Jump to content

A murit graficianul gălăţean Cristian Marcu


dcp100168

Recommended Posts

"Desen satiric" de Cristian Marcu, la Cuptorul cu Lemne din Bucureşti

Joi 13 august, la ora 13,00, în spaţiul neconvenţional de la Clubul Caricaturiştilor – Cuptorul cu Lemne din Bucureşti (Bd. Pache Protopopescu nr. 63, sector 2) va avea loc vernisajul expoziţiei de „Desen satiric” de Cristian Marcu, a şaptea expoziţie personală a apreciatului grafician.

Născut la Galaţi, la 29 ianuarie 1959, crescut şi educat la Huşi, apoi la Bucureşti, Cristian Marcu a făcut studii private de grafică şi pictură cu profesorii Ion Gânju şi Nicolae Aurel Alexi. Grafician şi realizator de filme de animaţie începând din anul 1981, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Uniunii Cineaştilor din România, fondator al Asociaţiei Culturale „Punct”. Cristian Marcu este iniţiator şi director artistic al Salonului de Grafică Satirică „Damigenius” de la Huşi, ajuns la a 15-a ediţie şi preşedinte al Asociaţiei Culturale „Damigenius”. Grafician şi caricaturist editorialist al „Jurnalului Naţional” (zilnic, în pagina 2 ), este colaborator al săptămânalului „Formula As” şi, ocazional, al cotidianul francez „Courrier International”. Are până acum 7 expozitii personale, zeci de expoziţii de grup, a fost distins cu 44 de premii naţionale, 23 de premii internaşionale. Lucrari de Cristian Marcu se află în diverse muzee şi colecţii private din ţară şi străinătate. A realizat coperţi şi ilustraţii de carte, cărţi poştale şi afişe. Cel mai important site de grafica satirică, „Iran Cartoon”, l-a inclus în spaţiul rezervat celor mai importanţi artişti străini, prezentând două pagini permanente cu lucrările sale. Cristian Marcu a semnat animaţia la 32 de filme pentru copii şi regia la două filme de autor, în cadrul Studioului cinematografic „Animafilm”. A colaborat cu regizori importanţi ca Nell Cobar, Zaharia Buzea, Gopo, Virgil Mocanu, Liana Petruţiu, Lucian Profirescu, Mihai Badica, Zoltan Szilagy ş.a. În prezent lucrează şi la câteva proiecte şi experimente interesante de animaţie, în regim privat.

http://www.amosnews.ro/Article284246.phtml

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cristian Marcu. Ne aducea in fiecare zi un zambet

Cristian Marcu. Un om bun şi bland. Un artist. Un coleg. Dar astăzi, Cristian Marcu pur şi simplu a murit.

Am colaborat la Ediţiile de Colecţie. Ne făcea să zambim in fiecare săptămână, atunci cand venea şi ne aducea ilustraţiile. Căci din cateva mişcări ale peniţei scotea in faţă ce era mai ascuns in caracterul individului. Făcea o poveste in culori. Un stil inconfundabil. Lucrările lui te inspiră să le pui pe perete.

230819-marcu-cristian.jpg

Cristian Marcu s-a născut la 29 ianuarie 1959, în Galaţi. A absolvit Liceul „Cuza Vodă” din Huşi în 1978, după care a luat lecţii de desen şi culoare în atelierul graficianului Nicolae Alexi. A debutat în revista liceului - „Zorile”.

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Culturale „Punct”. A iniţiat şi a condus, in calitate de director artistic, Salonul de grafică umoristică „Damigenius” de la Huşi.

A avut mai multe expoziţii personale, a colaborat cu caricaturi la mai multe publicaţii din ţară şi din străinătate. Iar premii a luat cu zecile. A participat cu grafică satirică la Saloane Naţionale, dar şi la manfiestările de gen din Olanda, Turcia, Japonia, Indonezia, Italia şi lista poate continua. A ilustrat cărţi pentru copii şi adulţi. A regizat filme de animaţie.

A fost colegul nostru. A adus in fiecare zi un zambet prin lucrările sale din pagina 3. Cristi, Dumnezeu să te odihnească!

jurnalul.ro

A murit graficianul Cristian Marcu

A murit graficianul Cristian Marcu, răpus de o boală necruţătoare care l-a măcinat în ultimii ani. În urma sa, rămân desenele sale publicate de-a lungul timpului în nenumărate reviste şi ziare naţionale. Mii de desene, caricaturi şi animaţii ne vor aminti mereu de artistul dispărut prea devreme dintre noi. Cristian Marcu a participat cu grafică satirică la o serie de saloane naţionale şi internaţionale. A câştigat 53 de premii, din care 23 peste hotare. Printre aceste amintim: Marele Premiu (Amstelveen, Olanda, 1993), Premiul I (Istanbul, Turcia, 1995), Premiul de Excelenţă (Tokyo, Japonia, 1987), Premiul Special (Semarang, Indonezia) etc. A fost şi animator la peste 30 de filme şi ilustrator de cărţi pentru copii şi adulţi.

Cristian Marcu s-a născut la 29 ianuarie 1959, în Galaţi şi a absolvit Liceul „Cuza Vodă” din Huşi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Rămas bun, Cristian Marcu!

Cristian Marcu s-a născut la 29 ianuarie 1959, în Galaţi. A absolvit Liceul „Cuza Vodă” din Huşi, în 1978, după care a luat lecţii de desen şi culoare în atelierul graficianului Nicolae Alexi. A debutat în revista liceului - „Zorile”. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Culturale „Punct”, a fost, din 1989, iniţiatorul şi directorul artistic al Salonului de grafică umoristică „Damigenius”, de la Huşi. Începând din 1984 a colaborat cu caricaturi la publicaţii din ţară („Papagal”, „Academia Caţavencu”, „România liberă”, „Ziua”, „Ţuşca-Răţuşca”, Formula As”, „Plai cu boi”, „Flacăra”, „Azi”, „Infractorul”), precum şi de peste hotare. La „România liberă” a relansat banda desenată prin serialul social-politic „Poveşti pe scurtătură”. În ultimii ani a lucrat ca grafician la cotidianul „Jurnalul Naţional”. A avut mai multe expoziţii personale şi a primit zeci de premii. A participat cu grafică satirică la Saloane Naţionale şi internaţionale. A ilustrat cărţi pentru copii şi adulţi. A regizat filme de animaţie.

Florian Doru Crihană recunoaşte că a avut o relaţie specială cu prietenul Cristian Marcu: „M-a certat şi m-a şters de pe lista prietenilor lui de două ori. Şi tot de atîtea ori m-a primit înapoi. N-aş zice că ne împăcam; doar că aveam aceleaşi concepţii despre artă şi credinţă în Dumnezeu. Şi asta ne împrietenea la loc. S-ar fi putut repeta la infinit. Acum o săptămână i-am telefonat şi, ca rămas bun, la încheierea conversaţiei, a menţionat: …Şi dacă de-a lungul timpului te-am supărat cu ceva…”.

Cristian Marcu a plecat dintre noi pe 25 iunie. Dumnezeu să-l odihnească!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.