Jump to content

Jumătate din populaţia României este asistată social


Recommended Posts

Jumătate dintre români beneficiază de ajutoare sociale

Unul din doi români beneficiază de ajutoare sociale, numărul total al acestora ajungând la 11.135.000 de persoane, reiese din datele statistice prezentate, joi, de ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru. Păcuraru a spus că unul din doi români beneficiază de astfel de ajutoare, arătând că numărul de tipuri de prestaţii sociale este de 35, printre acestea figurând de la ajutoarele de încălzire până la sprijinul pentru trusouri de bebeluşi. Potrivit datelor prezentate de ministru, în 2004, când numărul de prestaţii era de "numai" 18, existau 3.617.505 beneficiari ai acestora. În anul următor, numărul de beneficiari a fost de 3.700.441, în 2006 de 3.881.946, pentru ca în anul următor să ajungă la 7.992.856. "Nu putem spune că suntem o ţară de asistaţi social", a susţinut ministrul, care a explicat că numărul beneficiarilor de prestaţii sociale a crescut datorită preluării de către direcţiile de muncă a alocaţiilor pentru copii (ceea ce înseamnă circa 6 milioane de cetăţeni între 0 şi 18 ani), creşteri mari înregistrându-se şi la numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, după lărgirea plafonului.

Spunea cineva că în România se încurajează munca? :o

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Cateva sute de mii de galateni primesc bani de la stat

Galatiul s-a situat dintotdeauna in topul judetelor care au foarte multi beneficiari de alocatii pentru copii, de alocatii de sustinere, de venit minim garantat, de ajutoare financiare etc. Lunar pentru judetul nostru se aloca de la bugetul statului peste 88 de milioane de lei pentru ceea ce se cheama prestatii sociale, scopul acestora fiind achitarea indemnizatiilor, a alocatiilor complementare, precum si pentru familiile monoparentale, persoanele nevazatoare si cele infectate cu HIV. Un calcul simplu ne-a reliefat faptul ca, lunar, mai bine de 200.000 de persoane primesc bani de la stat. Si aici nu-i luam in calcul pe cei care incaseaza venit minim garantat. Potrivit conducerii Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS), cifrele cu care lucreaza sunt in medie aceleasi in fiecare luna. Raportarea i-a luat in calcul si pe cei care au incasat ajutoarele de incalzire, care se achita insa doar pentru perioada rece a anului, noiembrie-martie.

Bani care vin de la buget

Cifrele fac parte din raportarea platilor la alocatii si prestatii de asistenta sociala din primul semestru al acestui an. Lunar Directia de Munca achita alocatii de stat in valoare de 33.480.834 de lei celor 94.667 de copii si tineri din judet. De asemenea 14.864 de familii primesc 4.123.234 de lei cu titlul de alocatii familiale complementare. In evidentele DMPS exista si 5.323 de familii monoparentale catre care, lunar, merg 1.968.693 de lei. Indemnizatiile pentru cresterea copilului sunt in numar de 3.951 si totalizeaza 14.461.311 lei pe luna, iar plata pentru asigurarile de sanatate necesita in jur de 1.652.294 de lei. De asemenea, stimulentele care se acorda mamicilor care aleg sa se intoarca la munca sunt in numar 658 si ajung la 408.000 de lei. In sezonul rece, prin intermediul Directiei, s-au achitat 14.790.381 de lei catre 44.441 de familii, cu titlul de ajutoare de incalzire a locuintei cu gaze sau energie termica, iar pentru alte 69.000 de familii s-au achitat 15.617.431 de lei pentru achizitionarea lemnelor sau carbunilor necesari incalzirii.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Peste douăzeci de mii de săraci!

În lunile mai şi iunie a.c. s-au înregistrat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială un număr de 454 de cereri de ajutor social pentru persoanele singure şi familiile care au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. În urma efectuării anchetelor sociale de către salariaţii primăriilor din judeţ şi a verificărilor documentelor prezentate la dosar au fost aprobate şi repuse în plată un număr de 1.032 de cereri. De asemenea, în luna iunie au beneficiat de ajutor social 21.333 de familii şi persoane singure, care au primit în total 2.962.844 lei.

Ajutoare alimentare pentru cei mai săraci gălăţeni

11.371 de gălăţeni, care fac obiectul Legii 416 (privind ajutorul social), vor primi suplimentar ajutoare alimentare asigurate din Fondul de solidaritate europeană. Selecţia beneficiarilor (persoane singure sau care fac parte din familii foarte sărace) s-a făcut în urma unor anchete sociale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pest ... aci_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jumătate din populaţia României a ajuns asistată social

Peste 10 milioane de români primesc o formă de ajutor social, în timp ce la bugetele publice contribuie doar cinci milioane. În medie, ajutorul financiar înseamnă 190 de lei lunar de persoană.

Un sfert din veniturile gospodăriilor din România provin din ajutoare, indemnizaţii şi alte forme de sprijin financiar oferite de stat, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Peste zece milioane de persoane au primit anul trecut şi vor continua să primească şi în 2009 bani din bugetul public, ca asistenţă socială, arată centralizarea Ministerului Muncii. Raportată atât la numărul lucrătorilor angajaţi cu forme legale care cotizează la bugetele publice prin taxe, impozite şi contribuţii sociale, cât şi la statisticile anilor anteriori, cifra este îngrijorătoare. În condiţiile în care România are aproximativ cinci milioane de angajaţi şi aproape şase milioane de pensionari, numărul celor care sunt ajutaţi să-şi asigure supravieţirea din contribuţiile concetăţenilor lor a crescut ameninţător în ultimii patru ani, cu atât mai mult cu cât a fost vorba de o perioadă de creştere economică. Astfel, faţă de anul 2005, numărul celor asistaţi social a crescut de peste două ori, de la patru milioane la circa zece milioane de persoane.

O treime din buget: ajutoare şi pensii

O treime din veniturile bugetare ale României sunt destinate plăţii pensiilor şi asistenţei sociale, care este asigurată din diverse surse, însemnând atât bugetul Ministerului Muncii, cât şi bugetele locale sau bugetul asigurărilor de stat. Cu toate că numărul beneficiarilor este mare, sprijinul efectiv este, în medie, pe lună de 190 de lei pentru fiecare persoană. Cele mai mari sume sunt cele acordate pentru constituirea familiei (200 de euro), venitul minim garantat (până la 462 de lei pentru o familie cu cinci membri), refugiaţi (540 de lei), handicap grav (cel puţin 202 lei), indemnizaţia de creştere a copilului (350 de lei). În 2009, peste 380 de mii de familii au nevoie de venitul minim garantat şi peste un milion de persoane primesc ajutoare de încălzire care sunt, pentru plata gazelor naturale, de exemplu, de 262 de lei lunar în cazul familiilor ai căror membri au venituri mai mici de 155 de lei lunar. Conform statisticilor Ministerului Muncii, cei mai mulţi beneficiari al unei forme de sprijin de la stat sunt copiii (peste patru milioane în acest an), pentru care părinţii primesc lunar o alocaţie de 42 de lei. Sumele acordate sunt modeste în această situaţie, ca şi în multe altele, unde suportul financiar este numai câteva zeci de lei pe lună. În total, în România sunt reglementate prin diverse acte normative peste 40 de forme de asistenţă socială şi doar 30 dintre acestea sunt administrate direct de către Ministerul Muncii.

Conform unui studiu realizat de Banca Mondială în acest an, alături de persoanele asistate social, statul mai ajută o categorie socială - alcătuită din peste zece mii de persoane -, cea a angajaţilor care depind de funcţionarea sistemului de asistenţă socială: însoţitorii pentru persoanele cu handicap, asistenţii maternali, asistenţii sociali. Indemnizaţiile pentru aceştia pot fi de câteva sute de lei, la un nivel apropiat de salariul minim pe economie.

5,7 mld. de euro, reprezentând 4% din PIB, sunt alocate de la bugetul public în 2009 pentru asistenţă socială şi alte 9,8 miliarde de euro pentru plata pensiilor

http://www.capital.ro/articol/jumatate- ... 22746.html

Link to comment
Share on other sites

Va pot spune ca nici nu va dati seama cate dosare se strang zilnic la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Arad. Asta denota ca sunt din ce in ce mai multi asistati social, in functie de gravitatea handicapului. Astfel, exista asistat social (cu handicap minor) fara insotitor, asistat social grav fara insotitor, grav cu insotitor etc. Sunt o multime de criterii si o multime de oameni ce intocmesc conditiile pentru a primi bani...de multe ori, nejustificat!

Iar legea, ah, dragii mei, legea........:) Caz ipotetic exemplificator:

Cazul 1- esti parintele unui copil ce s-a nascut complet surd (handicap grav = maximum de bani primiti)

Cazul 2 - esti parintele unui copil ce in timp ce se intorcea de la scoala, da o masina peste el, si ramane complet imobilizat la pat, paralizat. Copilul nu primeste ajutorul social. De ce??? pentru ca nu a ramas paralizat in urma unui anevrism sau pentru ca paralizia nu este congenitala :!: :?: :!:

STRIGATOR LA CER!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

fereasca Dumnezeu... ramai perplex la fazele astea si la legile de rahat ale acestei tari cu numele de Romania condusa de niste handicapati care n-ar trebui sa primeasca nici 1 ban macar... sa se tarasca prin gunoaie sa-si castige existenta prin vanzarea de bidoane de plastic si de cutii de conserva... aoleu mama, cat mai induram

Link to comment
Share on other sites

Peste 200.000 de gălăţeni primesc bani de la stat

Directorul coordonator al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, ne-a spus că luni au intrat banii în conturile instituţiei, urmând ca de marţi să alimenteze conturile. Ralea ne-a declarat că este vorba despre banii care merg către toate prestaţiile sociale pe care Agenţia le achită. "Conturile, aferente cardurilor le vom alimenta pe 12 august", ne-a declarat şeful AJPS Galaţi, Niculina Olimpia Ralea. Judeţul nostru are nu mai puţin de 206.435 de persoane care încasează lunar peste 17 milioane de lei de la stat sub titlu de indemnizaţii, stimulente, alocaţii de stat sau complementare etc. Cei mai mulţi beneficiari sunt cei care iau alocaţii de stat, Galaţiul numărând 113.107 copii şi tineri cu vârste până în 18 ani care încasează o astfel de prestaţie socială.

 

Link to comment
Share on other sites

10.100 de gălăţeni trăiesc din venitul minim garantat

5.163 de familii care nu au nicio sursă de venit primesc lunar de la Primăria Galaţi un ajutor financiar pentru a supravieţui, respectiv venitul minim garantat. Potrivit informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, dintre cei 5.163 de beneficiari ai venitului minim garantat, 2.156 sunt persoane singure, 1.202 sunt familii compuse din două persoane, 811 sunt familii alcătuite din trei persoane, 505 sunt familii alcătuite din patru persoane, 224 sunt familii formate din cinci persoane, în timp ce 365 de familii au mai mult de cinci persoane.

Un simplu calcul matematic arată că în jur de 10.100 de gălăţeni trăiesc cu ajutorul banilor primiţi de la municipalitate, şi aici nu am luat în calcul numărul persoanelor dintre cele 365 de familii care au peste cinci membri. Ajutorul material acordat lunar fiecărei dintre cele 5.163 de familii este diferit şi calculat în funcţie de numărul membrilor familiei respective, cuantumul acestuia crescând începând cu 1 iulie.

"Începând cu 1 iulie, venitul minim garantat în cazul unei persoane singure este de 125 de lei, în cazul unei familii compuse din două persoane acesta este de 225 de lei, în cazul unei familii alcătuite din trei persoane suma este de 313 lei, în cazul unei familii formate din patru persoane suma primită lunar este de 390 de lei, în cazul unei familii alcătuite din cinci persoane suma este de 462 de lei, iar în cazul familiilor care au mai mult de cinci persoane, pentru fiecare persoană în plus, la suma de 462 de lei se adaugă 31 de lei", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole. Aceasta ne-a mai declarat că beneficiarii venitului minim garantat trebuie să facă lunar un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii, care este stabilit potrivit formulei de calcul prevăzute de Legea 416 din 2001 privind venitul minim garantat. Cei care refuză să muncească în folosul comunităţii, respectiv să îndeplinească sarcinile primite din partea Primăriei, rămân fără sprijinul financiar, acordarea acestuia fiind suspendată până când aceştia vor efectua orele de muncă respective. În cazul în care, timp de trei luni, beneficiarii venitului minim garantat nu vor efectua orele de muncă în folosul comunităţii, acestora li se va sista ajutorul primit din partea Primăriei. "Nu au existat cazuri în care beneficiarii venitului minim garantat să refuze efectuarea orelor de muncă în folosul comunităţii, au existat însă situaţii în care unii dintre ei au prezentat adeverinţe medicale din care reieşea că nu sunt apţi de muncă", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

21.702 beneficiari de alocaţii complementare şi monoparentale

Alocaţia complementară şi alocaţia de sprijin pentru familiile monoparentale aduce sub umbrela Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi 21.702 beneficiari. Potrivit afirmaţiilor şefului AJPS Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, aceste două prestaţii sociale sunt condiţionate de obţinerea unor venituri mai mici de 470 de lei pe membru de familie, dar şi de urmarea de către minori a cursurilor şcolare.

Ralea a mai spus că la acest moment 16.499 de familii primesc alocaţii complementare. Dintre acestea, 14.302 sunt din mediul rural, ceea ce reprezintă un procent de 86%, iar restul 2.197 sunt din mediul urban. De asemenea, alocaţie monoparentală primesc 5.203 familii, dintre care 3.712 sunt din mediul rural, ce reprezintă un procent de 71%, restul aflându-se în mediul urban. "63% dintre familiile monoparentale au un singur copil, majoritatea, mai exact 99% sunt formate din mamă şi un copil, cele cu doi copii sunt în procent de 25%, cele cu trei reprezintă opt procente, iar cele cu patru sau mai mulţi copii sunt în proporţie de 4%. Din experienţa pe care o avem, ultimele două categorii sunt familii care au ales să trăiască în concubinaj", a mai explicat şeful AJPS Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

200 de gălăţeni au primit ajutoare sociale la "dublu"

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, a făcut cunoscut faptul că a găsit foarte multe cazuri, aproximativ 200, de "dubluri". Este vorba despre aplicaţia electronică "Safirul", prin care se pot identifica uşor cazurile în care se încasează la dublu diverse prestaţii sociale. "Noi am sistat plăţile în astfel de cazuri. Uneori am fost noi dublură, alteori, alte judeţe. Din păcate, inventivitatea românului este nemărginită în astfel cazuri. Am avut situaţii de tot genul. Astfel, am început de la dosare duble depuse pentru alocaţiile de stat, mama a depus dosarul în Galaţi, iar tatăl în Focşani, să zicem, şi a ajuns până la a-şi depune dosarul de alocaţie de stat în Galaţi şi pe cel de alocaţie complementară sau alocaţie monoparentală în alt judeţ, sau alocaţia de stat se primea în Galaţi, iar indemnizaţia în Bucureşti şi aici, odată cu acordarea indemnizaţiei, s-a mai dat şi alocaţie", a făcut cunoscut directorul coordonator al AJPS Galaţi, Niculina Olimpia Ralea.

Tot şeful AJPS Galaţi a mai spus că astfel de situaţii a întâlnit şi la eliberarea formularelor europene. Astfel, o mămică a venit să ne spună că primeşte alocaţie din partea statului spaniol, acolo unde munceşte, şi a primit somaţie din partea autorităţilor de acolo să vină cu Formularul european E411 completat de instituţia similară din România. "În momentul în care am verificat, am constatat că tatăl, care era în ţară, primea alocaţie pentru copil. Femeia ne-a arătat hotărârea de divorţ, pronunţată anul trecut, dar care nu fusese adusă la cunoştinţa instituţiei noastre. Astfel tatăl a primit alocaţia timp de un an de zile. Noi am constituit debit pentru tată, urmând să recuperăm banii. Ieri am făcut transmiterea bazelor de date pentru alocaţiile care se vor achita în septembrie şi deja nu am mai avut decât cinci astfel de dubluri. Practic, de la 200 de dubluri, cât aveam în iulie, când am trecut la noua aplicaţie, am reuşit să eliminăm 195, ceea ce înseamnă foarte mult", a explicat Ralea. Tuturor celor care au fost găsiţi cu "dosare la dublu" li s-au emis decizii de imputare, urmând ca în termen de 30 de zile să achite debitul, dacă nu, decizia se înaintează la Ministerul de Finanţe, care recuperează datoriile.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Peste 123.000 de facturi la căldură, subvenţionate de stat

Facturile la energia termică şi gaze a peste 123.000 de concitadini, dar şi sumele pentru achiziţionarea de lemne şi cărbuni au fost şi vor fi suportate din visteria statului. Plata căldurii pentru 123.390 de gălăţeni, în sezonul rece 2008-2009, a costat 29.256.449 lei.

Potrivit declaraţiilor directorului coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, în septembrie va reîncepe strângerea dosarelor pentru cei care nu pot suporta din veniturile lor facturile integrale la căldură. Ralea a spus că, deocamdată, nu există nicio modificare în actele normative care prevăd subvenţionarea de către stat a facturilor la energie termică, gaze, dar şi pentru cei care se încălzesc cu lemne şi cărbuni. De asemenea, directorul crede că singura modificare care ar putea interveni ar putea fi cea legată de plafonul veniturilor celor care intră sub prevederile acestei legi. În sezonul rece trecut, plafonul a fost de 615 lei venit net pe membru de familie.

Lemnele şi cărbunii ne-au costat cel mai mult

Potrivit cifrelor oferite de conducerea AJPS Galaţi pentru iarna noiembrie 2008 până în martie 2009, s-au achitat 9.100.819 lei pentru 37.185 de persoane care au folosit energia termică, pentru 12.655 de persoane s-au plătit 4.835.513 lei, contravaloarea facturilor la gaze, iar alţi 15.320.117 lei s-au plătit pentru 73.530 de gălăţeni care se încăzesc cu lemne şi cărbuni.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Operaţiunea „Muieţi-s posmagii?”

* Dintre miile de asistaţi prin Legea 416, sunt zile în care numai doi muncesc în folosul comunităţii, cum cere legea *

Sunt numeroşi cât pentru o comună, dar nu muncesc nici cât pentru un apartament! Din 9.438 de gălăţeni din familii care primesc venitul minim garantat, un ajutor social oferit în schimbul câtorva zile de muncă în folosul comunităţii, în realitate muncesc exact… 0,0211 la sută! Orice lege este, se spune, o barieră în faţă căreia se opresc boii, peste care sar caii şi pe sub care trec vulpile… Nici Legea 416/2001, cea a venitului minim garantat, nu face excepţie: e plină de vulpi.

Oameni care şi-au pierdut slujba sau n-au avut-o niciodată, care sunt prea bolnavi ca să muncească sau reuşesc să se dea bolnavi, printr-o adevărată industrie a scutirilor medicale de tot felul, oameni amărâţi sau care îşi beau minţile, renunţând la speranţe – galeria este foarte variată. Dacă la ţară se întâmplă fenomene de felul celui care a făcut o familie să-şi taie vaca pentru a lua indemnizaţia în întregime, măcar beneficiarii acestui ajutor de stat muncesc la decolmatarea şanţurilor, la câte o lucrare publică din cele care cer multă muncă fizică, necalificată… La Galaţi, însă, beneficiarii Legii 416 apar pe listele de plată, dar nu pot fi văzuţi şi în teren, cu excepţia unui grup de maxim… cinci oameni, sau minim doi, de la zi la zi!

Sigur, mulţi sunt doborâţi sufleteşte, au sănătatea şubredă, dar chiar toţi? Poate e simplist să spui că nu le place munca, dar sunt mulţi oameni care consideră Legea 416 o pomană.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a prezentat joi din nou situaţia beneficiarilor Legii 416 din municipiul Galaţi: 5.163 familii, din care, pe „căprării” sunt: 2.156 oameni singuri, probabil cei mai expuşi disperării, viciilor şi bolilor; nu ştim câţi din ei sunt mai în vârstă… Sunt de asemenea 1.202 familii formate din două persoane, familii din trei persoane sunt 811, iar 505 sunt familiile din 4 persoane. Sunt şi 224 de familii mai numeroase, formate din cinci persoane, iar cu peste cinci persoane, familiile cele mai vulnerabile, din care pot fi oricând racolaţi infractori, sunt 265.

Pentru banii primiţi, ar trebui muncit, în folosul comunităţii, în medie 170 de ore pentru maxim 600 lei le lună. Iar sunt multe pensii mai mici… Cuantumurile venitului minim garantat, începând cu 1 iulie 2009, sunt, conform surselor Primăriei Galaţi, de 125 lei pentru familiile formate dintr-o persoană singură, până la 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane, urmând să se primească câte alţi 31 lei pentru fiecare altă persoană peste cinci. Dar cine munceşte în realitate? Mai nimeni. Viceprimarul Ciumacenco le pierduse numărul: „Cred că muncesc doar vreo câteva zeci. Restul sunt bolnavi, aduc certificate medicale…” Oricum, Primăria a scăpat de ei, după ce în anii trecuţi trebuise să ţină alţi angajaţi din treabă ca să-i păzească pe „beneficiari”, başca unii mai plecau acasă cu lopata sau grebla. „Acum, toţi cei care muncesc sunt la Ecosal”, ne-a mai spus viceprimarul.

Am luat-o deci pe fir. Am luat legătura cu inginerul Ion Ionescu, directorul S.C. Ecosal S.A., societate a Primăriei. „I-am trimis la SADP. Vai de ei! Mulţi dintre oamenii ăştia sunt beţivani notorii, n-am nădejde să-i pun să facă ceva.” De la directorul Ecosal, am aflat însă că la lucru îi veneau 10 – 20 de oameni pe zi, niciodată acelaşi număr.

Am mers puţin mai departe, în „grădina” ADP – Administraţia Domeniului Public, serviciu al Primăriei. Aici am găsit un director mulţumit: da, putea face treabă cu cei veniţi cu Legea 416. Îi pune la munci necalificate, fără scule, strâng resturile de la tăierea vegetaţiei, fânul cosit, ajutând oamenii ADP, sau lucrează la seră”.

Numai că cei ajunşi din cei plecaţi de la Primărie, prin Ecosal, este de cinci într-o zi, trei într-alta, sau chiar doi! Ceea ce face, la totalul de 9.438 de oameni din cele 5.163 de familii nevoiaşe ajutate prin Legea 416, ca doar un procent infim din cei plătiţi să mai şi muncească…

http://www.viata-libera.ro/articol-Oper ... 9D__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Banii statului, în buzunarele a peste 100.000 de gălăţeni

Aproape 163.000 de gălăţeni au primit din partea statului suma de 15.029.089 lei, sub diferite titluri. Astfel, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi a achitat în această lună 6.693.591 lei sub titlu de alocaţii de stat, beneficiari fiind 110.316 de copii şi tineri. Pentru alocaţiile complementare ale celor 17.211 de gălăţeni, statul a cheltuit în această lună 1.098.951 lei. De asemenea, pentru cele 5.297 de familiile monoparentale s-au acordat alocaţii de susţinere în valoare de 428.320 lei. Indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, în număr de 3.950, au însumat 3.408.879 de lei, iar cele 434 de stimulente date gălăţenilor care au ales să vină la serviciu, lăsându-şi copiii în grija unor persoane, au totalizat 42.670 de lei. De asemenea, statul a mai achitat în această lună 187.130 de lei, banii reprezentând CASS-ul pentru cele 3.950 de persoane beneficiare de indemnizaţii. Peste 1.200 de gălăţeni au primit alocaţii de plasament familial, în valoare de 186.652 de lei. Alte 261 de persoane au primit indemnizaţii lunare de hrană, care se acordă celor infectaţi cu HIV/SIDA, valoarea acestora ridicându-se la 110.949 de lei. Luna aceasta s-au mai acordat 161 de alocaţii pentru nou născuţi, care au totalizat 37.013 lei. De asemenea, nu mai puţin de 19.948 de persoane încadrate într-un grad de handicap, dar şi însoţitorii adulţilor cu handicap vizual grav au încasat împreună în această lună suma de 2.537.968 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Alocaţiile gălăţenilor, în 2009

În 2009, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale a plătit, în medie, 110.188 de alocaţii lunare de stat pentru copii, în valoare totală de 80.021.576 lei. Sunt incluse aici alocaţiile pentru copiii din grupele de vârstă de peste 2 ani şi de peste 3 ani, cu şi fără handicap.

Tot în medie, pe durata anului trecut, s-au bucurat de alocaţie familială complementară circa 15.824 de persoane, pentru care Statul a cheltuit 11.811.819 lei.

Alţi 4.772.835 de lei au fost cheltuiţi pentru alocaţia de susţinere a 5.094 de familii cu unu, doi, trei, patru sau mai mulţi copiii.

În ceea ce priveşte alocaţiile de întreţinere pentru plasament familial a copiilor cu şi fără handicap, putem vorbi despre o medie de 1.681 de beneficiari, cărora le-au fost alocaţi 2.135.464 de lei.

Anul trecut, la Galaţi, AJPS a efectuat plăţi către 5.427 de beneficiari de alocaţie pentru creşterea copilului. 788.700 de lei au fost cheltuiţi pentru plata trusoului pentru nou născuţi.

518 beneficiari s-au bucurat de stimulente pentru creşterea copilului în valoare totală de 627.284 de lei, iar 3.810 de familii sau părinţi singuri au primit, la nivel de judeţ, 34.726.316 lei. 2.231.887 de lei au fost acordaţi ca sprijin financiar la constituirea familiei către 2.658 de gălăţeni.

 

Link to comment
Share on other sites

111.178 dintre gălăţeni, asistaţi social

Potrivit datelor raportate de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, în cursul anului trecut, numărul beneficiarilor care au primit ajutoare de încălzire s-a ridicat, în medie, la 111.178 de persoane.

Trebuie menţinat aici că gălăţenii care se încălzesc cu lemne primesc banii în mână, prin intermediul primăriilor. În cazul celor care se încăzesc cu gaze naturale sau energie termică, ajutoarele de la Stat sunt virate direct în conturile furnizorilor de gaz, respectiv de energie termică.

Având în vedere că judeţul Galaţi are circa 615.000 de locuitori, am putea spune, aproximând fără prea mare grijă pentru detalii, că aproape o cincime dintre gălăţeni nu îşi pot plăti singuri căldura.

Per total, valoarea ajutoarelor primite de gălăţeni, în 2009, pentru plata căldurii s-a ridicat la 29.447.716 lei, la nivelul întregului judeţ.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Lecţie de supravieţuire cu trei lei pe zi

Peste 20.000 de gălăţeni nu au loc de muncă şi trăiesc din venitul minim garantat sau alocaţiile copiilor. Criza a condamnat la cea mai neagră sărăcie mii de oameni şi tot mai multe familii solicită ajutoare sociale.

Elisabeta Cucoş a rămas fără soţ cu mulţi ani în urmă şi are grijă singură de cei şapte copii ai săi. A locuit 18 ani de într-o clădire pe strada Mihail Eminescu. În luna septembrie a anului 2009, familia a fost evacuată din casă de către proprietari, fiind nevoită să vieţuiască pe stradă, până când autorităţile i-au găsit o locuinţă. Clădirea în care s-au mutat nu beneficiază de apă potabilă, iar de curând nu avea nici măcar electricitate. Toţi cei opt membri ai familiei trăiesc din alocaţia copiilor şi dintr-un ajutor de 190 de lei pe care îl primesc lunar de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. „Copii mai merg să mănânce la cantina Bisericii Sf. Spiridon. Eu mănânc ce găsesc. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să nu ne lase de izbelişte. Lemne de încălzit am primit de la Primărie", ne-a mărturisit Elisabeta.

În aceeaşi situaţie se află şi familia Cristea, care trăieşte de nouă ani de zile într-o cocioabă mizerabilă, pe cale de a se prăbuşi. Este beneficiară a venitului minim garantat din anul 2001. În schimbul ajutorului social pe care îl primeşte lunar, femeia este obligată să presteze lunar, 11 zile de muncă în folosul comunităţii. „Primesc 313 lei lunar de la Primărie. Soţul nu lucrează, iar băiatul este bolnav şi nu poate face efort. Suntem mulţumiţi de acest ajutor, deoarece nu avem alte posibilităţi", ne-a mărturisit Niţa Cristea.

La limita de jos a sărăciei

Un număr de 5163 de familii care nu au nicio sursă de venit primesc lunar, de la Primăria Galaţi, un ajutor financiar pentru a supravieţui, respectiv venitul minim garantat. Dintre cei 5.163 de beneficiari, 2.156 sunt familii alcătuite din trei persoane, 505 sunt familii alcătuite din patru persoane, 224 sunt familii formate din cinci persoane, în timp ce 365 de familii au mai mult de cinci membri. Ajutorul material acordat lunar fiecăreia dintre cele 5.163 de persoane este diferit şi calculat în funcţie de numărul membrilor familiei sale. Pe lângă cei care primesc venit minim garantat, 210.000 de gălăţeni beneficiază de prestaţii sociale. Dintre aceştia, 100.000 primesc alocaţie de stat pentru copii, iar restul sunt beneficiari de prestaţii sociale cum ar fi subvenţia pentru energia termică şi ajutoarele de încălzire cu lemne, gaze şi combustibili petrolieri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Lectie_de_supravietuire_cu_trei_lei_pe_zi_0_203979820.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

România are 9,5 milioane de asistaţi social

Mai bine de 9 milioane şi jumătate de români primesc, într-o formă sau alta, ajutor de la stat. În total, există 50 de tipuri de astfel de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc, anual, 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase plăţi sunt pentru încălzire, concedii de maternitate şi alocaţii pentru copii. Practica arată, însă, că statul este păcălit, de exemplu la acordarea ajutorului pentru veniturile de sub pragul de sărăcie. Şi asta pentru că mulţi români depun acte false în care declară venituri mult mai mici tocmai pentru a primi bani de la stat.

Numărul alocaţiilor pentru handicap a crescut în 18 ani cu peste 500.000

Creşte, de la an la an, şi numărul persoanelor care primesc alocaţii pentru handicap. În 1992, în România erau înregistrate 80.000 de persoane cu handicap grav. Acum, în evidenţe apar peste 600.000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi. O creştere semnificativă s-a produs din 2007, imediat după ce Guvernul a hotărât că trebuie ajutaţi nu doar cei cu handicap grav, ci şi cei cu handicap mediu. Aşa se face că, numai între 2007 şi 2009, numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut cu aproximativ 200.000. Potrivit sociologilor, pentru a demonstra că cineva primeşte nemeritat banii, direcţiile de asistenţă socială ar trebui să iniţieze anchete. Personalul este, însă, redus şi, în proporţie de 70%, necalificat.

Ajutoarele sociale sunt plătite de la bugetul de stat. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2009, populaţia ocupată din România era de 9.027.000 de persoane, dintre care, numai 6.098.000 erau salariaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=National&articol=17

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

La Tecuci, foarte puţini asistaţi social muncesc pentru indemnizaţiile pe care le primesc

Aproape 250 de asistaţi social din municipiul Tecuci au obţinut certificate medicale prin care sunt scutiţi de efort fizic şi astfel nu mai trebuie să presteze ore de muncă pentru comunitate. Din cei peste 1.200 de asistaţi social de la Tecuci, numai 164 muncesc pentru a primi ajutoare financiare.

În municipiul Tecuci sunt înregistraţi aproximativ 1.200 de asistaţi social. Sunt oameni foarte săraci, dar mulţi nu fac mai nimic pentru a-şi îmbunătăţi statutul. Aceştia preferă să primească indemnizaţiile prevăzute prin lege, în loc să îşi caute o slujbă. Mulţi însă primesc indemnizaţiile respective fără să facă cel mai mic efort pentru că au reuşit să obţină certificate de la medici prin care sunt scutiţi de efort fizic şi nu mai trebuie să presteze ore de muncă pentru comunitate. În această situaţie sunt aproximativ 250 de persoane. În plus, din cei 1.200 de asistaţi social, numai 164 au prestat orele de muncă prevăzute prin lege, potrivit datelor prezentate de Serviciul Public de Asistenţă Socială. Numai în luna martie s-au plătit asistaţilor social din Tecuci aproape 100.000 de lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=16

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Aproape jumătate dintre gălăţeni - asistaţi social

În total, în luna aprilie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale avea în evidenţă nu mai puţin de 272.981 de gălăţeni asistaţi social, cărora le revin 27.787.320 de lei. E drept că peste 100.000 dintre gălăţeni primesc asistenţă din partea statului doar pe durata iernii, sub forma ajutoarelor de căldură. Alţi peste 112.000 sunt elevii care primesc alocaţie de stat. Avem însă şi 20.448 de gălăţeni care primesc asistenţă bănească din pricina handicapului pe care îl au, dar şi 278 de bolnavi de SIDA care primesc lunar alocaţie de hrană.

http://www.viata-libera.ro/articol-3999_de_lei_lunar_pentru_cresterea_copilului__2.html

Link to comment
Share on other sites

Ţara lui „să ne dea“

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS), în luna martie aproximativ 6,7 milioane de romåni au primit alocaţii de la stat în valoare de peste 700 milioane de lei. De precizat că un singur beneficiar poate cumula mai multe tipuri de ajutoare sociale, ajungåndu-se în acest fel şi la venituri lunare de peste 5000 de lei (50.000.000 lei vechi).

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara recent că în Romånia se plătesc 12 milioane de indemnizaţii sociale lunar, pentru mai mult de 6 milioane de beneficiari. Cu alte cuvinte, o treime dintre romåni trăiesc pe banii statului!

„Sunt 6 milioane de oameni care profită de astfel de sprijin, unii profită de cåte două, trei sau patru indemnizaţii. Am ajuns să creăm (...) un sistem pervers care încurajează nemunca“, spunea Şeitan, recunoscånd că sistemul de protecţie socială este generos, dar ineficient. Datele Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS) arată cåţi bani cheltuieşte statul lunar cu „bieţii“ asistaţi social. Fie că este vorba de alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, cele pentru familiile monoparentale sau trusoul pentru nou-născuţi, suma totală cheltuită pentru asistenţa socială a depăşit 700 milioane de lei. Asta înseamnă că, anual, statul cheltuieşte aproximativ 8,4 miliarde de lei (2 miliarde de euro) cu alocaţiile şi ajutoarele sociale.

Cei mai mulţi beneficiari de prestaţii sociale se regăsesc în Bucureşti, peste 400.000 de persoane, urmat de judeţele Iaşi - 278.000 de beneficiari, Suceava - 250.000, şi Timiş - 248.000.

De remarcat că un singur beneficiar poate cumula mai multe tipuri de ajutoare sociale, ajungåndu-se de multe ori la venituri lunare cu mult peste salariile celor care muncesc.

Potrivit ANPS, în ianuarie erau şapte beneficiari care primeau nu mai puţin de opt prestaţii pe lună, 34 primeau şapte prestaţii, 320 de persoane cumulau şase ajutoare de la stat, iar peste 2.000 de asistaţi sociali primeau lunar cinci tipuri de prestaţii. De precizat că, în timpul iernii, numărul celor care primesc ajutoare de la stat creşte la peste 9,5 milioane, ca urmare a acordării ajutoarelor de încălzire.

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010051443556/Actualitate/Asistatii-sociali-primesc-si-5000-de-lei-pe-luna-de-la-stat.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.