Jump to content

25 de şcoli gălăţene au fost desfiinţate


dcp100168

Recommended Posts

De dragul calităţii?

Dispar 26 de şcoli primare din judeţul Galaţi

Conducerea ISJ Galaţi a aprobat în Consiliul de Administraţie desfiinţarea a 26 de unităţi de învăţământ primar simultan şi mutarea elevilor respectivi la şcoala coordonatoare. „Am discutat cu primarii din comunele de unde vor fi desfiinţate şcolile şi nu vor fi probleme. Este în interesul învăţământului ca aceste clase să nu mai funcţioneze în regim simultan. Sunt unele cu o singură clasă în care învaţă elevi de I-IV, iar altele în care sunt grupate câte două niveluri I-III şi II-IV. În asemenea condiţii nu se poate face învăţământ de calitate”, consideră şeful ISJ, Doru Resmeriţă. Acesta susţine că toţi elevii din şcolile respective beneficiază de transport cu microbuzul: „Acolo unde nu am avut mijloace de transport, nu am desfiinţat clasele”. Odată cu desfiinţarea claselor respective vor fi afectate 40 de posturi de învăţători, care, susţine inspectorul general, nu vor rămâne fără loc de muncă, ci vor fi detaşaţi în interesul învăţământului. În clădirile din care vor dispărea clasele primare vor rămâne să funcţioneze grădiniţele. Conform calculelor celor de la ISJ, pentru renovarea şi reparaţiile şcolilor care vor fi desfiinţate s-au cheltuit recent în jur de 55 de miliarde de lei vechi. Bani care, în aceste condiţii, poate ar fi fost folosiţi cu mai mult folos la alte instituţii de învăţământ.

http://www.viata-libera.ro/articol-Disp ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Şcoala din Pleşa, desfiinţată la centenar

De trei zile, după anunţarea că Şcoala Gimnazială Pleşa se desfiinţează începând de la 1 septembrie a.c., satul e în doliu. Anul acesta ar fi trebuit să sărbătorească 100 de ani de la inaugurarea ei – 29 august 1909. Criza economică a lovit cancelaria la temelie, obligând elevii şi cadrele didactice să se pregătească sufleteşte pentru a face naveta la Balinteşti. Este pentru prima oară în istoria acestei şcoli când micuţii care vor intra în clasa întâi vor înmâna buchetele de flori, la 15 septembrie, în faţa careului din curtea unei şcoli din alt sat, aflat la 14 kilometri depărtare de locul unde Banca Mondială a cheltuit sume importante de bani pentru a le pune la dispoziţie un local de şcoală modern. Părinţii elevilor sunt în stare de şoc. Directorul coordonator al şcolilor din comuna Bereşti-Meria, profesorul Gheorghe Donciu, ne-a declarat că încercând, la Inspectoratul Şcolar, la şedinţa cu directorii, de săptămâna trecută, să ceară îndulcirea măsurii în privinţa satului Pleşa, nu i s-a permis să spună prea multe, închizându-i-se gura cu… criza şi decizia Ministerului Educaţiei de a tăia drastic din cheltuielile cu învăţământul. Numărul elevilor înscrişi, 87. Din aceştia, câţiva sunt din Şipote şi Mânzăteşti. Ce va fi la şedinţa cu părinţii, când li se va aduce la cunoştinţă, oficial, că s-a terminat cu şcoala din Pleşa, se poate deduce. Greul va apăsa pe umerii unor copii transformaţi prea devreme în navetişti, şi pe şoferii de la maşinile şcolarului. În noile condiţii de suprasolicitare, aducerea la şcoala din Slivna a elevilor din cătunul Onciu e pusă sub semnul întrebării. La această oră, satul Pleşa dispune de două imobile cu destinaţia de şcoală. Cel vechi, construit în anii 1908-1909, de filantropul Stroe Belloescu, din Bârlad, a fost scăpat de la demolare de fostul primar Adrian Sfârlea – ardeleanul şi-a dat seama că ar fi sluţit satul dacă ar fi fost de acord să se intre cu buldozerul în şcoala din cărămidă a lui Stroe Belloescu, şi cel dat recent în funcţiune – cadou de la Banca Mondială. Acum sunt amândouă goale. S-a ales praful dintr-un centenar ce bătea la uşă. Clopoţelul, la Pleşa, şi-a încheiat misiunea. Criza economică i-a smuls limba.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scoa ... nar_2.html

Link to comment
Share on other sites

decizia Ministerului Educaţiei de a tăia drastic din cheltuielile cu învăţământul.

Uite-asa ne mai bate un cui in sicriu. Una din putinele sanse sa iesim din cacao in care sintem, educatia, se duce de ripa.

Dispar 26 de şcoli primare din judeţul Galaţi

Astept sa apara in schimb 26 de biserici. Pentru astea sint bani.

Link to comment
Share on other sites

decizia Ministerului Educaţiei de a tăia drastic din cheltuielile cu învăţământul.

Uite-asa ne mai bate un cui in sicriu. Una din putinele sanse sa iesim din cacao in care sintem, educatia, se duce de ripa.

Dispar 26 de şcoli primare din judeţul Galaţi

Astept sa apara in schimb 26 de biserici. Pentru astea sint bani.

Sau pentru catedrala mantuirii neamului bleg acum si pururea si-n vecii vecilor, AMIN! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Şcoala din Pleşa nu se desfiinţează

Elevii şcolii din Pleşa vor urma ciclul primar în şcoala lor. Inspectoratul Şcolar Judeţean a revenit asupra deciziei de comasare a şcolii din Pleşa cu cea din Balinteşti. ”Hotărârea de a menţine şcoala primară din Pleşa este consecinţa reanalizării în Consiliul de Administraţie al ISJ a situaţiei elevilor din această unitate. Astfel, şcoala din Balinteşti se află la 17 km faţă de satul Pleşa, efortul pe care ar trebui să îl facă elevii pentru a urma cursurile primare fiind prea mare. Pe timp de iarnă, drumul de la Pleşa la Bereşti este înzăpezit, ceea ce îngreunează sau face imposibil transportul copiilor la şcoală. De asemenea, condiţiile de studiu sunt mai bune la Pleşa decât la Balinteşti, aşa cum semnalează şi părinţii lor în memoriul trimis la Inspectoratul Şcolar Galaţi”, a declarat inspectorul Nicoleta Crânganu, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi.

În situaţia şcolii din Pleşa se mai află şi unităţile de învăţământ primar din Dobrineşti (care ar fi trebuit să se comaseze cu şcoala Nicoreşti), Ionăşeşti (care ar fi trebuit să se comaseze cu Coasta Lupei), respectiv, Vişina (ai cărei elevi ar fi trebuit să studieze la Poiana). De asemenea, Inspectoratul Şcolar mai analizează situaţia şcolii din Ghingheşti, programată a fi comasată cu şcoala Drăguşeni. ”Toate deciziile de comasare pe care le-a luat ISJ Galaţi vor fi în continuare analizate, conducerea manifestându-şi flexibilitatea şi deschiderea faţă de reprezentanţii comunităţilor locale, în spiritul dialogului şi în speranţa găsirii celor mai bune soluţii pentru elevii din aceste şcoli”, a precizat inspectorul Nicoleta Crânganu.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

25 de şcoli închise din cauza lipsei de elevi

Activitatea a 25 de unităţi de învăţământ din judeţ a fost sistată ca urmare a reducerii populaţiei şcolare. Fenomenul ar putea avea caracter temporar având în vedere că anul acesta a crescut uşor numărul copiilor preşcolari. După ce a ţinut artificial în viaţă câteva şcoli, chiar dacă nu aveau minimul de elevi prevăzut de regulamente, Inspectoratul Şcolar Galaţi a “rupt pisica-n două” şi a luat decizia să le închidă. Anul acesta au dispărut dintr-o dată cele mai multe şcoli, nu mai puţin de 25, aproape toate fiind din satele îndepărtate ale judeţului. Copiii care învăţau în aceste unităţi vor merge la şcoala din centrul comunei cu ajutorul microbuzelor. Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul Şcolar Galaţi, cele mai multe unităţi care şi-au închis porţile din categoria celor arondate, neavând personalitate juridică. Dacă anul trecut, în judeţul Galaţi, erau, în total, 241 de unităţi şcolare arondate, acum au rămas 221. În mediul urban, a dispărut doar Şcoala Gimnazială nr. 30. În 2009, au fost închise două unităţi cu personalitate juridică: una din mediul rural, cealaltă din urban. Au apărut în schimb tot mai multe unităţi de învăţământ particulare. În anul şcolar 2009-2010 îşi vor desfăşura activitatea 12 grădiniţe, două licee şi patru şcoli posliceale particulare. Dintre aceste 18 unităţi, doar o grădiniţă este din mediul rural.

Principalul motiv care a dus la închiderea porţilor şcolilor este, fără îndoială, scăderea populaţiei şcolare. “În ultimii trei ani, populaţia şcolară a scăzut drastic. Dacă în anul şcolar 2007-2008 aveam în total aproape 95.000 de elevi, în 2009-2010 numărul acestora este de 93.000. Să ştiţi că 2.000 de elevi pot influenţa structura şi dispunerea şcolilor din judeţ”, afirmă inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. Cele mai mari scăderi se înregistrează în învăţământul primar, unde diferenţa este de peste 1.100 de elevi, în numai doi ani. Există însă şi segmente de populaţie şcolară unde se înregistrează creşteri, comparativ cu anii trecuţi. Este vorba despre elevii din preşcolar. Anul acesta a crescut şi numărul celor care s-au înscris pentru anul de completare (specific celor care urmează şcoli de arte şi meserii). Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul populaţiei şcolare de liceu. Dacă în 2007 erau 19.365 de liceeni, în 2009 mai sunt doar 16.224.

Lista şcolilor care au dispărut în anul şcolar 2009-2010: Umbrăreşti, Cruceanu, Şcoala 2 din Ciurăşti, Pupezeni, Meria, Pleşa, Puricani, Tecucel, Ghingheşti, Slobozia-Corni, Ireasca, Călmăţui, Zărneşti, Ţigăneşti, Nămoloasa, Dobrineşti, Fântâni, Ionăşeşti şi Piscu Corbului, Huleşti, Plevna-Rogojeni, Sat Costi, Brăneşti, Cosmeşti-Vale şi Negrea.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... elevi.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cinci şcoli şi trei grădiniţe au fost închise

Trei grădiniţe şi cinci şcoli din judeţul Galaţi au fost închise şi au intrat în conservare, se specifică într-un raport privitor la situaţia clădirilor ce au aparţinut unităţilor de învăţământ şi sunt neutilizate în prezent, raport prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată miercuri la Prefectura Galaţi. În raportul semnat de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Doru Resmeriţă, se specifică faptul că din păcate sunt şi 8 localuri de învăţământ care sunt închise şi se află momentan în conservare, şi anume şcoala Meria din comuna Bereşti Meria, şcoala Moscu din Târgu Bujor, şcoala Pupezeni din comuna Bălăşeşti, şcoala Piscu Corbului din comuna Nicoreşti, Şcoala 9 din muncipiul Tecuci, Gradiniţa Plevna din comuna Suhurlui, grădiniţa Ijdileni din comuna Frumuşiţa şi grădiniţa Ciureşti din comuna Bălăşeşti. Situaţia nu este roză nici în ceea ce priveşte unele spaţii care nu pot fi utilizate din cauza gradului de degradare şi a imposibilităţii de a le închiria: clădirea ateliere şi clădirea cantină de la Grupul Şcolar Gheorghe Asachi, etajul 3 al căminului B al grupului şcolar Moţoc, etajul 3 al căminului L2A şi etajele 2 şi 3 ale căminului A al Grupului Şcolar Moţoc. În raportul conducerii ISJ Galaţi se mai arată că printre cauzele care au condus la apariţia unor spaţii disponibile figurează reducerea continuă a populaţiei şcolare şi eficientizarea învăţământului, atât didactic, cât şi economic, cu reducerea costurilor.

„În municipiul Galaţi majoritatea unităţilor de învăţământ au trecut de la învăţământul în două schimburi la învăţământul într-un singur schimb, iar laboratoarele utilizate ca săli de curs acum sunt folosite pentru scopul pe care l-au avut din construcţie, respectiv laboratoare de fizică-chimie, biologie, tehnologie. În unele unităţi, în sălile disponibile au fost create centre de documentare şi informare. Totodată, s-a renunţat la o serie de grădiniţe amplasate la parter de bloc, acestea fiind mutate în sălile disponibile din unităţile şcolare, respectiv Şcoala nr. 2, Şcoala nr. 10, Şcoala nr. 22. S-a desfiinţat Şcoala nr. 8, clădirea fiind cedată Şcolii nr. 2. La parter funcţionează 4 grupe de gradiniţă, pentru care s-au reamenajat grupurile sanitare, iar la etajele I şi II s-a închiriat spaţiul pentru Şcoala postliceală «Cristiana». Localul Şcolii 30 a fost cedat Grupului Şcolar «D. Moţoc», însă clădirea nu este folosită actualmente, întrucât nu pot fi supravegheaţi copiii, iar cadrele didactice nu pot alerga între cele două clădiri pentru susţinerea orelor de curs. Se folosesc în continuare ca săli de curs sălile deja amenajate într-unul dintre cămine, la etajele I şi II. Localul Şcolii nr. 27 a fost cedat Colegiului de Industrie Alimentară «Elena Doamna». Clădirea a fost reabilitată, iar actualmente se lucrează la centrala termică şi racordurile de apă şi canalizare. Până la finalizarea lucrărilor, spaţiile nu pot fi folosite. O parte a elevilor de la Colegiul de Industrie Alimentară «Elena Doamna» învaţă în spaţiile puse la dispoziţie de Colegiul tehnic «Traian» (14 săli)”, se arată în raportul prezentat de conducerea ISJ Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/unitati-de-invatamant-cu-lacatul-la-usa-2782.html

Link to comment
Share on other sites

Daca acum 2 ani aveam 60% analfabeti cronici si 30% care citeau, cu greu, o pagina pe ora, peste 2-3 ani vom avea suma la analfabeti. Doar s-a spus: Dupa ??? ani am salariul asta. A uitat sa precizeze: cati dintre romani! Cine vrea bani, sa faca trafic cu blugi si Rapirea din serai. Fara sa plateasca impozite. Adica adoua slujba. HA.HA.HA.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Clădiri de lux construite în mai multe localităţi stau goale pentru că nu sunt copii

Două şcoli din judeţul Galaţi, construite în anii 2000, sunt închise de aproape un deceniu din cauza lipsei de elevi. Investiţia în cele două unităţi, una din oraş, alta de la ţară, depăşeste suma de 400.000 de euro. Şcoala din mediul rural a intrat în conservare, iar autorităţile locale alocă sume importante de bani ca să nu se degradeze, în timp ce unitatea din oraşul Galaţi s-a transformat în grădiniţă.

Şcoala din satul gălăţean Plevna a fost construită între anii 2005-2007 printr-un proiect al BERD, în valoare de 200.000 de euro. Clădirea realizată din panouri de tip sandwich are două clase şi anexe şi a fost utilizată doar doi ani, fiind închisă deoarece la cursuri nu s-a adunat numărul necesar de elevi. Autorităţile locale spun că de aproape 10 ani fac eforturi ca să ţină clădirea în conservare. „Şcoala din satul Plevna a fost construită în 2005, a funcţionat câţiva ani, iar în 2009 Inspectoratul Şcolar a decis să o închidă. Clădirea este în conservare, noi o întreţinem în limita bugetului. Este făcută din panouri tip sandwich. Noi în toată comuna avem în jur de 200 de copii, ne confruntăm cu natalitate scăzută, ca peste tot în România. Copiii din satul Plevna merg cu microbuzul şcolar la şcoala din Rediu”, a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, primarul comunei Rediu, Fănel Mihai.

Clădirea a fost construită deşi în satul gălăţean erau foarte puţini copii. Autorităţile şcolare de atunci au decis să închidă unitatea şi altele aflate în situaţii asemănătoare deoarece actul educaţional nu este eficient când în acelaşi spaţiu sunt adunaţi elevi din ani de studiu diferiţi. „În judeţul Galaţi, conform documentelor noastre, avem patru unităţi relocate. Este vorba despre trei şcoli şi o grădiniţă unde erau puţini elevi şi aceştia au fost mutaţi la alte unităţi din comunele respective. Este vorba despre eficienţă, nu este recomandat să ţii jumătate de clasă. Clădirile intră în conservare sau primesc altă utilizare de la Primărie, dar la Galaţi nu au fost pierdute spaţii”, a spus, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

Probleme au fost şi la singura şcoală din oraşul Galaţi, construită în totalitate după revoluţie. Clădirea a fost ridicată pe terenul unei şcoli vechi, iar investiţia începută în anul 2002 şi terminată în 2004 a depăşit valoarea de 200.000 de euro. În anul 2016, şcoala s-a desfiinţat din cauza numărului mic de elevi, iar clădirea a fost la un pas să intre în conservare. Pe ultima sută de metri, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au acordat spaţiul unui grădiniţe din oraş. „Şcoala Nicolae Mantu s-a desfiinţat, elevii de acolo au fost mutaţi la altă unitate de învăţământ. Erau puţini elevi, dar spaţiul este folosit acum de o grădiniţă. Aceasta avea nevoie de spaţiu şi am găsit acolo, am rezolvat problema, astfel încât să nu rămână neutilizată o clădire bună”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.

Potrivit datelor oficiale, din totalul de 421 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 92 de şcoli şi grădiniţe nu sunt autorizate de Direcţia de Sănătate Publică pentru a funcţiona în anul şcolar 2018-2019. Dintre unităţile şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban şi 76 sunt la ţară.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.