dcp100168 Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Apt de muncă, cu un picior amputat!!!Un bărbat din Galaţi, scos la pensie, în urmă cu trei ani, pe caz de boală, având handicap de gradul doi, a fost declarat apt de muncă după ce i-au fost amputate picorul stâng şi degetele de la piciorul drept. Gicu Voinea, de 47 de ani, suferă de trei ani de diabet şi de complicaţiile generate de acesta, îndeosebi de faptul că are o proastă circulaţie a sângelui în organism. El a fost pensionat pe caz de boală, deoarece avea dificultăţi de deplasare, iar comisia de la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Handicapaţi (ISTH) din Galaţi l-a declarat, anul trecut, cu handicap de gradul doi. Între timp, starea lui s-a agravat, iar în urmă cu o săptămână medicii de la Spitalul de Urgenţă din Galaţi au decis că trebuie să-i fie amputată o parte din piciorul stâng şi degetele de la dreptul. Luni, omul a ieşit câteva ore din spital şi a fost dus de fiul său la comisia de reevaluare, unde a fost declarat apt de muncă. "Am fost la comisie pentru prelungirea gradului de invaliditate. Cât timp am avut două picioare, mi s-a dat gradul doi. Acum, când am amputaţie, deci nu mai am un picior, mi s-a dat gradul trei, au zis că sunt 50 la sută apt de muncă. Deci cu două picioare nu eram bun de muncă şi cu un picior jumate sunt bun", a declarat Gicu Voinea. Bărbatul spune că va pierde şi din bani, urmând să primească doar 30 de lei, la noua încadrare, faţă de 200 de lei, cât primea la precedenta. Medicii din Spitalul de Urgenţă Galaţi, unde bărbatul este în continuare internat, spun că pacientul are probleme serioase şi e puţin probabil să mai poată munci. "În prezent, are un mare handicap motor, şi asta pentru că s-a recurs la multiple amputaţii atât la piciorul stâng, cât şi la cel drept. Bărbatul este în imposibilitatea de a se mai mişca. Aşa cum se prezintă situaţia, e şi de bun simţ să se spună că n-o sa mai poată munci", susţine Mihai Bucatanschi, purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Relu Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Acu', nu vreau să fiu rău ... dar văd uneori la Combinatului, intrând în schimb, un bărbat tânăr, în cârje, cu un picior amputat. Oare omul ăsta de ce vine la muncă?
Relu Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 CU PICIORUL AMPUTAT - HANDICAP AMELIORAT* Teoretic, numai cei cu un picior încă mai pot aspira la statutul de handicapat * Numai teoretic însă! * Dacă orbeşti, nu ai un handicap * Dacă ţi se amputează un picior sau o mână, aşijderea * Iar dacă mori, statul face oricum economieNu mai e suficient să fi orbit!Zilele trecute, Dumitru Theodor, în vârstă de 75 de ani, ne‑a cerut sprijinul într‑o problemă pe care nu poate să o înţeleagă. Suferind de diabet şi retinopatie, până deunăzi, Dumitru Theodor fusese încadrat la gradul de handicap accentuat. Încadrarea s‑a făcut de către Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi şi drept urmare a beneficiat de drepturile cuvenite conform legii. Prezentându‑se din nou la comisie pentru reevaluare (acestea se fac periodic, de regulă la şase luni), dl Theodor a aflat cu stupoare că nu se mai încadrează la gradul de handicap accentuat. "Adică, ce să înţeleg, că între timp m‑am vindecat, că nu mai sunt diabetic şi nici nu mai sufăr de retinopatie?! Dimpotrivă, boala s‑a agravat�" ne întreba contrariat şi scandalizat dl Theodor.Pentru a‑i putea răspunde, ne‑am adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului ‑ Serviciul Persoane Adulte cu Handicap, unde ni s‑a spus că s‑a schimbat legea (din nou!) şi că, într‑adevăr, nu toate persoanele diabetice se mai încadrează la gradul de handicap accentuat. "Legea s‑a modificat în decembrie, anul trecut, şi a intrat în vigoare din ianuarie. Este publicată în Monitorul Oficial 885, dar se află doar în circuitul unităţilor medicale (!?)", ne‑a declarat Mădălina Ghenea, directorul acestui serviciu."Vor mai beneficia de drepturile care decurg din acordarea acestor grade doar diabeticii cu amputaţii, iar restul persoanelor cu diabet vor primi doar asistenţă medicală în cadrul unui program special", a mai precizat dna Ghenea.Şi totuşi, nici diabeticiicu amputaţii!Că nu se respectă dreptul la încadrarea în gradul de handicap accentuat nici în cazul acestei categorii de bolnavi de diabet o demonstrează şi drama unuia dintre cei pentru care "acasă" înseamnă la Spitalul Clinic de Urgenţă. Gicu Voinea are 46 de ani şi suferă de diabet. Este insulino‑dependent. Din cauza complicaţiilor bolii, anul trecut, a fost internat în spital timp de 230 de zile (din 365!), iar de la începutul lui 2008, este tot în spital. "În ultimii trei ani, adunat, am stat în spital un an şi jumătate", îşi începe povestea cu amărăciune dl Voinea. Supravieţuind graţie medicilor, bolnavul era încadrat la gradul doi de handicap şi primea o indemnizaţie de 207 lei. În urmă cu o săptămână, în ciuda terapiei, n‑a mai putut fi evitată amputarea piciorului stâng. Ţesuturile erau afectate ireversibil. Nu este prima amputaţie pe care o suferă bietul om; în urmă cu ceva timp a mai pierdut şi trei degete de la celălalt picior.Dl Voinea povesteşte că, zilele trecute, întrucât el este internat în spital, pentru prelungirea certificatului de încadrare în grad de handicap, l‑a reprezentat la comisia de evaluare soţia sa: "A stat de dimineaţă, de la ora opt până la două, când s‑a întrunit comisia. Şi asta pentru a afla că nu mai am dreptul la gradul II. Le‑a spus (membrilor comisiei n.n.) că mi‑a fost amputat piciorul şi atunci i s‑a cerut să completeze dosarul cu un document de la medicul ortoped. L‑am obţinut şi, în altă zi, s‑a dus din nou la comisie. De data asta s‑a invocat o problemă cu codul bolii, aşa că au cerut (membrii comisiei n.n.) să mă prezint eu. Am fost învoit din spital şi m‑a dus cineva cu o maşină. După mai multe ore de aşteptare, am fost dus pe braţe în faţa comisiei care a decis (conform facsimilului n.n.) că nu mai am handicap accentuat, ci mediu, cu capacitate de muncă refăcută la 50 la sută (! n.n.). După amputaţie ! Nu este corect şi sunt hotărât să merg până în pânzele albe pentru a‑mi redobândi dreptul. Cu noul grad mediu, indemnizaţia a scăzut de la 200 de lei la 30. Ştiţi de câţi bani are nevoie un diabetic pentru a supravieţui ?!".Se va analiza decizia comisiei...Ca să aflăm ce argumente are comisia care a decis să facă excepţie de la prevederile ordinului "de uz intern" am fost mai întâi la Comisia de Evaluare. Spre ghinionul nostru, dna Ghenea este în concediu, aşa că am fost îndrumaţi la directorul adjunct al DGASP, Eugen Merdescu, care ne‑a asigurat că se va face o evaluare a acestei decizii şi că, dacă se justifică, dl Voinea va fi reevaluat.Orice alte comentarii sunt de prisos. Ar mai fi fost însă câteva întrebări, din păcate retorice, pentru membrii comisiei învestiţi cu autoritatea de a parafa nefericirea unor oameni. Adică, de a strânge şi mai mult cureaua bugetului asigurărilor sociale. Până la sugrumare!Sursa: Viaţa liberă
Recommended Posts