, marea majoritate aparţinând cultelor neoprotestante), a fost numit ca preot paroh, în baza unui concurs, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, începând cu data de 1 iunie 2007, părintele iconom stavrofor George-Ovidiu Cimpoca, până la acea dată consilier social-misionar în cadrul Episcopiei Dunării de Jos şi paroh al parohiei „Schimbarea la Faţă“ din municipiul Galaţi. Cât priveşte prezenţa bisericii ortodoxe în această localitate, ea se datorează solicitării credincioşilor ortodocşi români imigranţi pentru a avea un preot slujitor pentru nevoile lor spirituale. Încercări de numire a altor slujitori au mai existat, însă ele nu s-au fructificat. Să spunem că, deşi este una dintre cele cele mai vechi comunităţi de români, poate cea mai veche, timp de 17 ani nu a avut preot permanent.

Ocrotitorul spiritual al parohiei este Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, cu pomenirea la 9 noiembrie a fiecărui an. „Ne bucurăm şi mulţumim că Dumnezeu a rânduit să ne întâlnim şi să ne rugăm acum într-un spaţiu nou, care este mult mai generos, mai larg, exact de ceea ce avem nevoie în acest moment, până când se va găsi ceva mai bun, spune părintele Cimpoca. Intenţia noastră este, evident, de a obţine, cu sprijinul autorităţilor locale, un teren pe care să putem ridica Sfântului Nectarie o biserică, după tradiţia noastră ortodoxă. Până atunci, trebuie să avem rugăciune şi răbdare“, a spus părintele paroh.

Municipiul Coslada este situat geografic în estul Comunităţii de Madrid (formată din 179 de localităţi şi cu o populaţie imigrantă de peste 950.000 de persoane, provenite din 168 de ţări). Este un oraş întins pe 12 km2, cu o populaţie de peste 90.000 de locuitori, situat în zona unei mari câmpii, de pe valea râului Jarama, întins pe malul său drept, la 10 minute de Madrid şi de Aeroportul Internaţional Barajas.

Un proiect care funcţionează de acum un an este Şcoala parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, care în acest moment numără 40 de copii, grupaţi pe trei categorii de vârstă. Coordonatorul şcolii parohiale este doamna preoteasă, profesoara Gina Cimpoca, sprijinită de doamna Romana Rădulescu, profesor universitar. Şcoala are program în fiecare sâmbătă, iar în cadrul orelor de curs se predau cunoştinţelor elementare de catehism, limba şi literatura română, istoria românilor şi geografia României. Anual, cel mai silitor absolvent primeşte o bursă de 500 de euro, iar primii trei din fiecare grupă beneficiază de tabără gratuită.

http://www.ziarullumina.ro/articole;971 ... aniol.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Românii din Coslada, alături de sinistraţii din Galaţi
În urma apelului la solidaritate adresat credincioşilor din ţară şi străinătate de către Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, pentru sprijinirea semenilor afectaţi de furia apelor din judeţul Galaţi, enoriaşii  Parohiei  “Sfântul Nectarie” din Coslada – Spania, la îndemnul preotului paroh George Cimpoca, au iniţiat şi organizat o colectă în biserica parohială, a precizat Părintele Gabriel Molocea.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, au fost achiziţionate alimente, pături, pilote, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi obiecte igienico-sanitare. Acestea au sosit joi, 10 octombrie 2013, la Galaţi, cu un transport special. De aici, cu implicarea unor voluntari, ajutoarele au fost transferate în mijlocul de transport pus la dispoziţie de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi trimise în Parohia Roşcani, Protopopiatul Târgu Bujor.
Coordonaţi de părintele protoiereu Cezar Gagiu şi de părintele Romeo Tudose, misionar protopopesc, preoţii din parohiile învecinate au ajutat la sortarea şi distribuirea acestor ajutoare, în funcţie de necesităţile fiecăruia. Valoarea totală a acestor ajutoare se ridică la suma de 3.100 euro.
Astfel de mărturii ale dragostei şi solidarităţii creştine vor continua şi săptămâna viitoare, atât în Protopopiatul Tg Bujor cât şi în Protopopiatul Tecuci, prin oferirea de către Arhiepiscopia Dunării de Jos a 550 pachete cu îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru sezonul rece,  pentru tot atâţia copii ce provin din familiile sinistrate.
Parohia Roşcani este una din parohiile Protopopiatului Tg. Bujor, sever afectate de inundaţii. Din cele 180 de case existente, 43 de case au fost afectate în urma viiturii, dintre care 17 au fost distruse complet. Conform documentelor întocmite de la protoieria Tg Bujor, 76 de persoane sunt sinistrate, în mare parte bătrâni şi fără ajutor.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.