Jump to content

Nemulţumirile siderurgiştilor

Recommended Posts

Posted

Ce îi nemulţumeşte pe siderurgişti?

* Personal insuficient, condiţii de muncă şi de protecţie a muncii necorepunzătoare, lipsa grupelor de muncă, sincope în alimentaţia de efort, sunt principalele ofuri pe care siderurgiştii care lucrează la o serie de uzine le-au adus la cunoştinţa liderilor Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor (SSM).

Liderului sindicatului de la UPSRS, Vladimir Şandru, susţine că cea mai gravă problemă de la UPSRS e lipsa de personal, iar investiţiile s-au sistat. În toalete sau în vestiare nu se investeşte nimic, dar în unele birouri se investeşte în aparate de aer condiţionat sau termopane, ceea ce consider că este o mare discrimare. La mentenanţă, instalatorii, zidarii, lăcătuşii şi electricienii au pierdut grupele speciale, geamurile de la vestiare sunt sparte, la Sectorul prelucrări mecanice I oamenii se schimbă pe la maşini, nu se dă antidot şi hrană de efort, sunt folosiţi ca frezori angajaţi ca macaragii, legătorii de sarcini iar strungarii sunt folosiţi şi la 3-4 maşini. Sunt reclamaţii ale salariaţilor detaşaţi de la UOR la UPSRS timp de 6 luni că după ce au revenit nu şi-au mai primit o serie de drepturi", a spus Vladimir Şandor.

Florin Cerchez a prezentat ofurile angajaţilor de la UETU, care s-au plâns de lipsa de personal, de neplata orelor suplimentare, de sincope în aprovizionarea cu apă minerală şi cu pui, de lipsa condiţiilor speciale de muncă în anumite sectoare, cum ar fi sectorul SEIRA, secţia de exploatare auto, sectorul de reparaţii vagoane transport, sectorul de granulare, furnizarea cu întârziere a echipamentului de protecţie a muncii. Şi la UOR sunt probleme, cum ar fi deficitul de personal la secţia turnare, unde lipseşte echipamentul de protecţie, în timp la Baza I sunt utilaje defecte, personalul e insuficient, din şapte macaragii rămânând doar patru, iar căile de rulare necesită reparaţii generale.

"La TC 1 nu există grupuri sanitare, la serviciul de calitate este o lipsă de personal, apa minerală nu se dă constant, iar la Baza II sunt utilaje defecte, personalul de întreţinere este insuficient, salariaţii iau hrană de protecţie sporadic", se arată în raportul întocmit de sindicaliştii de la UOR.

Problemele de la ULP au fost prezentate de liderii Vlad Silvia şi Andrei Petru. Cel mai îngrijorător semnal de alarmă l-a tras Andrei Petru, care susţine că toate cele 12 macarale din hala secţiei de ajustaj de la LBC ar fi la pământ, acestea fiind stricate. "Am fost mutat la secţia ajustaj şi, fiind macaragiu de profesie, am refuzat să mă urc la sfârşitul săptămânii trecute pe macara după ce am constatat nereguli. Deşi am refuzat să urc pe macara, mi s-a spus să lucrez pe ea iar în acel moment l-am chemat pe domnul Tiber să rezolve situaţia. Macaralele au defecţiuni tehnice, au sistemul de frânare defect şi când te urci pe ele simţi că patinezi pe gheaţă", a spus Andrei Petru.

Liderul SSM, Gheorghe Tiber, a spus că şefii au recunoscut că există probleme, dar nu au ce face deoarece nu ar fi piese de schimb, acesta afirmând că macaralele sunt un periol iminent şi oricând se poate întâmpla o nenorocire. Şi la ULP problemele sunt multe, sindicaliştii susţinând că salariaţii solicită să se treacă la patru schimburi, nu există grupuri sociale, în zona ajustaj se înregistrează pierderi, în timp ce la LBR angajaţii s-au plâns sindicaliştilor de faptul că munces în trei ture, lipsa de personal, lipsa pieselor de schimb, lipsa de respect a şefilor faţă de salariaţi. În ceea ce priveşte linia de laminare şi zona cuptoarelor de la LBC, problemele sunt legate de grupurile sociale şi sanitare, lipsa climatizării, calitatea uleiului hidraulic. Pe lista nemulţumirilor nu figurează însă un lucru care ne-am fi aşteptat, şi anume cel legat de salarii. Explicaţia a dat-o liderul SSM, şi anume faptul că oamenii au zis că sunt conştienţi de faptul că nu poate fi vorba de creşterea salariilor iar nivelul scăzut al câştigurilor este un motiv de nemulţumire care a devenit unul obişnuit.

Gheorghe Tiber susţine că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de furturi, cap de afişi fiind trei uzine - UCC, UAF şi UOR, acesta afirmând că are reclamaţii de la unii salariaţi care i s-au plâns de faptul că s-ar face presiuni asupra lor pentru a face unele declaraţii, fapt pe care îl va aduce la cunoştinţa şefului IPJ Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

• 3 weeks later...
Posted

Salariaţii de la ArcelorMittal Galaţi şi-au înaintat nemulţumirile către ITM

Nemulţumirea salariaţilor de pe platforma combinatului gălăţean ArcelorMittal a ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Preşedintele Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a fost înaintată o adresă către ITM, în care sunt prezentate problemele constatate de sindicalişti vizavi de condiţiile de la locul de muncă. Printre acestea se numără neîncadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale, neacordarea unor sporuri, starea precară a grupurilor sociale sau sanitare, lipsa de personal, deficienţe legate de echipamentul de protecţie a muncii sau starea precară a macaralelor, care nu au sisteme de frânare corespunzătoare. Siderurgistii solicită să se facă verificări pe marginea celor semnalate de ei, iar la controale să participe şi un reprezentant al sindicatului, care să le arate inspectorilor de muncă zonele unde există probleme sau deficienţe.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Posted
starea precară a grupurilor sociale sau sanitare,

Acestea au fost refacute in citeva locuri... gresie, faianta, termopan... si au fost distruse sistematic, usile smulse...

Pai cind vrei ceva, asigura-te ca poti sa si pastrezi. Altfel, degeaba faci din cocina palat, daca omul la cocina se simte bine.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.