Jump to content

Galaţiul valorează 122 milioane de euro pe bursă


dcp100168

Recommended Posts

42 de firme gălăţene listate la bursă

* Din 1995, de la reînfiinţarea bursei din România, 114 companii gălăţene au fost listate pentru tranzacţii * În ultimele 52 de săptămâni, cea mai tranzacţionată companie gălăţeană a fost ICMRS * Din cele 42 de companii gălăţene prezente pe bursă în acest moment, doar 28 au operat modificări de acţionariat în ultimul an * Cel mai bun randament bursier: COMTEC SA Tecuci * Cel mai prost: Agrotransport SA Galaţi

Pe 20 noiembrie 1995, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) avea prima şedinţă de tranzacţionare post‑decembristă. De fapt, prima tranzacţie bursieră din 1948, an în care autorităţile comuniste interziceau intermedierile bursiere. Din 1995 şi până acum, nu mai puţin de 114 societăţi gălăţene au fost listate la bursă. Unele au fost doar apariţii meteorice (în sensul că nu s‑a făcut nicio tranzacţie cu acţiunile lor), dar altele sunt adevărate "veterane" ale bursei. Ce şi cum puteţi citi în analiza ce urmează.

ICMRS - cea mai tranzacţionată societate gălăţeană

În ultimele 52 de săptămâni, doar 28 de societăţi gălăţene au operat modificări în structura acţionariatului pe baza tranzacţiilor bursiere. Este vorba de: Romportmet, Transtec, Trefo, Vitimas, UGIRA, Moldovulcan, Navexim, Bazinul Nou, Regal, Remat, Admet, Atlas, Confort, Construcţii Feroviare, Comtec, Comat, Navrom, Prodvinalco, Elnav, FAM, Galfinband, Galgros, Hepites, ICMRS, Hidrotehnica, Uzinsider, INTFOR şi Martens. Dintre acestea, trei se detaşează prin volumul operaţiunilor de capital. Este vorba de ICMRS (Întreprinderea de Construcţii‑Montaj şi Reparaţii Siderurgice) Galaţi, la care s‑au tranzacţionat în ultimul an peste 7,5 milioane de acţiuni (circa şapte la sută din capitalul social). Urmează Atlas SA Galaţi (fosta IUGCG) - cu 4,37 milioane de acţiuni operate şi Navrom SA (transporturi fluviale) - cu un pic peste un milion de acţiuni vândute (circa nouă la sută din capitalul social). ICMRS este controlată de PAS şi AMEROM SA, Atlas - de Data Consult SRL, iar Navrom ‑ de SC Transport Service SRL.

72 din cele 114 firme gălăţene care au fost listate de‑a lungul timpului pe bursă sunt acum delistate, iar 11 sunt suspendate din diferite motive (declanşarea falimentului, majorare de capital) de la tranzacţionare. Alte 13 firme din Galaţi au acţiuni disponibile pe bursă, dar de 52 de săptămâni nu s‑a găsit nici măcar un singur cumpărător.

COMTEC - cele mai scumpe acţiuni

Oarecum surprinzător, cele mai scumpe acţiuni pe ultima tranzacţie sunt ale unei societăţi tecucene destul de puţin cunoscute: COMTEC SA. Ultimul preţ al unei acţiuni a acestei firme a fost de 53,4 lei, faţă de o valoare nominală de 2,5 lei. De peste 21 de ori mai mult! În ultimele 52 de săptămâni s‑a tranzacţionat la bursă peste 32 la sută din capitalul social al COMTEC, care este controlat de tecucenii Maricel Stoian şi Petrică Croitoru. Interesant este că o acţiune a amintitei firme nu s‑a vândut niciodată cu mai puţin de 20,3 lei.

Pe locul 2 în topul valorii de tranzacţionare a unei acţiuni se situează FAM SA Galaţi, cu un maxim de 15 lei, faţă de o valoare nominală de 6,3 lei. Nivelul minim a fost de 9,2 lei, cel maxim de 24,9 lei, iar suma tranzacţiilor din ultimul an este modestă: sub 5 la sută din capital. Principalii acţionari ai FAM sunt Tofiba SRL, SIF Moldova şi Alexandru Stoianof.

Pe locul 3 se află Romportmet SA Galaţi (portul mineralier), ale cărei acţiuni s‑a vândut cu maximum 19 lei şi cu minimum 7,5 lei. Valoarea nominală este de 0,1 lei, iar ultima tranzacţie s‑a încheiat cu 11,6 lei pe acţiune. Acţionarul majoritar al companiei este ArcelorMittal, iar tranzacţiile din ultimul an nu au depăşit doi la sută din capital.

Urmează în top Confort SA (controlată de Metal SA) ‑ cu o valoare de 10,6 lei pe acţiune (maximum 26,8 lei, minimum 2,0 lei) şi Intfor SA (controlată de Andrei Lişinschi prin Profiland SRL) ‑ cu o valoare de 9,0 lei pe acţiune (max. 16 lei, min 4,92 lei).

Dacă este să vorbim despre randament (valoarea nominală raportată la ultima valoare de tranzacţionare, cel mai bine stau acţiunile de la: Galfinband SA Galaţi - 4100 la sută (4,1 lei, la o valoare nominală de 0,1 lei), COMTEC SA Tecuci - 2150 la sută (53,4/2,5), Navexim SA Galaţi (controlată de Ulpimex) - 1950 la sută (4,5/0,23) şi ICMRS - 565 la sută (0,565/0,1).

De remarcat că mai există două societăţi gălăţene cu randamente foarte mari la ultima tranzacţie (Alimserv ‑ 2820 la sută şi Agromec Suceveni - 2900 la sută), dar tranzacţionarea lor este suspendată de mai bine de un an.

Perdanţii bursei

Evident, nu toată lumea face profit la bursă. Unii mai şi pierd... Nu mai puţin de şase dintre firmele din Galaţi cu acţiuni pe bursă au un randament negativ (preţ mai mic decât valoarea nominală) de peste 500 la sută. Este vorba de: Agrotransport (controlată de AVAS) ‑ minus 2500 la sută, Transcom (controlată de AVAS) ‑ minus 1562 la sută, Menarom (controlată de AVAS) ‑ minus 833 la sută, Mobimod (controlată de Supratec SRL) - minus 800 la sută, Tecomb (controlată de familia Ţirică, din Tecuci) - minus 588 la sută şi Sorex (nu se ştie cine mai deţine societatea) - minus 500 la sută. De remarcat că la niciuna dintre societăţile menţionate nu s‑au vândut acţiuni în ultimele 52 de săptămâni. De obicei, dacă nu apar atâta timp, aceste firme au probleme ‑ sau sunt în faliment, executare silită sau au tot felul de litigii şi atunci sunt suspendate de la tranzacţionare.

Cam acestea sunt, în linii mari, mişcările bursiere ale companiilor gălăţene. După cum vedeţi, piaţa este destul de agitată, iar diferenţa de la agonie la extaz este, de multe ori, extrem de subţire. Iar cel mai la îndemână exemplu care ne vine în minte este cel al celei mai tranzacţionate companii gălăţene - ICMRS SA.

Acţiunile societăţii, cu o valoare nominală de 0,1 lei, au "explodat" în preajma vânzării unui pachet important de acţiuni, ajungând chiar la un nivel istoric de 1,2 lei per bucată. La scurtă vreme însă, după anunţarea unui program de disponibilizări, acţiunile au scăzut până la 0,08 lei/bucată, pentru ca în cele din urmă (la zi) să se stabilizeze în jurul valorii de 0,55 ‑0,57 lei. Cu alte cuvinte, o speculaţie la bursă cu acţiunile ICMRS ar fi putut, în perioada menţionată, fie să te umple de bani, fie să te aducă la sapă de lemn. Ceea ce era de demonstrat...

Cătălin Chelu - "tăticul" bursei

Dintre oamenii de afaceri gălăţeni care deţin acţiuni la societăţile listate la Bursă, cel mai tare este celebrul Cătălin Chelu. El are acţiuni la nu mai puţin de 21 din cele 114 societăţi gălăţene care au fost "all time" listate pe Bursă.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai importanţi "jucători" la Bursă din România. În afara tranzacţiilor mărunte (cu pachete minoritate din societăţi comerciale), el este cunoscut mai ales ca omul de afaceri care "jonglează" cel mai mult cu acţiunile SIF‑urilor, unde deţine în continuare pachete de acţiuni importante.

Un "jucător" important este şi Petrică Herăscu, care are participaţii la 15 din cele 114 societăţi în discuţie.

Părerea specialistului

* Adrian Mănăilă, membru al CA la Bursa de Valori Bucureşti

Evident, am vrut să cunoaştem şi părerea unui specialist cu privire la "cota pe bursă" a judeţului Galaţi. De aceea am discutat cu gălăţeanul Adrian Mănăilă, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

"Faţă de alte judeţe, Galaţiul este în acest moment destul de prost reprezentat pe bursă, după ce o serie de societăţi mari � şi aş numi aici Combinatul siderurgic ‑ au fost delistate. Cred că oamenii de afaceri din Galaţi ar trebui să se gândească foarte serios să‑şi listeze companiile pe bursă. Există în asta cel puţin două avantaje: prin listare şi tranzacţii se poate crea o sursă de finanţare importantă a firmei şi se câştigă imens la capitolul promovare şi publicitate. Asta înseamnă, însă, şi o transparenţă foarte mare a activităţii firmei. Probabil că există firme care îşi desfăşoară activitatea în zone mai obscure, deci nu vor să se ştie cum le merge activitatea. Orice firmă serioasă are însă numai de câştigat � imens! ‑ prin listarea la bursă", ne‑a declarat Adrian Mănăilă.

Premianta COMTEC are nouă angajaţi

Aşadar, acţiunile cu cel mai mare randament pe bursă dintre toate firmele gălăţene listate le are COMTEC SA Tecuci: 2150 la sută! Societatea are, potrivit datelor raportate bursei, numai nouă salariaţi, dar în 2006 a făcut un profit brut de 267.920 lei (2,67 miliarde de lei vechi). Valoarea capitalului social este de 284.500 lei, împărţit în 113.800 acţiuni cu valoare nominală de 2,5 lei. Potrivit Registrului Român al Acţionarilor (RRA), 41,53 la sută din acţiuni sunt în posesia PAS, 28 la sută la Maricel Stoian, 20,8 la sută la Petrică Croitoru, iar 9,67 la sută la alţi acţionari.

Mişcări importante de capital

În ultimele 52 de săptămâni, la cinci dintre societăţile gălăţene listate la bursă s‑au produs modificări semnificative în structura acţionariatului. Iată care sunt acestea:

‑ Galfinband SA Galaţi (pachetul de control este deţinut de Cristian Baticu) - s‑a transferat 50,94 la sută din capitalul social;

‑ COMTEC SA Tecuci - tranzacţii de 29,2 la sută din capital;

‑ REMAT SA Galaţi - 24,66 la sută (dar aici este o poveste cu cântec, pentru că micii acţionari din PAS acuză că li s‑a încălcat dreptul la preemţiune de către AVAS, care a făcut emisiunea de acţiuni);

‑ Vitimas SA Tecuci (companie controlată de Cătălin Chelu) - 20 la sută;

‑ Transtec SA Tecuci (tot Cătălin Chelu) - 17,92 la sută.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=21728

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Galaţiul valorează 122 milioane de euro pe bursă

* Valoarea de piaţă a tuturor celor 27 de societăţi din judeţul Galaţi care sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti ajunge la suma de 122 de milioane de euro. Romportmetul conduce în topul firmelor listate la bursă din judeţul nostru.

Deşi sunt puţin peste 100 de firme din judeţul Galaţi care au avut contact cu listarea de pe bursă, doar 27 de societăţi mai sunt active în acest moment, iar multe dintre acestea înregistrează foarte puţine tranzacţionări. Dacă ar fi să ţinem cont de valoarea de piaţă a acestor firme (numărul de acţiuni raportat la ultima cotaţie), valoarea tuturor celor 27 de firme gălăţene care sunt active pe piaţa bursieră ar ajunge la suma de 466.880.427,53 de lei (aproximativ 112 milioane de euro). Astfel, putem spune că valoarea bursieră a judeţului noastru ajunge la o sumă identică cu bugetul muncipiului, care se apropie de aceeaşi cifră. Prin comparaţie cu oraşele cu puţină tradiţie în jocul bursier din ţara noastră, cum ar fi Bucureştiul, Sibiul şi Clujul, valoarea bursieră a judeţului nostru este una medie. Printre cele mai cunoscute firme cotate la bursă reamintim: Port Bazinul Nou, Navrom, Elnav, Trefo, Romportmet, Martens şi ICMRSG.

Cele mai "ieftine" firme gălăţene de pe piaţa bursieră ar fi, într-un clasament crescător al valorii de piaţă, următoarele firme: Mobimod Tecuci cu o valoarea de piaţă de 179.556,8 lei, Agrotransport SA - 187.489 lei, Vitimas Tecuci - 426.508 lei, Comat SA Galaţi - 544.113,5 lei, Transtec Tecuci - 698.740 lei. În ceea ce priveşte primele cinci firme, topul valorii de piaţă ar fi următorul: Romportmet - cu o valoarea de piaţă de 250.553.427,3 lei, Navrom - 41.937.777 lei, Atlas - 40.092.511 lei, Port Bazinul Nou - 22.695.408 lei, Galgros - 20.648.593,92 lei.

Conform datelor de la Bursa de Valori Bucureşti, luate la ultima cotaţie a Combinatului siderugic de la Galaţi din anul 2003, rezultă că valoarea sa ar ajunge astăzi la o valoare de piaţă de 1.074 miliarde de lei, aproximativ 260 milioane de euro.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

SIF Moldova şi-a lichidat acțiunile de la Comat SA şi Agrogal SA Galaţi

SIF Moldova şi-a lichidat participaţia la societăţile Comat SA Galaţi şi Agrogal SA prin tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a pachetelor de acţiuni ce le deţinea la aceste două societăţi gălăţene.

La Comat SA, pachetul înstrăinat, de 1,03 milioane acţiuni, reprezenta 9,45% din titlurile societăţii specializată în comerţul cu ridicata al produselor de intermediere. Schimbul s-a efectuat pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO de la BVB, la preţul de 1 leu/acţiune, cu 17,65% peste referinţă, ceea a făcut ca valoarea tranzacţiei să ajungă la 1,03 milioane lei. Comat Galaţi a raportat în primul semestru venituri din exploatare de aproape 630.000 de lei, cu peste o treime mai mici decât cele de 992.000 lei din perioada similară a anului trecut. În aceaşi interval, societatea a trecut pe profit, cu un rezultat net pozitiv cu puţin peste 61.000 de lei. La preţul tranzacţiei prin care SIF Moldova a ieşit din acţionariat, capitalizarea bursieră a Comat Galaţi este de 10,88 milioane lei (2,37 milioane euro).

La Agrogal SA, contravaloarea celor 302.649 acţiuni tranzacţionate s-a ridicat la 574.539 lei.

Cele două tranzacţii s-au efectuat prin mandatar Asset Invest SA, filiala a SIF Moldova înfiinţată în scopul restructurării deţinerilor din portofoliul istoric, în acord cu strategia prezentată în Programul de activitate 2017.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.