Jump to content

Incendiu în Rezervaţia de bujori de la Roşcani


dcp100168

Recommended Posts

Un incendiu de mirişte a distrus 15 ha de pădure dintr-o arie protejată din Galaţi

Un incediu de mirişte a distrus aproximativ 15 hectare din Pădurea Breana din judeţul Galaţi, unde există o rezervaţie naturală de bujori româneşti, transmite corespondentul NewsIn. "Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost sesizat că în Pădurea Breana din localitatea Roşcani s-a produs un incediu. Au fost trimise patru autospeciale cu apă şi spumă, 20 de pompieri militari intervenind pentru lichidarea flăcărilor. Lor li s-au alăturat trei echipe ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă: echipele din Băneasa şi din Oancea au venit cu câte o cisternă cu apă, iar echipa din Suceveni, cu o autospecială. Operaţiunile de stingere a incendiului au durat două ore, de la 14:35 la 16:35", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, lt. Eugen Chiriţă. Potrivit aceleiaşi surse, flăcările au distrus aproape 15 hectare de pădure şi două hectare de mirişte. ISU a demarat o anchetă pentru a stabili sursa incendiului. O variantă de lucru este aceea că focul a pornit de pe mirişte şi s-a propagat către pădure. Pădurea Breana din Roşcani, care se întinde pe o suprafaţă de 78 de hectare, a fost declarată arie protejată în anul 2000. În graniţele ei se află rezervaţia naturală de bujori româneşti.

Link to comment
Share on other sites

O treime din pădurea de la Roşcani e scrum

* 19 hectare de pădure, mirişte şi puiet au fost arse * Rezervaţia de bujori a rămas intactă * Mâna criminală *

Gunoiul depozitat pe o fâşie de pământ în apropierea pădurii a fost sursa flăcărilor care au cuprins luni superba pădure de la Roşcani, ameninţând să distrugă rezervaţia naţională de bujori. Cine a dat foc gunoiului? Poliţia face cercetări pentru a descoperi vinovaţii pentru incendierea gunoiului respectiv.

Aflăm de la locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi, că Primăria comunei Băneasa, din care face parte şi satul Roşcani, are un contract cu toţi proprietarii din zonă ca fiecare să îşi ducă gunoiul de grajd pe terenul său, unde să îl folosească ca îngrăşământ. În acest gunoi au fost descoperite însă şi tuburi de spray, de pildă, dovedindu-se că resturile menajere, mai uşor inflamabile, şi-au făcut loc printre gunoaiele de grajd. Odată aprins gunoiul, focul s-a extins rapid, incendiul fiind anunţat la ora 13,52, prin 112, de localnica Mirela Stanciu. S-a intervenit rapid, I.S.U. Galaţi trimiţând două autospeciale, ca şi Garda de intervenţii din Bereşti. Alături de pompierii militari, s-au grăbit să stingă flăcările şi bravii voluntari din Băneasa (15 persoane), înarmaţi cu o cisternă de apă tractată de un tractor, şapte voluntari ai Serviciului Voluntar de Situaţii de Urgenţă Oancea şi trei voluntari de la Suceveni, cu o autospecială.

„Drumul foarte greu accesibil a îngreunat mult misiunea pompierilor, la ora 14,25, la ajungerea salvatorilor la faţa locului, focul manifestându-se violent, din cauza vântului şi a temperaturilor ridicate de afară. În plus, exista pericolul de extindere la cele 60 de hectare de pădure de salcâm, stejar şi frasin. Din fericire flăcările au ocolit partea de rezervaţie de bujori, arzând în schimb 14 hectare de pădure, două hectare de mirişte şi trei hectare de puiet de salcâm, puieţii fiind mult mai afectaţi de foc decât pădurea de 20 de ani”, declară purtătorul de cuvânt al I.S.U.. 20 de pompieri militari şi 25 de voluntari, alături de cetăţeni din Roşcani şi-au riscat luni vieţile, încercând să salveze din flăcări frumoasa şi tânăra pădure-rezervaţie naturală. La ora 17,00 misiunea lor era îndeplinită, după aproape trei ore de chin. În acest moment, Poliţia face cercetări pentru aflarea cu exactitate a persoanei responsabile de incendierea pădurii de la Roşcani, cu atât mai mult cu cât proprietarul terenului de unde au „plecat” flăcările neagă că ar avea vreo legătură cu acestea.

http://www.viata-libera.ro/articol-O_tr ... rum_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Aria protejată de la Roşcani a scăpat de flăcări

Aria protejată din pădurea de la Roşcani nu a avut de suferit de pe urma incendiului izbucnit pe 11 august, ne-a declarat Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi. „Din fericire a fost doar un incendiu de litieră, fiind afectate doar straturile superficiale, frunzişul mai uscat, flăcările nefiind suficient de puternice pentru a aprinde crengile şi trunchiurile copacilor. Prin urmare, pagubele au fost minime”, a precizat reprezentantul Direcţiei Silvice. Potrivit estimărilor, incendiul s-a extins pe 13 hectare, cauzele nefiind încă stabilite cu certitudine. Cel mai probabil, din neglijenţa localnicilor care au mirişti şi păşuni în apropiere, incendiul a izbucnit din cauza unui foc lăsat nesupravegheat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Aria ... ari_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.